Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Ке доjдам да проверам след 5-6 месеци има ли некаква промена и можам ли да зборим слободно. За сега е jасно дека не можам и дека живеете во 50 тите. Аjде изпеjte ми барем "Друже тито мити се кунемо" да книжевен бугарски не знаете и да ви кажам и не морате да знаете ама очигледно српски знаете така да ова не е навреда ке ми попеете ли?

Што ке попуштите и ако признаете фактот дека да како до 9.9.1944 Бугариjа била во Оската така и после овоj датум ова е КОМУНИСТИЧКА држава и се бори со германците со воjска вклjучително и на македонска териториja и на српска и на унгарска и на австриjска и дава 16 000 убиени и исчезнати и 22 000 ранети?
Не разбирам, кој не го признава тој факт?

Ке доjдам да проверам след 5-6 месеци има ли некаква промена и можам ли да зборим слободно. За сега е jасно дека не можам и дека живеете во 50 тите. Аjде изпеjte ми барем "Друже тито мити се кунемо" да книжевен бугарски не знаете и да ви кажам и не морате да знаете ама очигледно српски знаете така да ова не е навреда ке ми попеете ли?
Дали некој те навреди што си бегаш толку брзо?

Г

Сега прашање до тебе, дали со тоа што го тврди Мисирков, тоа значи дека Македонската нација постои пред 1944 ?
Мисирков пишува "таква нациjа нема мора да jа создадеме". Во 1934 има решение на коминтерната и сите комунисти се приморани да се запишат етнички Македонци. После 1944 ова е официjална државна политика до ден денеска. Да имало етнички Македонци и пред 1944.
Автоматски споено мислење:

Дали некој те навреди што си бегаш толку брзо?
Едно мисленjе ми седи невидливо и "чека одобруванjе од модератор" а ова е официалниот бугарски став. Е до кога така? може да не се согласувате ама зошто е невидливо мисленJeтo?

Мисирков пишува "таква нациjа нема мора да jа создадеме". Во 1934 има решение на коминтерната и сите комунисти се приморани да се запишат етнички Македонци. После 1944 ова е официjална државна политика до ден денеска. Да имало етнички Македонци и пред 1944.
Сведоштва за изјаснување како Македонци, има многу и се доста пред коминтерната.
На пример, во американски емигрантски документи и сл.

Доведи jа маjка ти и сестра ти, веќе сме спремиле по две "червени" за нив.

Ти живееш во илузиjа, драги "приjателе". Иди лечи се.

Не разбирам, кој не го признава тој факт?
Па како коj еве Заев ке го изедете дека рече дека Бугариja ослободува и Скопие и Куманово и Крива паланка од германците.Ова се факти.

Гледаш како се поблиску сме до ставовите :)

Значи македонска нација е создадена еве да речиме по тебе во 1934 од страна на комунистите, или Сталин. Бугарска нација е создадена од Русија во 1878.

Разлика 56 години.

Доведи jа маjка ти и сестра ти, веќе сме спремиле по две "червени" за нив.

Ти живееш во илузиjа, драги "приjателе". Иди лечи се.
Еве овоj пробува да навредува. Такви да ве пуштиме во ЕУ?

Па како коj еве Заев ке го изедете дека рече дека Бугариja ослободува и Скопие и Куманово и Крива паланка од германците.Ова се факти.
Бугарската војска, откога сменила страна, учествувала во ослободувањето на тие градови, исто како и на ослободувањето на некои градови во Јужна Србија и другде, како лево крило на толбухиновата група армии, односно фронт (како што Советите ја нарекувале групата армии) и во координацијаа со НОВЈ.
Таа не влегла во Скопје, Струмица и други градови, по договор со НОВЈ.
Тоа се факти. Исто како што е факт дека предходно окупирала тука три години, изгонувајќи ги српските окупатори и воспоставувајќи си сопствена окупаторска власт.

Гледаш како се поблиску сме до ставовите :)
Jас никога не сум тврдел дека ова што го верува масовниот Бугарин дека преку нок се поjавиле етничките Македонци во 1944 е факт. Не е преку нок ама и нее многу поотдавна од тоа. Во почетокот на 20 век речиси Мисирков е единствен. Во 1934 комунистите. во 1944 мнозинството.

Се поиграв со странава ме интересираше дали имало некој со презимињата што ги носеле моите предци , пробав со ski ништо, па ми текна на ov пак ништо, пишав со off веднаш излезе од мојот град некој што пристигнал август 1912. Во листата на патници во колоната Ethnicity си стои Macedonian, ги има четворица од кој двајца од градот. Што тогаш е претежно населен со турци. Има и од Софија ама си стој Bulgarian.

Интересна работа е што кај многумина нема ни ски ни ов (офф е уствари ов) туку кај повеќето македонски иселеници што сум ги пронашол презимињата им биле како кај македонците од Мала Преспа, на пример Стојко Никола.

И така до кога на македонски форуим ке биде цензуриран бугарскиот став дека Делчев е етнички Бугарин како и Питу гули влав?

Jас никога не сум тврдел дека ова што го верува масовниот Бугарин дека преку нок се поjавиле етничките Македонци во 1944 е факт. Не е преку нок ама и нее многу поотдавна од тоа. Во почетокот на 20 век речиси Мисирков е единствен. Во 1934 комунистите. во 1944 мнозинството.
Па, не е само еден, ама сега тоа треба да се остави на фактите. Оти гледам треба да се усогласиме, оти не сите факти сакате да ги прифатите.

Јас немам проблем да ги прифатам Миладиновци како бугарски писатели. Така си се чувствувале.

И така до кога на македонски форуим ке биде цензуриран бугарскиот став дека Делчев е етнички Бугарин како и Питу гули влав?

Тогаш зошто Делчев сакал да биде закопан во слободна Македонија? За Питу никој никогаш не тврдел поинаку, освен дека е Влав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom