Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Друже изгледа ти е одлично димензионирана, машала ти работи шо викаат као швајцарски часовник.
Со тајмерите си ја натокмил да работи што може повеќе во евтина тарифа во овие периоди додека ти прави он-офф :)

Малку ми е чудно што стои офф по 2ипол па и 3 часа помеѓу вклучувањата
Пример:
Утрото од 10:50 до 14:00 кога викаш и креваш темепратура со тајмер...
И после тоа од 15:50 кога гаси наредно пали во 18:20....

По ова претпоставувам имаш добра изолација и намалено движење тој период во просторијата?
Јесте да е потопло периодов ама 3 часа без да дувне...
Имам пишано претходно некој информации за станот. Да има изолација ама мислам и времето е причината, сепак надвор има температури околу 10-11 степени

Се погоди зимово меко како по обичај,па климите крчкаат на ниско кај тие со изолација или по станови...
Сепак јас кога би живеел во стан со парно,никогаш не би го откажал за греење со клима! Колку ви испаѓа разлика во сметки кај тие што имале парно па се префрлиле на клими?

Се погоди зимово меко како по обичај,па климите крчкаат на ниско кај тие со изолација или по станови...
Сепак јас кога би живеел во стан со парно,никогаш не би го откажал за греење со клима! Колку ви испаѓа разлика во сметки кај тие што имале парно па се префрлиле на клими?

Ќе заврши зимото, овие со Амбер нема да разберат зошто климата му е декларирана како инвертер. Башка а+++ шо работи како ц.

@Peja989 @Нuкола или кој и да е модератор тука. Не дозволувајте ваков канцер да се шири, особено не што ова се однесува за член кој секојдневно тука споделува искуства од својот дом со најискрени намери. Знам дека постои пријави мислење, ама не е целта да се избрише мислењето зошто очигледно однесувањето не се подобрува.
ако земат да чистат модератотите, @Бидиков немав кантата да ја испразни до 2076 година кога човештвото ке знае мн повеќе од климатизација, реално темава е одамна замината ама ајде сеуште се среќава по некое искрено мислење.
Na gree g tech posle 2 meseca vo nadvoresnata bakarnata cefka puknala tece freon , i duva ladno, se javiv na serviser kojznae koga ke dojdat , se nadevam mi vika nedelava...
месец и нешто чекав нивни монтер/сервисер да дојде за редовен сервис (после 1 година користење, и продолжување на гаранција. тогаш имаат 1+4гаранција), никако не најдоа време да дојдат и се откажав фала богу споменатата Change ни во таа една година не работеше убаво ни па нешто се промени од тогаш ама јас се помирив со тој податок и тие 20тина илјадарки шти ги дадов за неа ги прежалив.

Од друга страна гледам пак се спомнува Хансолот (кој незнаев дека веќе не се продава), ама од моето користење климата беше перфектна, 35-40м2 сендвич ѕид без изолација, и пола од таа површина над тераса без изолација под плочата климата без проблеми си ги загреваше. И имав ниска сметка, додека Change-от кој работеше во останатите 12-15м2 страдаше да загрее и да постигне барем 20 степени и убаво ми ја билдаше сметката, мислам дека подобро ќе ми беше да ставам панелка од 1,5кв одколку овој модел.

Со овие клими се греев/ладев од јули 2016 до април 2018, потоа во истиот простор продолжи сестра од Јануари 2019 па до ден денес, пак е иста приказна, едната работи (и пак ќе кажам да ја има во родажба уште една иста би ставил зборам за хансолот) и надополнува и за другата а другата најчесто исклучена и од штекер зашто џабе врти

Како ви се чини засега, здаоволни ли сте од потрошувачка и колку сте загреани?
Со оглед на тоа дека е куќа и дека климата е наменета првенствено за мајка ми (која е пензионер) - задоволен сум, жената е стоплена.
Просторот е секогаш затоплен и на овие +8 +10 дневни температури и ноќни не помали од -1 -2 не се осеќа потреба климата да работи 24/7, а и се' уште ја немам така тестирсно потрошувачката (планирам следниот викенд да ја оставам 24h-48h за да видам дали ќе гаси и колку минимум ќе спушти).

Ако барам влакно во јајцето тоа е неспуштањето под 800-900w (обично на толку работи во quiet mode), НО просторот не стигнав да го изолирам цел и си ИМА енергетски загуби. Да беше таван наместо внатрешни скали сигурен сум дека ќе постигнуваше брзо температура и ќе работеше он/оф, секако и со предвиден минимум од 600w (сепак не е јапонец).

За намената која ја купив, солидно загреан простор, не ги жалам парите и одлично си брка работа - добра клима е, одличен е издувот (дува значително тооло).

п.с. првенствениот мирис на пластика се изгуби откако ги измив филтрите со шампон, потоа се појави по некое време пак но помалку мирисаше и веднаш се реши со миење на филтрите. Сега веќе нема мирис.

п.п.с. Кинезарија ама брка работа ;)
Тие 20к + што ќе ги лупнев за Сузуми (мојот прв избор) ги искористив надворешно да изолирам еден ѕид (голем дел немалтерен + на север), а на пролет ќе го изолирам и другиот па следна зима очекувам уште помали енергетски загуби во просторот.

На сликата е ѕидот кој го изолирав сам со 8цм стиропор + абриб. Цел долен спрат + стубовите/носачите + 10цм над стубовите од втор спрат.
d9b7d2bc2889eefc1c0969e7645b5a48.jpg

ако земат да чистат модератотите, @Бидиков немав кантата да ја испразни до 2076 година кога човештвото ке знае мн повеќе од климатизација, реално темава е одамна замината ама ајде сеуште се среќава по некое искрено мислење.

месец и нешто чекав нивни монтер/сервисер да дојде за редовен сервис (после 1 година користење, и продолжување на гаранција. тогаш имаат 1+4гаранција), никако не најдоа време да дојдат и се откажав фала богу споменатата Change ни во таа една година не работеше убаво ни па нешто се промени од тогаш ама јас се помирив со тој податок и тие 20тина илјадарки шти ги дадов за неа ги прежалив.

Од друга страна гледам пак се спомнува Хансолот (кој незнаев дека веќе не се продава), ама од моето користење климата беше перфектна, 35-40м2 сендвич ѕид без изолација, и пола од таа површина над тераса без изолација под плочата климата без проблеми си ги загреваше. И имав ниска сметка, додека Change-от кој работеше во останатите 12-15м2 страдаше да загрее и да постигне барем 20 степени и убаво ми ја билдаше сметката, мислам дека подобро ќе ми беше да ставам панелка од 1,5кв одколку овој модел.

Со овие клими се греев/ладев од јули 2016 до април 2018, потоа во истиот простор продолжи сестра од Јануари 2019 па до ден денес, пак е иста приказна, едната работи (и пак ќе кажам да ја има во родажба уште една иста би ставил зборам за хансолот) и надополнува и за другата а другата најчесто исклучена и од штекер зашто џабе врти

Не си у тек, Амберите работат у А+++ на последниве страни и поефтино од Митсу...ти си у Д класа...Д како Даска, Дрво..

Претходно ги имав цитирано директните навреди од св б, еве сега и дуплиот акаунт „од исто вифи“ продолжува со истото.

Член сум на други форуми и заедници, до сега дозволување на ваков однос не сум сретнал нигде.

Abe decki najevtino greenje e na mraz!
25 godini placate smetka kako za frizider da vi rabotel.

Samo skapo e dodeka se namesti.
Ili duri ne nauci makedonceto kako se mesti. :shok2: :vozbud: pa da mu izleguva se na se 1000€

Abe decki najevtino greenje e na mraz!
25 godini placate smetka kako za frizider da vi rabotel.

Samo skapo e dodeka se namesti.
Ili duri ne nauci makedonceto kako se mesti. :shok2: :vozbud: pa da mu izleguva se na se 1000€

Прво за вакво нешто треба (скоро)пасивна куќа,а тоа не е 1000€ туку 30-40к!
Второ ова е непроверена ствар,која дури и да функционира ќе зависи и од изведба и од други фактори... Кај сите вода-вода системи кои не се на проточна вода,туку на цевки и бунари после 5-6 години се јавуваат проблеми! Ова лесно можеш да го изгуглаш...
Едит:освен резервоарот за топлина,не гледам ништо што веќе не е направено во Македонија! Пак е затворен систем.

Разлика од 30.000 ќе има кога ќе ги продавате Кинеските со помала маржа, а не вака 300% маржа!
Мене вака дури поскапи ми се гледаат Кинескиве, кој треба да си враќа инвестиција????
Кој има пари за фрлање?

Кинеската Gree Soyal 12ka за 56.000
споредено со
Јапонската Toshiba Shorai Edge 13ka за 53.000 намалена од 58.000

Исто
Кинеската Gree Amber 18ka за 70.000
споредено со
Јапонската Toshiba Suzumi Plus 18ka за 63.000 намалена од 71.000
или поновата
Јапонската Toshiba Shorai Edge 18ka за 74.000

Кога ќе ги ставиш вака една до друга одма се гледа што е како е со цениве и маржите.

Разлика од 30.000 ќе има кога ќе ги продавате Кинеските со помала маржа, а не вака 300% маржа!
Мене вака дури поскапи ми се гледаат Кинескиве, кој треба да си враќа инвестиција????
Кој има пари за фрлање?

Кинеската Gree Soyal 12ka за 56.000
споредено со
Јапонската Toshiba Shorai Edge 13ka за 53.000 намалена од 58.000

Исто
Кинеската Gree Amber 18ka за 70.000
споредено со
Јапонската Toshiba Suzumi Plus 18ka за 63.000 намалена од 71.000
или поновата
Јапонската Toshiba Shorai Edge 18ka за 74.000

Кога ќе ги ставиш вака една до друга одма се гледа што е како е со цениве и маржите.
Japonskive klimi moze se navistina dobri AMA nivnive zastapnici (konkretno eden zastapnik) tuka vo Skopje NE . Licno loso iskustvo so zastapnik koi me ubeduva nesto sto i sam ne e ubeden deka e taka
Ne komentiram (seuste ne ) brend ama i toa ke bide

Последно уредено:
jas go otkazav parnoto pred 9 10 god ne mi teknuva kolku ama smetkata bese okolu 7200 7400 pa sea ti vidi kolku ispaga razlikata....inaku parnoto i bez toa bese mocka cjabe parno koga ne greese a samo na 7mi kat e stanot.Sto poblisku do toplifikacija podobro ovoj e na max 2km od toplanata kaj zeleznicka a vo taftalicje tamu mi e na 500 600m i puka parnoto i smetka tamu momentalno e okolu 3000 ama gree parnoto.Toa e bar od iskustvo ne e sekade isto toplo parnoto tuka i pumpata vo zgrada ja pustavme da vrti poveke ama cjabe bese...

Во стан во зграда од 60м2, парно не користат, еве трето Зимо се греат со Грее Хансол. Станот има добра изолација. Пред еден месец поставив мерач, ќе сликам и пишам или за Нова Година, или на крај на грејна сезона. Луѓето што се греат а и ладат на Лето, ориентација Југо-Исток, се повеќе од задоволни. Ја монтираше искусен монтер, Господ здравје да му даде.
Инаку во стан од 75м2 со парно плаќаа околу 35-40 000ден на годишно ниво. А немаа ладење, па мораа да имаат и клима.
Парното греење само во одредени делови или згради е доволно за затоплување, а секогаш останува потребата од ладење во Лето.
Јас и покрај градско парно климата за догревање ми работи по неколку саата или по цел ден, бидејки температурата не преоѓа 19-20 степени.
Клима уред стана неопходен, меѓутоа димензионирањето, која клима за која намена и каква просторија, со каква изолација е различна.

ЕДЕН ВИД НА ПОДНО ГРЕЕЊЕ НА 12-24 волти

Последно уредено:
Со оглед на тоа дека е куќа и дека климата е наменета првенствено за мајка ми (која е пензионер) - задоволен сум, жената е стоплена.
Просторот е секогаш затоплен и на овие +8 +10 дневни температури и ноќни не помали од -1 -2 не се осеќа потреба климата да работи 24/7, а и се' уште ја немам така тестирсно потрошувачката (планирам следниот викенд да ја оставам 24h-48h за да видам дали ќе гаси и колку минимум ќе спушти).

Ако барам влакно во јајцето тоа е неспуштањето под 800-900w (обично на толку работи во quiet mode), НО просторот не стигнав да го изолирам цел и си ИМА енергетски загуби. Да беше таван наместо внатрешни скали сигурен сум дека ќе постигнуваше брзо температура и ќе работеше он/оф, секако и со предвиден минимум од 600w (сепак не е јапонец).

За намената која ја купив, солидно загреан простор, не ги жалам парите и одлично си брка работа - добра клима е, одличен е издувот (дува значително тооло).

п.с. првенствениот мирис на пластика се изгуби откако ги измив филтрите со шампон, потоа се појави по некое време пак но помалку мирисаше и веднаш се реши со миење на филтрите. Сега веќе нема мирис.

Тие 20к + што ќе ги лупнев за Сузуми (мојот прв избор) ги искористив надворешно да изолирам еден ѕид (голем дел немалтерен + на север), а на пролет ќе го изолирам и другиот па следна зима очекувам уште помали енергетски загуби во просторот.

На сликата е ѕидот кој го изолирав сам со 8цм стиропор + абриб. Цел долен спрат + стубовите/носачите + 10цм над стубовите од втор спрат.
Друже па ти си бил мајсториште, браво. За мене ептен паметно си изиграл со пренасочувањето на средства за изолација. Лошо е ова со мирисот кај кинезаријава (имаа пријавено и кај некои Gree Ucrown еве и ти кај Хаиер Тундра) ама изгледа си иде со парите вложени иако кај мене ја немаше. Најважното во целава приказна е што мајка ти е стоплена.

ова што си го направил е ништо,гледано од изолација која би ти помогнала.
додека не изолираш СЕ што може да се изолира,џабе вакви изолации,еден зид 3 немаат,доле столбовите влечат ладно,горе од зидовите исто влага ладно....ништо

мораш се да изолираш,мислам дека си знае,ама пак да ти кажам :)
ајде собирај пари на на пролет,лето фати се за работа :)

Друже па ти си бил мајсториште, браво. За мене ептен паметно си изиграл со пренасочувањето на средства за изолација. Лошо е ова со мирисот кај кинезаријава (имаа пријавено и кај некои Gree Ucrown еве и ти кај Хаиер Тундра) ама изгледа си иде со парите вложени иако кај мене ја немаше. Најважното во целава приказна е што мајка ти е стоплена.
Фала брат, да се среди и кај тебе со изолација во најскоро време. Можеш и ссм, ете јас самоук сум и прво искуство ми е воопшто со изолирање, самата работа ќе те научи, не е ништо комплицирано.
Ме зафатија други обврски и бидејќи работев најголем дел од времето сам не успеав да го направам и јужниот ѕид али материјалот си стои во визба, само да запролети...

Инаку, фала за препораката за Тундрата, тоа што беше значајно е исполнето - на родителот му е топло и пријатно дома.

ова што си го направил е ништо,гледано од изолација која би ти помогнала.
додека не изолираш СЕ што може да се изолира,џабе вакви изолации,еден зид 3 немаат,доле столбовите влечат ладно,горе од зидовите исто влага ладно....ништо

мораш се да изолираш,мислам дека си знае,ама пак да ти кажам :)
ајде собирај пари на на пролет,лето фати се за работа :)

Така е во однос на целосно изолиран простор, во право си, но здравје Боже, ѕид по ѕид, не можам наеднаш се' заради средства ама и ова помага во споредба со пола ѕид немалтерен што беше (тој дел долу кај покриениот објект на комшијата).
На тој ѕид има разлика, порано во зимни месеци стави ја раката кај штекерот дува корни ладно, сега тој провев не се осеќа веќе.

Инаку, опфатени се и долните стубови и горните, изолирано е висина од 360cm (долу има визба, спратот е над визба) т.е. долу и горе плоча/стубови 2x40 = 80cm и собата е во висина до таван 240cm, оставени околу 40cm фазла за да не јави влага над стуб на втор спрат.

Следна година т.е. на пролет имам уште 25m2 југозападен ѕид и околу 15m2 северен, останатиот дел е лепенка со др куќа [emoji773] :))))))))))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom