Прашања за Исламот III

Член од
10 декември 2020
Мислења
16
Поени од реакции
4
Си го знам јас местото и патот. Одамна сум споен со Тао-то. Не се секирај за мене.
Само јас на половите разлики гледам како телесна разлика. А не умствена, како вас и оние шминканине.
Jasno,nikoj ne vika da gledas kako nas i sminkanine...sekoj neka si gleda na svoj nacin.Jas si gledam kako mene mi odgovara i onaka kako treba,i zena si ima prava kako maskoto itd....ali nekoj od ovie i bas ne razbiraat nekoi raboti

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Nema potreba tebe da te pravam napraven si ti od poodamna...dzabe da se objasnuvam so nekoj koj ne si go znae ni patot ni mestoto.

Razlika e vo toa sto treba da si ti nekoj sto ima pamet i da se skoluvas i informiras dobro pa togas da jades toa sto go jadese do sega druze.A za dolzinata i za kaznata ako si zaineresiran informiraj se kaj odzata da te upati poubavo za da ne lutas i talkas nepotrebno,ima razlika megju ucenite i neucenite taka da ti kako si svatil taka
Значи уствари оправдуваш насилство врз жени пошто куранот така ти кажува?

Член од
10 декември 2020
Мислења
16
Поени од реакции
4
Значи уствари оправдуваш насилство врз жени пошто куранот така ти кажува?
Kade gledas nasilstvo i kade gledas deka opravduvam nasilstvo? Ti ne mozes da go vregjas islamot nitu pak da kazes deka islamot opravduva nasilstvo?
Abe ete izguglaj malku koga vekje guglas citas procitaj nesto pozitivno,procitaj od provereno mesto a ne da citas koj kako tolkuva od nekoj so ispran pamet i slicno.
Jas mozam.da pisuvam i pisuvam a isto i ti.Ako go mrzis ti islamot mrzi go sto da ti kazam...ama islamot ne e toj sto ti go mislis ili sto go tolkuvas kako kje ti tekne.Nemam sto da se objasnuvam vekje,ima dovolno popovi sto jasno zboruvale javno za islamot vo pozitiven pravec pa moze si gledal i slusal ako ne togas guglaj drugar.Toa sto ti go citas go svakjas na nacin kako da sakas da go valkas islamot i da glumis ete takov e islamot? Kolku verzi ima biblijata? Sto se pisuva vo biblijata? Mislam siroka i dlaboka e temava.Islamot ne vodi vo pravec na propast i vo pravec na koj ti mislis,nitu pak e vera koja podrzuva toa sto tvojot mozok misli taka mislam verojatno a?
Po mene verata e korektna i prava i pravedna i na svoe mesto
A toa sto lugjeto pravat i kako iskazuvaat toa e vekje drugo.
Ima ime muslimansko pa ete go pije sljoka po kafani pcue pravi urnebes i sega kje kazam ete ja tepal zenata taka verata mu vika?nitu mu vika verata nitu pak e toa nesto od verata. Svati kako sakas ne mozam jas vo polno sise beton da stavam voda..taka i da se objasnuvam so bilo koj koj vekje si stavil svoi verzii u pamet.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Kade gledas nasilstvo i kade gledas deka opravduvam nasilstvo? Ti ne mozes da go vregjas islamot nitu pak da kazes deka islamot opravduva nasilstvo?
Abe ete izguglaj malku koga vekje guglas citas procitaj nesto pozitivno,procitaj od provereno mesto a ne da citas koj kako tolkuva od nekoj so ispran pamet i slicno.
Jas mozam.da pisuvam i pisuvam a isto i ti.Ako go mrzis ti islamot mrzi go sto da ti kazam...ama islamot ne e toj sto ti go mislis ili sto go tolkuvas kako kje ti tekne.Nemam sto da se objasnuvam vekje,ima dovolno popovi sto jasno zboruvale javno za islamot vo pozitiven pravec pa moze si gledal i slusal ako ne togas guglaj drugar.Toa sto ti go citas go svakjas na nacin kako da sakas da go valkas islamot i da glumis ete takov e islamot? Kolku verzi ima biblijata? Sto se pisuva vo biblijata? Mislam siroka i dlaboka e temava.Islamot ne vodi vo pravec na propast i vo pravec na koj ti mislis,nitu pak e vera koja podrzuva toa sto tvojot mozok misli taka mislam verojatno a?
Po mene verata e korektna i prava i pravedna i na svoe mesto
A toa sto lugjeto pravat i kako iskazuvaat toa e vekje drugo.
Ima ime muslimansko pa ete go pije sljoka po kafani pcue pravi urnebes i sega kje kazam ete ja tepal zenata taka verata mu vika?nitu mu vika verata nitu pak e toa nesto od verata. Svati kako sakas ne mozam jas vo polno sise beton da stavam voda..taka i da se objasnuvam so bilo koj koj vekje si stavil svoi verzii u pamet.
Па верата вика ако жената е непослушна да не ја дружиш в постела, а ако и понатаму е непослушна да ја воспиташ физички. Која е разликата меѓу овој дел и деловите по кои се водите буквално? Има негде листа на стихови од куранот кои се симболички? Поради која причина би биле симболички, а некои би биле буквални? Зошто не може се да биде кристално јасно и без простор за различно толкување?

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Па верата вика ако жената е непослушна да не ја дружиш в постела, а ако и понатаму е непослушна да ја воспиташ физички. Која е разликата меѓу овој дел и деловите по кои се водите буквално? Има негде листа на стихови од куранот кои се симболички? Поради која причина би биле симболички, а некои би биле буквални? Зошто не може се да биде кристално јасно и без простор за различно толкување?
Тафсир
Ке ти игра сега ментална гимнастика за да не ти одговори.
Најди на youtube Christian prince кој е Арап или Rob Christian исто Арап и слушај.
Одтанати интересанти Apostate Prophet, David Wood, Jay Smith ги има многу најинтересни се поранешни муслимани ако некој зне околу Ислам тоа се луѓе кои биле муслимани ги има многу по youtube. Има и за оваа..

4.34 Abbas - Tanwîr al-Miqbâs min Tafsîr Ibn ‘Abbâs(Men are in charge of women) they are in charge of overseeing the proper conduct of women, (because Allah hath made the one of them) the men through reason and the division of booty and estates (to excel the other) the women, (and because they spend of their property (for the support of women)) through paying the dowry and spending on them, which the women are not required to do. (So good women) He says: those wives who are kind to their husbands (are the obedient) they are obedient to Allah regarding their husbands, (guarding) their own persons and the wealth of their husbands (in secret) when their husbands are not present (that which Allah hath guarded) through Allah's protection of them in that He gave them the success to do so. (As for those from whom ye fear) know (rebellion) their disobedience to you in bed, (admonish them) by means of sacred knowledge and the Qur'an (and banish them to beds apart) turn your faces away from them in bed, (and scourge them) in a mild, unexaggerated manner. (Then if they obey you) in bed, (seek not a way against them) as regards love. (Lo! Allah is ever High Exalted) above every single thing, (Great) greater than every single thing. Allah has not burdened you with that which you cannot bear, so do not burden women with that which they cannot bear of affection.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

D

dARK_ElementaL

Гостин
Jasno,nikoj ne vika da gledas kako nas i sminkanine...sekoj neka si gleda na svoj nacin.Jas si gledam kako mene mi odgovara i onaka kako treba,i zena si ima prava kako maskoto itd....ali nekoj od ovie i bas ne razbiraat nekoi raboti
Ок сега кога завршивме со моето место и пат објасни го стихот 34 од Ен Ниса и дали е буквално или метафора.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ок сега кога завршивме со моето место и пат објасни го стихот 34 од Ен Ниса и дали е буквално или метафора.
За истата сура со Анон разговаравме на темата за Претседателските избори во САД, како до таму дојде дискусијата искрено не знам.

Инаку еднаш со еден муслиман влеговме во дискусија во врска со оваа сура и ми рече дека можеш (според Куранот) да ја удриш жената, ама нежно! o_O

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
812
Како на пример деловите за колење на неверниците и одредување на мажите како владетели на жените?
Има и дел кадешто евреите се прикажани како проклет отпаднички народ кој ќе страда на Земјата.....Мислам ова на што личи?
Автоматски споено мислење:

Тролате? Истролан си ти бато
Кој го обвинува на педофилија и ред други работи?
Што е папата? Поповите?
ШТО изјавува папата? што се збори за поповите ширум светот со докази?
(( Во модерното Христијанство како тргнало и од ист пол ќе е е дозволено брак? Така? И ред други работи,крадење по цркви икони и останато и тоа е по нова мода?да не бројам имаш и гугл имаш и испод гугл можности да читаш и гледаш... само кој како ќе сФати)
Се ќе си дојде онака како мора и како е судено,Исламот е чист и прав но поединците или тие некои групи не се и со тоа прават раква слика која медиумите и празноглавите ја зголемуваат повеќе...е сега да не зборам за Индија,Иран шехбаба овој оној игли,мачети касапење е тоа не и ни И од ислам тоа е работа на шејтанот или ти ѓаволот.
Оваа будала со децении ви беше главен на вас муслиманите во Македонија,овој на верски лидер ви личи? После за жена зеде една спонзоруша,абе иди бегај тамо,оправдано некој ќе ве трола понекогаш,не се лути ама исламот е полн со дупки а вие го правите совршен ИВЗ-верскиот лидер со автоматска пушка-пародии.jpg

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
За истата сура со Анон разговаравме на темата за Претседателските избори во САД, како до таму дојде дискусијата искрено не знам.

Инаку еднаш со еден муслиман влеговме во дискусија во врска со оваа сура и ми рече дека можеш (според Куранот) да ја удриш жената, ама нежно! o_O
Имаше и еден Арап, тресеше во едно видео исто збореше, нежно.

Еднаш знам излезе и некој арапски психијатар истресе демек да се мавала со нежни предмети како стапче за уши. :pos:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Имаше и еден Арап, тресеше во едно видео исто збореше, нежно.

Еднаш знам излезе и некој арапски психијатар истресе демек да се мавала со нежни предмети како стапче за уши. :pos:
Што мислиш за сура 18:86?

Секогаш на тој начин се правдаат. :)

H

Hyperion VI

Гостин
Исламот е заштитена религија,со закон и нив не смеете да ги вреѓате.
Другите 99.9 смеете.

Они се мирољубиви и сите што не сте нивни верници ве сакаат.
И јас ги разбирам потполно кога прават агресивни и насилни протести кога некој неверник,се дрзнува да каже дека они биле агресивни.
А не се.
Баш се мирољубиви.
При крајот на 20ти век почнавме да ги осознаваме "благодетите" на таа мирољубива религија,ние западњачките богохулници,што мезиме сланина и чварки со црвено вино и користиме папири после дефекација.
Иако не смеете да кажете ништо против Исламот(оти се заштитени со закон).
Јас гарантирам дека ниту еден муслиман нема да ве фрли од висококатница и не ви го мисли лошото.
Они се мирољубови,со едноставна причина дека се мирољубиви и тој Ислам што го озлогласуваат на корумпираните западњачки вести е ванземаљски Ислам. т.е. Не постои.
Некој обичен психопат решил да си направи Калифат :) ,некој друг да се разнесе со бомба и да убие цивили.
хаххахах,смешно тие луѓе не се индоктринирани од светата книга,на нив им се појавила акутна религиозна психоза...глупости :)
А правиот ислам е мирољубив.

Член од
24 октомври 2019
Мислења
104
Поени од реакции
34
Премногу се тролате и лушате у гради. Можам ако смеам тука да споделам видео, каде во Германија на улица, им читаат на луѓето зборови од Библија а им кажале дека е од Куранот, и кога ќе слушнат некој лош збор одма почнаа да вреѓаат. Кога тие завршија со вреѓање на Исламот и самиот Куран, истите луѓе што им ги читаа зборовиве им признаа дека всушност читаат од Библијата, и дека само ставиле вид фолија на Библијата што ќе ги залаже дека навистина читаат од другава книга.
Куранот, како и Библијата(верувам) е многу тешка книга за разбирање. Затоа, има многу нови книги кои го "преведуваат" Куранот, а вушност ги носат луѓето во заблуда, а највеќе по Инстаграм се проширија. пример: Зборат по страници на Инстаграм дека всушност ниќабот е задолжителен, НО тоа не е точно, туку само хиџабот бил оставен ко обврска од Бог за жените.

Исламот, НЕ ДОЗВОЛУВА НИКАКОВ ВИД ФИЗИЧКА ИЛИ ПСИХИЧКА ТОРТУРА НАД ЖЕНА ИЛИ ДЕТЕ. Во Куранот јасно си пишува, дека Рајот лежи под нозете на една жена- дали тоа била твојата мајка, твојата сопруга или ќерка. Во Исламот, жената има право на парите на маж и, но НЕ и обратно.
И само жената, доколку е незадоволна од својот брак и ако нејзиниот маж не ги задоволува нејзините потреби, има потполно право без грев да се разведе од него.
Можеби е Исламот најмлада религија, но зошто ли повеќе и повеќе има "reverts"? Пак ќе кажам, само тој што точно знае да го преведе и прочита Куранот, може да знае дека таа книга проповеда само љубов и простување, ширење добро..
Замислете, дури Бог кажал: Прости му на тој што ти згрешил, и јас ќе те пуштам во Рајот.
Немојте да дозволите интернетот да ве лаже толку многу и да ве полни со толку многу омраза. Муслиманка сум, но секогаш сечива вера сум почитувала и ќе почитувам, дека знам и сум сигурна, дека истотака Библијата проповеда за истото добро ко и Куранот.
Останете со здравје и не си ги трошете нервите на вакви постови, relax :)

Kajgana Shop

На врв Bottom