Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Јас цело време нагласувам дека зборувам за религии а не за луѓе, ти цело време тупиш за луѓе и како тие биле различни, различно поимале ствари и што ти ја знам....ама пази, јас сум бил тој што не го гледал аргументот. И да, секогаш е прашање на време кога некој во немоќ да дискутира ќе посегне по адхоминем, како јас сум прост, неук, не сум бистар....и пази, тоа е све ок, подмукло било ако спомнам твој став кажан очи во очи..... Не било подмукло да убедуваш бивш член да издаде тајни, ама подмукло е кога некој ќе те чепне кај што боли.Аргументот кој не го гледаш и очи да ти истера е дека различни работи помагаат на различни луѓе. Аргументот е дека различни луѓе, различно ја поимаат религијата и дека религијата не е некој метафизички ентитет кој се дели на „староеонска религија“ и „новоеонска религија“, туку религијата е емергентен епифеномен на човечката природа. Луѓето создаваат религии кои одговараат на нивната природа, исто како што создаваат политички системи кои одговараат на нивната природа, а тоа не зависи ниту од Еони, ниту од некои други глупи поделби на временски интервали што ти си ги праиш у глава. Стварно мислиш дека точно ТОЈ момент, точката кога Кроули имал визија од Ајваз, наеднаш почнал нов Еон у човештвото? Ваљда не си толку глуп. 100 год. оттогаш веќе човештвото оперира по истите законитости, со истата експлоатација на моќ, само што се користат различни наративи за да се оствари. Политичките наративи како комунизмот, капитализмот кој бил задолжен за laissez faire експлоатација на деца у 19 век у име на профит, нацизмот, теократијата и сл. се НАРАТИВИ кои луѓето ги ИЗМИСЛУВААТ за да ја остварат својата желба за моќ. И тие не се завршени во добата на Хорус. Никад нема да завршат, освен ако не си комплетно слеп за тоа што се дешава у светот денес и живееш у некоја инфантилна фантазија што ти е бутната со религиозната индоктринација во култот. Што е сега различно од порано, у добата на Хорус? Глеаш ли воопшто што се случуе у светот?
Колективниот менталитет не е РЕЗУЛТАТ на религијата, туку религијата е искористена, па и создадена пошто луѓето имаат природна склоност кон колективизам, како што имаат и кон индивидуализам. Ја имале, ја имаат и ќе ја имаат. Треба стварно да си глуп за да мислиш дека разните религиозни наративи се причина за све ова. Ти додуша никад не си бил нешто многу бистар, приметуем како кочиш кога ќе ти се дадат покомплексни аргументи за било што. Ти трокира пентиум кецот и се враќаш на некоја наивна мантра за злокобноста на староеонските религии. Затоа ваљда и едвај положуеш испити во Редот. Не си способен да ја разбереш длабочината на тоа што го зборуем, ниту ја разбираш длабочината на Западната езотерија пошто си неук и прост. Агапе е попрефриган од тебе. Ти отсекогаш си бил едноставното човече што само сака да се бори против рисјаните без да размишља подлабоко, фанатикот што е спремен да се бори за каузата без подлабока мисла. Ако седнам да зборуем сериозно со тебе, ќе заглавиш, ко што заглави пред два-три поста кога не разбра ништо од тоа што ти го зборуем за Кабалата.
Ова е подмукло.Јас ти кажував дека не верувам во апсолутен морален систем и дека емпатијата е сентимент кој не ми влијае кога носам морални одлуки. Дека можам неемотивно да ги донесам, стриктно од фазон на модална логика, а после да ги менувам зависно од мојот интерес. Ти рече дека се сложуваш со мене. И така размислував тоа време, стварно во некоја мера и фурав некој Ханибал филм пошо ми делуеше кул, сакав да сум бедес (ова беше пред поише од 3-4 год ако добро помнам). Од тогаш, до сега, ја иам сменето малку перцепцијата за улогата на емпатијата у човечката живеачка и не веруем дека не сум емпатичен пошто реагирам емотивно кога некој е повреден и чувствувам сожалување.
Ова ти беше непотребно и гадно, кажуеш нешто што сме го праеле како интимен муабет само ја и ти. Би можел ја да почнуем да мешам слични ствари од приватен живот за тебе и членови од твојот Ред, како и нивни гнасни неморални постапки ако сакам, ама нема да паднам на твоето ниво.
Ај, гитла сеа, врати се кај браќата што сите ги гледаат ко животни, таму и ти е местото, акмак еден.
Но нема да трошам збороби за твоите фрустрации, ќе се задржам на темава.
Да се тврди дека човештвото не е сменето во последниве 116 години, и дека тие промени немаат врска со вредностите кои телемата ги содржи е апсурд, да не употребам појак збор, може емпатијата да ти проработи па да се расплачеш....
Од 1904та наваму жените добиваат рамноправност, хомосексуалноста се трга од листата на криминални или психички нарушувања, човековите права се драстично унапредени, слободата на говор, движење, облекување и изразување е драстично подобрена. Треба само да се споредат правата на човекот во Liber Oz и да се види фактичката состојба на светот пред 1904та и сега.
Автоматски споено мислење:
Неможам да знам што подразбираш ти под квазихристијани а што под христијани... Од досегашнава комуникација со тебе гледам дека и езотеријата ја сметаш за христијанство.... Јас зборувам за мејнстрим религииве, за институционализираниве религии, што имаат ,,калап" во кој треба секој да се смести, исти вредности, ист морал.... Нешто кое би било можно само ако сите се исти...а не се.Значи ти уствари имаш проблем со квазирисјани, вистински рисјан НЕ суди, а ти квазите ги мешаш за вистински?
Последно уредено: