Dali si fizicki poslab od niv i vo sekoj moment mozat da te sovladaat?
Дали има каде да пријавиш ако имаш мака од некого, макар и во диско? Има ли обезбедување тоа диското или и тие се манијаци? Има ли МВР или не?
Дали има начин да ги решиш проблемите во животот или мора да се вадиш на тоа дека си „послабиот“ пол?
Конкретно да ти одговорам, свиркање на улица и дали ме пипнал некој за газ во диско НЕ е вредно да потрошиш време и нерви за да му посветиш внимание.
За да ја доловам поентата твоја еве ќе ти кажам пример од секојдневието. Пред неколку години е, но баш одговара КОН твојата поента.
На колега мој му се деси да и свиркаат на сопругата, одела некаде и 2-3 од кола и свиркале и и нуделе превоз.
Се направи на тошо сопругата, овие видоа не видоа нема реакција си продолжија, таа потоа крена мобилен на сопругот и му кажа регистрација на возилото.
Дали таа можеше да се јави мвр и да го направи истото? - Можеше
Одбра вон институција да го реши проблемот. Зошто? Пошто и се може, во сродна бранша работи маж и, инаку ќе мораше да си бара чарето или преку МВР или преку роднини, пријатели, сопругот исто.
Колегата веднаш се запали ова ќе им направам она ќе им направам. Преку колеги и преку регистрација ги најде, сакаше дома да им оди лудакот.
Го премисливме некако.
Во исто време на излез од град патрола ги застана овие (ни даваат инфо) и пошто дечките од друг град фино си ги легитимираат, испаѓа роми.
Кажи ми ти мене ДАЛИ ВРЕДИ да обрнуваш внимание на некој со 3 вечерно (не генерализирам дека сите роми се со трето вечерно туку дека толку му е на некој МЕНТЕТО што свирка и замара) и да му придаваш значение оти ти свирнал или пошто те чукнал по газ во дискотека?
Без разлика дали си 2 метра или метро и желба за растење.
Изговор за глупости правење секогаш можеш да најдеш. Најди најбезнолно решение на „проблемот“.
НИЕ сите овде дебатираме дали некој ни свирнал на улица, наместо да одиме во
суштината на проблемот и да видиме зошто родителите дозволиле малолетнички да се сликаат, да споделуваат слики до свои партнери или потенцијални партнери, зошто други малолетници споделуваат слики од свои девојки или поранешни девојки и зошто побогу има етикетирање на девојки како лица со мал морал и споделување по социјални медиуми, шерување на слики, контакт телефони, локација и слично.
Тоа е вистинскиот проблем. А не кој има 110 кг и соодветна физичка спрема да го скичми од ќотек некој што го штипнал за газ во диско или пак што му свирнал на улица. Тоа според мене е тежок моронизам.
Никогаш во живот не сум дозволил некој да ме испровоцира и да се тепам во диско, на улица или било каде само заради тоа што тој самиот бил недоволно изживеан, можеби пијан, можеби изнервиран. Тоа е негов проблем, мој не.
п.с. колегата кој ги застана ромите само увиде дека се пар будали кои буквално се усраа во гаки и од чинот и од тоа што можеше овај лудакот да им направи ако изреагираше моментално и инстиктивно. Во прв момент така изреагира, потоа сето тоа се заврши со официјална пријава за вознемирување до официјални институции.
Зошто?
За глупост.