Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Туку @Ipsissimus што секта се овие двајцава... гностичари биле а наплаќаат за ритуали за раскинување на договорот направен со некаков кармички совет и така се прочивствува морфогенетското поле викаат. Делува дека не е ефтино.

Дури има овци ќе има и монтки.
Ако ме прозва мене поради мојата инволвираност во ЕГЦ, тогаш еве ти инфо во врска со ЕГЦ и гностицизмот:

On the GNOSTIC and CATHOLIC CHURCH\\

“And I believe in one Gnostic and Catholic Church of Light, Life, Love and Liberty, the Word of whose Law is THELEMA.”

We claim descent from the Gnostics of old, through the secret traditions of the Knights Templar, the grail legends of the troubadours and minnesingers, and the veiled teachings of the alchemists, hermeticists, qabalists, magicians, Rosicrucians, Masons and Sufis. However, we are not Gnostics in the sense of the word used by the modern-day Gnostic revivalists, who are attempting to breathe life into the dry skeletons of Basilides, Valentinus and Mani. Our Gnosis has been tempered in the furnace of 18 centuries of trial, experiment and dialogue, and has been ultimately transmuted by the Gnosis of a New Word: THELEMA.

We are Gnostics by heirship, communion, and by elements of theory and practice; but we have shed the old slavish longing for deliverance. No longer do we perceive incarnation as the incarceration of Spirit by Matter, but as the information of Matter by Spirit. No longer do we shut ourselves up in ascetic withdrawal, turning our backs on life and scorning experience as defilement of our purity. Now, having been armed with the New Law, we go forth on the face of Earth to do our Wills among the living; to radiate our Light into every dim recess of the world, and to unite with all the possibilities of Existence, which is Pure Joy.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Сето ова не им значи ништо бидејќи не може да им значи било што и да сакаат, не знам зошто се заморуваш да им објаснуваш толку многу :D
Сега ќе го земат "We are..." и ќе извадат прашање: кои сте вие... и ете ти бладања за се и сешто бидејќи нели „езотерија“ толку е скриено што сите знаат за тоа да зборуваат :D

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.618
,,Кога не постои сомнеж во сопствените убедувања, се појавува куроболие за ставот и мислењето на останатите, како и почеток на куроболие за убедувањата на останатите."

* Со погоре наведеното сите имате по една ,,мацола", додека сликата подолу е рандом спиричуал кајнд оф украс за погоре наведеното :misticen:

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Отркивено како...

Готово, завршено и со езотерија и со тајни учења и со иницијации - се е јасно и изнесено јавно ....
Ова како муабетите во 90те во парк што се правеа со пиво... се беше јасно и се разбираше се со муабет :D

Закон е домаќинот има собрано сешто од гости за да расправаат за било што :)
Мене ми е скроз забавно, турлитава се е поврзано кај нив, нивниот гностицизам е правото христијанство директ од устата на Исус, пошто нели знаат кај живеат и кој ќе им се клиенти.... у исто време они се правиот ведски народ и се тоа фино спакувано за публика која им е незгодно да оди на бајачки ами се по нјуејџ плус....
Ова ми е подобро од филм да гледам, ме става у една фина позитивна состојба, дига самодоверба дека има и позабегани од мене.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.397
Поени од реакции
10.323
Поздрав до "работниците на светлоста",еве празници се па да ве испоштуем.
Ова е оригиналното Кредо на ЕГЦ
Прегледај го приврзокот 279955
Тоа ТАЕН и НЕИСКАЖЛИВ Господ како го разбираш!?:confused:
Ај таен, ама зошто е таен, но опис со НЕИСКАЖЛИВ....ништо не сфаќам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Има друг начин за испоштување на другите за време на овие „празници“ (тел. јавување, седнување на кафе или вечера) или стави го и тоа „испоштување“ во наводници како јас што направив :)
Бидејќи почнува да ме иритира некако таа „прикриена“ омраза која ја имаш изградено во и околу себе во врска со Телема :)
Живеј ја сета таа омраза и одбивност ако ти е волја - ама намали со сарказмот и прикриената злоба... ако можеш, ако не - секој со можностите ...

Наместо да расрпавате за авторитети во оваа област - вие, дрдорете сешто неповрзано со темата... каде така? :(

Автоматски споено мислење:

Навистина зошто е таен и неискажлив?
Ух ова па боговите :D

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Постирав Link ама кој да чита, многу текст, малку сликички, мора се изџвакано да биде:

On the LORD, the STAR, the FATHER, and the AIR

“I believe in one secret and ineffable LORD”

The word “ineffable” means beyond description, beyond speech. It refers to Kether, the ultimate Unity which is beyond all Understanding and cannot be comprehended even through the highest Wisdom.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Па сега објасни Кетер и Дрвото на Животот... и што значи „... над говорот“? :D

Има тема за Телема (а ова е поврзано со Телема)! Не објаснувај насекаде се, нека биде централизирано и уредно направено :D

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.397
Поени од реакции
10.323
Постирав Link ама кој да чита, многу текст, малку сликички, мора се изџвакано да биде:

On the LORD, the STAR, the FATHER, and the AIR

“I believe in one secret and ineffable LORD”

The word “ineffable” means beyond description, beyond speech. It refers to Kether, the ultimate Unity which is beyond all Understanding and cannot be comprehended even through the highest Wisdom.
Не треба да е изџвакано, но јас слабо стојам со англискиот јазик..

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Не треба да е изџвакано, но јас слабо стојам со англискиот јазик..
Сака да каше дека бог е необјасниво нешто, надвор од нашата можност да го разбереме и затоа за нас секогаш ќе биде таен и неискажлив... исто и во христијанството е ко ќе видиш... ма исто е секаде само варијации на дијалект, семантика.... на кој како му одговара...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Одамна е споделено, но ете пак за потсетување, поголем текст со објаснувања на познатата слика од „Клучот на Соломон“ што содржи, зошто содржи и како сето тоа се чита :)
Сум потрошил по се изгледа доста време за чудово од текст...

„Многумина кои се заинтересирале за езотеријата (магика, кабала, јога, астрологија, ритуали) на овој или оној начин биле во контакт со познатиот магиски круг даден во „Клучот на Соломон“. Многумина биле фасцинирани од конструкцијата на истиот, од неговата комплексност и едноставна престава на универзумот на еден Магичар.

Но прво, да разјасниме: Што е тоа магиски круг? Зошто е потребен?

Во „Магика, Книга 4“ се вели на самиот почеток:

The Magician works in a Temple; the Universe, which is (be it remembered!) conterminous with himself. In this temple a Circle is drawn upon the floor for the limitation of his working. This circle is protected by divine names, the influences on which he relies to keep out hostile thoughts. Within the circle stands an Altar, the solid basis on which he works, the foundation of all.“

Магискиот круг, со своите божествени имиња кои го „ограничуваат“ Магичарот и го водат по вистинската патека, ја одразува Природата на Големото Дело што ќе се изведува во тој магиски круг!

Зошто мора да е круг? Во „Магика, Книга 4“ читаме:

He chooses a circle rather than any other lineal figure for many reasons; e.g.,

• He affirms thereby his identity with the infinite.
  • He affirms the equal balance of his working; since all points on the circumference are equidistant from the centre.
  • He affirms the limitation implied by his devotion to the Great Work. He no longer wanders about aimlessly in the world.“
- За Магискиот Круг ( Clavicula Rex Sаlomonis)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сака да каше дека бог е необјасниво нешто, надвор од нашата можност да го разбереме и затоа за нас секогаш ќе биде таен и неискажлив... исто и во христијанството е ко ќе видиш... ма исто е секаде само варијации на дијалект, семантика.... на кој како му одговара...
Ако е над разбирањето, тогаш е неискажлив за сите и единствен начин да се разбере е да се стане едно со него. Тоа не е случај кај исламот, христијанството и јудеизмот, бидејќи таму имаш луѓе што тврдат дека нивните толкувања, свети книги и догми се апсолутна вистина и се друго е ерес и грев.
Исто ама не е исто.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom