Што готвите во моментов?

• Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
Под итно пиши рецепт колку и да е офтопик....

1 квасец свеж, 3 јајца, половина литар млеко, 1/4 од маргарин, 3 лажици зејтин, 1 рака шеќер (а може и повеќе по вкус), 2 ванилин шеќер, брашно по потреба (да не е тестото тврдо) и ако сакаш додаток махлепи (специјален додаток за милиброд, го има во Веро). Потоа во тестото по желба може да се стави суво грозје киснато во млеко и рендана кора од лимон или пак џем. Тестото стасува, потоа се размесува во плетенки или како ролат и повторно стасува пред печење. Од озгора може да се нароси прав шеќер кога е пооладено за да не се стопи.

Нели taglio е парче од пица и тоа со четвртеста форма, или ова е збор од друг дел од светот?

П. С за нијанса помало сквернавење на пица тестото од овошните (ананас, круша, јагоди) е туната.
Туна пица, бљак.

Нели taglio е парче од пица и тоа со четвртеста форма, или ова е збор од друг дел од светот?

П. С за нијанса помало сквернавење на пица тестото од овошните (ананас, круша, јагоди) е туната.
Туна пица, бљак.

И јас знам за Taglio дека е четвртаста. Ама он ваљда мисли за тестото и начинот на припрема, формата е твој избор, можел и срце да направи.

Иначе воопшто не е сквернавење туна и пица.
Сицилијанската верзија со маслинки, capers (нез на мак, капери ли се викаат?), кромид и безил ми е предобра за јадење.

И јас знам за Taglio дека е четвртаста. Ама он ваљда мисли за тестото и начинот на припрема, формата е твој избор, можел и срце да направи.

Иначе воопшто не е сквернавење туна и пица.
Сицилијанската верзија со маслинки, capers (нез на мак, капери ли се викаат?), кромид и безил ми е предобра за јадење.
Затоа и прашав, сум го сретнал тој термин многу пати и секогаш бил за четвртаста пица, баш ме интересира дали се користи и за друга работа т.е дали навистина постои тесто кое се нарекува така.

П.С туната ми оди во сендвич, со салати, чисто туна со винце, ама на пица ми е бљак.

Затоа и прашав, сум го сретнал тој термин многу пати и секогаш бил за четвртаста пица, баш ме интересира дали се користи и за друга работа т.е дали навистина постои тесто кое се нарекува така.

П.С туната ми оди во сендвич, со салати, чисто туна со винце, ама на пица ми е бљак.
во италија немам сретнато, а ни шефов до мене еве ми вика има посебно тесто за пица на парче да, ама не се вика таљо. Никако не се вика хахахаха ама пицата е пица ал таљо или пица а транчо, па можда затоа и тестотот го завикале таљо :)

Тешко дно си во последно време. Наместо сам да објасниш што како нели како ебан шеф, ти се лутиш како 5 годишно дете.

во италија немам сретнато, а ни шефов до мене еве ми вика има посебно тесто за пица на парче да, ама не се вика таљо. Никако не се вика хахахаха ама пицата е пица ал таљо или пица а транчо, па можда затоа и тестотот го завикале таљо :)

Ќе напишеш рецепт?
100% брашно
60% вода
3% сол
2% шеќер
2% маслиново
и 0.16 % инстант квасец (околу 9гр на 500 грама брашно)

во млака вода ја раствораш солта,и додаваш брашно се додека не стане смеса густа како тесто на палачинки ))) потоа додаваш квасецот и шеќерот и го оставаш сето тоа на страна во топло место некој 20 минути ))))
во оделен сад, остатокот од брашното,смесава,и остатокот од водата ,маслото и месиш добро едно 20 минути.
формираш топчиња по 150 грама и у фрижидер на 10 саати.пред користење ги вадиш на собна температура 10 минути да ферментира уште еднаш и тоа е тоа,

Разгреј ја релната на 260 степена.и стави плех за печење обртно, да се загрева.Земи исечи од тврд картон кругла форма и на него формирај ја пицата )))) тој ќе ти служи како лопата за пица ))) формирај ја со прсти без сукало,на картонот од почнувајки од центарот па нанадвор )))) користи

може да користиш оригано,босилок, (не во комбинација заедно,туку или или) јас многу сакам жалфија )))
Автоматски споено мислење:

Тешко дно си во последно време. Наместо сам да објасниш што како нели како ебан шеф, ти се лутиш како 5 годишно дете.
Озбилно ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom