Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
"Who are we?
Where on the great circuit will we be awakened?
We are in the midst of a higher awakening of coherence that will align us with the stratosphere itself."

The Book, Chapter 2

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
"Зошто зборувам за јогата, кога сакам да ви раскажам за чистата волја?
Бидејќи во еден друг есеј, зборував дека постојат две патеки кон практично извршување на својата чиста волја, а тие две патеки беа јогата од една страна, која собира се во една точка, и виртуелно дијаметрално спротивна на таа патека е патеката наречена Магика, која го проширува универзумот на човекот до максимални граници, ако постојат истите.

Јогата и Магиката се алатки, кои со текот на времето стануваат начин на живеење кај магичарот, дел од неговиот универзум, неговото постоење.
Целата философија на јогата знаеме дека е Единство, но многумина пропуштаат да откријат дека јогата учи паралелно на тоа и една друга вистина: да се постигне Единство без страст за резултат, што е и најбитното нешто за достигнувања на даровите од праксите дадени од Истокот.

Тоа е Магиката во Јогата."
- За чистата волја, ослободена од страста за резултат

H

Hyperion VI

Гостин
Битна е концепцијата,све друго фрлете на страна ;)
Да не претерувам со честитки

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
За кај па,не?
Еве ќе ја изразам четвринката ин словенско.
Такво ми е потеклото
А ја па имам четвртинка српско, тој дел од ДНК-та ме тера да ги слушам, пред мојто запознавање со езотеријата на форумов се срамев од нив, сега гледам дека они се чувари на вистината.

H

Hyperion VI

Гостин
А ја па имам четвртинка српско, тој дел од ДНК-та ме тера да ги слушам, пред мојто запознавање со езотеријата на форумов се срамев од нив, сега гледам дека они се чувари на вистината.

Ем јоги ем летачи,ем Холивуд :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265

"Бездната на Халуцинациите има Закон и Разум;
но во Вистина не постои врска помеѓу овие Играчки на Боговите.
Овој Разум и Закон е Врската на Големата Лага.

Вистина! Вистина! Вистина! извикува Господарот на Безднaта на Халуцинациите.

Не постои тишина во таа Бездна:
бидејќи се што човекот го нарекува Тишина е Нејзин Говор.
...
Универзумот е лудило, законот на причина и последица е илузија,
или барем така се појавува во Бездната,
која што е поистоветена со свесноста, со мноштвото, и со двете..."
-
Liber CCCXXXIII, Книга на Лаги, А. Кроули

D

Drexel

Гостин
"Зошто зборувам за јогата, кога сакам да ви раскажам за чистата волја?
Бидејќи во еден друг есеј, зборував дека постојат две патеки кон практично извршување на својата чиста волја, а тие две патеки беа јогата од една страна, која собира се во една точка, и виртуелно дијаметрално спротивна на таа патека е патеката наречена Магика, која го проширува универзумот на човекот до максимални граници, ако постојат истите.

Целата философија на јогата знаеме дека е Единство, но многумина пропуштаат да откријат дека јогата учи паралелно на тоа и една друга вистина: да се постигне Единство без страст за резултат, што е и најбитното нешто за достигнувања на даровите од праксите дадени од Истокот.

Тоа е Магиката во Јогата."
- За чистата волја, ослободена од страста за резултат
Знам дека ова се твои лични размислувања во блогот но ме интересира; Велиш дека вистинската волја не трпи модификации, тогаш ако не може да се модифицира како е слободна? Ако не може да се модифицира дали е таа предодредена без разлика дали ти си ја пронашол или не?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Знам дека ова се твои лични размислувања во блогот но ме интересира; Велиш дека вистинската волја не трпи модификации, тогаш ако не може да се модифицира како е слободна? Ако не може да се модифицира дали е таа предодредена без разлика дали ти си ја пронашол или не?
И дали е предодредено да ја најдеш или не?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Прочитај го убаво есејот за „нетрпењето модификации на чистата волја“ кај човекот... бидејќи се мислам дека не ме разбра за што расправам таму, а и скокаш претходно што е напишано...

И да прашам: колку си запознаен со Телема, бидејќи од таму доаѓа идејата за Волја за која јас зборувам во есејот и давам мои размисли за тоа?
Бидејќи прашањата што ги поставуваш некако ми одат во друг смер, како да идејата за волја, за слобода и дека тоа „непроменливо“ доаѓаат кај тебе од други извори, а ти сакаш да ги накалемиш на целата идеја на Телема?

Телема учи дека има слобода, има волја, има живот, има светлина, има љубов и има живот - под еден Закон кој што мора да се искуси, да се помине, да се живее сето тоа... инаку, ќе биде пуста философија: што ако?
Што ако седнеш и практикуваш јога и магика?
Може да зборуваме тука колку сакаш и пак да бидеме на првиот чекор ;)

Ќе мора да се запознаеш со Телема, без разлика дали имаш одбивност или не - и да пробаш како оди сето тоа практично... кога ќе направиш разлика од желби и чистата волја - ќе видиш дека слобода има :)
Инаку ќе пробуваме тука да даваме „логички одговори“ на кои разумот ќе викне: еј ова има логика, мора да е така или еј ова не е така :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Се се сведува како го замислуваш семоќниот и слобода во однос на него. Двојни аршини на човеков однос со бог и двојни аршини на однос на бог со човек :ROFLMAO:
Тоа се старо-еонски размисли во однос на божественото... не оди така тоа сега :D
Но мора да научите новото... инаку повикувајќи се на старото, за да му најдете смисла во новото - одите во слепа улица бесцелно :)

D

Drexel

Гостин
Тоа се старо-еонски размисли во однос на божественото... не оди така тоа сега :D
Но мора да научите новото... инаку повикувајќи се на старото, за да му најдете смисла во новото - одите во слепа улица бесцелно :)
Воопшто не се старо еонски тие се еонски размисли што долго после мене сеуште ќе се размислуваат, Без разлика колку и да се завиткани во англиска поезија и рима тие се едноставни прашања, Не е нешто по различно од Христијанство или било која друга религија само опишано со други зборови и по интересн стил на живот, но иста крајна дестинација после смрт.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Старо-еонски се таквите размисли, а ти може да се повикуваш на нив се до твојата смрт и ништо нема да се промени. И не ме разбра и во претходниот пост:
размисли и прашања секогаш ќе има, но ако само се задоволуваш од одговори и туѓи размисли на некој друг или одговор што ќе си го составиш во умот, а немаш практичен доказ кој што доаѓа од твоето дејствување и применување на работите за кои прашуваш - бесцелно е се.
Ќе бидеш во право постојано: не постои слобода во Телема ниту чиста волја... бидејќи немаш искуство заради некои твои оправдувања. И тоа е во ред...
Немам јас проблем со сето тоа...

Како мислиш дека е - така нека ти биде, реков јас ако сакаш да зборуваш за Телема, запознај се убаво со сето тоа, не да ми глумиш познавач на работите и да користиш туѓи размисли во стилот „завиткани во англиска поезија и рима“ се е тоа исто :)
Не е исто. ;)

П.С.
Без поезија и ументост - ти и јас и целото човештво ќе сме безвредни во однос на бесконечноста, така да намали со кревање врева околу поезијата :)

D

Drexel

Гостин
Старо-еонски се таквите размисли, а ти може да се повикуваш на нив се до твојата смрт и ништо нема да се промени. И не ме разбра и во претходниот пост:
размисли и прашања секогаш ќе има, но ако само се задоволуваш од одговори и туѓи размисли на некој друг или одговор што ќе си го составиш во умот, а немаш практичен доказ кој што доаѓа од твоето дејствување и применување на работите за кои прашуваш - бесцелно е се.
Ќе бидеш во право постојано: не постои слобода во Телема ниту чиста волја... бидејќи немаш искуство заради некои твои оправдувања. И тоа е во ред...
Немам јас проблем со сето тоа...

Како мислиш дека е - така нека ти биде, реков јас ако сакаш да зборуваш за Телема, запознај се убаво со сето тоа, не да ми глумиш познавач на работите и да користиш туѓи размисли во стилот „завиткани во англиска поезија и рима“ се е тоа исто :)
Не е исто. ;)

П.С.
Без поезија и ументост - ти и јас и целото човештво ќе сме безвредни во однос на бесконечноста, така да намали со кревање врева околу поезијата :)
Не глумам познавач на работите тоа е и убавината што ме тера да медитирам и да не се задоволувам со туѓи размисли и одговори и свети книги! Ниту барам практичен доказ од луѓе кој реално не може да се даде! Зошто самиот не можам да го дадам а мислам дека го разбирам за себе, Пример јас честопати се прашувам дали јас на некого му дадов одобрение да ме плукне во егзистенција, дали некој ме праша нешто дали сакам да постојам за да ме умре, пак ме плукне тука во овој живот ако реинкарнација држи вода, и ме става низ исти тешкотии (овој пат па и со некакви попречености дали физички,здравствени, материјални) за да пак ме умре и почне отпочеток со трета комбинација за да јас си стигнам до некој блис некогаш кога сум доволно филтриран и слепо да верувам во процесот каде ниту енлајтмент не е гаранција за прекин на истото. Што е поентата нешто што ме ставило тука да ме тера пак да се анихилирам во него за да го отпочне процесот пак. Ова е хорор сценарио кое ме тера да размислувам на лудотијата во која живееме и ни се дешава и ни е дадена без некој да не праша дали сакаме го земеме даденото и немањето поента на истото, некако заморно ми изгледа процесот, но ипак никој нема одговори ниту ќе има па затоа сме си тука на кајгана да се смееме :D

Kajgana Shop

На врв Bottom