Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Јас повеќе тежам кон логиката на Маркс: Jeder nach seinen Fähigkeiten, jedem nach seinen Bedürfnissen (From each according to his ability, to each according to his needs ).

Бидејќи имам искуство доста околу исхраната и спортот (фитнес и бодибилдинг), се обложувам со секој дека: тоа што ќе успее да го постигне еден спортист со храна од животинско потекло, нема никаква шанса да го постигне веган (дури и со суплементација) во ист временски период.

На интернет ќе сретнете секакви приказни (најголем дел за маркетинг, или на луѓе кои го постигнале со храна со животинско потекло, па преминале во веганство), НО, едноставно не бива без месо/риба/јајца/веј.
Автоматски споено мислење:

Ова е релативно.
Ти се извинувам ако некогаш во малкуте наши преписки сум бил дрзок.

Туку сериозно, не на секој му е битна маса, мене ми се интригантни монасите како се хранат и колку. За стресот се согласувам.

П.С. Мислам дека Дарлинг те лајка!

Член од
2 ноември 2020
Мислења
454
Поени од реакции
633
Точно, ама поаѓаме од негде...а тоа е дека местото и морално и секако ни е непотребно. Прв чекор...идемо даље :)
Ако заради истите морални причини не јадеме месо, тогаш треба и да не се тушираме, вакцинираме да не користиме кремови, масти, пудри, шминки и разни лекарсва и средсва кои придонесуваат за удобноста не секојдневниот живот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако заради истите морални причини не јадеме месо, тогаш треба и да не се тушираме, вакцинираме да не користиме кремови, масти, пудри, шминки и разни лекарсва и средсва кои придонесуваат за удобноста не секојдневниот живот.
Ја не се вакцинирам, шминкам...не знам за кои лекарства зборуваш. И што има врска туширањето?
Мислиш од свинска маст се прави сапун уште?
Што знам, не ми се верува.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Vrati se nekolku strani nanazad :)
Е врати се де и провери во кој контекст била споредбата.

Бтв, ист ви е третманот и кон мекотелите или во етички дел ви влегуваат само останатите живинки?

Член од
2 ноември 2020
Мислења
454
Поени од реакции
633
Ја не се вакцинирам, шминкам...не знам за кои лекарства зборуваш. И што има врска туширањето?
Мислиш од свинска маст се прави сапун уште?
Што знам, не ми се верува.
Размисли малку на што се тестираат шампони, сапуни, па би одел и до суплементи витамини...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
НО, едноставно не бива без месо/риба/јајца/веј.
Бива без месо моментално, јајца и риба. Без млечни производи тешко, посебно изолатите. Постои солуција а таа е алги само што не го боли никој таквото да се замара.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Бива без месо моментално, јајца и риба. Без млечни производи тешко, посебно изолатите. Постои солуција а таа е алги само што не го боли никој таквото да се замара.
Не ќе да се во веганска овие.

Прашањето е колку е исплатлива.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Размисли малку на што се тестираат шампони, сапуни, па би одел и до суплементи витамини...
Се тестираат и на луѓе, па ај и да земеме да се јадеме меѓусебно. Значи нема оправдување за тоа што некој јаде месо....непотребно е целосно од сите можни гледишта.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Веганизам ми изгледа како агресивна радикална идеологија, психолошки проблем повеќе штетен по физичкото здравје отколку здрав начин на исхрана.
Не сум сретнал до сега вегани без психолошки ишјуи и кои повеќе би требало да се грижат и да го негуваат менталното здравје отколку физичкото.

Член од
2 ноември 2020
Мислења
454
Поени од реакции
633
Се тестираат и на луѓе, па ај и да земеме да се јадеме меѓусебно. Значи нема оправдување за тоа што некој јаде месо....непотребно е целосно од сите можни гледишта.
А планктоните и амебите про или кон?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Веганизам ми изгледа како агресивна радикална идеологија, психолошки проблем повеќе штетен по физичкото здравје отколку здрав начин на исхрана.
Не сум сретнал до сега вегани без психолошки ишјуи и кои повеќе би требало да се грижат и да го негуваат менталното здравје отколку физичкото.
Вегетаријанизам да не мислиш?.... Хитлер, Ханибал... јас...

Панкер!

:coffee:

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
762
Поени од реакции
1.934

Панкер!

Profi , covece talk about high standards :)))))) , ja obozavam tvojata poniznisost ;) vo pogore kazaniot kontekst :).
znaes ima nekoi "deca" se sporedyvaat so jordan, lebron ,ronaldo ..,. :) Hit em low ,hit em high :), plus brkoto mi e slaba tocka na nogy raboti sega ke zacepam vo totalno sprotiven pravec :). Inaku Hitlerco primal direktno vo vena , estrakti od testoron od bik od negoviot med. tim, taka da ne e strictly vegan vigan. Plus nikoj ne mu kazal deka vo toa vreme , za da dojdat do posakuvaniit ekstrakt , go molzele bikot preku ednata ajde da kazeme "cicka":ROFLMAO::kruna:

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Profi , covece talk about high standards :)))))) , ja obozavam tvojata poniznisost ;) vo pogore kazaniot kontekst :).
znaes ima nekoi "deca" se sporedyvaat so jordan, lebron ,ronaldo ..,. :) Hit em low ,hit em high :), plus brkoto mi e slaba tocka na nogy raboti sega ke zacepam vo totalno sprotiven pravec :). Inaku Hitlerco primal direktno vo vena , estrakti od testoron od bik od negoviot med. tim, taka da ne e strictly vegan vigan. Plus nikoj ne mu kazal deka vo toa vreme , za da dojdat do posakuvaniit ekstrakt , go molzele bikot preku ednata ajde da kazeme "cicka":ROFLMAO::kruna:
Али таман си е, он си би вегетаријанец, измолзено е дозволено. :P

Туку не знам зашто го хејтаат толку а сите му ги користат "мудростите".

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621

Панкер!

Не, вегетаријанизмот не ми изгледа екстремен барем содржи млечни производи и сл. и вегетаријанци не куропотат со провокации како веганите...мој впечаток.

Kajgana Shop

На врв Bottom