Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
H

Hyperion VI

Гостин
Прав си, а и јас се занесов малце повеќе... Туку си викам Хепта ќе мисли будалаштини пишуваме.... од фрустрација...

Хептааа... дај бе од еликсирот... бар кафе?

Примети шо направив? Реверт на појма немам, а он има.... Оваа техника ни ја оставија у аманет... го засилуваш неговиот трип дека само он знае, а ти патиш.... да си седи у подрумот...
Хепта е добар човек и со него имам преживеано многу добри моменти надвор од окултните редови,
ова е само преписка на форуми,
сепак за забава.
Така да јас лично него не би сакал да го навредам никогаш.
Тој си одлучува да си го носи
"тешкиот крст" и да биде Гласот на О.Т.О. во пустината...

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Хепта е добар човек и со него имам преживеано многу добри моменти надвор од окултните редови,
сепак за забава.
Несомнено е добар, ја па сакам да намали презир кон нас од Езотеричното Христијанство, да не прифати... дека ова е и наша тема.... по првиот збор од насловот....

И да се опушти, зеза... :)

H

Hyperion VI

Гостин
Несомнено е добар, ја па сакам да намали презир кон нас од Езотеричното Христијанство, да не прифати... дека ова е и наша тема.... по првиот збор од насловот....

И да се опушти, зеза... :)
Само тој Дунов уште не разбрав кој е пошто не е на billboard top 50 окултисти :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Само тој Дунов уште не разбрав кој е пошто не е на billboard top 50 окултисти :)
Петрето ли? Е од нашите беше он, али слично ко Кроули, љут на тате, јас знам поарно моментот. Уствари и он ништо ново не кажа, ама па сакаше да си свири, брадата фино му стоеше.

H

Hyperion VI

Гостин
Па да имав некој дијалог со предлог за "естаблишментот" на О.Т.О. СК 2014/15година.
Да испринтаме книшки(booklets),кои ќе ги разделиме
за да привлечеме верници.

Не наидов на позитивен одговор,кога прашав:
Што нудиме ние?
Што им обеќаваме на луѓето што влагаат?
(сите обеќаат).

Христијаните нудат Вечен Живот.
Скиентолозите нудат "клир" и тн...
Очигледно О.Т.О. немаат што да
понудат освен "Ветрот и маглата" и опусот книги на Отец Кроули.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Па да имав некој дијалог со предлог за "естаблишментот" на О.Т.О. СК 2014/15година.
Да испринтаме книшки(booklets),кои ќе ги разделиме
за да привлечеме верници.

Не наидов на позитивен одговор,кога прашав:
Што нудиме ние?
Што им обеќаваме на луѓето што влагаат?
(сите обеќаат).

Христијаните нудат Вечен Живот.
Скиентолозите нудат "клир" и тн...
Очигледно О.Т.О. немаат што да
понудат освен "Ветрот и маглата" и опусот книги на Отец Кроули.
Шо знам, многу Јеховини Сведоци е фората книшки, памфлети...

Искрено мислам треба нешто конкретно.... пример кога веќе го спомна Дунов, сличен стил сега го работи Тодор Пештерски, ги собира полека на Ртањ, жена му ги учи и танцот на Дунов, си праат лавиринти од камења, медитираат насабајле на сонцето.... има убацено и старословенштина.... е сега он тврди дека ние сме оригиналниот ведски народ, дојдени сме со спејсшип... и секоја година се повеќе му идат!

Битен е и јутуб канал....

Вака ОТО само со Хепта на форум, мислам дека ќе згасне....

H

Hyperion VI

Гостин
Шо знам, многу Јеховини Сведоци е фората книшки, памфлети...

Искрено мислам треба нешто конкретно.... пример кога веќе го спомна Дунов, сличен стил сега го работи Тодор Пештерски, ги собира полека на Ртањ, жена му ги учи и танцот на Дунов, си праат лавиринти од камења, медитираат насабајле на сонцето.... има убацено и старословенштина.... е сега он тврди дека ние сме оригиналниот ведски народ, дојдени сме со спејсшип... и секоја година се повеќе му идат!

Битен е и јутуб канал....

Вака ОТО само со Хепта на форум, мислам дека ќе згасне....
Па кога мајсторот на Ложа дреме по цел ден на форум за политика(америчка) и изиграва атеист,а во меѓувреме се оградува дека е Телемит :)
Фратер Супериор претставникот го нема ни на форуми.
Останатите членови глумат нео-психаналитичари/ки.
Остануваат само Хепта и Ипси(до пред извесно време:(),да ја шират телемитштината,на коишто верувам дека не им е лесно.[Respect]

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Па кога мајсторот на Ложа дреме по цел ден на форум за политика(америчка) и изиграва атеист,а во меѓувреме се оградува дека е Телемит :)
Фратер Супериор претставникот го нема ни на форуми.
Останатите членови глумат нео-психаналитичари/ки.
Остануваат само Хепта и Ипси(до пред извесно време:(),да ја шират телемитштината,на коишто верувам дека не им е лесно.[Respect]
Респект али мора да се прилагодува човек.... вака само на форум и со блог не се допира до поширока раја, се плашам дека полека ќе згасне. Ипси и го нема баш ама ок нели он е практикувач, веројатно нема време. Свештеничката е на олтар гола, зашто со форум да се зеза.

Тодор сега растур прај, се шо е погодно за вакви работи полека иде кај него.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Не пратиш развој на настани... Тодор има Дунов вајб, и брадата е слична... али он е со козите на село... и идат кај него, прави во лето средби на родот, им држат предавања за кристали, енергии... убацува од се по нешто.

Спас за езотеријата е само ова, да стане егзотерија... :D

H

Hyperion VI

Гостин
Не пратиш развој на настани... Тодор има Дунов вајб, и брадата е слична... али он е со козите на село... и идат кај него, прави во лето средби на родот, им држат предавања за кристали, енергии... убацува од се по нешто.

Спас за езотеријата е само ова, да стане егзотерија... :D
Со среќа нека ти е,
јас сепак се решив да идам
мејнстрим-религија од пред неколку дена,ама ќе ве посетувам и на окултните теми секако,
за кафе муабет ;)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Со среќа нека ти е,
јас сепак се решив да идам
мејнстрим-религија од пред неколку дена,ама ќе ве посетувам и на окултните теми секако,
за кафе муабет ;)
Нека му е на него...

Него шо така?

Само мал тип, кога за словото ќе ти праат муабет, у леери е... буквалното го фураме на комшиите шо не знаат како да се понашаат, па мора малко страв од дедото со брада... камшик.. судење ово оно... знаеш уствари....

Среќно и тебе!

D

Drexel

Гостин
Ова е се резултат на изветоперување на прастарата вистина, порано предците зборуваа во метафора, симболи.... Д Философерс Стоун камен не е туку состојба на умот, еликсирот напиток не е туку ... погодуваш.... состојба на умот.

Но тајната нели не била за секој, па предците ги уфилмале другите, мисдирекшн им напрајле на недостојните - дека за супстанци се работи.... и овие веќе илјадници години куваат у подруми, праат хемиски реакции и со тоа не ни сметале на нас, горе... додека се капеме на сончевите зраци...

И го живееме ова...

Види сам признавам алхемија никогаш не ми го фатила окото и не сум обрнувал толку многу внимание на истата. Но знам дека е школа која инкорпорира езотерија астрологија мистицизам заедно со хемија и убаво ги комплементира другите, фактички магичари што прават по кругови, алхемичари го отсликуваат по лаборатории (мож тропам кој знае). А за тоа дека филозофскиот камен е состојба на ум знам за сатурншките вегетации :), каменот е дел од процес на креација но бидејќи е состојба на ум тука влегуваат и оракуларни визии и би претпоставил дека укажува и на начин на применување и употреба на самиот еликсир. А сега што е еликсир? Тоа е таа хемиска и езотерична сфрка? да уште еден вид на состојба на ум но мора да се направи тој amber од црвено и бело и прими во системот сепак е хемиски процес и јас тука ја ставив алхемијата во мирување оти мене не ме интересирале натамошни состојби на ум и визии ради умор од моиве. Но надвор од состојби на умот, делот околу продолжен век на живот е интересен и зачувување на менталните факултети во староста е главниот фактор оти ако приметиш со него се бафтаат само старци пред умирање и суетни карактери. Ај разбирам ако некој го користи како лек за нешто но еликсир како botox не ми е на арно. Сето оваа мислам го овозможува, преку побрз процес што ги исфрла мртвите клетки од телото и им дава простор на нови свежи да регенерираат. Баш вчера читнав низ преведените томови за алхемија, кој го интересира повеќе за каменот му препорачувам Complete Alchemical Writings by Isaac Hollandus (Part 1) како и Alchemy Rediscovered and Restored by Archibald Cockren за еликсирот. Еликсирот сам по себе не е единствениот метод на пролонгирање живот туку е една хемиска верзија која спаѓа во категорија заедно со други процеси бидејќи има и други морално дискутабилни процеси за постигнување на истиот ефект на еликсирот.
Автоматски споено мислење:

сепак за забава.
Хепта е супер човек и точка тука. Јас не го познавам лично но преку неговиот блог и тоа како ми помагал ко бев магичен клинац и целава езотерија ми изгледаше ко цунами :D ме приземји околу што и како е магика и површинско посочување што беше доволно да не одлетам во Њу-ејџерски облаци.

Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
А О.Т.О. во никој случај ги нема тие особини во својата хиерархиска структура ;)
Ги нема. А и да ги има некој Телемит како своја особина - не верувам дека го однеле кој знае каде ;)

Автоматски споено мислење:

Не сум супермен :)
Но мило ми е што сум помогнал некому преку блогот и своето network „присуство“ по нивните патеки, какви и да се... блогот не е ништо посебно, можеше да биде многу посериозна студија - но, има време, за во иднина :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom