Веганизам/Вегетаријанизам

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Дали ти знаеш колку деца се експлоатираат за да ги произведат твоите зеленчуци и овошја?
Ете Битолчанка си, тркни до Ресен кога ќе биде берба на јаболка да видиш дали сите што берат се полнолетни, или пак тука по селата да видиш дали сите што ги произведуваат пиперките се возрасни.
Моите зеленчуци точно знам кој ги произведва. Ама се согласувам дека сум против детска експлоатација. Веган се залага и за луѓе. Целосно. И продукти кои се маркирани веган, никое живо суштество не страда за да се произведи. Живо суштество е и човекот. Затоа и постојат детски права и заштита на деца зошто децата ни се иднината и мора да вложиме во нив максимално. И ти одговарам иако, ни ова не е релевантно на темата.

Цело време ме цитираш и збораш за нешто трето и напаѓаш со прашања без контекст дур, барем јас, се перцепирам, како смирена.

Те молам, дали ме перцепираш како да те напаѓам? И те молам воздржи се од коментари за мојот начин на живот и мојот зеленчук зошто ... Сериозно не знајш како и каде живеам. А, дури и со кој. :ROFLMAO: Ама ете, не за то, не е валиден аргумент во дискусија. Особено ако е базирано на претпоставка.

За другите, читате и коментирате во тема веганизам. Ваљда не очекувате да се збора како јадење месо е океј. :ROFLMAO: Ама барем од мене, во било кој друг аспект каде не збораме за исхрана, нема да сетите осуда зошто крај краева секој се носи со своето иако можи идеалната иднина да ни е различна.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ama decata sho se eksploatirani go oravat toa da zarabotat para i da preziveat, neli taka bi im doslo?

U sekoj slucaj nikoj ne opravduva eksploatacija, i problemot e vo covecki strukturi, znaci covekot, sho ne gi stiti nivnite prava.
A toa nema vrska so veganizam, ima drugo dvizenje, prava na decata.
Автоматски споено мислење:

Nosi si pelena.
Значи попрво би се замарала со право на животно, од право на човек?

Проблемот на веганизмот е настапот како хајка и етикетирање како неморални и неетички битија на сите што конзумираат месо.

Уште потрагични се вегани кои имаат домашни миленици, како прво пак го чуваш затворено, како второ крадеш бебе од негов родител само оти си имал желба да чуваш миленик (пример кучиња).

На крај конзумерството, истите тие вегани кои не јадат месо имаат полн плакар со кожни чевли и облека дел произведена од животни, а уште потрагично произведена од луѓе третирани како животни.
Моите зеленчуци точно знам кој ги произведва. Ама се согласувам дека сум против детска експлоатација. Веган се залага и за луѓе. Целосно. И продукти кои се маркирани веган, никое живо суштество не страда за да се произведи. Живо суштество е и човекот. Затоа и постојат детски права и заштита на деца зошто децата ни се иднината и мора да вложиме во нив максимално. И ти одговарам иако, ни ова не е релевантно на темата.

Цело време ме цитираш и збораш за нешто трето и напаѓаш со прашања без контекст дур, барем јас, се перцепирам, како смирена.

Те молам, дали ме перцепираш како да те напаѓам? И те молам воздржи се од коментари за мојот начин на живот и мојот зеленчук зошто ... Сериозно не знајш како и каде живеам. А, дури и со кој. :ROFLMAO: Ама ете, не за то, не е валиден аргумент во дискусија. Особено ако е базирано на претпоставка.

За другите, читате и коментирате во тема веганизам. Ваљда не очекувате да се збора како јадење месо е океј. :ROFLMAO: Ама барем од мене, во било кој друг аспект каде не збораме за исхрана, нема да сетите осуда зошто крај краева секој се носи со своето иако можи идеалната иднина да ни е различна.
Дел си од група или пробуваш да станеш од група која во голем дел има лицемерии за она што го претставува.

Ако веќе се претставува некој како хард кор дел од одредена група, треба да живее и во секој аспект така.
Со чест на исклучоци кои навистина се држат 100% до тоа што го поддржуваат, голем дел од веганите денес се станати чисто од помодарство.

Strictly

word is bond
Член од
9 јуни 2019
Мислења
486
Поени од реакции
1.645

Не јади месо, не затоа што животните се греота, туку зашто ние сме за греота.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Вчера разговарав на телефон со @Beginner и човекот целосно го смени мислењето, тоа се случува кога луѓето се интелектуално искрени и имаат интегритет, секоја чест.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Уводот му е добар, златното правило аплицирано и на животните.

Токму ради ова дискусијата е невозможна, се работи за кругови на емпатија, секој има различен радиус... и тоа е нешто што се буди а не наметнува.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.394
Поени од реакции
30.843
На крај конзумерството, истите тие вегани кои не јадат месо имаат полн плакар со кожни чевли и облека дел произведена од животни, а уште потрагично произведена од луѓе третирани како животни.
Ova bukvalno ne e veganstvo lol.
Ti rekov, nema vrska nisto sho kazuvas.

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
@Lester Freamon веган со кожнени чевли не е веган. Дури и онај кој купва, а не посвојува миленици ( breeding, одделвање од фамилија, раѓање за да бидат задоволство на луѓето etc. Шо со посвојување се менува зошто аспектот е скроз поинаков). Ќе ти речам то шо ти реков претходно. Мешаш plant based исхрана со веганство како животен стил. Се шо барам од разговорите со тебе е да ја напрајш таа дистинкција. Друго апсолутно ништо. Имаш право да мислиш шо сакаш.

Посна исхрана без етички аспект не е веганство. А, ако постои тој етички аспект мора да е почитуван за да биди веганство. Ако не е почитуван, пак, не е веганство.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Лавот јади месо оти без месо не можи да преживее. Карнивор е. Човекот е омнивор и има "избор" кој можи да одлучи како се совпаѓа со своите морални и етички верувања ради различно ниво на свесност, за разлика од другите омнивори кои не можат да резонираат и одат нагонски кон храната. Омниворите се најфлексибилни јадачи и јадат то шо има во моментот и од таму можат да преживеат без животински продукти.
Што ме интересира бе дали е карнивор лавот или дали животните омнивори не можат да резонираат па се водат по нагони?
Сега ќе ги правдаме ради тоа? Помирна ти е свеста кога ќе си кажеш вака?
Ги преплашуваат, ги бркаат, им ебаваат матер на психата, ги убиваат и ги јадат другите животни. Катастрофа.
На крајот на краиштата пак е убиено и мачено животното, што ми е гајле дали е од „оправдани“ причини или не.
Луѓево барем имаат начини како да ги убијат брзо и безболно.
„Ама карнивор е“. Гајле ми е. Ќе одам ја ќе убијам лав за забава, ќе спречам он да убива и јаде други животни. Со ова ќе биде исти кур за природата, ако не и боље.
Им ебам тоа лавовите смрдливи убивачи на животни. Све да им ебам. Се напнав. Отидов да убијам лав.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Што ме интересира бе дали е карнивор лавот или дали животните омнивори не можат да резонираат па се водат по нагони?
Сега ќе ги правдаме ради тоа? Помирна ти е свеста кога ќе си кажеш вака?
Ги преплашуваат, ги бркаат, им ебаваат матер на психата, ги убиваат и ги јадат другите животни. Катастрофа.
На крајот на краиштата пак е убиено и мачено животното, што ми е гајле дали е од „оправдани“ причини или не.
Луѓево барем имаат начини како да ги убијат брзо и безболно.
„Ама карнивор е“. Гајле ми е. Ќе одам ја ќе убијам лав за забава, ќе спречам он да убива и јаде други животни. Со ова ќе биде исти кур за природата, ако не и боље.
Им ебам тоа лавовите смрдливи убивачи на животни. Све да им ебам. Се напнав. Отидов да убијам лав.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Вчера разговарав на телефон со @Beginner и човекот целосно го смени мислењето, тоа се случува кога луѓето се интелектуално искрени и имаат интегритет, секоја чест.
Пак елементи на преобратување карактеристични за секти и слични движења :D
Ova bukvalno ne e veganstvo lol.
Ti rekov, nema vrska nisto sho kazuvas.
Со што ќе ја славиш нова година, гоедско или свинско?
@Lester Freamon веган со кожнени чевли не е веган. Дури и онај кој купва, а не посвојува миленици ( breeding, одделвање од фамилија, раѓање за да бидат задоволство на луѓето etc. Шо со посвојување се менува зошто аспектот е скроз поинаков). Ќе ти речам то шо ти реков претходно. Мешаш plant based исхрана со веганство како животен стил. Се шо барам од разговорите со тебе е да ја напрајш таа дистинкција. Друго апсолутно ништо. Имаш право да мислиш шо сакаш.

Посна исхрана без етички аспект не е веганство. А, ако постои тој етички аспект мора да е почитуван за да биди веганство. Ако не е почитуван, пак, не е веганство.
Ноуп, тие што се декларираат како така мешаат. Под еден куп постови на социјални мрежи ги гледам ставаат тагови веган, фаци кои баш влегуваат во тие групи кои ти ги опишував претходно (особено со конзумерскиот аспект), а мене не ми значи многу дали си плент/веган се додека сум оставен на раат да си уживам во тоа што јас сум одлучил да го јадам :)

Кога би размислил подобро ми одговара да ве има во поголем број, ќе падне можеби цената на месото ;)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
За вегани, дали смее да врши фелацио или лижење оти нели е месо? Истото важи и за вегетеријанци?

Sent from my Samsung Note 10+ 5G using Tapatalk

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
За вегани, дали смее да врши фелацио или лижење оти нели е месо? Истото важи и за вегетеријанци?

Sent from my Samsung Note 10+ 5G using Tapatalk
Смее, може да се каже и дека почесто тоа го прават.
20201228_211458.jpg

Место да сте љубоморни, пробајте. :P

Kajgana Shop

На врв Bottom