- Член од
- 7 септември 2016
- Мислења
- 22.399
- Поени од реакции
- 38.958
... на жалост сите се со иста шема,не приметив дека има исклучоци!Да го смениш докторот
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
... на жалост сите се со иста шема,не приметив дека има исклучоци!Да го смениш докторот
Незнм зошто паника, па не се толку високи дидимерите.Ајде и овде да побарам мислење.
Повозрасна особа е ковид сомнителен, со два негативни тестови (еден ПЦР, еден брз).
Температурата му варираше од 38.8 до 36, ја регулиравме со парацетамол. Отиде да прави секакви снимки, успеавме да добие упат за секаде. Ама нашиве удриле на славје и освен сатурацијата што му е 96, дознавме дека ДДИМЕРИТЕ се над 3500. Јас добив срцев удар кога дознав.
За крвната слика и рентгенот треба да се чека три дена. Неисе, контактирав сто доктори, матичната ја немаше и му препишаа сумамед. Денес (трети ден од дигање температура), веќе е посвеж, нема температура, има апетит, нема никакви симптоми за корона, освен ДДИМЕРИТЕ. Ама, ние немаме никаква гаранција дека претходно немал покачување. Дома сите сме добри, никој нема симптоми, ниту пак некој што го познаваме има симптоми. Во хаосот, ми препишаа само ЕЛИКВИС како антикоагулант. Во тријажен во 8 септември ми рекоа џабе ќе го носиш, немаме клексани, ќе ви дадат ксарел, кои секако ќе ги најдеш. Е сега, тие ксарелот биле појаки од Еликсвисот, ама он веќе почна да ги пие и ми рекоа океј е и со нив.
Преку сто врски, успеавме да ја добиеме крвната слика. Катастрофа, ЦРП 90-тина, седиментација 40-тина, железо намалено (а во февруари имал покачено). Сите викаат корона е сто посто. Измеѓу, има бактерии во мокрача.
Побарав мислење од неколку доктори, одлучија да додадеме Панцеф и да седи дома, да не го малтретираат. Човекот е дијабетичар, не знам што да се прави веќе. Еве го, седи дома, пее, јаде како дупнат, нема ни температура ни ништо. Ама, он нема поим колкаво згрутчување има, му правам плацебо ефект. Не знае дека 100 саати сум по телефони.
Мериме сатурација цело време. Му се движи меѓу 92 и 95.
Ама еден доктор ми вика ИТНО на хоспитализација. Другиве викаат немој. Он вика одма да се снима плуќата, да не се чекаат резулчтатите до петок. Другиве викаат рано е, сатурацијата е доволен показател.
Да не беа ддимерите толкави, реално со оглед на неговата МОМЕНТАЛНА СИТУАЦИЈА (како да немал температура деновиве), ќе ми беше гајле, ама таа бројка толку ме плаши што одма ме асоцира дека може да откачи некој тромб и да си отиде човекот. Планот е да прима лекарства како да има корона (Сумамед + Панцеф, вењќе има испиено по 2 односно 1, Еликвис 2х5мг на ден, витамини Д 4000, Ц 2000, цинк и селен и многу сокови, пропратено со пробиотици и некое Фамосан за сумамедот) и во петок да го видиме наодот од плуќа. Ма да сите викаат рано е напоравен. Дополнително, да се тестираме пак сите на корона.
Што ме советувате? Да напоменам дека можеби ддимерите и претходно му биле високи, така му подотекуваа нозете порано, стар е, падна на ден пред анализите, се претепа коленото му е отечено.
3500+ не е високо? Јас знам луѓе кои имаа 1200 и директно ги хоспитализираа...Незнм зошто паника, па не се високи дидимерите.
Имав познати кои имаа 11000 вредност, но не ги хоспитализираа оти немаа други проблеми, плуќата им беа добри, па беа дома со терапија на клексан или фраксипарин, а и едни апчиња даваа, заборавив како се викаат, малку се бајаги скапи, но се за тие пациенти кои нејкат да се боцкаат.3500+ не е високо? Јас знам луѓе кои имаа 1200 и директно ги хоспитализираа...
Тоа е над 7 пати од горната граница :/
... јас лично би направила повторно д-димери во друга лабораторија, според мене не се дава терапија со една добиена вредност! имаше еден случај со трудница направила онака по препорака д-димери, се извади од памет кога и дале покачени, ќе побацеше од стрес и' го реков истото немој да ставаш клексан утврди го резултатот уште еднашамана друго место и види чудо на второто испитување и беа во нормала...и сега? ние не смееме да бидиме робови ниту на субјективно мислење ниту на човечки фактор што може да погреши во лабораториско испитување, брзо размислување и донесување заклучок не мора да биде секогаш на добро!Ајде и овде да побарам мислење.
Повозрасна особа е ковид сомнителен, со два негативни тестови (еден ПЦР, еден брз).
Температурата му варираше од 38.8 до 36, ја регулиравме со парацетамол. Отиде да прави секакви снимки, успеавме да добие упат за секаде. Ама нашиве удриле на славје и освен сатурацијата што му е 96, дознавме дека ДДИМЕРИТЕ се над 3500. Јас добив срцев удар кога дознав.
