Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.042
Поени од реакции
42.754
Хепта, имаш сосема погрешна претстава за сарказам, ја го коридтам за забава, и почитувам некој кога и мене ќе ми се избаци така... но за тоа е потребно човек прво да се зеза, што е лабавост во животот... и второ да знае да се зеза на своја сметка... што е мерило и до кај е со егоизмот.... да не се сваќа толку сериозно себе.

Ова е нешто што евидентно џабе ти го објаснувам.
Ми делува како да имаш нешто против хепта. Зошто така?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
И јас го мислам исто... :D

И не знам зошто јас треба да сум виновен што езотеријата реално е полна со тајни учења?
Неколкумина нови профили од пред месец дена - сите на теми за Кроули и езотерија и постојано нивните ставови за овие ствари (па и други) ги поврзуваат со мене во негативен контекст.
Како да нивната реалност треба да е моја или твоја... :)

Можеби ќе им кажам нешто повеќе ако ме испровоцираат со подли навреди и лош сарказам - имаше на времето и таков лик на форумов... намерно ги искривуваше размислите за да пробаш да објасниш повеќе и повеќе и повеќе...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.042
Поени од реакции
42.754
И јас го мислам исто... :D

И не знам зошто јас треба да сум виновен што езотеријата реално е полна со тајни учења?
Неколкумина нови профили од пред месец дена - сите на теми за Кроули и езотерија и постојано нивните ставови за овие ствари (па и други) ги поврзуваат со мене во негативен контекст.
Како да нивната реалност треба да е моја или твоја... :)

Можеби ќе им кажам нешто повеќе ако ме испровоцираат со подли навреди и лош сарказам - имаше на времето и таков лик на форумов... намерно ги искривуваше размислите за да пробаш да објасниш повеќе и повеќе и повеќе...
Организирани тролови, не се замарај со нив.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Љут сум му што не сака да ни го даде еликсирот, и таа моја фрустрација ме тера да настапувам со сарказам почто лично сум многу повреден, не сака ни кафе да пие со мене, тоа е само манифестација на мојата неможност да прифатам дека не сум достоен.

Што ти Рон мислиш за Хепта .. и Кроули?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Организирани тролови, не се замарај со нив.
Само малку... за да постојано доаѓаат и ги одржуваат темите живи...

Коментираат за темиве како езотерија, се жалат дека само книги од Кроули сум им препорачувал, а да знаат дека само 10% е објавено јавно до сега од она што Кроули го има напишано, системот што го има разработено, симболите на различни учења како се ситематизирани - нема да знаат кај тераат...
А пак да знаат за средниот век колку „познати“ книги имаат свои дупликати и многу поразлична содржина - но, кои се тие и со што заслужиле било што да им се довери да го користат и чуваат? Со што заслужиле?
Хепта е крив за тоа... си знаат тие :)

Но и тогаш, да им се даде малку повеќе од другите, ќе најдат ваквите нешто што не чини, дали хиерархијата, дали тајноста, зошто да не е веднаш се достапно, само да кликнеме и да сме подобри утре!
Е зошто де не е веднаш промената? Да трепнеме и безболно да сме подобри за утре...

Но некои работи се тајни и тоа е реалноста... не може поинаку.

Љут сум му што не сака да ни го даде еликсирот
Е де, ако не јас - може друг ќе ти го даде еликсирот, што мора веднаш да се полниш со омраза и лутина! И мене ме одбивале за кафе, па што :D
Агапе сине и живеј.

Последно уредено:
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Што ти Рон мислиш за Хепта .. и Кроули?
Океј се.
Not good, not terrible.
Автоматски споено мислење:

Фатив да го препрочитуем некои од книгите што ги иам и референците за исказите. Еве цитати од стручњак и професор ко Ханеграф. Можеби и фаци ко Ханеграф гледаат лаички на тоа, но Ханеграф е професор по Историја на херметичка филозофија и претседател на Европското здружение за проучување на западната езотерија, а ние тука сите сме лаици.

Цитат 1.
„In their attempts to convince gentile intellectuals about the superiority of their new faith, apologists for Christianity were faced with a serious problem. It was a general conviction of the age that any religion worth its salt had to be rooted in ancient and venerable traditions: everybody, including the Jews, agreed that nothing could be both new and true. By claiming that their faith had originated very recently, with Jesus Christ, Christians were therefore inviting ridicule. For example, a second-century pagan philosopher called Celsus was making fun of them as a people without roots, who ‘wall themselves off and break away from the rest of mankind’: ‘I will ask them where they come from, or who is the author of their traditional laws. Nobody, they will say’. And a century later, the Neoplatonist Porphyry was equally puzzled by a community of believers who thought that they could just ‘cut out for themselves a new kind of track in a pathless desert’. Christian apologists took such accusations seriously, and felt they needed to have an answer. They found it in what we have referred to as Platonic Orientalism: the widespread belief that Plato had taught not just philosophy but an ancient religious wisdom, rooted not in his own Greek culture but ultimately derived from the most ancient and venerable traditions of the Orient. Egyptians pointed to Hermes Trismegistus as the original fountain of such ‘ancient theology’, Persians to Zoroaster, Greeks to Orpheus or Pythagoras; but Christian apologists such as Justin Martyr, Tatian, Clement of Alexandria, Origen or Eusebius of Caesarea argued that all those gentile philosophers had ultimately depended on the ancient wisdom of the Hebrews, codified by Moses at Mount Sinai, which had now attained its final and full splendour in the teachings of Jesus Christ.This argument implied that Christianity was not radically new. It was a revival after a long period of decline due to the influence of demons, whom the pagan nations kept worshipping as their gods of the true ancient religion rooted in Mosaic wisdom. That religion had been inspired by the eternal Logos, the divine Word, from the very beginning, even long before it was finally ‘made flesh, and dwelt among us’ in the person of Jesus Christ (Jn 1.1–14). A particularly eloquent statement of this position comes from one no less than St Augustine:The very thing which is now called the Christian religion was with the ancients, and it was with the human race from its beginning to the time when Christ appeared in the flesh: from when on the true religion, which already existed, began to be called the Christian.7 The implication, for Christians, was that one could expect to find nuggets of true wisdom not only in the Jewish and Christian scriptures, but even in the writings of pagan sages. Venerable authorities such as the Egyptian Hermes Trismegistus or Plato himself could have drunk from the wells of the Mosaic revela-tion, or could have been directly inspired by the divine Logoseven without knowing it. As such, they could be seen as ‘unconscious Christians’ through whom God had been gently preparing humanity for the advent of the gospel. This notion opened up all the philosophical writings of antiquity as potential sources of study and inspiration for Christians. It could be powerfully supported with reference to Paul’s mission to the Greeks. Referring to their altar devoted to ‘the unknown God’, the apostle had famously told the Athenians that ‘whom you ignorantly worship, him I declare unto you’ (Acts 17.23).The importance of this apologetic tradition, for Western esotericism and for Christianity as a whole, can hardly be overstated. Rather than following in Tertullian’s footsteps by rejecting any pagan philosophy as incompatible with Christianity, countless theologians came to adopt Platonic and other Greek philosophical frameworks and concepts in their efforts to make sense of the Christian message. A typical and extremely authoritative case is Augustine himself, who stated that ‘no one has come closer to us [that is, the Christians] than the Platonists’, and affirmed that true doctrines might also be held by wise men or philosophers of other nations, ‘be they Atlantic Libyans, Egyptians, Indians, Persians, Chaldaeans, Scythians, Gauls, or Spaniards’.8 A particularly impressive example, among many others, of how intimately platonic philosophy could become integrated with Christian theology is the anonymous fifth/sixth-century author known as Dionysius the Areopagite (because he was incorrectly identified as a Greek intellectual converted by St Paul at the occasion of his Areopagus speech to the Athenians, mentioned above [Acts 17.34]). The extremely influential writings of this Pseudo-Dionysius were permeated by neoplatonic metaphysics and lent further plausibility to the alliance between Platonic philosophy and Christian theology.“

Цитат 2.
Plethon, who was already around 80 years old, was a living embodiment of what we have referred to as Platonic Orientalism, and impressed the Florentine humanists with his first-hand knowledge of Plato and Aristotle. He highlighted the code of theurgy, the Chaldaean Oracles, as a supreme example of the superior religion of the ancients that he believed had been inherited by the Platonists, and he claimed (incorrectly, of course) that they were written in very ancient times by none other that Zoroaster, the chief of the Persian Magi. This was the opening shot in a long history of Western fascination with Zoroaster, who came to be imagined as a supreme authority of ancient wisdom.“

Цитат 3.
„The belief that ancient wisdom or the secrets of nature had been transmitted and kept alive by wise men through the ages belongs to the central tenets of Western esotericism.
Remarkably, however, that such a transmission might require some kind of formal organization does not seem to have occurred to anyone before the seventeenth century. The idea emerges in the first of the three so-called Rosicrucian Manifestoes, published in 1614. This text, known as the Fama Fraternitatis, describes a mysterious brotherhood founded by an equally elusive adept called ‘C.R.’, later identified as Christian Rosenkreutz. After travels through the Middle East and profound studies of the ‘occult’ sciences, the Fama tells us, he had returned to Germany where he founded a secret organization that would ensure that his supreme wisdom would not get lost. At one point the members decided to spread ‘through all countries’ while keeping their brother-hood a secret, but each of them promised to find a suitable successor who would carry their wisdom on to the next generation, and so on. After a 100 years had passed, a member of the brotherhood is said to have discovered a secret crypt in Christian Rosenkreutz’s house, containing his perfectly preserved body and secret information of all kinds. The Brotherhood now announced its existence to the general public by means of the Fama Fraternitatis, followed by a Confessio Fraternitatis in 1615, predicting a new Reformation that would transform European culture along the lines of the ancient Hermetic and related sciences. A third manifesto, published in 1616, was quite different in nature: called the Chemical Wedding of Christian Rosenkreutz, it was a complex allegorical account of Christian trans-formation based upon alchemical symbolism. Its protagonist was Christian Rosenkreutz, but the brotherhood played no role in it.

Цитат 4.
The programme of prisca theologia, spearheaded by Marsilio Ficino, carried revolutionary implications of reform and renewal. The second half of the fifteenth century was a period rife with millennial and apocalyptic expectations, and the fact that all the ancient sources of religion and philosophy were now suddenly becoming available was not seen as mere coincidence. On the contrary, it had to be the hand of Providence at work: God himself was telling the Christians how they could find their way back to the original fountains of divine revelation. Much of the excitement generated by the new Platonic philosophy has to do with this hopeful perspective of imminent renewal. There was, however, one particular aspect to Ficino’s programme. Although his Christian motivations were undoubtedly sincere, he was following in the footsteps of Gemistos Plethon by highlighting not Moses but Zoroaster as the earliest authority of ancient wisdom. This meant that even the religion of the Hebrews might ultimately be derived from, and hence dependent on, the teachings of a pagan sage (and even worse, one who was credited with having invented magic). Giovanni Pico Della Mirandola’s programme of Christian kabbalah looks like a deliberate attempt to correct that perspective and lead it back to a more orthodox direction.“

Цитат 5
„Like the patristic apologists, and unlike Ficino, Pico pointed to Moses as the earliest authority of ancient wisdom on whom all the pagan sages were dependent
. But that was not all. Pico claimed to have made a sensational discovery that provided new and even more convincing arguments for the truth of the patristic point of view. At Mount Sinai Moses had received not just the tablets of the Law, intended for the multitude, but also a secret teaching reserved for the few, known as the Kabbalah. It was from this supreme wisdom that all the pagan sages had derived anything of enduring value in their teachings. The kabbalah had been jealously preserved by the Jews and remained unknown to the Christians. But as the first Christian to study the Hebrew sources in their original language, Pico claimed, he had discovered a secret to which the Jews themselves were blind: that all the essential Christian doctrines were already contained in the kabbalistic scriptures, including even the name of Jesus! By making this argument (which, needless to say, finds absolutely no support in modern research of Jewish kabba-lah), Pico opened up the gates for the subsequent development of Christian kabbalah as a specific form of prisca theologia.

Цитат 5
Combining Idealist narratives of how the Spirit comes to self-realization through history with a Pietist emphasis on interiority, authors such as Joseph Ennemoser published large histories of ‘magic’ in which external events were only the reflections of deeper ‘inner’ events of the soul and its mysterious powers. In such narratives, the ancient world was idealized as a ‘golden age’ in which humanity had still understood the mysterious language of nature, and the Orient was the original home of the ‘ancient wisdom’.“

Цитат 6

„All these elements– the comparative study of religions, the Indo-European model, mythographic theories of phallicism and solar worship, India as the home of ancient wisdom and a superior spirituality, and the dialectics of Orientalism– are of fundamental importance if one wishes to understand the most influential esoteric movement of the nineteenth century, modern Theosophy. Far from being a ‘revival of ancient wisdom’, as its followers like to claim, it was a radically new synthesis grounded in concerns that are typical of the nineteenth century. Not least by adopting and integrating terms and concepts from Indian religions that had never been a part of Western esotericism before– the notion of karma is a particularly clear example– Theosophy became a force of religious innovation that created essential foundations for much of twentieth-century esotericism. “

Користена литература:
  • Hanegraaff, Esotericism and the Academy, 184–8 (with reference to Brian Vickers, ‘On the Function of Analogy in the Occult’, in Ingrid Merkel and Allen G. Debus [eds], Hermeticism and the Renaissance: Intellectual History and the Occult in Early Modern Europe, Folger Books: Washington/London/Toronto 1988, 265–92).
  • For the problematic nature of this label, see Wouter J. Hanegraaff, Esotericism and the Academy: Rejected Knowledge in Western Culture, Cambridge University Press: Cambridge 2012, 177–91.5See Chapter Six, pp. 104–5.
  • David Pingree, ‘Hellenophilia versus the History of Science’, Isis83:4 (1992), 560; see also Lynn Thorndike, ‘The True Place of Astrology in the History of Science’, Isis 46:3 (1955), 276. Notes185
  • William R. Newman and Lawrence M. Principe, ‘Alchemy vs. Chemistry: The Etymological Origins of a Historiographical Mistake’, Early Science and Medicine 3 (1998), 32–65.
  • Michael Stausberg, Faszination Zarathushtra: Zoroaster und die Europäische Religionsgeschichte der Frühen Neuzeit, 2 vols, Walter de Gruyter: Berlin/New York 1998.)

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Но и тогаш, да им се даде малку повеќе од другите, ќе најдат ваквите нешто што не чини, дали хиерархијата, дали тајноста, зошто да не е веднаш се достапно, само да кликнеме и да сме подобри утре!
Е зошто де не е веднаш промената? Да трепнеме и безболно да сме подобри за утре...
Хиерархијата е зло брате, ќе пројдам некако преку тајноста иако не постои систем кој ќе осигура дека лоши луѓе нема да дојдат до опасни знаења. Уствари, сите структури во светот се аналогни во смисла на напредок во хиерархиските структури на војска. А таму лижење кондури е најјака доблест. Така да сигурен биди дека било кој генерал е лигуш.....дијалектика е тоа. Кога ќе почнеш да ја применуваш секаде почињаш да ја гледаш вистината, не ти треба некоја мамбо џамбо магија(магика ватевер).

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Батка (botko)....ВИСТИНА СЕКОГАШ ПОБЕДУВА...и треба време али секогаш победува..
Абе мене ме утепавте банирајки, оти овој шарлатанов кога го фаќав на превари ме пријавуваше. Велиш дека си бил модератор, и сам кажа дека е плачко. Добро си приметил, крајна цел е да излаже некој член да пристапи, за да плаќа чланарина, да е’не нешто на сметка на “задругата“ на гробишта , да продаде некој книшка, да продава приказни дека ја знае вистината.....итн итн итн ....конкретно нема ништо да понуди,(освен колачиња со тревки) од едноставни причини што не ги знае одговорите!!!
Што му останува???? Да дреме на форуми и да дава одговори во завиена форма , за да нестабилните мислат дека има одговори!!!
Од каде го знам ова? Ја проучив Блаватскаја која е основоположник на задругата....единствена цел се парите. Да не зборам за Кроули...тежок дрогаш,....не апстрактна проекција...добро да не одлетал на друга планета...мачки....крф....деца...ѓаволии....италиански магариња...нема крај апстракцијата....да умреш од смешки...езотерија у ПМ....
Гледам дека неговата константност дава резултати....уште има неписмени што паѓаат на неговите фори и го стават на пиедестал....за жалење...

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Батка (botko)....ВИСТИНА СЕКОГАШ ПОБЕДУВА...и треба време али секогаш победува..
Абе мене ме утепавте банирајки, оти овој шарлатанов кога го фаќав на превари ме пријавуваше. Велиш дека си бил модератор, и сам кажа дека е плачко. Добро си приметил, крајна цел е да излаже некој член да пристапи, за да плаќа чланарина, да е’не нешто на сметка на “задругата“ на гробишта , да продаде некој книшка, да продава приказни дека ја знае вистината.....итн итн итн ....конкретно нема ништо да понуди,(освен колачиња со тревки) од едноставни причини што не ги знае одговорите!!!
Што му останува???? Да дреме на форуми и да дава одговори во завиена форма , за да нестабилните мислат дека има одговори!!!
Од каде го знам ова? Ја проучив Блаватскаја која е основоположник на задругата....единствена цел се парите. Да не зборам за Кроули...тежок дрогаш,....не апстрактна проекција...добро да не одлетал на друга планета...мачки....крф....деца...ѓаволии....италиански магариња...нема крај апстракцијата....да умреш од смешки...езотерија у ПМ....
Гледам дека неговата константност дава резултати....уште има неписмени што паѓаат на неговите фори и го стават на пиедестал....за жалење...
Гурџи, искрено, ми фалеше! <3

D

Drexel

Гостин
Не можам да ве разберам бе вас ме потсеќате на еден постар роднина што го имам, Кога дозна како да користи интернет те фејсбук те инстаграм абе како луд се залепи со пишување постови, па се утепа пишувајќи коментари со луѓе надвор од неговите интереси, па се што му гнои во умот го истура по социјални мрежи..не дај боже да дознае дека може видеа да уплоадира на Youtube или да стрима на Twitch.

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Не можам да ве разберам бе вас ме потсеќате на еден постар роднина што го имам, Кога дозна како да користи интернет те фејсбук те инстаграм абе како луд се залепи со пишување постови, па се утепа пишувајќи коментари со луѓе надвор од неговите интереси, па се што му гнои во умот го истура по социјални мрежи..не дај боже да дознае дека може видеа да уплоадира на Youtube или да стрима на Twitch.
хахахаха.....абе младичу....ме потсеќаш на син ми....не знае да си избрише мрсолите.....а сака да се праи паметен на социалните мрежи...
Ја сам стар...скоро со орлите....немам поим од твитч...не гледам видеа на јоутубес...не серам глупости како тебе на форуми.....
Имам само една маана...знам кога некој сере глупости како хепта и некој како тебе верува во тоа....
Него да сум на твое место би се прашал....Дали сум толку глуп да верувам на секога што ми ја кажува Вистината....и ќе се апстрактно проектирам....и готово...све знам!!!

Зарем мислиш дека сум толку глуп да можам да го негирам Кроули и неговата филозофија без да знам дека сето тоа е големо срање???

На крај.......земи информирај се .....не од јутубес....поткови се...па дојди кај мене. Ке ти објаснам што не ти е јасно.
Проблемот е што ЈАС ги знам одговорите и такви шарлатани не проаѓаат.....

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
хахахаха.....абе младичу....ме потсеќаш на син ми....не знае да си избрише мрсолите.....а сака да се праи паметен на социалните мрежи...
Ја сам стар...скоро со орлите....немам поим од твитч...не гледам видеа на јоутубес...не серам глупости како тебе на форуми.....
Имам само една маана...знам кога некој сере глупости како хепта и некој како тебе верува во тоа....
Него да сум на твое место би се прашал....Дали сум толку глуп да верувам на секога што ми ја кажува Вистината....и ќе се апстрактно проектирам....и готово...све знам!!!

Зарем мислиш дека сум толку глуп да можам да го негирам Кроули и неговата филозофија без да знам дека сето тоа е големо срање???

На крај.......земи информирај се .....не од јутубес....поткови се...па дојди кај мене. Ке ти објаснам што не ти е јасно.
Ко да сме дупли профил човече.... и трите точки чак... само ти си подиректен а јас со... лош сарказам!

D

Drexel

Гостин

Мило ми е што си продолжил да читаш :love:

Последно уредено од модератор:
Член од
20 ноември 2020
Мислења
8
Поени од реакции
30
Izvinite sto upagjam ko padobranec procitav nekolku mislenja interesni mi se @Ne-misli i @Botko pa dali bi mozele da mi otkriete koja e vasata opredelba vo odnos na religii i veruvanja?

Kajgana Shop

На врв Bottom