Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Mene mi e isto problematicno odanocuvanjeto na dividendite. Eve mene mi stigna dividenda od US, koja mi stigna na smetkata kaj brokerot, namalena za 30% US danok. MK i US nemaat dogovor za izbegnuvanje na dvojno odanocuvanje i po toa izleguva deka jas treba da si prijavam i kaj nas i da platam uste 10%. Ama sega treba jas da se pravam najposhten i samo jas da sum toj sto prijavuva, koga znam deka nikoj drug do sega nema prijavuvano.
jas prijavuvam dividendi i si placam 10% vo MK. I ne se mali iznosi. Ubavo mi imase prateno brokerot infoa, deka mora da se prijavi do 10ti nareden mesec i do 15ti da se plati. Na neto iznosot 10% danok placas an dividendi, a na kapitalna nema do 2023.

Имате некое искуство во инвестирање во стартапи? на пример на CrowdCube . Нормално дека си носи ризик стартап како стартап, дали некој имал искуство со ова ?

Не ја реинвестираш??
Ја повлекуваш и плаќаш 10% данок??

jas prijavuvam dividendi i si placam 10% vo MK. I ne se mali iznosi. Ubavo mi imase prateno brokerot infoa, deka mora da se prijavi do 10ti nareden mesec i do 15ti da se plati. Na neto iznosot 10% danok placas an dividendi, a na kapitalna nema do 2023.

Не ја реинвестираш??
Ја повлекуваш и плаќаш 10% данок??
И да ја реинвестираш ( да добиеш акции за таа вредност, некаде ја има таа опција ), пак е тоа примена дивиденда. Мора да ја пријавиш во УЈП....инаку ти следи данок од 70% на непријавен приход....

@filipidi

До ернингот ова е 30ка гарант
AT замина 42 али рискантно ми беше ради што е африка.
Ај сега ново предвидување:
Ќе даваат дивиденда овие, New ATH SPCE 100$ до 15 декември?!?!?!

Здрави дечки, едно прашање ако може. Моментално живеам во Малта и тргувам преку EToro. Наскоро се вракам назад во Македонија. Не ми е баш јасно како е со регулативите во Македонија. Дали е изводливо да тргуваш преку EToro во Македонија или има некој ограничувања затоа што не сме дел од EU?
Муабетот е дека не смееш да имаш акаунт со адреса во Македонија.
Автоматски споено мислење:

Тие што имавме акаунти на Еторо, имате идеа за друг онлајн брокер?

Здраво,
Дали некој што тргува на странски берзи поднесува извештај до НРБМ за купување / продавање на акции и која е целата процедура ?
Јас почнав преку интерактив брокерс, од банка кога правев трансфер на средства ми настапија со: "знаеш дека треба да ги пријавуваш акциите кои ги тргуваш во НРБМ така?"

Па ме интересира ако некој има искуство да сподели тука не би било лошо.:)

Здраво,
Дали некој што тргува на странски берзи поднесува извештај до НРБМ за купување / продавање на акции и која е целата процедура ?
Јас почнав преку интерактив брокерс, од банка кога правев трансфер на средства ми настапија со: "знаеш дека треба да ги пријавуваш акциите кои ги тргуваш во НРБМ така?"

Па ме интересира ако некој има искуство да сподели тука не би било лошо.:)
тргуваме со овластена банка/брокерско друштво и не пријавуваме, освен дивиденди поради данок.

за овие странски онлајн брокери, немам инфо. Може да не пријавуваш, све додека не те фатат :)

тргуваме со овластена банка/брокерско друштво и не пријавуваме, освен дивиденди поради данок.

за овие странски онлајн брокери, немам инфо. Може да не пријавуваш, све додека не те фатат :)

Да, знам дека нашите банки / брокери си го прават тоа па ме интересираше некој со странски ако има искуство.

...инаку не ми се ризикува да не пријавам, па да биде после данок и на парите што си ги инвестирал и веќе си платил данок еднаш

Поздрав!

Колку што знам никој досега не успеал да префрли пари на Интерактив од македонскиве банки. Дали ти успеа да префриш? И сигурен ли си дека е легално да тргуваш на странски берзи преку странски брокери и дека не се прекршува некој закон со тоа? Мислам дека некој имаше пишано дека со тоа се крши законот за девизно работење.

Да, знам дека нашите банки / брокери си го прават тоа па ме интересираше некој со странски ако има искуство.

...инаку не ми се ризикува да не пријавам, па да биде после данок и на парите што си ги инвестирал и веќе си платил данок еднаш

Поздрав!

Последно уредено:
Дозволено ти е да користиш овластен брокер што има дозвола за работа со хартии од вредност, доколку истиот нема преставништво кај нас, ќе ги изпринташ извештаите од тргувањата и ќе ги приложиш до органите на законот. Врз база на важечките закони ќе си платиш 10% данок на дивиденда, а ќе ти прокнижат и капитална, но таа нема да ја платиш туку ќе ти стои во графата ослободено од данок - барем до 2023 засега.

Законот ќе го прекршиш, доколку се правиш на триипол и не пријавиш ништо, тогаш ќе те начекаат.

Колку што знам никој досега не успеал да префрли пари на Интерактив од македонскиве банки. Дали ти успеа да префриш? И сигурен ли си дека е легално да тргуваш на странски берзи преку странски брокери и дека не се прекршува некој закон со тоа? Мислам дека некој имаше пишано дека со тоа се крши законот за девизно работење.

Дозволено е, исто како и преку илирика (Словенија) така и со IB, јас не прочитав дека некаде се крши законот. Со втората фаза веќе е дозволено.

Дозволено ти е да користиш овластен брокер што има дозвола за работа со хартии од вредност, доколку истиот нема преставништво кај нас, ќе ги изпринташ извештаите од тргувањата и ќе ги приложиш до органите на законот. Врз база на важечките закони ќе си платиш 10% данок на дивиденда, а ќе ти прокнижат и капитална, но таа нема да ја платиш туку ќе ти стои во графата ослободено од данок - барем до 2023 засега.

Законот ќе го прекршиш, доколку се правиш на триипол и не пријавиш ништо, тогаш ќе те начекаат.

Точно, тоа и го прочитав па сакав да знам дали некој пријавувал до сега ама најубаво ќе биде во НРБМ да си прашам директно :)

Update:
Прашав во НРБМ и рекоа дека немаме обврска да пријавуваме, они ги следеле секако.

Така да нема потреба од дополнителни извештаи. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom