Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Долари се зашто ја зедов на Уса.

Тех е Јмиа исто како и Амазон, CSIQ тех е исто на Насдак е листан, се што е на Насдак се води како тех.

Купувам на УСА ради ликвидност во милисекунди

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Долари се зашто ја зедов на Уса.

Тех е Јмиа исто како и Амазон, CSIQ тех е исто на Насдак е листан, се што е на Насдак се води како тех.

Купувам на УСА ради ликвидност во милисекунди
Јас имам една неликвидна акција на МСЕ...недела дена не можам да ја продадам. :D Инаку денес risk-on trading.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Изборите во УС ке донесат голема неизвесност а со тоа и волатилност, Трамп нема лесно да се предаде ако изгуби, ке ја тера на големо. А според кладилниците, поголема е веројатноста за изгуби, коефицинетите се 1,55 за Бајден и 2.55 за Трамп....

Имам читано дека Вол Стрит не ги интересира кој ке биде, подеднакво ги сака и двајцата бидејќи и двајцата им играат во скут.

За берзите најлош исход е тесен резултат, неизвесност, непризнавање на пораз ( Трамп ова и го најави како можна опција ).

Како и да е, ке бидат интересни следните 2 месеци минимум, а можда и после.

Короната зеам залет, ке има големи локдауни по Европа, па и во УС ако го изберат Бајден. Тоа знаци нафта даун, ритејл даун, а тек ап...Амазон на оваа цена колку и да изгледа преценет во вакви услови ке е потценет, по мене. Исто и другите онлајн ритејл, вашата JMIA e далеку ама сепак изгледа солидно ако почне да се шлепа покрај Амазон. На долг рок секако е добра инвестиција, но на оваа цена не би влегувал, знаејќи дека од никаде може да падне испод 10 усд.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
21
Поени од реакции
6
Здраво луѓе. Многу ми е мило што е отворена дискусијава и што соработувате тука. Во последно време се заинтересирав за тргување со акции и допрва имам мноогу да учам, но прво ме интересира кои се условите тука во Македонијава да човек тргува со странски акции и колку е засега исплатливо.
Колку што знам, кај нас единствено NLB, шпаркасе и илирика нудат брокерски услуги за странски пазари. Еве конкретно за илирика гледав бидејки имаат најдобар електронски систем за налози, нормално никој не сака по шалтери да се влече за да прави налог па уште да му речат тек до следниот работен ден ќе е одобрен налогот. Од ценовникот:
1.1 За купување и продавање на акции максималната висина на надоместокот изнесува 3%, но истиот не може да биде понизок од 500 денари.
Што значи еве правиш налог од 100$ за купување и после ги продаваш со 10% добивка (Пример) на 110$, значи за купување им плаќаш 100*0.03=3$ и за продавање 110*0.03=3.3$$
* Регулаторните и административните органи наплаќаат трошоци на секоја трансакцијата. Клиентите треба да бидат свесни дека тие трошоци се наплаќаат фиксно : Комисија за Хартии од Вредност – 0,015% Македонска Берза – 0,25% Централен Депозитар 0,1%.
Значи 100*(0.015+0.25+0.1)+110*(0.015+0.25+0.1)=0.365+0.4015=0.78$

Вкупно на провизии за секоја добивка(налог купување+налог продавање) одат 3+3.3+0.78=7.08% !!!! И тебе од 10% капитална добивка ти остануваат само 2.92%? Ве молам корегирајте ме ако сум грешка, дали тоа се мисли под надоместок, ја правам пресметкава да се уверам.
Згора на тоа минимален надоместок е 500ден што од игра ги вади сите помали играчи.
Има ли некој искуство со некоја банка во МК или брокерска куќа? Дали има некој искуство со Илирика?нека сподели ако сака.
..................
Од друга страна најдов пречистен текст од 2014 за законот за хартии од вредност. Член 11 таму вика:
(1)Потврда за странска хартија од вредност која се издава, понудува и продава во Република Македонија претставува доказ за сопственост на една или повеќе обични акции, приоритетни акции или должнички хартии од вредност издадени во странство...
(2) Издавач на потврда за странска хартија од вредност може да биде банка која има добиено дозвола од Народната бакна на Република Македонија за купопродажба, гарантирање и пласман на емисија на хартии од вредност и дозвола од Комисијата за вршење на сите услуги предвидени во членот 94 од овој закон .

Дали ова значи дека странски брокерски фирми како Interactive Brokers отпаѓаат како опција за посредување? Дали некој успеал да направи акаунт таму и веќе тргува и дали е легално?

Од каде ја имате информацијата дека до 2023 нема да се плаќа данок на капитална добивка?

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Здраво луѓе. Многу ми е мило што е отворена дискусијава и што соработувате тука. Во последно време се заинтересирав за тргување со акции и допрва имам мноогу да учам, но прво ме интересира кои се условите тука во Македонијава да човек тргува со странски акции и колку е засега исплатливо.
Колку што знам, кај нас единствено NLB, шпаркасе и илирика нудат брокерски услуги за странски пазари. Еве конкретно за илирика гледав бидејки имаат најдобар електронски систем за налози, нормално никој не сака по шалтери да се влече за да прави налог па уште да му речат тек до следниот работен ден ќе е одобрен налогот. Од ценовникот:
1.1 За купување и продавање на акции максималната висина на надоместокот изнесува 3%, но истиот не може да биде понизок од 500 денари.
Што значи еве правиш налог од 100$ за купување и после ги продаваш со 10% добивка (Пример) на 110$, значи за купување им плаќаш 100*0.03=3$ и за продавање 110*0.03=3.3$$
* Регулаторните и административните органи наплаќаат трошоци на секоја трансакцијата. Клиентите треба да бидат свесни дека тие трошоци се наплаќаат фиксно : Комисија за Хартии од Вредност – 0,015% Македонска Берза – 0,25% Централен Депозитар 0,1%.
Значи 100*(0.015+0.25+0.1)+110*(0.015+0.25+0.1)=0.365+0.4015=0.78$

Вкупно на провизии за секоја добивка(налог купување+налог продавање) одат 3+3.3+0.78=7.08% !!!! И тебе од 10% капитална добивка ти остануваат само 2.92%? Ве молам корегирајте ме ако сум грешка, дали тоа се мисли под надоместок, ја правам пресметкава да се уверам.
Згора на тоа минимален надоместок е 500ден што од игра ги вади сите помали играчи.
Има ли некој искуство со некоја банка во МК или брокерска куќа? Дали има некој искуство со Илирика?нека сподели ако сака.
..................
Од друга страна најдов пречистен текст од 2014 за законот за хартии од вредност. Член 11 таму вика:
(1)Потврда за странска хартија од вредност која се издава, понудува и продава во Република Македонија претставува доказ за сопственост на една или повеќе обични акции, приоритетни акции или должнички хартии од вредност издадени во странство...
(2) Издавач на потврда за странска хартија од вредност може да биде банка која има добиено дозвола од Народната бакна на Република Македонија за купопродажба, гарантирање и пласман на емисија на хартии од вредност и дозвола од Комисијата за вршење на сите услуги предвидени во членот 94 од овој закон .

Дали ова значи дека странски брокерски фирми како Interactive Brokers отпаѓаат како опција за посредување? Дали некој успеал да направи акаунт таму и веќе тргува и дали е легално?

Од каде ја имате информацијата дека до 2023 нема да се плаќа данок на капитална добивка?
Само една забелешка.
Математикава за Илирика и провизиите не ти е точна еве од прва рака да ти кажам како нивни корисник.
Од Февруари до денес направени преку 50 трансакции на нивната платформа на ниедна не сум платил повеќе од 1% од трансакцијата.
Провизиите се движат од 0.5% - 1% од вредноста на трансакциијата што би ти дало некаде сума од 1,5% за влез и излез.
Така да ако направиш 10% разлика ќе ти останат 8.5% за тебе.

Овие провизии што ги спомунваш се за Македонска берза, а не за тргување на странски берзи.
Во врска со данок на капитална добивка мислам дека помина одлука на влада пред некоја година за ослободување од данок на капитална добивка до 2023, види провери по интернет сигурно ќе најдеш.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
21
Поени од реакции
6
Само една забелешка.
Математикава за Илирика и провизиите не ти е точна еве од прва рака да ти кажам како нивни корисник.
Од Февруари до денес направени преку 50 трансакции на нивната платформа на ниедна не сум платил повеќе од 1% од трансакцијата.
Провизиите се движат од 0.5% - 1% од вредноста на трансакциијата што би ти дало некаде сума од 1,5% за влез и излез.
Така да ако направиш 10% разлика ќе ти останат 8.5% за тебе.

Овие провизии што ги спомунваш се за Македонска берза, а не за тргување на странски берзи.
Во врска со данок на капитална добивка мислам дека помина одлука на влада пред некоја година за ослободување од данок на капитална добивка до 2023, види провери по интернет сигурно ќе најдеш.
Тоа веќе е друго. А што би значело ова надоместок за купување и продавање до 3%?
Колку минимум провизија(во денари) ти земаат од трансакција?
Фала ти на одговор

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Тоа веќе е друго. А што би значело ова надоместок за купување и продавање до 3%?
Колку минимум провизија(во денари) ти земаат од трансакција?
Фала ти на одговор
Можеби за многу мали трансакции провизијата да е и повисока да речеме до максимум 3%.
Јас не сум направил помала трансакција од 4000 ЕУР така да незнам, за 4000 ЕУР и нагоре трансакции провизијата не надминува 1% сигурно проверено.
За повеќе информации јави им се директно во Илирика

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Можеби за многу мали трансакции провизијата да е и повисока да речеме до максимум 3%.
Јас не сум направил помала трансакција од 4000 ЕУР така да незнам, за 4000 ЕУР и нагоре трансакции провизијата не надминува 1% сигурно проверено.
За повеќе информации јави им се директно во Илирика
Еве и ја да го потврдам истово со преку 50 трансакции преку Илирика, и ако сакаш деј трејд пошто на тоа алудира ова 10%, испод 5000е суми не вреди да играш дејтрејд.

@Blizzard Мислам дека тоа сценарио со мандати даваме не даваме дека не го гледаме тој филм(не е ова РМ) инаку за рестото си во право спот он, а Јмиа и кај мене 10% во портфолио и кај @filipidi гледам ниско, така да може да повозиме некој брз раст/пад.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Еве и ја да го потврдам истово со преку 50 трансакции преку Илирика, и ако сакаш деј трејд пошто на тоа алудира ова 10%, испод 5000е суми не вреди да играш дејтрејд.

@Blizzard Мислам дека тоа сценарио со мандати даваме не даваме дека не го гледаме тој филм(не е ова РМ) инаку за рестото си во право спот он, а Јмиа и кај мене 10% во портфолио и кај @filipidi гледам ниско, така да може да повозиме некој брз раст/пад.
Ке збориме пак...ке видиш. Трамп отворено вели дека нема да признае пораз и дека изборите се наместени со маил воутинг и сл....најлошо сценарио е неизвесни резултати, непризнавање на позар од било кој, а како стојат работите, многу е извесно дека ова ке се деси.
Автоматски споено мислење:

А уште полошо, кој и да победи, победата ке е многу тесна и ке имаме пола америка незадоволна, со граѓанска непослушност, со нереди....

Дуќаните во УС веќе почнаа да ги штитат своите излози со дрво, спремни за нередите...ке биде ова многу лошо според мене, следни 2-3 месеци во УС ке се критични.

од друга страна,а цела Европа иде у локдаун, како дополнителен удар за економијата. Следни 6 месеци очекувам голем пад на берзите, може грешам ама ништо не изгледа добро, се поклопија картите за лошо.
Автоматски споено мислење:

А уште нешто, многу е битно и кој ке го добие Сенатот....ако се контра претседател и Сенат, ке биде лошо, а веројатноста за ова е исто голема.

Последно уредено:
Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Друже едно е политика за народ, друго се евреи со кеш, да се држиме до муабет за берза не за политика, за кешот не е битно кој е президент

Член од
3 ноември 2020
Мислења
4
Поени од реакции
3
SAP. DE, FSLY ке имат раст од 10 до 15 ℅ во наредните недела до две. Одличен влез имат моментално. :свиркам:

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Друже едно е политика за народ, друго се евреи со кеш, да се држиме до муабет за берза не за политика, за кешот не е битно кој е президент
Друже треба да ти е јасно дека и УС многу е битна политиката за берзата. јас го кажувам импактот брз берзата кој политиката (ќе) го има.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
21
Поени од реакции
6

Тоа со 10% само ко пример го дадов, инаку размислувам, што викате за купување поединечни акции во 50тина mega или large cap компании со добри фундаменти кои сами по себе се доста диверзибилни како пример Panasonic( пратете, Panasonic се број еден во свет за батерии, а кај и да е електричните коли ќе влезат на голема врата и се чекаат големи изуми во батерии(акумулатори), а покрај тоа се застапени и во мн други полиња), google, BP( почнуваат да влагаат и во обновливи извори и во инфраструктура) и други. Би се постигнала ли доволна диверзибилност според вас и со тоа контролиран ризик?
И се тоа е супер, ама сеуште незнам како да отворам акаунт, дали легално смее да се отвори на InteractiveBrockers од Македонија, дали 2000$ се доволен капитал за почеток за да можам да ги преживеам тие минимални провизии кај нашиве брокери од 100 денари по трансакција или колку и да се?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
1. I. Brokers - probaj, kazi iskustvo. Ja ne sum ni probal, si trguvam so ovdesni brokeri.
2. 2000$ ne se dovolni voopsto, za vlez vo edna kompanija, a ne pa za diverzifikacija kako sto velis. so ovie pari i vlez vo 4 kompanii toa se 500$ po kompanija i ogromni trosoci za provizii, prakticno ne ti se isplati da vleguvaas voopsto.

racunaj, 3000$ minimum za edna kompanija, za da trosocite gi namalis na max ( da go izbegnes minimumot ).

ako sakas diverzifikaicja so 5-6 kompanii ( minimum pozelno ) toa se veke 15k+ $. Na ovoj iznos e i minimumot koj se isplati da se cuva portfolio na stranski berzi poraid mesecnoto/godisno odrzuvanje na staratelskata banka. Sve pod ova znaci pogolemi trosoci.

Realno so 2.000$ ni na MSe nemozes da napravis dobra diverzifikacija ( ne deka imas nekoi mozsnosti od site 10 kompanii so koi se trguva xD ), kade min trosoci po transakcija se okolu 40-50k mkd. i ke imas pari za 2-3 akcii.

Podzastedi uste nesto, istrazuvaj, analiziraj, ako si siguren i ako imas prethodno iskustvo, kreditce nekoe i togas portfolio.

Spored mene, dobar vlez e sega vo Amazon, BABA ( po denesniot pad ), Intel kako tek kompanija so najnizok p/e koja plus dava denda, BP e ok na ovaa cena ( sve pod 2gbp e ok ) ili RD Shell, no ke pocekas za povrat, ali ke si zemas denda ubava, ubaci uste nekoja po tvoj izbor...google, panasonic sto ja spomna...

Член од
3 ноември 2020
Мислења
4
Поени од реакции
3
Здрави дечки, едно прашање ако може. Моментално живеам во Малта и тргувам преку EToro. Наскоро се вракам назад во Македонија. Не ми е баш јасно како е со регулативите во Македонија. Дали е изводливо да тргуваш преку EToro во Македонија или има некој ограничувања затоа што не сме дел од EU?

Kajgana Shop

На врв Bottom