Со оглед на тоа дека е куќа и дека климата е наменета првенствено за мајка ми (која е пензионер) - задоволен сум, жената е стоплена.
Просторот е секогаш затоплен и на овие +8 +10 дневни температури и ноќни не помали од -1 -2 не се осеќа потреба климата да работи 24/7, а и се' уште ја немам така тестирсно потрошувачката (планирам следниот викенд да ја оставам 24h-48h за да видам дали ќе гаси и колку минимум ќе спушти).
Ако барам влакно во јајцето тоа е неспуштањето под 800-900w (обично на толку работи во quiet mode), НО просторот не стигнав да го изолирам цел и си ИМА енергетски загуби. Да беше таван наместо внатрешни скали сигурен сум дека ќе постигнуваше брзо температура и ќе работеше он/оф, секако и со предвиден минимум од 600w (сепак не е јапонец).
За намената која ја купив, солидно загреан простор, не ги жалам парите и одлично си брка работа - добра клима е, одличен е издувот (дува значително тооло).
п.с. првенствениот мирис на пластика се изгуби откако ги измив филтрите со шампон, потоа се појави по некое време пак но помалку мирисаше и веднаш се реши со миење на филтрите. Сега веќе нема мирис.
п.п.с. Кинезарија ама брка работа

Тие 20к + што ќе ги лупнев за Сузуми (мојот прв избор) ги искористив надворешно да изолирам еден ѕид (голем дел немалтерен + на север), а на пролет ќе го изолирам и другиот па следна зима очекувам уште помали енергетски загуби во просторот.
На сликата е ѕидот кој го изолирав сам со 8цм стиропор + абриб. Цел долен спрат + стубовите/носачите + 10цм над стубовите од втор спрат.