Клонирање

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

Клонирање?

• За

Гласови: 44 37,0%
  • Против

Гласови: 43 36,1%
  • Воздржан

Гласови: 32 26,9%

• Вкупно гласачи
    119
За ова со животниве се согласувам. Не е фер без нивна дозвола да им правиме така.
Исто и кај човекот, само ако е со дозвола од индивидуата и клонот да си ги има истите права како и оригиналот.

А дали е фер што најголем број од животните денес се користат за задоволување на потребата на човекот за месо? Си видел како изгледа фарма за животни, на колку тесен простор живеат? Оградени од сите страни, со просечен животен век далеку пократок од природниот, клукани со антибиотици за да ја достигнат потребната тежина за да се заколат?

А дали е фер што најголем број од животните денес се користат за задоволување на потребата на човекот за месо? Си видел како изгледа фарма за животни, на колку тесен простор живеат? Оградени од сите страни, со просечен животен век далеку пократок од природниот, клукани со антибиотици за да ја достигнат потребната тежина за да се заколат?
Спомнав ли јас негде дека го подржувам сето тоа ?

Спомнав ли јас негде дека го подржувам сето тоа ?
Не спомна, ама си против клонирање животни бидејќи не било фер без нивна дозвола. :)
Да не навлегувам во биолошкиот дел кај што ова не е можно, ете да разгледаме од аспект на етичност. Дали сите испитувања што се вршат во денешно време над животни се фер? Дали месната индустрија е фер?
Кога ќе ги одговориш овие прашања мислам дека клонирањето ќе ти е најмал проблем.

Не спомна, ама си против клонирање животни бидејќи не било фер без нивна дозвола. :)
Да не навлегувам во биолошкиот дел кај што ова не е можно, ете да разгледаме од аспект на етичност. Дали сите испитувања што се вршат во денешно време над животни се фер? Дали месната индустрија е фер?
Кога ќе ги одговориш овие прашања мислам дека клонирањето ќе ти е најмал проблем.
Па темата е за клонирање. Јас кажав што имав да кажам за животните во врска со тоа.
Месна индустрија, испитувања врз животни секако дека сум против и сметам дека не е фер.

А што толку сте запнале само за животните ? Па сега и растенијата генетски се модифицираат за поголем профит и попристапна пониска цена, се форсираат за подобар раст/боја итн со разни хемикалии и ѓубрива, просечниот животен век и на овошните модерни насади е пократок од нормалните „природните“, Дури имаме веќе напредно земјоделство каде што зеленчук расте без почва, расте во вештачки услови без светлина од сонце туку вештачка светлина од ламби итн

Па темата е за клонирање. Јас кажав што имав да кажам за животните во врска со тоа.
Месна индустрија, испитувања врз животни секако дека сум против и сметам дека не е фер.

Поентата ми е дека сега моментално замижуваме пред сите овие работи бидејќи ни носат комфорт. Употребуваме лекови тестирани на животни, козметика исто, месо има кога сакаш...скоро никој не навлегува во етичноста на овие работи бидејќи реално никој не сака да се откаже од комфорноста.
Истото ќе е и за клонирањето, се додека човештвото има некој бенефит, сите овие работи ќе се занемарат.

Поентата ми е дека сега моментално замижуваме пред сите овие работи бидејќи ни носат комфорт. Употребуваме лекови тестирани на животни, козметика исто, месо има кога сакаш...скоро никој не навлегува во етичноста на овие работи бидејќи реално никој не сака да се откаже од комфорноста.
Истото ќе е и за клонирањето, се додека човештвото има некој бенефит, сите овие работи ќе се занемарат.
Јас навлегувам во етичноста. На битисувањето гледам како идентично кај секое суштество па потоа ги гледам телесните разлики (форми)

Клонирањето и генетскиот инжинеринг би можеле да бидат магично решение за голем број болести со кои се соочува светот. Иако станува збор за меч со две острици - од една страна магично решение, а од друга страна разорно оружје (по прашање на етика и морал).

Ако евентуално е уредено со строги законски регулативи како не би имало злоупотреби....тогаш да.
Сум ЗА развој и унапредување на науката.
Автоматски споено мислење:

Јас навлегувам во етичноста. На битисувањето гледам како идентично кај секое суштество па потоа ги гледам телесните разлики (форми)
Океј. А дали кога имаш глушец дома му фрлаш отров или го оставаш да живее?

Последно уредено од модератор:
Пред се, извини за оф топик, само едно прашање.
Дали тие животни сега да бидат ослободени и пуштени во дивината ќе преживеат? И кој процент од нив ќе преживеат?

Ќе се размножат и ќе шират заразни болести. 2020, Ковид - 19 ви е типичен пример за тоа.
Питомата свиња, питомата коза, кравата, кокошките итн. многу тешко дека ќе преживеат у природата оставени сами на себе.
На добар дел од животните колку сурово тоа и да звучи и цел на постоење им е за да му служат на човекот.
Нај прост пример ми се кокошките, остави ги сами на себе цело зимо и ќе видиш колку од нив ќе преживеат.

За болести и не мора да значи, доколку се сами во дивината и никој не ги чува/јаде нели по некоја логика не би требало да шират зарази и болести штетни за човекот? :) Стварно не се разбирам у тоа, би можела на кратко да објасниш (муабет правиме за домашните животинчиња што се чуваат претежно за прехрана) :)

Океј. А дали кога имаш глушец дома му фрлаш отров или го оставаш да живее?
Го оставам да живее. Ако не ме напаѓа, не ми штети безпотребно нема потреба да му го одзимам животот. Би го фатил само во стапица (безопасна) и би го пуштил негде надвор.

Питомата свиња, питомата коза, кравата, кокошките итн. многу тешко дека ќе преживеат у природата оставени сами на себе.
На добар дел од животните колку сурово тоа и да звучи и цел на постоење им е за да му служат на човекот.
Нај прост пример ми се кокошките, остави ги сами на себе цело зимо и ќе видиш колку од нив ќе преживеат.

За болести и не мора да значи, доколку се сами во дивината и никој не ги чува/јаде нели по некоја логика не би требало да шират зарази и болести штетни за човекот? :) Стварно не се разбирам у тоа, би можела на кратко да објасниш (муабет правиме за домашните животинчиња што се чуваат претежно за прехрана) :)
Ок, јас се повикувам на дивите глодари.
Како пример еве ќе ја земам туларемијата. Акутна инфективна болест предизвикана од бактерија Francisella tularensis, чии што резервоар се токму овие животни. Човекот се инфицира преку директен контакт со заразени ткива или животни. Може да биде и трансмисионо, кога крлежи, вошки, комарци се јавуваат како вектори на бактеријата. Респираторно (со вдишување на воздух кој што е контаминиран со конкретните бацили) или алиментарно (преку консумирање на контаминирана храна).

И не е само туларемијата. Зоонози има мал милион. Практично, колку животни толку зоонози. Птичји грип, свински грип, ебола, антракс, САРС, МЕРС, КОВИД 19 итн.
Ако не прават експерименти врз животни, ќе треба врз луѓе (Менгелеовски муабети). Кое помалку боли?
Автоматски споено мислење:

Би го фатил само во стапица (безопасна) и би го пуштил негде надвор.
:D

Вегетаријанец си?
Вакциниран си?
Користиш лекови?
Козметика нешто?

Го оставам да живее. Ако не ме напаѓа, не ми штети безпотребно нема потреба да му го одзимам животот. Би го фатил само во стапица (безопасна) и би го пуштил негде надвор.
Се гледа дека живееш у стан :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom