Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
He (А. Crowley) worked in a scientific spirit: postulates and beliefs must be tested.
Other than his heroin addiction (we know the story of his Harley St doctor – Dr Batty-Shaw – prescribing smack for asthma), his work with entheogens was experimental, not hedonistic.

His frustration, as with all teachers, lay in the willful and anarchistic tendencies of his pupils; to these he was often kindly, considerate and indulgent.
Some of his teaching methods look questionable in retrospect.
However, those who followed the path he set out generally gained benefit (Jane Wolfe, Wilfrid Smith, Frank Bennett, Louis Wilkinson, Andre Pigne, Karl Germer, Israel Regardie, Robert Cecil, Jacintha Buddicom, for example); there are of course exceptions and sundry failures (do we blame Jesus for Judas?)

Most of his following has been misrepresented to an extreme degree in the very many poor attempts at biographical treatments; this is still a feature of journalistic references. I found that the trail of ruined lives, allegedly left in the wake of knowing the Beast, was not even so much as a trickle, when the individual stories were analyzed. People left the Beast; he never tried to make anyone stay against their will. He has been maligned to an extraordinary degree.

Mr Lachman’s comments about “finding” (as if lost) the True Will show I’m afraid a great unwillingness to grasp the evidence that the discovery of the dynamic core of being (or whatever you wish to call “it”) was the deadly serious axle of his teaching vehicle.

“The most complete collection of attainments and abilities is utterly wasted in the absence of will.”
How true.
The corresponding axiom of will, was love (agape) not carelessness."
- The Lore and Lure of Aleister Crowley: A Dialog

D

Drexel

Гостин
Сите се распишале по три разни теми за едно исто не можам да ве постигнам :icon_lol: Ах бре вие со пророци и свети книги, магични или не магични редови и цркви, егзотерични и езотерични, Либер Ал или не Либер Ал, сте ми мили. Ве и не ве разбирам зошто се јадете меѓу себе, крајната дестинација во вашите книги е една иста волонтарна реинтеграција во господ кога читаш преку езотерични редови, Што тогаш имате да изгубите да би се меѓусебно јаделе вака? Начин на живот на земја како и естетика на пракса останува само, Или нема да се јадете меѓусебно бидејќи нема што да изгубите кога би ги прифатиле естетските делови едни на други? Пуста да остане таа човечка склоност за цртање линии :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Не се јадеме меѓу себе... има правила на игра меѓу себе :)
Проблемот е со другите кои не сакаат да се меѓу нас и не се привлечени (нормална работа) од она што нас не привлекло - и пробуваат да гризаат од јаболкото кое секако им е отровно (е ова е ненормална работа чиј плод е омраза)... пробај да најдеш крај...

Разбери го проблемот ако можеш... па и реши го во однос на езотерија на една страна и луѓе кои не ги интересира ништо од сето тоа :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Сите се распишале по три разни теми за едно исто не можам да ве постигнам :icon_lol: Ах бре вие со пророци и свети книги, магични или не магични редови и цркви, егзотерични и езотерични, Либер Ал или не Либер Ал, сте ми мили. Ве и не ве разбирам зошто се јадете меѓу себе, крајната дестинација во вашите книги е една иста волонтарна реинтеграција во господ кога читаш преку езотерични редови, Што тогаш имате да изгубите да би се меѓусебно јаделе вака? Начин на живот на земја како и естетика на пракса останува само, Или нема да се јадете меѓусебно бидејќи нема што да изгубите кога би ги прифатиле естетските делови едни на други? Пуста да остане таа човечка склоност за цртање линии :D
Не би рекол се јадеме, повеќе си правиме друштво, може фина аналогија би била - играме оро - три напред две назад, па полека си учиме нови работи.
Пример еве Ипса научи дека имало и езотеричо рисјанство, полека одиме да сконта и шо е уствари рисјанство... а ја научив дека немам права, мил сум ко животно и дека сум звезда.... Таков ни е методот!

Туку, кога сме веќе на темата, фино предавање на чичко Менли...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пример еве Ипса научи дека имало и езотеричо рисјанство, полека одиме да сконта и шо е уствари рисјанство...
Езотерија како поим доаѓа од грчкиот збор - εσωτερικός и најчесто означува скриено, внстрешно знаење, познато само на мал број луѓе. Мејн стрим христијанството ни приближно не е тоа.

D

Drexel

Гостин
Не се јадеме меѓу себе... има правила на игра меѓу себе :)
Проблемот е со другите кои не сакаат да се меѓу нас и не се привлечени (нормална работа) од она што нас не привлекло - и пробуваат да гризаат од јаболкото кое секако им е отровно (е ова е ненормална работа чиј плод е омраза)... пробај да најдеш крај...

Разбери го проблемот ако можеш... па и реши го во однос на езотерија на една страна и луѓе кои не ги интересира ништо од сето тоа :)
Во однос на езотерија не можам никому да му го решам проблемот оти ако не ја практикуваш за тоа што е нема од неа да извадиш никакво значење. Едно е да си начитан а друго е да си дел од читаното, ипак станува збор за начин на живот кој не е лесен и бара посветеност што не секој е комфортен да ја даде и да излезе од својот комфорт, зависно од значењето и улогата што и ја дава во сопствениот живот. Но можам само да ги потсетам луѓево да не се земаат себе толку сериозно оти ги разбирам, јас ни самиот со себе не би сакал да се дружам ако целосно дозволам "оккултниот" живот да ме изеде сепак живеам во општество не во планина, општество чиј секуларитет го подржувам и градам односи во него. Не е никаков проблем ако има луѓе што не сакаат да се дел од магичниот живот, the good lord knows самите колку сме раштркани и неусогласени во однос на сето ова, но советот што го имам за незаинтересираните е да не дозволат животот да им помине пред очи занимавајќи се со работи што го огорчуваат тој живот и самите го знаат ова, но ги имало и ќе ги има оти овие се двојните аршини на самото постоење уште од денови кога баба Ева гризнала од јаболкото, јаболкото само по себе не може да биде отров за едни а лек за други тоа е дадено од љубов кон принципи и разбирање од разни перспективи колку и да се отровни или лековити нивното постоење е подкрепено во самото постоење, Јаболкото не дадено од индиферентност кон постоење, туку да знаеш дека имаш и ти можност да креираш и да ништиш. Јас на крајот на денот сум само детуле што медитира на аинот, некогаш во круг на свеќи со фенси шкртаници по паркетот, некогаш полугол во пижами на кревет, но мотивацијата позади моето делување доаѓа од тој дел во мене што мириса дека има суштинска вистина во тоа што го правам, ебате не е можно некогаш во дневник во зборови да ставам работи не па на форум да му објаснувам на некого, или ќе нацртам и се обидам со зборче да претставам или ќе дозволам да ми летне од главата и само after taste-от од логиката да ми остане и мене ме мачат работите некогаш :D Знај во што вложуваш труд и енергија унапред да не биде после трајко петко и стојко се криви што јас сум изгубил драгоцено време.

Не би рекол се јадеме, повеќе си правиме друштво, може фина аналогија би била - играме оро - три напред две назад, па полека си учиме нови работи.
Пример еве Ипса научи дека имало и езотеричо рисјанство, полека одиме да сконта и шо е уствари рисјанство... а ја научив дека немам права, мил сум ко животно и дека сум звезда.... Таков ни е методот!

Туку, кога сме веќе на темата, фино предавање на чичко Менли...

Треба да одвојам време да го послушам видеото а има и неколку интересни книги од него. Што се однесува до звездување, оштри си ги аглите. И јас немам права па ете ги оштрам :love:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Во однос на јаболкото, заборавам дека малкумина се запознаени со Телема и за што зборувам, па ете дообјаснување за да знаете:

„О ти што стапнуваш на Патеката, лажен е призракот
што го бараш. Кога ќе го сфатиш тоа ќе ја
спознаеш сета горчина со забите зариени во
Содомско Јаболко.
Така беше намамуван по таа Патека, чиј ужас инаку
би те истерал далеку.“
- Книга на Лаги, А. Кроули :)

Крајот на ова поглавје гласи:

„О ти што се влечеш кон крајот од Патеката, нема повеќе напор.
...
Зашто те нема Тебе на таа Патека: ти си станал Патот.“
- Liber CCCXXXIII, Поглавје XIII

Сега мислам дека е појасно, а и ти добро кажа...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Е не може да бидеш истеран далеку, таа одлука сама се донесува. А и од далеку многу по “објективно” можеш да видиш некои работи но секој со својата отровно-лековита јаболка на крајот на денот :D
Може и на нет да побараше Book of Lies и да го читнеш целото XIII-то поглавје :)

D

Drexel

Гостин
Може и на нет да побараше Book of Lies и да го читнеш целото XIII-то поглавје :)
Го прочитав и разбирам што сакаш да кажеш. Но како секој си имам забелешки, за ортодоксни и неортодоксни делови на свети книги.

H

Hyperion VI

Гостин
Пуста да остане таа човечка склоност за цртање линии :D
И јас тоа викам еве три дена не можам да се опоравам,пијам сокови и мултивитамини.
Ете ако не дојдеше Зоки на форумот,ќе си немав другарче.
Сепак се согласувам дека се учат нови работи,
но ќе потенцирам дека било кој религиски систем што негира "верба",а промовира наука и здрав скептицизам лаже.
Можда во теорија е така,но во пракса никој не го спроведува.
Секако дека најдобро би било да се употреби математичка формула за да стигнеш до резултатот,но не е така,
сепак магичарот и некој сличен се потпираат на "виши,нижи сили итн.
И потајно верува(во нешто)дека " ќе бидне работата".

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Езотерија како поим доаѓа од грчкиот збор - εσωτερικός и најчесто означува скриено, внстрешно знаење, познато само на мал број луѓе. Мејн стрим христијанството ни приближно не е тоа.
Точно, скриено внатрешно знаење кое се буди, се појавува сенс за законите на универзумот, респект за нив како неминовни и природно живеење во склад со нив, не нивна намерна манипулација. Значи има гносис, после која го сурфаш бранот... без отпор.
И да, кај малкумина е, оттука и потребата од земско тело.

Треба да одвојам време да го послушам видеото а има и неколку интересни книги од него. Што се однесува до звездување, оштри си ги аглите. И јас немам права па ете ги оштрам :love:
Чичко Менли е редок пример за синтеза и паралела помеѓу скоро сите учења, уз работа одлично вози на слушалки, но ретко кој не заспива слушајќи го :D
Автоматски споено мислење:

И јас тоа викам еве три дена не можам да се опоравам,пијам сокови и мултивитамини.

Ете ако не дојдеше Зоки на форумот,ќе си немав другарче.
Сепак се согласувам дека се учат нови работи,
но ќе потенцирам дека било кој религиски систем што негира "верба",а промовира наука и здрав скептицизам лаже.
Можда во теорија е така,но во пракса никој не го спроведува.
Секако дека најдобро би било да се употреби математичка формула за да стигнеш до резултатот,но не е така,
сепак магичарот и некој сличен се потпираат на "виши,нижи сили итн.
И потајно верува(во нешто)дека " ќе бидне работата".
Вербата е и неминовна но и заебана работа, ако е чиста лична твоја неоптеретена од надворешен извор мислам дека е есенцијална за добро сурфање на бранот, проблемот по мене настанува кога е наметната, потребен е добар внатрешен филтер но и мотивација да се филтрира.
Сите нон стоп учиме, свесно или не....

Љубофф да има и во лето и во зима!

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
Вербата е и неминовна но и заебана работа, ако е чиста лична твоја неоптеретена од надворешен извор мислам дека е есенцијална за добро сурфање на бранот
Еве нека слушнат браќата магионичари,сепак тоа најповеќе е за нив :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Еве нека слушнат браќата магионичари,сепак тоа најповеќе е за нив :)
Браќата магичари не мислам дека слушаат подруга перспектива, ама нема везе... секој си има свој процес.... пример мене ми е да си земам дневна доза на мрсимуда тука... за да не зборам многу у комшилук! Така да сметам дека сум секогаш он топик овде! Спик јор трут шо би рекле колегите њуејџери. :coffee:

H

Hyperion VI

Гостин
Од денес ги викам "магионичари" официјално.
Иначе онтопик си барем со мене кога разговараш :)
Што ќе ми се 2367548$6,000 милијарди книги на Кроули,кога не ме научија барем едноставни финти за да преживеам?
Секако си живеев go with the flow и пред експериментите со Телема,
ама моја грешка си е не обвинувам никој :)

Kajgana Shop

На врв Bottom