Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Што убаво, индексот да се поткрене да има меѓугодишен раст околу 2-3% и со сѐ 2-3% дивиденди да биде повисок од годишната камата - главната продажна поента на фондовите :pos:

Инаку, овој месец како своевиден мистери шопер имав состанок со еден агент од тоа ВФП Фондови, баш да слушнам на кои финти ги фаќаат овците што им купуваат удели. Меѓудругото, овој финансиски тотално неписмен човек, наводно бивш некаковси директор од средно ниво во една банка, ме убедуваше дека во Северџанија данокот на дивиденда бил 15%, дека фондови не плаќале данок на дивиденда во странство, а нивниот просечен годишен принос на фондот бил околу 7%, иако за скоро 7 години постоење инвестициската единица им пораснала одвај 20%, односно можеби 3% годишно. Не знам дали КХВ издава лиценци или одобренија на овие „агенти“, ама дефинитивно треба да поведат ред пошо се продаваат фондовски производи со лажно претставување на клучни финансиски информации!

Не е ни чудо што оваа неписмена и затуцана раја им купува удели а не е свесна дека една третина од информациите се лажни, една третина манипулативни, а една третина погрешни!

Индексот и економијата ќе ја завршат 2020та со - 5%

Go citam revidiraniot na TeTo, abe mi se place :place:

Tipovine vo 2018ta si otpishale dolg od fantasticni 150 MILIONI evra.

Se sretnale so premiero’ koj im objasnil deka bile mnogu bitni...tolku od slobodnata pazarna ekonomija kako evropska vrednost. Tolku od evropskite vrednosti :tapp:

Ama otpisot na pobaruvanja ne vazi za dolgot kon....pogoduvate KMB, koj si e uredno servisiran i isplaten.

Kapak e sto poradi toj otpis TeTo prikazuva dobivka od 150 M evra i danok na dobivka koj...2 godini potoa seushte ne e platen. Moze cekaat i toj da im bide prosten? Posto se mn bitni razbiras!

Uste pokapak e deka vo megjuvreme si pozajmile pari sami na sebe (od pridruzno pretprijatie de), so kamata od, za deneshno vreme fantasticni 11%. So toa si stvorile preduslov dobivkata da ja odlevaat preku finansiski troshok, a za danok na dobivka kon RSM eden sreden prst.

Kako li pominuvaat tie sto ne se tolku bitni?

Лицето ЗЗ во изјава пред малку вели дека даноците во државава за месец декември со пресек на 29.12.2020, вчера, се наплатени:

ДДВ вкупно 6,489 милијарди денари, или 6,03% повеќе споредено со пресекот на 29.12.2019
ПДД вкупно 2,269 милијарди денари, или 18% повеќе споредено со пресекот на 29.12.2019
ДД вкупно 852,8 милиони денари, или 8,52% повеќе споредено со пресекот на 29.12.2019

А ене го и индустриското производство во ноември 2020 има пад од само 4% споредно со ноември лани.

Процентуално за 2020, вкупно собраните даноци колку ке го покријат буџетот?

Лицето ЗЗ во изјава пред малку вели дека даноците во државава за месец декември со пресек на 29.12.2020, вчера, се наплатени:

ДДВ вкупно 6,489 милијарди денари, или 6,03% повеќе споредено со пресекот на 29.12.2019
ПДД вкупно 2,269 милијарди денари, или 18% повеќе споредено со пресекот на 29.12.2019
ДД вкупно 852,8 милиони денари, или 8,52% повеќе споредено со пресекот на 29.12.2019

А ене го и индустриското производство во ноември 2020 има пад од само 4% споредно со ноември лани.

ova e malku "cherry picking" so ne celosni informacii. Dali moze da vidime kolku ima ne naplateni danoci vo sporedba so lani?? eve @Бубастис vika imalo po golemki taka mashala

Според извештајот за извршување на буџет до крај на 11-2020, вкупните приходи се 170 милијарди денари а вкупните расходи 210 милијарди денари, или дефицит од 40 милијарди денари од предвидените 56 милијарди со последниот ребаланс. Дефицитот методолошки исправно и според меѓународни стандарди (па дури ако сакате и по Мастришки критериуми) се изразува како % од БДП, а не низ призмата на сооднос на приходи и расходи во буџет. Планираниот дефицит од 56 милијарди е на ниво од 8,5% од БДП, но како се движат приходите и расходите последниве 2 месеци, мислам дека дефицитот ќе е под 50 милијарди денари, или во интервалот 6,5-7,5% од БДП.

Како е ова cherry-picking колега @Hub не можам да разберам. Јас цело време зборувам со методолошки издржани податоци и споредувам соодветни временски периоди.

Ако веќе сакаме да се префрлиме во рубриката трачарење, тогаш и ја имам многу што да кажам:
- како од полугодишниот на фершпед вонбилансно исчезнуваат 1 милијарда денари?
- зошто Владата поддржува естрадни уметници, кои по дефиниција се пијаници/наркомани, кои не биле и нема ни да влезат во легалните канали на функционирање на државата?
- зошто на Град Скопје се даваат 2 милиони евра за Универзална Сала, а со тие пари може да се изградат 8 градинки со капацитет за вкупно 500 деца, со кои ќе се растеретат многу родители од обврските, плус ќе се вработат 50ина негувателки/учителки кои чекаат по 10-15 години за да се вработат?

На ова мислеше?
a017068b74c81d4f45f87cc791631333.jpg
9cfed60dab65843737138f6a00f00754.jpg
00c2378fc1e4c0f6f7d068dc01808b20.jpg

ova e malku "cherry picking" so ne celosni informacii. Dali moze da vidime kolku ima ne naplateni danoci vo sporedba so lani?? eve @Бубастис vika imalo po golemki taka mashala
Ne znam koj kolku naplatil, ama znam deka od TeTo ne se naplateni 1,77 MILIJARDI denari. Ili vo evra bezmalku 30 milki

Koj saka neka cita. Ne mora mnogu da se skrola, BS strana 7

Автоматски споено мислење:

PS. A NAJKAPAK mi e sto TeTo ja tuzi TPLF :facepalm:

Ja tuzat za neplatena a isporacana toplinska energija vo vrednost od 500K evra firmata od koja ladno zdiplija 15 M evra!

Sega jasno li e koja e razlikata megju bitna i nebitna firma? :D

Последно уредено:
Јебо вас РСМ:kuracc:, гледам почнаа и на Перфекс тоалетните кај местото за јазик наместо МК да пишуваат РСМ, ама кој знае, може скриената цел е да се споиме со Република Сан Марино, па со гордост после да се кажуваме РСМ.
Иначе верувам дека наплатата на даноци е зголемена, имајќи предвид дека УЈП и општинските даночни оделенија се многу позаангажирани и за разлика од порано почнаа да користат алатки да ги примораат граѓаните (надвор од Харачин) да си ги плаќаат давачките. Чак штавише, знам дека пуштија на некои луѓе опомени за неплатен данок на добивка од обложувалница, каде што впрочем данокот автоматски се одбива, па оние што реагираа им беше објаснето дека е грешка, ама некој може се излажал па платил уште еднаш.

Уште појако е, 15 милиони се само од една тужба од вкупно 3 тужби или 22мил€ главен долг + камати или цца 30тина мил€, добиени на највисока истанца Врховен Суд во корист на ТПЛФ. Значи 30 мил.€ директна кражба од македонска фирма симбол за МСЕ, по 100€ за акција кражба од илјадници мак.акционери, брокерски друштва и инвест.фондови и 10 други мак фирми и институции. НАЈЈАКО !!!

Што убаво, индексот да се поткрене да има меѓугодишен раст околу 2-3% и со сѐ 2-3% дивиденди да биде повисок од годишната камата - главната продажна поента на фондовите :pos:

Инаку, овој месец како своевиден мистери шопер имав состанок со еден агент од тоа ВФП Фондови, баш да слушнам на кои финти ги фаќаат овците што им купуваат удели. Меѓудругото, овој финансиски тотално неписмен човек, наводно бивш некаковси директор од средно ниво во една банка, ме убедуваше дека во Северџанија данокот на дивиденда бил 15%, дека фондови не плаќале данок на дивиденда во странство, а нивниот просечен годишен принос на фондот бил околу 7%, иако за скоро 7 години постоење инвестициската единица им пораснала одвај 20%, односно можеби 3% годишно. Не знам дали КХВ издава лиценци или одобренија на овие „агенти“, ама дефинитивно треба да поведат ред пошо се продаваат фондовски производи со лажно претставување на клучни финансиски информации!

Не е ни чудо што оваа неписмена и затуцана раја им купува удели а не е свесна дека една третина од информациите се лажни, една третина манипулативни, а една третина погрешни!
Дали ќе те мрзи да образложиш повеќе за ова со фондовите. Ме интересира колкав раст би добил во фонд наспроти камата во банка, ако имаш израчунато. Им ги гледав графиците на ВФП, долгорочно да ми биле парите таму изглеа како подобра опција од банка. Меѓутоа нигде не можев да најдам податоци за провизија при уплата, и за одржување на годишно ниво. Пример ако и овие 2 стапки ми одземат неколку проценти тогаш нема никаква логика да се инвестира во фондот.

Дали ќе те мрзи да образложиш повеќе за ова со фондовите. Ме интересира колкав раст би добил во фонд наспроти камата во банка, ако имаш израчунато. Им ги гледав графиците на ВФП, долгорочно да ми биле парите таму изглеа како подобра опција од банка. Меѓутоа нигде не можев да најдам податоци за провизија при уплата, и за одржување на годишно ниво. Пример ако и овие 2 стапки ми одземат неколку проценти тогаш нема никаква логика да се инвестира во фондот.

Вака одокативно, од 2014-2020. да си го купувал индексот МБИ10 (ќоравата кокошка) со сѐ дивиденди ќе си заработел веројатно околу 200%, да си купувал ВФП ќе си заработал цирка 20%, а да си ги орочувал ќе си заработел околу 15%

Вака одокативно, од 2014-2020. да си го купувал индексот МБИ10 (ќоравата кокошка) со сѐ дивиденди ќе си заработел веројатно околу 200%, да си купувал ВФП ќе си заработал цирка 20%, а да си ги орочувал ќе си заработел околу 15%
За споредба помеѓу вториве ми беше, зашто со моето знаење на МБИ можда и ќе сум земел Топлификација па ќе заработев 0% :icon_lol:
20% према 15% и не е така примамливо со оглед на тоа дека повратот во банка е до негде посигурен. Не глеам логика да вложам пари кај овие. А другите фондови имаат подобри резултати или исти ѓавол?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom