Веганизам/Вегетаријанизам

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Сировата исхрана нема етичка, економска, религиска или духовна димензија. Едноставно, се практикува од здравствен карактер (зајакнување на имунитет и превенција на болести, психофизичко унапредување, поефикасна дигестија, подобро расположение, подмладување итн.)

При подготовката намирниците никогаш не се изложуваат на високи температури ( до 40 степени, а макс до 49). На повисока температура освен витамините и минералите, се уништуваат и ензимите кои се клучни за варењето, односно за непречна апсорпција на хранливите материи од храната. Во тој случај, телото ќе ги ангажира своите резерви. Единствена дозволена термичка обработка се врши со дехидратор.

Количеството на внесената храна не смее да биде мало поради калориските потреби на организмот. Според тоа, овој начин на исхрана доколку не е правилно применуван, нема да има ниту здравствени придобивки, а дополнително на тоа, ќе ве стави и во финансиска загуба (купување на двојно повеќе од тоа што ви треба, плус апарати од типот на дехидратори, блендери, соковници итн).
Абе разбирам јас многу добро што и како се случува, туку прашувам тие што се против дали знаат зошто.
Зошто организирана месна индустрија прај најголема штета. Ѕирни линкчето од претходното мислење. Зато и најчесто е прв чекор. Многу долго се вегетаријанци пред нели, да пречекорат натаму and so on and on.
ова се поголемите проблеми од таа индустрија.
Ај таа е пак за исхрана, што е придобивката од инстаграм, твитер, фб?
Поголем дел од изворите на таа струја прават партал по околината.
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Ај таа е пак за исхрана, што е придобивката од инстаграм, твитер, фб?
*Shrugs* не знам придобивки за овие три мрежи, сем да се видиш со баба шо е во Австралија - не знам. Би сакала да можев да ти кажам придобивки ама ќе остам ако има некој фан да кажи шо го прај среќен таму.
 
Член од
2 ноември 2020
Мислења
454
Поени од реакции
633
'Underneath the bridge
Tarp has sprung a leak
And the animals I've trapped
Have all become my pets
And I'm living off of grass
And the drippings from my ceiling
It's okay to eat fish
Cause they don't have any feelings'
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
*Shrugs* не знам придобивки за овие три мрежи, сем да се видиш со баба шо е во Австралија - не знам. Би сакала да можев да ти кажам придобивки ама ќе остам ако има некој фан да кажи шо го прај среќен таму.
И тоа не е придобивка, си има специјализирани апликации само за комуникација (whatsup, viber, skype, teams).
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Сварена настрана, црвена леќа. Во меѓувреме кромид, целер и рендан морков си пржиш, додаваш мноооогу зеленчук: спанаќ, грав, пченка, грашак, морков, домат, после и тофу/ сејтан по избор. Пропржи со зачини многу и додај леќата варена плус доматен сос и нека прокрчка. Додај и луто пиперче ако сакаш и чили сос.

После тортиља, филов, тортиља и испечи уште 10тина мин и ќе имаш совршенство во чинија. Можиш и со ориз пример да сервираш ама на др ниво е со тортиљи.
Конечно можам слики да прикачвам:
IMG_20210103_171039_compress65.jpg IMG_20210103_170707_compress62.jpg IMG_20210103_123147_compress36.jpg IMG_20210103_123250_compress51.jpg
Совршенство во чинија. :love:
 
B

Beginner

Гостин
Супер изгледа само пиши и колку е тоа мноогу зеленчук :D а и кромидот, целерот, морковот колку количински по 1?
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Супер изгледа само пиши и колку е тоа мноогу зеленчук :D а и кромидот, целерот, морковот колку количински по 1?
Сите мерки од око ми се мене. Колку и да ставиш е на тебе. Кромид ставам или едно помало или 1/2 голем, пола морков, целер секогаш стапче.

Другото стварно шо сакаш ставаш. И колку сакаш. Јас имав за ова околу 1/3 конзерва пченка, 1/2 црвен грав и 1/3 грашок. Имав неколку коцки тофу, варена леќа ми пополна чаша од 250мл, мал домат, пола пиперче. Некогаш додавам печурки многу е убо, ама немав свежи. И то од око. Некогаш нешто изоставам и додавам поќе од нешто друго. Ах спанаќ не напишав, рака спанаќ ставив.

Од кога ќе карамелизира кромидот и додајш се останато пропржи. Па додај 500мл доматен сос. Од малите доматни сосови цело пакетче ставам. Некогаш и доматно пире ставам, не прај разлика и така е убо.

Од зачини ставам еден микс "за пилешко": мајоран, лук во прав, рузмарин и уште едно нешто има шо секогаш го читам, секогаш го заборавам, уште лук во прав, кромид flakes, сув магданос ( ваљда убо ќе е и со свеж ама лично свеж ми е гнасен), сол, пипер и малку скроз малку оригано. Малку клавам во кромидот пред да додам зеленчукот и малку кога ќе додам доматен сос од зачините. Остај да прокрчка некоја минута и реди со тортиљите. 200 степени 5-10 минути. Да зарумени горната тортиља како на сликите и е готово.
 
B

Beginner

Гостин
Сите мерки од око ми се мене. Колку и да ставиш е на тебе. Кромид ставам или едно помало или 1/2 голем, пола морков, целер секогаш стапче.

Другото стварно шо сакаш ставаш. И колку сакаш. Јас имав за ова околу 1/3 конзерва пченка, 1/2 црвен грав и 1/3 грашок. Имав неколку коцки тофу, варена леќа ми пополна чаша од 250мл, мал домат, пола пиперче. Некогаш додавам печурки многу е убо, ама немав свежи. И то од око. Некогаш нешто изоставам и додавам поќе од нешто друго. Ах спанаќ не напишав, рака спанаќ ставив.

Од кога ќе карамелизира кромидот и додајш се останато пропржи. Па додај 500мл доматен сос. Од малите доматни сосови цело пакетче ставам. Некогаш и доматно пире ставам, не прај разлика и така е убо.

Од зачини ставам еден микс "за пилешко": мајоран, лук во прав, рузмарин и уште едно нешто има шо секогаш го читам, секогаш го заборавам, уште лук во прав, кромид flakes, сув магданос ( ваљда убо ќе е и со свеж ама лично свеж ми е гнасен), сол, пипер и малку скроз малку оригано. Малку клавам во кромидот пред да додам зеленчукот и малку кога ќе додам доматен сос од зачините. Остај да прокрчка некоја минута и реди со тортиљите. 200 степени 5-10 минути. Да зарумени горната тортиља како на сликите и е готово.
Ќе го правам утре па ќе прикачам што испаднало :D
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.673
Поени од реакции
37.659
дали ќе признаеш дека не си била во право и да не се мешаш во нутриционизам за којшто не си доволно едуцирана од тогаш натака?
... секој може да греши и згреши, тоа е друга тема, ама да се каже на здравствен работник дека не е едуциран за нутриционизам мислам дека не е во ред, исто како ти што си ја земаш таа улога како нутриционист да даваш совети за суплименти ако споредбено се гледа со здравствени работници (спаѓаат сите профили на здравствени работници) дека тие се повикани околу суплиментите, а не нутриционистите,
1. Медицина нема допирна точка со суплементи.
... нема? а кој има?

ice_screenshot_20210104-160717.jpeg ice_screenshot_20210104-164755.jpeg

напротив сите додатоци за исхрана како суплименти во своето упатство на употреба пишува да за било кои прашања околу суплименти да се обратите до здравствните работници (опис на разни професии), но никаде не пишува да се консултирате и обратите до вашиот нутриционист и наместо да соработуваш со здравствените работници да ги пренесуваш дополнително и твоите искуства како нутриционист, ти се оделуваш како самостоен, негирајќи го здравствениот работник, па уште одозгора немало допирна точка со медицината,

... све што е поврзано со здравјето на човекот (превенција, третман и лечење) е медицина! така да самите суплименти, зашто ги пијат луѓето ? за лепе очи?

...така да би било попријатно да споделуваш твои искуства и да не бидеш толку крут во твоите толкувања, еве јас те почитувам како нутриционист, ама секогаш кога нема да се сложувам ќе го кажам тоа, ама описно зошто, па би било убаво и ти да објаснуваш така... убаво ќе си сложуваме и покрај спротивностите!
 
Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
... секој може да греши и згреши, тоа е друга тема, ама да се каже на здравствен работник дека не е едуциран за нутриционизам мислам дека не е во ред, исто како ти што си ја земаш таа улога како нутриционист да даваш совети за суплименти ако споредбено се гледа со здравствени работници (спаѓаат сите профили на здравствени работници) дека тие се повикани околу суплиментите, а не нутриционистите,

... нема? а кој има?

Прегледај го приврзокот 279976 Прегледај го приврзокот 279978

напротив сите додатоци за исхрана како суплименти во своето упатство на употреба пишува да за било кои прашања околу суплименти да се обратите до здравствните работници (опис на разни професии), но никаде не пишува да се консултирате и обратите до вашиот нутриционист и наместо да соработуваш со здравствените работници да ги пренесуваш дополнително и твоите искуства како нутриционист, ти се оделуваш како самостоен, негирајќи го здравствениот работник, па уште одозгора немало допирна точка со медицината,

... све што е поврзано со здравјето на човекот (превенција, третман и лечење) е медицина! така да самите суплименти, зашто ги пијат луѓето ? за лепе очи?

...така да би било попријатно да споделуваш твои искуства и да не бидеш толку крут во твоите толкувања, еве јас те почитувам како нутриционист, ама секогаш кога нема да се сложувам ќе го кажам тоа, ама описно зошто, па би било убаво и ти да објаснуваш така... убаво ќе си сложуваме и покрај спротивностите!



Despite the neglect of nutrition in medical education, physicians are considered by the public to be among the most trusted sources for information related to nutrition. But, if doctors don’t know what they’re talking about, they could actually be contributing to diet-related disease. If we’re going to stop the prevailing trend of chronic illness in the United States, physicians need to become part of the solution.
 
C

CoolIris

Гостин
Дипломата не е мерило за интелектот на чоекот.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Дипломата не е мерило за интелектот на чоекот.
После се што пиша на темава и не одговори, касно е да се вадиш на интелект. Кога ќе одговориш може да продискутираме.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.673
Поени од реакции
37.659
... види, пробиј се самиот без да „газиш“ други, јас ти напишав дека почитувам твојата заложба околу нутриционизмот, ама и колку да се трудиш не си здравствен работник и тоа е минусот што не можеш да се споредиш со нив, но тоа не значи дека не си важна нитка во сево ова, дополнително ова е форум секој си кажува свое мислење, еве јас што би ти замерила тебе лично токму на ова тема, зашто не реагираш на овие изнесени рецепти, колку неправилности има во спремање, не е само да се набутат разни зеленчуци во јадењето,
и тука имаме правила, што не смеат да се мешат меѓу себе во ист оброк :
на пример,
,,....Сварена настрана, црвена леќа. Во меѓувреме кромид, целер и рендан морков си пржиш, додаваш мноооогу зеленчук: спанаќ, грав, пченка, грашак, морков, домат, после и тофу/ сејтан по избор. Пропржи со зачини многу и додај леќата варена плус доматен сос и нека прокрчка. Додај и луто пиперче ако сакаш и чили сос....,,

дали според тебе овој рецепт е во ред, па макар биле најмалку количински присутни?
 
T

Torchyrus

Гостин
Многу напорна тема за читање, неколку пати пробувам да ве пратам, ама не бива.
Како и за многу други работи и тука може да се примети изразита биполарност, што е многу лошо...
Баланс дефинитивно фали на сите...
Помалку паламудење, а повеќе јадење што ви се јаде и што ви сака душа, умерено и балансирано. Сето тоа пропратено со рекреација и спортски активности, ќе биде најдобриот избор, ама изгледа полесно е натегање со муабети во кои и двете страни маваат со главата во ѕид...
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Баланс дефинитивно фали на сите...
Помалку паламудење, а повеќе јадење што ви се јаде и што ви сака душа, умерено и балансирано.
Ама ни овој начин не бива со веганите, пробано е. Кога ќе им кажеш умерено знаеш каков reply имаат, подучени од нивниот гуру Dr. Greger?
„Умерено отровче, умерено цијанидче, умерено ќе ти пресечат прсте од ногата наместо цела нога кога ќе фатиш дијабет“ пошо дијабет се добивало од месо, јајца и млечни производи.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom