Nudes (интимни фотографии / Јавна соба)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Злоупотреба на лични податоци, член 149 од кривичен законик.

Само што проблемот е што во групата се анонимни, а Телеграм во никој случај не споделува податоци со надлежните институции кои бараат од нив.

Така да тешко е да се разреши реално, секако дека може, само што бара противзаконски мерки и откривање преки интернет пројаведери во Македонија.
Фала за проверката кој член беше од КЗ, искрено ме мрзеше да барам. :D

Ја да сум во властите - одбиеш да дадеш податоци за можни сторители на кривично дело? Ајде ние привремено да ја забраниме употребата на вашата апликација во Македонија.

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
Злоупотреба на лични податоци, член 149 од кривичен законик.

Само што проблемот е што во групата се анонимни, а Телеграм во никој случај не споделува податоци со надлежните институции кои бараат од нив.

Така да тешко е да се разреши реално, секако дека може, само што бара противзаконски мерки и откривање преку интернет пројаведерите во Македонија.
Кој лични податоци? Ти доброволно си одлучил да споделеш слика со некого... Тебе никој со сила не ти фаќал во телефонот да ти ги краде сликите.... Нешто веќе објаве ли се на интернет/споделе ли се... Тоа повеќе не е личен податок... 21 век сме... за жал такво бедно време дојде што не ви е јасно, секој за себе си гледе и секој гледа како да искористе...?

Инаку во меѓувреме....
Capturezz.JPG

Член од
6 ноември 2020
Мислења
6
Поени од реакции
12
Не мешај силување и злоупотребување/објавување јавно голи слики... Тебе ти сликите никој нема да ти ги зема освен ако не се одлучеш самиот да ги споделеш... Споделеш ли ги едншка со некој во 21 век... е толку е таа особено ако се голи слики...

Не е тоа исто... Очигледно блага веза немаш...
7000 членови се во таа група. Дувло од педофили. Дали сметаш дека проблемов од интернет, нема да премине во надворешниот свет? Се најде некој нимфоман, воајер, педофил, знае мои лични податоци и ме вознемирува. Да ме следи и слично.
Има и такви испревртени умови.
Прашај ја секоја жена што ја знаеш, секоја била сексуално вознемирена.
Не сум била гола кога сум идела по улица, за да ми довикуваат и свиркаат. Ни па сум била гола во автобус кога ме драпале за газ.
Имате доволно порничи на интернет. Ама вас не ви е до дркање, сакате да се осеќате моќни. Дека имате нешто за да уништите нечиј живот, и тоа е само злобно.
Дете од 14 години е дете. Не знае за подобро и лесно може да биде присилена и манипулирана. Проблемот е огромен и е домино ефект. Јас како девојче не се осеќам безбедно.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Кој лични податоци? Ти доброволно си одлучил да споделеш слика со некого... Тебе никој со сила не ти фаќал во телефонот да ти ги краде сликите.... Нешто веќе објаве ли се на интернет/споделе ли се... Тоа повеќе не е личен податок... 21 век сме... за жал такво бедно време дојде што не ви е јасно, секој за себе си гледе и секој гледа како да искористе...?
Ти си ја објавил, за тебе, не за некој друг да је презема, споделува, и да ја корисити во друг контекст. Не викам јас дали е морално или не, технички ако го толкуваме законот тоа е злоупотреба на личниот податок- слика, име и презиме, телефонски број и сл.

Технички и слики тука на форумот споделени од членови без согласност на друг член од некоја пијанка-собиранка се злоупотреба на личниот податок, само што во контекстов нема сигурно некој да пријавува за такво нешто, и затоа на тоа гледаме како сеир и шега, но не е секој случај таков, ниту секој случај е „сама си го барала“.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И после сите запрепастени од џудо тренерот од Прилеп :pos:

Ало, напалени изопачени мајмуни 14 годишни дискутирале таму, во кој универзум е тоа нормално?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.135
Поени од реакции
11.718
Па искрено и нема ништо нелегално со споделувањето ниту па има закон по која основа да ги гонат виновниците... единствено за малолетници. Бедно е ама тоа е раалноста...

Се сликат по инстаграм за внимание, лајкови и followers... секоја втора слика на инстаграм им е гола во бекини како во стилот "еј види ме јака пичка сум"... се акат со секој и секого во кревет... се сликат чисто голи и споделуват ги сликите јавно или на луѓе што воопшто ги познават месец-година дена и тоа во 21 век замисли... потоа другите им се криви дека биле жртви...
Две работи:

1. Нема НИШТО легално.
2. Многу, ама ПРЕМНОГУ, лесно може да ве најде МВР само ако сака да си ја работи работата. Кога ќе ве најде исто така многу лесно треба да ве спроведи кај лица со моите способности и мајндсет. Како би ви ги истресил тоа бубите од глава, не си свесен. Никогаш нема ни да бидеш, за жал.

Толку.

C

CoolIris

Гостин
Па искрено и нема ништо нелегално со споделувањето ниту па има закон по која основа да ги гонат виновниците... единствено за малолетници. Бедно е ама тоа е раалноста...

Се сликат по инстаграм за внимание, лајкови и followers... секоја втора слика на инстаграм им е гола во бекини како во стилот "еј види ме јака пичка сум"... се акат со секој и секого во кревет... се сликат чисто голи и споделуват ги сликите јавно или на луѓе што воопшто ги познават месец-година дена и тоа во 21 век замисли... потоа другите им се криви дека биле жртви...
Нели?
Членовите нема да добијат никаква казна, а девојчињата со наведната глава. Па сами си го барале бе! Зошто така да се облекуваат, зошо такви слики ставаат на интернет?

Иу. И гола да ти се соблечам немаш право да ме допираш или да шириш слики од мене. Психопати.

20210127_004811.jpg

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Не сум у тек со настанов, но кога видов на фб како се јавија оние секташици популарно познати како феминистки јасно ми е колку е сат... како што разбрав некоја невеста 28 години се сликала и праќала слики и сега грујо и е крив, па уште сега и требало подршла, мажите биле свињи бла бла бла... да имала мозок малку нема да се слика, а уште помалку па да споделува...

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Не сум у тек со настанов, но кога видов на фб како се јавија оние секташици популарно познати како феминистки јасно ми е колку е сат... како што разбрав некоја невеста 28 години се сликала и праќала слики и сега грујо и е крив, па уште сега и требало подршла, мажите биле свињи бла бла бла... да имала мозок малку нема да се слика, а уште помалку па да споделува...
Баш не си у тек. Прво, злоупотребувани биле слики поставувани на социјални мрежи, а не препаќани лично некому. Второ, дури и да се праќани лично некому, тој некој нема воопшто право истите да ги препраќа и злоупотребува.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Се сликала на купаќи на одмор, вие дома немате такви слики, жена ти не објавила на фејсбук?
И што е проблем?
Ако објавила, значи своеволно без никој да ја принудува објавила...
Тоа ти е исто како што кажа на плажа во купаќи да се шета и да те обвинува зошто ја гледаш...

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
И што е проблем?
Ако објавила, значи своеволно без никој да ја принудува објавила...
Тоа ти е исто како што кажа на плажа во купаќи да се шета и да те обвинува зошто ја гледаш...
Не е исто, ама ич немам намера со тебе да се расправам за тоа, сум те читал по други теми и знам што ков си, не вреди.

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
И гола да ти се соблечам немаш право да ме допираш
А запрашај се зошто па ти што имаш потреба пред мене гола да ми се соблечеш со која цел?

Ти ако сакаш и можеш и гола да одеш на улица и што сакаш да правеш... Ниту те допирам ниту ме гајле... Ама и немаш право пред мене да се соблекуваш гола... Знаеш дека се смета за вознимирување да се соблечеш така гола безпотребно пред некој...Ако толку имаш комплекси да бидеш гола и да се покажуваш во тоа тогаш постојат места наречени нудистички плажи а не да шеташ гола на улица.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Баш не си у тек. Прво, злоупотребувани биле слики поставувани на социјални мрежи, а не препаќани лично некому. Второ, дури и да се праќани лично некому, тој некој нема воопшто право истите да ги препраќа и злоупотребува.
Другар кога одиш на фб или инстаграм и објавиш слика треба да знаеш кои се последиците, не треба за тоа да си ајнштајн туку да имаш два грама памет и да размислиш пред да кликнеш на share...
Друго еве и да си во право, злоупотребни да биле објавените слики, а се како што разбрав со експлицитна содржина, кој е крив прво за истите да дојдат до некоја манијачка група?
Автоматски споено мислење:

Не е исто, ама ич немам намера со тебе да се расправам за тоа, сум те читал по други теми и знам што ков си, не вреди.
:)

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
Другар кога одиш на фб или инстаграм и објавиш слика треба да знаеш кои се последиците, не треба за тоа да си ајнштајн туку да имаш два грама памет и да размислиш пред да кликнеш на share...
Друго еве и да си во право, злоупотребни да биле објавените слики, а се како што разбрав со експлицитна содржина, кој е крив прво за истите да дојдат до некоја манијачка група?
Нека прочитат законот на фејсбук и инстаграм си имат и они Terms of Use не за џабе постои share опција... Домашни закони и странски закони со политики на интернет и социјални мрежи не се исти...

Kajgana Shop

На врв Bottom