Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Аргументот кој не го гледаш и очи да ти истера е дека различни работи помагаат на различни луѓе. Аргументот е дека различни луѓе, различно ја поимаат религијата и дека религијата не е некој метафизички ентитет кој се дели на „староеонска религија“ и „новоеонска религија“, туку религијата е емергентен епифеномен на човечката природа. Луѓето создаваат религии кои одговараат на нивната природа, исто како што создаваат политички системи кои одговараат на нивната природа, а тоа не зависи ниту од Еони, ниту од некои други глупи поделби на временски интервали што ти си ги праиш у глава. Стварно мислиш дека точно ТОЈ момент, точката кога Кроули имал визија од Ајваз, наеднаш почнал нов Еон у човештвото? Ваљда не си толку глуп. 100 год. оттогаш веќе човештвото оперира по истите законитости, со истата експлоатација на моќ, само што се користат различни наративи за да се оствари. Политичките наративи како комунизмот, капитализмот кој бил задолжен за laissez faire експлоатација на деца у 19 век у име на профит, нацизмот, теократијата и сл. се НАРАТИВИ кои луѓето ги ИЗМИСЛУВААТ за да ја остварат својата желба за моќ. И тие не се завршени во добата на Хорус. Никад нема да завршат, освен ако не си комплетно слеп за тоа што се дешава у светот денес и живееш у некоја инфантилна фантазија што ти е бутната со религиозната индоктринација во култот. Што е сега различно од порано, у добата на Хорус? Глеаш ли воопшто што се случуе у светот?
Колективниот менталитет не е РЕЗУЛТАТ на религијата, туку религијата е искористена, па и создадена пошто луѓето имаат природна склоност кон колективизам, како што имаат и кон индивидуализам. Ја имале, ја имаат и ќе ја имаат. Треба стварно да си глуп за да мислиш дека разните религиозни наративи се причина за све ова. Ти додуша никад не си бил нешто многу бистар, приметуем како кочиш кога ќе ти се дадат покомплексни аргументи за било што. Ти трокира пентиум кецот и се враќаш на некоја наивна мантра за злокобноста на староеонските религии. Затоа ваљда и едвај положуеш испити во Редот. Не си способен да ја разбереш длабочината на тоа што го зборуем, ниту ја разбираш длабочината на Западната езотерија пошто си неук и прост. Агапе е попрефриган од тебе. Ти отсекогаш си бил едноставното човече што само сака да се бори против рисјаните без да размишља подлабоко, фанатикот што е спремен да се бори за каузата без подлабока мисла. Ако седнам да зборуем сериозно со тебе, ќе заглавиш, ко што заглави пред два-три поста кога не разбра ништо од тоа што ти го зборуем за Кабалата.

Ова е подмукло. :) Јас ти кажував дека не верувам во апсолутен морален систем и дека емпатијата е сентимент кој не ми влијае кога носам морални одлуки. Дека можам неемотивно да ги донесам, стриктно од фазон на модална логика, а после да ги менувам зависно од мојот интерес. Ти рече дека се сложуваш со мене. И така размислував тоа време, стварно во некоја мера и фурав некој Ханибал филм пошо ми делуеше кул, сакав да сум бедес (ова беше пред поише од 3-4 год ако добро помнам). Од тогаш, до сега, ја иам сменето малку перцепцијата за улогата на емпатијата у човечката живеачка и не веруем дека не сум емпатичен пошто реагирам емотивно кога некој е повреден и чувствувам сожалување.
Ова ти беше непотребно и гадно, кажуеш нешто што сме го праеле како интимен муабет само ја и ти. Би можел ја да почнуем да мешам слични ствари од приватен живот за тебе и членови од твојот Ред, како и нивни гнасни неморални постапки ако сакам, ама нема да паднам на твоето ниво.

Ај, гитла сеа, врати се кај браќата што сите ги гледаат ко животни, таму и ти е местото, акмак еден.
Јас цело време нагласувам дека зборувам за религии а не за луѓе, ти цело време тупиш за луѓе и како тие биле различни, различно поимале ствари и што ти ја знам....ама пази, јас сум бил тој што не го гледал аргументот. И да, секогаш е прашање на време кога некој во немоќ да дискутира ќе посегне по адхоминем, како јас сум прост, неук, не сум бистар....и пази, тоа е све ок, подмукло било ако спомнам твој став кажан очи во очи..... Не било подмукло да убедуваш бивш член да издаде тајни, ама подмукло е кога некој ќе те чепне кај што боли.
Но нема да трошам збороби за твоите фрустрации, ќе се задржам на темава.
Да се тврди дека човештвото не е сменето во последниве 116 години, и дека тие промени немаат врска со вредностите кои телемата ги содржи е апсурд, да не употребам појак збор, може емпатијата да ти проработи па да се расплачеш....
Од 1904та наваму жените добиваат рамноправност, хомосексуалноста се трга од листата на криминални или психички нарушувања, човековите права се драстично унапредени, слободата на говор, движење, облекување и изразување е драстично подобрена. Треба само да се споредат правата на човекот во Liber Oz и да се види фактичката состојба на светот пред 1904та и сега.
Автоматски споено мислење:

Значи ти уствари имаш проблем со квазирисјани, вистински рисјан НЕ суди, а ти квазите ги мешаш за вистински?
Неможам да знам што подразбираш ти под квазихристијани а што под христијани... Од досегашнава комуникација со тебе гледам дека и езотеријата ја сметаш за христијанство.... Јас зборувам за мејнстрим религииве, за институционализираниве религии, што имаат ,,калап" во кој треба секој да се смести, исти вредности, ист морал.... Нешто кое би било можно само ако сите се исти...а не се.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Проблемот не ти е со религиите ами со луѓето, сите наши сјебаности идат од една состојба на лудост.... уште не можеш да видиш дека мора да има пастири, формата само се менува....
Тоа што ти го перцепираш ко христијанство е добро да го има, дека да му дадеш доверба на ова сјебано животно да прај како сака ќе владее хаос. За многу е и утеха, дури иницира и пласебо... им помага.

Ти си евидентно доста осетлив и емпатичен, индивидуалец па за тебе подредување на авторитети не е, но за повеќето итекако сеуште е потребно.

И за животните грешите, они се чисти, го живеат автентично својот програм, оттука доста луѓе ги сакаат повеќе од самиот човек, искрени се, знаеш шо да очекуваш.

Сакав да кажам дека ако има неколку дедовци .. пример 10.. кои ги влечат конците овде, ја сум уверен дека е од љубофф за тоа што може еден ден да станеме... па да нема потреба од пастири веќе, но тој ден е даааалеку во иднината.
Да го напишев јас болдов или Хептаграм, Ботко реферати и фермани ќе пишуваше дека тоа е доказ кој потврдува дека ние ги сметаме луѓето за животни, ама ова гарант ќе го премолчи....
Инаку не се слагам дека проблемот е само во луѓето, тие се алатка на институционализираната религија. Има една книга - Психологија на толпата од Гистав Ле Бон, пробај да ја најдеш, прочитај ја.
Една поговорка вели дека патот до пеколот е поплочен со добри намери. Можеби намерите на оние кои ги основале денешните религии биле добри, но резултатот тешко дека е добар.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Да го напишев јас болдов или Хептаграм, Ботко реферати и фермани ќе пишуваше дека тоа е доказ кој потврдува дека ние ги сметаме луѓето за животни, ама ова гарант ќе го премолчи....
Инаку не се слагам дека проблемот е само во луѓето, тие се алатка на институционализираната религија. Има една книга - Психологија на толпата од Гистав Ле Бон, пробај да ја најдеш, прочитај ја.
Една поговорка вели дека патот до пеколот е поплочен со добри намери. Можеби намерите на оние кои ги основале денешните религии биле добри, но резултатот тешко дека е добар.
Разликата во мојот став е дека животните не постојат да ми служат, дел се од светот, процесот, мојата емпатија не е само за човечкиот род туку и за нив, а ние наместо да сме градинарот на земјава во нашиот спишизам станавме узурпатор, денеска нашиот проблем е најевидентен... последицата од итс ол абаут ми, фак д рест ајм д бест е загадена планета....

Дрмнав кафето па ми се пишува, однапред се извинувам.... но да споделам една перцепција....

Имам две кучиња и маче... со псите имам бондинг кој почнав да го проблематизирам, ми стана сумљива чистината на нивната љубов, почнав да мислам дека ние сме ги сјебале со доместифицирањето да бидат зависни од нас за да ни служат.. но интересно науката доаѓа до сознание дека волците кои биле понеспособни да ловат сами се припитомиле за да не користат нас како извор на храна. Постепено се променил изгледот во по ајкенди, флафи кјут за да педизвикаат емотивна реакција кај нас, лачење на окситоцин за да добиеш нагон да се грижиш за него. Се разбира они во целата симбиотичка врска ти враќаат, чувари на стадото, домот ово оно. Но целата врска на крај се базира на зависност.

Ние сме многу слични, како социјални суштевства имаме појачана зависност еден од друг, кај нас се манифестира многу по комплексно и најчесто сме во когнитивна дисиденција за тоа. Тоа што мнозинстото го смета за љубов е всушност условна љубов, атачмент... поттикната од зависност... Симболиката на Адам, Ева и рајската градина, падот, излегувањето од неа го гледам и кај кучињата.

Од друга страна мачката е способна да лови, таа не зависи од мене толку за храна, но кога веќе ја чувам си вика зашто да не, но мојата живее слободно пуштена надвор и лови врапчиња, некогаш од благодарност ми остава врапче пред врата. Мачето по мене има многу по автентична природа и од мене има многу голем респект.

Доколку мене ме снема, моите кучиња ќе бидат питачи, најдобро за нив ќе биде да му се умилкуваат на некој, да му предизвикаат окситосин лачење за да ги прибере и се грижиза нив, а мачето - ако мене ме снема - ќе продолжи да си лови врапци.

Популарното мислење е дека мачката е манипулативната, но јас гледам дека кучињата се поголеми емотивни манипулатори... кучињата кажуваат многу за нас...

Па се заинтересирав за мачката, интересно голем респект кон неа имале и...
Ancient Egyptians' love of cats developed from an appreciation of their rodent-catching skills to revering them as sacred creatures. ... Cats' fondness for napping in the sun led to early associations between the cat and the sun god, Ra.

Поради моето маче дојдов до Хермес Трисмегистус... ез абав соу билоу... :D

Религиите не ја создаваат дисфункцијата, они се староеонски механизам кој се трудел да ја намали, понудиле и утеха но за разлика од вас не мислам дека веќе се непотребни, а мојата критика кон вас е што мислам дека некои дисфункции вие ги сметате за автентична воља, вашиот светоглед го користите тие дисфункции да ги оправдате па затоа Кроули ви лепи... А за витинската љубоффф и Исус праел муабет. :)

Уствари и јас сакав да кажам дека...
Брате едина религија е таа, љубов...се друго е срање у боја.
Уште еднаш... извинете... ама :coffee:...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
тужи го, друже, нема друго

Колку тужби поднесовте овие денови за пишаното на форумов?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Разликата во мојот став е дека животните не постојат да ми служат, дел се од светот, процесот, мојата емпатија не е само за човечкиот род туку и за нив, а ние наместо да сме градинарот на земјава во нашиот спишизам станавме узурпатор, денеска нашиот проблем е најевидентен... последицата од итс ол абаут ми, фак д рест ајм д бест е загадена планета....

Дрмнав кафето па ми се пишува, однапред се извинувам.... но да споделам една перцепција....

Имам две кучиња и маче... со псите имам бондинг кој почнав да го проблематизирам, ми стана сумљива чистината на нивната љубов, почнав да мислам дека ние сме ги сјебале со доместифицирањето да бидат зависни од нас за да ни служат.. но интересно науката доаѓа до сознание дека волците кои биле понеспособни да ловат сами се припитомиле за да не користат нас како извор на храна. Постепено се променил изгледот во по ајкенди, флафи кјут за да педизвикаат емотивна реакција кај нас, лачење на окситоцин за да добиеш нагон да се грижиш за него. Се разбира они во целата симбиотичка врска ти враќаат, чувари на стадото, домот ово оно. Но целата врска на крај се базира на зависност.

Ние сме многу слични, како социјални суштевства имаме појачана зависност еден од друг, кај нас се манифестира многу по комплексно и најчесто сме во когнитивна дисиденција за тоа. Тоа што мнозинстото го смета за љубов е всушност условна љубов, атачмент... поттикната од зависност... Симболиката на Адам, Ева и рајската градина, падот, излегувањето од неа го гледам и кај кучињата.

Од друга страна мачката е способна да лови, таа не зависи од мене толку за храна, но кога веќе ја чувам си вика зашто да не, но мојата живее слободно пуштена надвор и лови врапчиња, некогаш од благодарност ми остава врапче пред врата. Мачето по мене има многу по автентична природа и од мене има многу голем респект.

Доколку мене ме снема, моите кучиња ќе бидат питачи, најдобро за нив ќе биде да му се умилкуваат на некој, да му предизвикаат окситосин лачење за да ги прибере и се грижиза нив, а мачето - ако мене ме снема - ќе продолжи да си лови врапци.

Популарното мислење е дека мачката е манипулативната, но јас гледам дека кучињата се поголеми емотивни манипулатори... кучињата кажуваат многу за нас...

Па се заинтересирав за мачката, интересно голем респект кон неа имале и...
Ancient Egyptians' love of cats developed from an appreciation of their rodent-catching skills to revering them as sacred creatures. ... Cats' fondness for napping in the sun led to early associations between the cat and the sun god, Ra.

Поради моето маче дојдов до Хермес Трисмегистус... ез абав соу билоу... :D

Религиите не ја создаваат дисфункцијата, они се староеонски механизам кој се трудел да ја намали, понудиле и утеха но за разлика од вас не мислам дека веќе се непотребни, а мојата критика кон вас е што мислам дека некои дисфункции вие ги сметате за автентична воља, вашиот светоглед го користите тие дисфункции да ги оправдате па затоа Кроули ви лепи... А за витинската љубоффф и Исус праел муабет. :)

Уствари и јас сакав да кажам дека...

Уште еднаш... извинете... ама :coffee:...
Љубов што има цел да добие нешто за возврат е бизнис не љубов. Се слагам дека религиите бркале работа и имале некоја корист во минстото, бивајќи регулатор да не настане хаос, но сега се фактор на стагнација, декаденција. Човештвото оди напред, во тој процес не е исклучок ни духовноста.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
тужи го, друже, нема друго

Колку тужби поднесовте овие денови за пишаното на форумов?
Не може да тужат пошто не се регистрирани. Ќе биде забавно да се види една таква тужба. :D
@Raziel е правникот.
Може да те тужи за клевета религиозно здружение кое не е регистрирано како такво?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Накратко, @Хептаграм XI имај предвид дека не измислуев кога го пишав тоа дека некој ме викнал, ама веза неам како иде внатре кај вас у О.Т.О. и кој смее и/или не смее да иницира. Поголемиот дел од анимозитетот кон вас го имав поради заебано искуство у кое не планирам да навлагам и не е ни битно. Секако дека пошто не знам и сте најтајни на универзумот, не можам да знам што од тие аспекти е точно, е поврзано со Редот и/или се дешава во Редот, а што се дезинформации. И секако дека е глупо да почнуем да пишуем информации со имиња на темата пошто не знам кого ќе заебам и дали сам ќе си накалемам фрки непотребно. Расчистивме со @Hyperion VI, се објаснивме и у реду е. Може он да ти каже дали измислуем или не, без да навлага у детали за тоа што го зборуевме. Кривицата не била у Редот, со што, тој аспект од моите обвинувања го повлекуем, барем сега за сега, во дефицит на било какви докази за неетички пракси. Од таа перспектива, дужам извинување.

Другите аспекти, поврзани со мојот скептицизам кон тие пракси од епистемиолошка перспектива, остануваат како понатамошна критика, нерелевантна на етичноста. А исто и мојата критика за елитизмот на членовите и склоноста кон ingroup bias, карактеристични за сите групи во кои членовите си го базираат идентитетот на групната припадност. Тие работи се еден од основните сегменти на многубројни религиозни структури и се поврзани со човековата психологија.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Да слушне човек #Телема како што треба, а на говорникот мајчин јазик да му е англискиот :love:

„... благослов и обожување на пророкот на красната ѕвезда!“
- Liber AL, II:79

Уживај.
Реков јас дека не можам да се докажувам во овие работи со луѓето што глаголаат тука за О.Т.О. ... може да расправам она што е јавно достапно, да нудам мои размисли и мои искуства ( до одредена мерка која сметам дека не е премногу кажано) - што не значи дека други ќе ги имаат истите искуства.
Не постои елитизам. Но, ако така не доживуваш - можеби ние, двајцата Телемити што тука креваве прашина за Телема имаме удел во тоа и лошо се изразуваме. Но тоа не значи дека реалноста е таква во однос на Телема и тајни Редови кои го прифатиле тој закон.

На темава за Редови и иницијации:

Иницијаторските Редови како О.Т.О. имаат степени - станици до каде може човек да напредува. И тоа напредување нема врска со другите, има врска само со самиот себе - ништо повеќе ништо помалку.
И кога ќе разбере човек дека целта е постигната: треба да ужива во тоа и да ги подучува другите да надминат, да бидат повеќе од него.
Тоа е братски однос во врска со Редот.

Правилото на О.Т.О. е дека секој може да биде неактивен член на Редот. И тоа е поврзано токму со Законот што го прифатил овој Ред по кој што ќе се води, ќе се организира и ќе се напредува!
Нема никакви проблеми со тоа некој да не биде активен член. Имам и есеј пишувано за оние кои го напуштиле Редот ... посебно за оние кои трчаат да споделуваат „некакви тајни“ или се обидуваат да го дискредитираат Редот на некој чуден, морничав начин...
Едноставно живонтите искуства го менуваат човекот и самиот човек решава што, до кога и како. Нормално, преку сопственото искуство и разбирање на нештата.
Законот на Телема не е философија и само да се зборува за тоа и да се бараат „крајни граници“ каде што Законот би можел „да пукне“ :)

Не може во Редот сите луѓе да бидат како што јас сакам. Тоа е лудо да се посакува. Да реагираат на моето постоење како што јас сакам е гледање на светот преку пирамида која има лош индекс на прекршување :)
Тоа треба да е јасно на секој што се заморува со Телема и што можеби ќе посака да побара иницијација.
Но имајќи искутсво ВО Редот со најразличен ков на луѓе, многу брзу учиш како да правиш соѕвездија со луѓе кои ќе те надополнуваат тебе, а и ти нив...

Јас сметам (од моето искуство) дека со никој во Редот, и во Македонија и во светот, што имам контакти - не сум имал непријатни искуства или да ми укаже нечие дејствување дека е злоупотребена моќта која му е дадена преку Редот - ако постои моќ што може да биде дадена од Редот.
Но тоа значи дека не само нечие дејствување во Редот придонело до тоа, туку и мое дејствување разбирајќи ги другите универзуми со кои имам допир има улога во тој братски однос.

И така... :) Телема е чудна работа на новото време која нема ограничување во разновидноста на своите алатки за користење.

Последно уредено:
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Да слушне човек #Телема како што треба, а на говорникот мајчин јазик да му е англискиот :love:

„... благослов и обожување на пророкот на красната ѕвезда!“
- Liber AL, II:79

Уживај.
Реков јас дека не можам да се докажувам во овие работи со луѓето што глаголаат тука за О.Т.О. ... може да расправам она што е јавно достапно, да нудам мои размисли и мои искуства ( до одредена мерка која сметам дека не е премногу кажано) - што не значи дека други ќе ги имаат истите искуства.
Не постои елитизам. Но, ако така не доживуваш - можеби ние, двајцата Телемити што тука креваве прашина за Телема имаме удел во тоа и лошо се изразуваме. Но тоа не значи дека реалноста е таква во однос на Телема и тајни Редови кои го прифатиле тој закон.

На темава за Редови и иницијации:

Иницијаторските Редови како О.Т.О. имаат степени - станици до каде може човек да напредува. И тоа напредување нема врска со другите, има врска само со самиот себе - ништо повеќе ништо помалку.
И кога ќе разбере човек дека целта е постигната: треба да ужива во тоа и да ги подучува другите да надминат, да бидат повеќе од него.
Тоа е братски однос во врска со Редот.

Правилото на О.Т.О. е дека секој може да биде неактивен член на Редот. Нема никакви проблеми со тоа. Имам и есеј пишувано за оние кои го напуштиле Редот ... посебно за оние кои трчаат да споделуваат „некакви тајни“ или се обидуваат да го дискредитираат Редот на некој чуден, морничав начин...
Едноставно живонтите искуства го менуваат човекот и самиот човек решава што, до кога и како. Нормално, преку сопственото искуство и разбирање на нештата.

Не може во Редот сите луѓе да бидат како што јас сакам. Тоа е лудо да се посакува. Да реагираат на моето постоење како што јас сакам е гледање на светот преку пирамида која лош индекс на прекршување :)
Тоа треба да е јасно на секој што се заморува со Телема и што можеби ќе посака да побара иницијација.
Но имајќи искутсво ВО Редот со најразличен ков на луѓе, многу брзу учиш како да правиш соѕвездија со луѓе кои ќе те надополнуваат тебе, а и ти нив...

Јас сметам (од моето искуство) дека со никој во Редот, и во Македонија и во светот, што имам контакти - не сум имал непријатни искуства или да ми укаже нечие дејствување дека е злоупотребена моќта која му е дадена преку Редот - ако постои моќ што може да биде дадена од Редот.
Но тоа значи дека не само нечие дејствување во Редот придонело до тоа, туку и мое дејствување разбирајќи ги другите универзуми со кои имам допир има улога во тој братски однос.

И така... :)
Види, наспроти перспективата која можеби ја имаш ти или Ипси (кој, според мене, испадна тежок гомнар), ја никад не сум имал, ниту иам намера да навлагам во жолчно напаѓање на нечии верувања и пракси поради некакви лични садистички причини. Штом сум влегол со ваков анимозитет и пристап, тоа не било за џабе, никогаш не е.
Јас сум личност која е доста отворена и толерантна кон различни профили на луѓе, имам доста либерални ставови за многу работи поврзани со сексот, личните религиозни/спиритуални верувања на луѓето, музичкиот вкус, политичките убедувања и ред други работи. Како што реков, имам многу пријатели кои веруваат и практикуваат нешта што воопшто не се вклопуваат со мојот светоглед. Имам пријатели од Харе Кришна, од Магедон, христијани, њу ејџ спиритуални фаци, кеос меџик ликови and the list goes on... Никогаш не сум дозволил нашите разлики у светогледот да ја вкотват мојата перцепција за нивните личности или да ги судам поради нивните верувања, сѐ додека не забележам дека нивните верувања не опасни за нив самите или околината. Ако забележам дека нешто сериозно го крши етичкиот кодекс у кој верувам, нејќам тоа да помине испод радар. Поради тоа имам проблем со антивакцери, салафисти и било кои социјални структури кои прават неетични постапки (како многу култови и секти). Некогаш тоа е посуптилно, но да не навлегуваме.

Секако, тоа не значи дека не можам да ги посочам моите несогласувања за било која тема и да дебатирам за истите, доколку има простор за дебата. На крајот од денот, ја веруем дека низ конструктивна дискусија се решаваат повеќето проблеми. Мојот пристап некад е похаце, со по некој безобразен збор, ама така зборуем ја. Мене ми е побитна суштината, наместо формалноста на пристојната дискусија. Ако ти кажам: „Вие си замишљате дека ако чантате 10 души у соба, ќе ја спасите Уганда од несреќи.“ Со тоа кажуем: „Според вашите верувања, групната медитација може да влијае на Етерот/Акаша, па вие индиректно да делувате на локација која е географски оддалечена и да влијаете на тековите во материјалниот свет“. Истото го кажуем. Првото е поемотивно и можеби подерогаторно, тачно, но второто е осакатено од елементот на огнот у твој речник. :D Некогаш, првиот пристап ми лежи повише, некогаш вториот, зависно од тоа како сум расположен.

Ја неам емотивна одбивност кон било кое верување, па ниту кон Телемата. Ако според моите „лични“ критериуми, утре некој ми докаже дека тоа што го зборуел Кроули е тачно, јас веднаш ќе го прифатам сето тоа бидејќи мене ме интересира која е вистината. И не те лажам. Стварно сакам да знам како стојат работите у светот.

Но штом сум скокнал вака жолчно тука и сум ви се настрвил, тоа не било за џабе.
Секако, внимателен сум што кажуем и зошто го кажуем кога се впуштам у ствари за кои немам доволно информации и не знам кои се импликациите од тоа што ќе го кажам пошто честопати сум се заебувал. Можеби ќе кажам нешто што ќе напраи многу фрки. И ради тоа пристапуем тактички и индиректно, додека не се уверам дека има простор да кажам нешто повише.

Како и да е, јас познавам членови од вашиот Ред кои се срциња исто така. Прв на кој ми текнуе е @The Magus кој ми оставил неверојатно добар впечаток. Поголемо срце од него неам видено. Но не би рекол дека сите членови на О.Т.О. у Македонија се супер. Далеку од тоа. :) Никој не е отпорен од бивање идиот, без разлика во што членува и колку тоа е базирано на добри намери. Wishful thinking е да мислиме дека сите припадници на група со која се идентификуваме се супер, само затоа што и ние сме во таа група.

Исто така, настрана од овие муабети, не веруем дека секоја критика треба да ја зимате толку сериозно. Секој, вклучувајќи ме и мене, може да пише секакво несогласување поради различни причини и да сака да дебатира. Некогаш тоа ќе биде базирано на факти, некогаш ќе биде булшит и предрасуда. Некој ќе каже дека Кроули жртвувал деца пошто не знаел дека Кроули зборуел за сперматозоидите, јебига.
Тоа не значи, нужно, дека има одбивност кон езотерија и Телема, напротив, може да го интересира многу. И не мора да го интересира како спиритуален пат кој може да му помогне на него лично, може да има антрополошки, интелектуален или друг интерес како што е мојот интерес кон Телема и езотеријата. Не мора да рипате агресивно и да изгледа како тој априорно да ве напаѓа, а и не е потребен тој пристап во кој ќе го „профанизирате“ како некој неук лик кој не ги знае подлабоко „тајните“ кои вие ги знаете. На пример, јас преку дебата учам многу повеќе, ако навлезам во дискусија со некој за некоја тема, тоа ме мотивира да истражувам и да барам повеќе.
Ако седнеме ја и ти да зборуеме за Кабала (тема за која си далеку поинформиран од мене) и ти ми кажеш дека Ein Sof има различно значење во „Bahir“ од тоа во луријанските учења, ја ќе фатам, ќе прочитам 10 книги за Кабала за да дојдам и да ти „вратам“. Тоа не значи дека истото не ме интересира, напротив, дека сеа мојот интерес е 10 пути поголем и сум фатил да читам и да пребарувам. Ако ми кажеш дека ми фали пракса, ќе те отерам у пичку матер пошто ќе ме изнервираш. Вториот пристап не вродил никаков плод, дури и да сум го имал интересот за темата, сеа сум само изнервиран и те пцујам.

Ако више иаме разбирање, треба да се пристапуе со почит. Ти можда не его трипаш, можеби не тргаш со тие побуди, ама забележи колку луѓе ти го укажале истото. Дури и да не е така, поради некоја причина, делуе како да е така, односно оставаш таков впечаток. :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Исто така, настрана од овие муабети, не веруем дека секоја критика треба да ја зимате толку сериозно. Секој, вклучувајќи ме и мене, може да пише секакво несогласување поради различни причини и да сака да дебатира. Некогаш тоа ќе биде базирано на факти, некогаш ќе биде булшит и предрасуда.
Лично не земам ништо сериозно од критиките, иако некои од муабетите тука поттикнале да пишувам на блогот за да таму дадам мое мислење за одредени теми што тука биле само површно кажани ... најмалку ги земам за сериозно „критиките“ кои се базираат на сарказам и зезање - не бегаме ние од смеата :)

Но целта ми беше/е да ја одржувам темава активна... низ годините поминати тука - многу е кажано. Не е совршено објаснето, не е можеби доволно кажано - но сепак ова е форум. Можеби изгледало дека сум сум бил „индоктриниран“ (зарем можам да влијаам преку нет кој како ме доловува?) но тоа можеби е мојата бхакти јога во однос на работите поврзани со Телема. :)

Секакви критики добивав низ годините, зошто споделувам книги, па само Кроули ли ќе се чита тој забеган и слични муабети - и иако упорно се објаснува човек дека не може да се прераскаже и да долови некој се како што треба и да ги објасни работите доволно добро за да секому му бидат доволно јасни - дека мора да се прочита оригиналната размисла и да се види што е кажано и во кој контекст - пак проблемот беше „зошто се споделуваат наслови на книги“.

За тоа имав и есеј во однос на цитати кога вадат луѓето во врска со овие теми...

Доброто за сите овие години е што Телема и Кроули излегоа колку толку од матните води на старо-еонските критики и негативни нарации поврзани со сето ова (барем јас сметам така читајќи го форумов и темиве). Така беше почетокот тука - бајатост, негативност, погрешни толкувања и споделувања цитати...

Тежок пат се изоди, секакви критики и муабети имаше - но, колку се можеше - се потрудивме да направиме нешто позитивно за разбирање на Законот на Телема малку подобро.
Сега, сметам дека е многу пофино и подобро за оние што ги интересираат овие ствари, барем имаат што да пребаруваат и на форумов, а по интернетов... дури и може да одморам од форумов и да бидам пасивен набљудувач од време на време... :)

Последно уредено:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.991
Поени од реакции
12.635
Како и да е, јас познавам членови од вашиот Ред кои се срциња исто така. Прв на кој ми текнуе е @The Magus кој ми оставил неверојатно добар впечаток. Поголемо срце од него неам видено. Но не би рекол дека сите членови на О.Т.О. у Македонија се супер. Далеку од тоа. :) Никој не е отпорен од бивање идиот, без разлика во што членува и колку тоа е базирано на добри намери. Wishful thinking е да мислиме дека сите припадници на група со која се идентификуваме се супер, само затоа што и ние сме во таа група.
Фала за елементот:angel:
Судејќи по јаснотијата на мислата што ја имаш и сократовското квантно навлегување во зборовите и идеите посматрајќи ги од страна со искрена радозналост и поштен сомнеж мааалку си претпоставувам кој би можел да бидеш

А во темиве не се мешам затоа што верувам дека немам доволно познавања за да би бил компетентен да навлегувам во дискусија, како и неможноста (отсуството на талент претпоставувам) мислата да ја преточам во јасна реченица, посебно не на тастатура.

D

Drexel

Гостин
Сега, сметам дека е многу пофино и подобро за оние што ги интересираат овие ствари, барем имаат што да пребаруваат и на форумов, а по интернетов... дури и може да одморам од форумов и да бидам пасивен набљудувач од време на време... :)
Еј не да е пофино, баш денес од интерес ги читав првите страници на Езотерија, каква каша :rolleyes: А и конечно дознав за кој Гурџи станува збор што неколкумина го референцираа изминатиов период (Не знам кој е оти не сум тука 10 години што да правам :D)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Фала за елементот:angel:
Судејќи по јаснотијата на мислата што ја имаш и сократовското квантно навлегување во зборовите и идеите посматрајќи ги од страна со искрена радозналост и поштен сомнеж мааалку си претпоставувам кој би можел да бидеш

А во темиве не се мешам затоа што верувам дека немам доволно познавања за да би бил компетентен да навлегувам во дискусија, како и неможноста (отсуството на талент претпоставувам) мислата да ја преточам во јасна реченица, посебно не на тастатура.
Да, Daedalus е.

И ти ко Боди со таа скромност, таленти за вербална експресија и нивното отсуство. :D
Иам за тоа баш тема отворено. Додека немаш афазија поради сериозно пореметуење на Брока/Вернике, најчесто (иако има варијации у „талент“, од човек до човек, поради природни инклинации, најчесто у рамките на нормалата), отсуството/присуството на богат вокабулар и експресивен вербален апаратус е питање на тренинг, читање книги и вежбање критичко размислување и аргументација. Ја иам проприлично добар дел од животот посветено на тоа, пишување кратки раскази (со многу курсеви за стилистика), вежбање критичко размислување и ред други работи. Најчесто, проблемот кај повеќето кои тврдат дека немаат „талент“ за вербална експресија или физика/хемија/математика, е малата самодоверба. Ова често ми се дешавало со ученици кои сум ги учел хемија, физика или математика, па сме ги надминуеле тие психолошки пречки за да видат дека можат. :D
Има една добра книга што би ти ја препорачал, а и написов.

Агапе! <3
п.с. Пиши кога ќе наминуеш накај Скопје, да здрвиме кафе некое и да зборуеме за Кабала!

D

Drexel

Гостин
Да, Daedalus е.

И ти ко Боди со таа скромност, таленти за вербална експресија и нивното отсуство. :D
Иам за тоа баш тема отворено. Додека немаш афазија поради сериозно пореметуење на Брока/Вернике, најчесто (иако има варијации у „талент“, од човек до човек, поради природни инклинации, најчесто у рамките на нормалата), отсуството/присуството на богат вокабулар и експресивен вербален апаратус е питање на тренинг, читање книги и вежбање критичко размислување и аргументација. Ја иам проприлично добар дел од животот посветено на тоа, пишување кратки раскази (со многу курсеви за стилистика), вежбање критичко размислување и ред други работи. Најчесто, проблемот кај повеќето кои тврдат дека немаат „талент“ за вербална експресија или физика/хемија/математика, е малата самодоверба. Ова често ми се дешавало со ученици кои сум ги учел хемија, физика или математика, па сме ги надминуеле тие психолошки пречки за да видат дека можат. :D
Има една добра книга што би ти ја препорачал, а и написов.

Агапе! <3
п.с. Пиши кога ќе наминуеш накај Скопје, да здрвиме кафе некое!
Има два типа на луѓе, Тие што знаат да зборуваат и да се изразуваат а тешко им оди пишувањето, И тие што незнаат да се изразуваат а знаат како да пишуваат (во мој случај по дневници) Инаку благодарам за книгите и мене би ми легнале :D

Kajgana Shop

На врв Bottom