Веганизам/Вегетаријанизам

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Попрво би јадел затворска храна или грав од ЈНА него варен карфиол, цвекло или брокула. Како салата секако, ама варени не ги можам. Па уште ги варат и ги пасираат! :sick:
Цвекло варено со јаболков оцет и малку масло ми е од поомилените салати, за тоа не се сложувам (Комбо со риба е топ).
Карфиол свеж, печен, пржен, зимница.
Брокула само жива како салата.
Спанаќ во комбо со ориз може и печен, иако свеж како салата ми е повкусен.
Кељ ист свеж како салата.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.309
Поени од реакции
13.222
Јас сум човек кој има пристап до најубавата и најексклузивната храна.
Имам јадено месо кое кошта и до 3000$за килограм.
Сум се смеел на вегетаријанеци и вегани..сум доручкувал стекови од 350грама..
Но сакам да кажам.Без месо и те како се може.Да знаев дека толку е добро,ќе го редуцирав порано!
Автоматски споено мислење:

Но сакам да кажам.Без месо и те како се може.Да знаев дека толку е добро,ќе го редуцирав порано!

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Не сум фан на вкус на ( мок) месо и избегнувам да реплицирам вкус, поќе сакам да го прам "месото" од леќа. Ама скроз изумив на каналот:
https://youtube.com/c/SauceStache
Обично прај mock meat. Користи многу сејтан и многу други работи шо се изненадив дека постојат. Ќе се најди на некој.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Ти треба уште 3 животи да ги проживееш како веган за да ти се исчистат гревовите на толку приготвено месо :D

Во суштина ако станеш веган ќе мора или да смениш професија, или да се вработиш во вегански ресторан.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.309
Поени од реакции
13.222
Ти треба уште 3 животи да ги проживееш како веган за да ти се исчистат гревовите на толку приготвено месо :D

Во суштина ако станеш веган ќе мора или да смениш професија, или да се вработиш во вегански ресторан.
Не сум вегетаријанец ноту веган,ама месо редуцирав максимум.Еве денес ми се пријаде,па јадев една варена кокошка.
Нема потреба,се е искуство,јас не ни ја пробувам храната што ја готвам.

Но без млечни произвди неможам,по 2литра млеко/јогурт пијам дневно

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не сум вегетаријанец ноту веган,ама месо редуцирав максимум.Еве денес ми се пријаде,па јадев една варена кокошка.
Нема потреба,се е искуство,јас не ни ја пробувам храната што ја готвам.

Но без млечни произвди неможам,по 2литра млеко/јогурт пијам дневно
Не ме разбра, веган ете значело да си против било какво малтретирање/искористување на животните.
Ти и да прекинеш да јадеш месо, млечни производи или јајца, пак треба да го приготвуваш за други со што индиректно си вклучен во процесот.

Инаку не дека јас или останатите што не сме вегани јадеме секој ден месо. Додека бев апла физички активен со спорт јадев секој ден месо или риба, сега јадам 2-3 пати риба и едвај 1 преку сила 2 пати друго месо во текот на цела седмица. Јајца уште поретко, млеко во овесните наутро или во какаото, урда ретко ме дуе лактозата, сирење нон стоп, кашкавал апла ретко. Практично и јас сум плант бејсд барем 80%, али никогаш не би се префрлил 100% веган (во најмала рака би јадел секогаш сирење и риба).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Воопшто не е интересно за читање. Всушност е и многу патетично кога убацуваат глупости за да го споредат со Исус, и уште дека имало румор дека бил син на Аполон од хеленските МИТОВИ, лол. Целата статија е реклама за веганска книга и пропаганда од утепана просветлена нрдкиња.
Магус се бафта со езотерија, а Питагора 20 год. бил на диета пред да го пуштат да влезе у Египет...тоа беше приказната. Најверојатно не ти е чист духот со убивање толку многу живи суштества за да се прехраниш. Претпоставувам како превентива е постот од тоа што може да ти се случи кога ќе ја дознаеш вистината....да не се пореметиш од каење.

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Не ме разбра, веган ете значело да си против било какво малтретирање/искористување на животните.
Ти и да прекинеш да јадеш месо, млечни производи или јајца, пак треба да го приготвуваш за други со што индиректно си вклучен во процесот.
Не мора да е веган ако не конзумира животински продукти. Ако не е веган нема зошто да избегнува да готви за други. Ако е веган, ќе биди како: https://youtube.com/c/avantgardevegan
Вака суптилно ќе ставам убај канали со рецепти, среќата преку стомакот иди. :pos: :P

Пак свртив уште еден круг, нејадење животински продукти не е секогаш веган. Ама веган е секогаш нејадење животински продукти.

Edit.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Боди ти си печен да те носам со мене на риболов, на моја душа ќе ги ловиме и јадеме рибите. Гратис совршена активност за медитација
Што мислиш ти како се просветлив?
Ловење караши на мирно езеро на бела пченица со две трски.
И неколку дубинки пуштени за крап. :LOL:

Може ама фати пушти, чисто да ти направам мерак.....иначе одамна не сум бил.
Филингот на50 степени, чури земја..на змиите им е топло хахахах се ладат у вода. Скрстени нозе седнат на земја и дишиш како да нема воздух, тоа е посебна лепота...знам. Ми текнува станувам сабајле недела, идам по риба се враќам у 11 саат утакмица на 50 степени, идеш пред кооперација 7 пива и се враќаш дома како да си бил на Голи Оток 10 год. хахахх.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не мора да е веган ако не конзумира животински продукти. Ако не е веган нема зошто да избегнува да готви за други. Ако е веган, ќе биди како: https://youtube.com/c/avantgardevegan
Вака суптилно ќе ставам убај канали со рецепти, среќата преку стомакот иди. :pos: :P

Пак свртив уште еден круг, нејадење животински продукти не е секогаш веган. Ама веган е секогаш нејадење животински продукти.
Погоре леќата многу бучкуруш ми се виде, поарно да не препишувам рецепт од твоиве канали ;)

Кромидот варен ич не ми се сака со желудникот и ми е баниран.

Леќа симпл рецепт што го правам 2 пати неделно: 200гр леќа, сол, црн бибер, куркума, запршка со троа путер/црвен пипер/1 лажица брашно. Послужено со црвена зелка, тонус и малку буковец, просто, вкусно, здраво :P
Втор рецепт, исто сварена чиста леќа со зачини, само зрната во комбо со црвена зелка и брокула, пола саат варење, 10 мин врткање.

Се што конзумирам гледам да ми биде практично и брзо за правење, немам пола ден за готвење туку макс 1 саат во лабави денови.

Филингот на50 степени, чури земја..на змиите им е топло хахахах се ладат у вода. Скрстени нозе седнат на земја и дишиш како да нема воздух, тоа е посебна лепота...знам. Ми текнува станувам сабајле недела, идам по риба се враќам у 11 саат утакмица на 50 степени, идеш пред кооперација 7 пива и се враќаш дома како да си бил на Голи Оток 10 год. хахахх.
Скобалот сеа да киниса работата, па ќе фатиме на караши, па клен, па пастрмка на блинкер и мушица, а во мрсните денови сом на струк или штука на блинкер ;)
Ти пуштај ги во мојот живарник, исто ко да си ги куртулил :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Скобалот сеа да киниса работата, па ќе фатиме на караши, па клен, па пастрмка на блинкер и мушица, а во мрсните денови сом на струк или штука на блинкер ;)
Ти пуштај ги во мојот живарник, исто ко да си ги куртулил :D
Идат едни другарчиња у Грчка стално....ми носaт мрени и бојници за моите :D
Не сум сакал по реки да се акам, повеќе ми било мерак да седам :D

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Погоре леќата многу бучкуруш ми се виде, поарно да не препишувам рецепт од твоиве канали ;)

Кромидот варен ич не ми се сака со желудникот и ми е баниран.

Леќа симпл рецепт што го правам 2 пати неделно: 200гр леќа, сол, црн бибер, куркума, запршка со троа путер/црвен пипер/1 лажица брашно. Послужено со црвена зелка, тонус и малку буковец, просто, вкусно, здраво :P
Втор рецепт, исто сварена чиста леќа со зачини, само зрната во комбо со црвена зелка и брокула, пола саат варење, 10 мин врткање.

Се што конзумирам гледам да ми биде практично и брзо за правење, немам пола ден за готвење туку макс 1 саат во лабави денови.
Не мораш да ја јадиш леќата шо ја ставив. XD Јас сакам комплицирани рецепти, имам неколку брзи ( чилито шо беше пишано, не шо беше линк и се прај во 30 минути со се печење ако го ставаш меѓу тортиљи како мене), другото сакам да уживам дур го прам. Ама, то е индивидуално, нели. Сакам да тинтарам храна, лично.

Те цитирав пак само ради дистинкцијата plant based vs vegan зошто ако не се лажам со тебе беше муабетов од претходно, не? То е се. Ако некој не конзумира животински продукти по дифолт не е веган. Ама веган секогаш не конзумира животински продукти. Толку долго се бркав во круг како да го објаснам ова и мислам дека вака е најјасно напишано. :ROFLMAO:

Во претходното мислење кладов слика vegan vs plant based. Сега ќе додам plant based vegan, то ти е балансирана веганска исхрана шо спомнувавме, се зема најдоброто од двете. Ако не се лажам, пак ти праша која е та балансирана веганска исхрана и сега оти барав вакви слики еве два пати ќе одг прашањето. Визуелно поткрепено овој пат. :ROFLMAO:

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
762
Поени од реакции
1.934

Me potseti na detstvo ;) , samo so opisa nogy sreken den.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не мораш да ја јадиш леќата шо ја ставив. XD Јас сакам комплицирани рецепти, имам неколку брзи ( чилито шо беше пишано, не шо беше линк и се прај во 30 минути со се печење ако го ставаш меѓу тортиљи како мене), другото сакам да уживам дур го прам. Ама, то е индивидуално, нели. Сакам да тинтарам храна, лично.

Те цитирав пак само ради дистинкцијата plant based vs vegan зошто ако не се лажам со тебе беше муабетов од претходно, не? То е се. Ако некој не конзумира животински продукти по дифолт не е веган. Ама веган секогаш не конзумира животински продукти. Толку долго се бркав во круг како да го објаснам ова и мислам дека вака е најјасно напишано. :ROFLMAO:

Во претходното мислење кладов слика vegan vs plant based. Сега ќе додам plant based vegan, то ти е балансирана веганска исхрана шо спомнувавме, се зема најдоброто од двете. Ако не се лажам, пак ти праша која е та балансирана веганска исхрана и сега оти барав вакви слики еве два пати ќе одг прашањето. Визуелно поткрепено овој пат. :ROFLMAO:
Абе контам јас што е веган.
Јас ве дефинирам како уште едно неуспешно движење апропо религиозните со некомплетна кауза.
Исто како што може на било која религија да и се најдат еден тон пропусти, така и на веганизмот.
Лошото е што во дефиницијата пикате и животна средина бла бла. Веганизмот треба да се држи до етиката и животните и ќе имат помалку дупки во филозофијата.

И зошто е сировата храна штетна?

Kajgana Shop

На врв Bottom