Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Еден ден Хепта ќе се изнервира и ќе го поклони на македонците еликсирот и ќе станеме пак No1 во светов.
Не знам како се вика таа особина кога се мачиш да стекнеш нешто и после ти е шубе да го делиш со другите...не ми одело со зборовите никад :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Аман и ти со тоа :)

Дај сподели нешто интересно не и ти ко овие другиве со сараказам и тролање ...
Смеј се, смеењето е здравје...можеби единствениот еликсир :D
Иначе што да кажам, не сакам што ве напаѓаат вака како координирано. Дури и да сте такви како што ве прикажуваат никого со сила не терате...не дека не мамите по малку, суптилноста не била никогаш грев. Штом е некој со 18 год. онда сам си е свесен за се.
Додека не понуди некој алтернатива(вистина) која ќе задоволи вие сте ТОП, затоа што другото е жими куров.
Секој со свој памет....јас изгледа со моето С'лнце :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Езотеријата е широка област и има за секого пат под сонцето... тоа што некому му смета што ова е тајно, она било тајно, да му се кажело што да очекува во иднина од сето тоа - не било во минатото, не било сега нема да биде ниту во иднина...

Кога човек почнува да учи да чита, знае што ќе постигне со сето тоа? Кога ќе почне да пишува знае што ќе создава во иднина?
Сите читаат и сите пишуваат денес (знаат да читааат и пишуваат поточно)!

Но не сите читаат книги, не сите читаат квалитетни ствари, не сите творат и создаваат дела со пишување.

Слично е и со праксите од езотериските учења кои се пренесуваат низ времињата... исто е и со иницијациите и иницијаторските системи кои ги содржат овие учења!

Затоа е бесцелно дури и злонамерно може да кажам, да се гледа туѓиот пат не за да се научи нешто повеќе (да се гледа како патоказ за својот), туку како оправдување зошто јас не сум на „толку подобар пат“ како другиот или ако некаде сум погрешил, да барам системот да е крив, не јас самиот што сум го злоупотребил или нешто лошо сум разбрал :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Еден ден Хепта ќе се изнервира и ќе го поклони на македонците еликсирот и ќе станеме пак No1 во светов.
Не знам како се вика таа особина кога се мачиш да стекнеш нешто и после ти е шубе да го делиш со другите...не ми одело со зборовите никад :D
Аман со тие зборови! xD
Да не патиш од некоја афазија?
Ова е слично на тоа шо го зборуеш. :D https://www.behavioraleconomics.com/resources/mini-encyclopedia-of-be/sunk-cost-fallacy/

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Аман со тие зборови! xD
Да не патиш од некоја афазија?
Ова е слично на тоа шо го зборуеш. :D https://www.behavioraleconomics.com/resources/mini-encyclopedia-of-be/sunk-cost-fallacy/
Не бе, некако работите ми се вртат у глава невербално најчесто и тешко ми е да ги конвертирам у зборови кога сакам да кажам нешто. По некад на англиски ми е многу полесно, затоа што ваљда е друга шема у мозокот која се развила покасно еби му матер :D
Барем мирен сум од мисли у глава, и многу полесно сум учел вака. Сигурно е нешто што не е нормално, ама не ми смета...се додека сум подобар од 99% од луѓето на земјава у шах и пингпонг :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Индукционата струја секогаш се стреми да ја поништи причината за нејзиното постоење.....Еднаш начекав едно доброобјаснување ама го заборавив...што ми е криво. А начинот на размислување како да имаше решение за сите проблеми.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Sekoja parichka ima dve strani... ubava vecher :)
"Where you find one thing you find its opposite-the two poles.

And it is this fact that enables the Hermetist to transmute one mental state into another, along the lines of Polarization. Things belonging to different classes cannot be transmuted into each other, but things of the same class may be changed, that is, may have their polarity changed.
Thus Love never becomes East or West, or Red or Violet-but it may and often does turn into Hate and likewise Hate may be transformed into Love, by changing its polarity. Courage may be transmuted into Fear, and the reverse. Hard things may be rendered Soft.
Dull things become Sharp. Hot things become Cold.
And so on, the transmutation always being between things of the same kind of different degrees.
Take the case of a Fearful man. By raising his mental vibrations along the line of Fear- Courage, he can be filled with the highest degree of Courage and Fearlessness.
And, likewise, the Slothful man may change himself into an Active, Energetic individual simply by polarizing along the lines of the desired quality."
- The Kybalion, by Three Initiates, [1912]

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не бе, некако работите ми се вртат у глава невербално најчесто и тешко ми е да ги конвертирам у зборови кога сакам да кажам нешто. По некад на англиски ми е многу полесно, затоа што ваљда е друга шема у мозокот која се развила покасно еби му матер :D
Барем мирен сум од мисли у глава, и многу полесно сум учел вака. Сигурно е нешто што не е нормално, ама не ми смета...се додека сум подобар од 99% од луѓето на земјава у шах и пингпонг :D
А пошо не знаеш другите како размишљаат вербално, сосема е можно да размишљаш нормално ко сите, ама ти да мислиш дека не размишљаш. Зборуевме више у таа мојата тема. :D
Шах не знам дали си боље од мене. xD Ќе се пресметаме некад!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А пошо не знаеш другите како размишљаат вербално, сосема е можно да размишљаш нормално ко сите, ама ти да мислиш дека не размишљаш. Зборуевме више у таа мојата тема. :D
Шах не знам дали си боље од мене. xD Ќе се пресметаме некад!
Не визуелно, туку што знам како .....не можам да објаснам. По некад осеќам некој капацитет како да можам да решам било кој проблем, ама кратко трае....како некоја магија. Можам да меморирам било што и да решам било кој проблем...скоро било кој. Ако ми се погоди додека играм шах матер му ебав на тој другиот...додека не се погоди некој ИМ/ГМ. Ваљда и они го имаат тоа :D
Широка тема е...не може да си No1 во светот без тоа, и сите најголеми меѓу големите го имале. Поентата е колку долго можеш да задржиш таква состојба на супериорност.
Иначе игравме еднаш, ме начека пивнат(не е оправдување да упаднам у смит-мора-трап по втор пат у живот)...две три пива на ческјуб...плус непозната средина, и кај се заакав да те тестирам у смит-мора трапот :D
Чекам одмазда јас, ако си бољи онда ок...ќе бидеш еден од неколку луѓе што "лично" ги знам и се бољи од мене....не е страшно.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не визуелно, туку што знам како .....не можам да објаснам. По некад осеќам некој капацитет како да можам да решам било кој проблем, ама кратко трае....како некоја магија. Можам да меморирам било што и да решам било кој проблем...скоро било кој. Ако ми се погоди додека играм шах матер му ебав на тој другиот...додека не се погоди некој ИМ/ГМ. Ваљда и они го имаат тоа :D
Широка тема е...не може да си No1 во светот без тоа, и сите најголеми меѓу големите го имале. Поентата е колку долго можеш да задржиш таква состојба на супериорност.
Иначе игравме еднаш, ме начека пивнат(не е оправдување да упаднам у смит-мора-трап по втор пат у живот)...две три пива на ческјуб...плус непозната средина, и кај се заакав да те тестирам у смит-мора трапот :D
Чекам одмазда јас, ако си бољи онда ок...ќе бидеш еден од неколку луѓе што "лично" ги знам и се бољи од мене....не е страшно.
Срање е Смит Мора, бегај, сум пробуел нешо да се курчам.

У мало ЕЛО каде што преовладуваат напети брзи Индијци што гледаат агресивни туторијали и врска немаат функционира; ама у високо ело играат Најдорф, Раузер, змаеви, Швенинген, Свешников итн. Смит-Мора е рецепта за пропаст за белите над 1600 ЕЛО (вистинско).
На чесќуб тој период бев мод. xD

Kajgana Shop

На врв Bottom