За крвната слика и рентгенот треба да се чека три дена. Неисе, контактирав сто доктори, матичната ја немаше и му препишаа сумамед. Денес (трети ден од дигање температура), веќе е посвеж, нема температура, има апетит, нема никакви симптоми за корона, освен ДДИМЕРИТЕ. Ама, ние немаме никаква гаранција дека претходно немал покачување. Дома сите сме добри, никој нема симптоми, ниту пак некој што го познаваме има симптоми. Во хаосот, ми препишаа само ЕЛИКВИС како антикоагулант. Во тријажен во 8 септември ми рекоа џабе ќе го носиш, немаме клексани, ќе ви дадат ксарел, кои секако ќе ги најдеш. Е сега, тие ксарелот биле појаки од Еликсвисот, ама он веќе почна да ги пие и ми рекоа океј е и со нив.
Преку сто врски, успеавме да ја добиеме крвната слика. Катастрофа, ЦРП 90-тина, седиментација 40-тина, железо намалено (а во февруари имал покачено). Сите викаат корона е сто посто. Измеѓу, има бактерии во мокрача.
Побарав мислење од неколку доктори, одлучија да додадеме Панцеф и да седи дома, да не го малтретираат. Човекот е дијабетичар, не знам што да се прави веќе. Еве го, седи дома, пее, јаде како дупнат, нема ни температура ни ништо. Ама, он нема поим колкаво згрутчување има, му правам плацебо ефект. Не знае дека 100 саати сум по телефони.
Мериме сатурација цело време. Му се движи меѓу 92 и 95.
Ама еден доктор ми вика ИТНО на хоспитализација. Другиве викаат немој. Он вика одма да се снима плуќата, да не се чекаат резулчтатите до петок. Другиве викаат рано е, сатурацијата е доволен показател.
Да не беа ддимерите толкави, реално со оглед на неговата МОМЕНТАЛНА СИТУАЦИЈА (како да немал температура деновиве), ќе ми беше гајле, ама таа бројка толку ме плаши што одма ме асоцира дека може да откачи некој тромб и да си отиде човекот. Планот е да прима лекарства како да има корона (Сумамед + Панцеф, вењќе има испиено по 2 односно 1, Еликвис 2х5мг на ден, витамини Д 4000, Ц 2000, цинк и селен и многу сокови, пропратено со пробиотици и некое Фамосан за сумамедот) и во петок да го видиме наодот од плуќа. Ма да сите викаат рано е напоравен. Дополнително, да се тестираме пак сите на корона.
Што ме советувате? Да напоменам дека можеби ддимерите и претходно му биле високи, така му подотекуваа нозете порано, стар е, падна на ден пред анализите, се претепа коленото му е отечено.
Он почна да пие ЕЛИКВИС, клексан нема ни за лекИмав познати кои имаа 11000 вредност, но не ги хоспитализираа оти немаа други проблеми, плуќата им беа добри, па беа дома со терапија на клексан или фраксипарин, а и едни апчиња даваа, заборавив како се викаат, малку се бајаги скапи, но се за тие пациенти кои нејкат да се боцкаат.
...колешка моја има 2000 д-димери и не е хоспитализирана, нема ниту ковид19 туку сосема друга инфекција, не кревај паника, направите уште еднаш испитување на д-димерите,3500+ не е високо? Јас знам луѓе кои имаа 1200 и директно ги хоспитализираа...
Тоа е над 7 пати од горната граница :/
нема клексани во цела држава, затоа фраксипарин земавме за сопругот, тој се дава два пати на ден...парите ти се рефундираат од фондот.Он почна да пие ЕЛИКВИС, клексан нема ни за лек![]()
... fraxiparin е подобар од clexane, ако веќе идете на таа опција!Он почна да пие ЕЛИКВИС, клексан нема ни за лек![]()
На клиника. Се снимаше попладнето вчера, а они за бадник и божиќ не работат. Стар човек, го изматкале, му рекле да поминат празнициве и ќе има резултати. Овие од крвта некако ги извадивме, а тие од плуќа треба да одам да ја скршам вратата и сам да си ги земамнема клексани во цела држава, затоа фраксипарин земавме за сопругот, тој се дава два пати на ден...парите ти се рефундираат од фондот.
Само не ми е јасно зошто толку чекање за резултати..обично резултат од крвн слика и ртг е во ист ден.
Каде правевете испитување?
... како да ти кажам, совети се бара и искуства пред да се решите за нешто, а не отпосле, за секоја работа е така, па и за здравје!На клиника. Се снимаше попладнето вчера, а они за бадник и божиќ не работат. Стар човек, го изматкале, му рекле да поминат празнициве и ќе има резултати. Овие од крвта некако ги извадивме, а тие од плуќа треба да одам да ја скршам вратата и сам да си ги земам![]()
Зарем нема дежурен ртг техничар?На клиника. Се снимаше попладнето вчера, а они за бадник и божиќ не работат. Стар човек, го изматкале, му рекле да поминат празнициве и ќе има резултати. Овие од крвта некако ги извадивме, а тие од плуќа треба да одам да ја скршам вратата и сам да си ги земам
Што е ова фраксипарин, каде може да се најде?
Инаку комбинацијата од сите параметри и ниско железо, кажува дека е корона...
... ќе ти пишев ЛП, ама немаш опција!Он почна да пие ЕЛИКВИС, клексан нема ни за лек![]()