D
Drexel
Гостин
Чат пат наминувам да видам како се одвиваат работите можеби сум промашил, моја грешка ако сум.Ја спомнавме, не ја пратиш темата со внимание...
Чат пат наминувам да видам како се одвиваат работите можеби сум промашил, моја грешка ако сум.Ја спомнавме, не ја пратиш темата со внимание...
Ако внимателно се чита, се забележува дека нешто е исфрлено. Лилит баш се вклопува во тој дел. Со неа празнината во Библијата би била пополнета.Првата жена на адам, the plot thickens баш се мислев кој ќе ја спомне прв алал да ти е.
Првата и единствената жена на Адам била Ева. Не е ништо одземено.Напротив, овде гледам обид да се додаде. Во најстарите ракописи на библијата пронајдени крај мртвото море, т.нар.кумрански ракописи, кои датираат нешто повеќе од два века пред нашата ера, зборувам за канонски ракописи, се идентични со денешните. Но секогаш, секој си имал право нешто да си пишува паралелно, митот за Лилит жената-демон, потекнува уште од времето на Сумер и Акад на глинени плочи, како што си сакал секој си пишувал исто како и денес што е или во новозаветно време евангелија по Јуда, Тома и други гностички ракописи.Нема врска со канонската библија која љубоморно и педантно се препишиувала и предавала од колено на колено.Моето прашање беше многу едноставно.
На која Библија да верувам?
Пред година-две еден твој истомисленик ме прекори дека сум читал и цитирал погрешна Библија. Затоа прашувам која е највистинска. Трите што ги наведов (нив сум ги читал) некои работи различно ги толкуваат.
Велиш никој не смее нешто да одземе од она што веќе е напишано. Каде е тогаш делот за првата жена на Адам? Сепак некој се дрзнал да одземе, и тоа поприлично.
Како?Во најстарите ракописи на библијата пронајдени крај мртвото море, т.нар.кумрански ракописи, кои датираат нешто повеќе од два века пред нашата ера, зборувам за канонски ракописи, се идентични со денешните. Но секогаш, секој си имал право нешто да си пишува паралелно, митот за Лилит жената-демон, потекнува уште од времето на Сумер и Акад на глинени плочи, како што си сакал секој си пишувал исто како и денес што е или во новозаветно време евангелија по Јуда, Тома и други гностички ракописи.Нема врска со канонската библија која љубоморно и педантно се препишиувала и предавала од колено на колено.
А што било канонско до 300 и некоја?Првата и единствената жена на Адам била Ева. Не е ништо одземено.Напротив, овде гледам обид да се додаде. Во најстарите ракописи на библијата пронајдени крај мртвото море, т.нар.кумрански ракописи, кои датираат нешто повеќе од два века пред нашата ера, зборувам за канонски ракописи, се идентични со денешните. Но секогаш, секој си имал право нешто да си пишува паралелно, митот за Лилит жената-демон, потекнува уште од времето на Сумер и Акад на глинени плочи, како што си сакал секој си пишувал исто како и денес што е или во новозаветно време евангелија по Јуда, Тома и други гностички ракописи.Нема врска со канонската библија која љубоморно и педантно се препишиувала и предавала од колено на колено.
Гностиците, кои одат во „илегала“ откако повеќето биле убиени, а потоа и забранети од новата „канонска“ црква под капата на државата (царот).А што било канонско до 300 и некоја?
Прашував јас зошто еднаш пишува „машко и женско ги создаде“, потоа пишува дека Ева е создадена од реброто на Адам. Ама одговор немаше.Првата и единствената жена на Адам била Ева. Не е ништо одземено.Напротив, овде гледам обид да се додаде. Во најстарите ракописи на библијата пронајдени крај мртвото море, т.нар.кумрански ракописи, кои датираат нешто повеќе од два века пред нашата ера, зборувам за канонски ракописи, се идентични со денешните. Но секогаш, секој си имал право нешто да си пишува паралелно, митот за Лилит жената-демон, потекнува уште од времето на Сумер и Акад на глинени плочи, како што си сакал секој си пишувал исто како и денес што е или во новозаветно време евангелија по Јуда, Тома и други гностички ракописи.Нема врска со канонската библија која љубоморно и педантно се препишиувала и предавала од колено на колено.
Ни големо ни мало.. од фонтаната ни ф.... фудбал!Љубов дечки....ставајте го зборот на почеток на реченица и ќе биде со голема буква без проблеми. Иначе ако Исус беше љубов, ќе се изначекаме на второто доаѓање
Ти кажав што ти е проблемот. Лошиот сарказам и малото познавање на стварите во обид да исмеваш нешто што е „езотерија“ - не води кон добро.@Хептаграм XI спамуваш хрисијански теми подобро од јас езотерични
Хепта многу брзо куцаш, ала ти вера, се гледа долгогодишно искувство на форумот.Ти кажав што ти е проблемот. Лошиот сарказам и малото познавање на стварите во обид да исмеваш нешто што е „езотерија“ - не води кон добро.
За разлика од езотеријата и иницијантските учења, религијата како христијанство и ислам се многу полесни за проучување од било кој агол - затоа тука не спамираме, како што тебе ти е целта во однос на Телема и Кроули бидејќи имаш некоја потајна омраза кон луѓе што се Телемити - туку се обидуваме да ја сфатиме поентата на христијанството кое ја негира неговата мајка: еврејската школа, дури и ја напаѓа, за да се оправда.
И во двете учења има „месија“! Но тоа што христијанските секти во почетокот не разбраа дека некои работи се наследуваат а не се силуваат - па сега „чекаат ново доаѓање“ како религија - е нивни проблем.
Проблем кој што не може да не се критикува и да се подметнува како факт кој што се темели на... збирштина од текстови чиј корен е хебрејскиот мистицизам!
Сасвим точно кажано - спамате.@Хептаграм XI спамуваш хрисијански теми подобро од јас езотерични
Како тоа еднаш ги создал машко и женско, па после ги создал животните, па после ги довел пред Адам за да им даде име, па откако не си нашол неѓу нив сопатик(како воопшто би барал ако веќе имал една)?А си слушнал ли ти за стилски фигури, после за инверзија, па за пореметување на хронолошкиот ред на настаните со цел истите да се потенцираат, нешто слично имаш во филмоот Пред дождот, ако си го гледал?Навистина разочарувачки како ја растегнуваш, распарчуваш, и вулгаризираш вистината, настојувајќи по секоја цена да се најдеш како Богоборец.Ти честитам.п.с.Доколку вака го испревртуваш, парчосуваш и пљачкосуваш Битието, што ќе биде кога чќе стигнеш да го касапиш Откровението, кое пак е полно со симболи, стилски фигури и е напишано во инверзија?ќе си имаш многу работа.Но послушај ги зборовите кои Исус му ги рекол на Апостол Павле: Тешко е да се риташ против бодило!Прашував јас зошто еднаш пишува „машко и женско ги создаде“, потоа пишува дека Ева е создадена од реброто на Адам. Ама одговор немаше.
Еве, јас ќе го дадам одговорот. Измеѓу ова е делот за Лилит. Машко и женско создадени. Потоа, откако ја истерале Лилит од Еден, Ева е создадена од реброто на Адам. Ама некој се дрзнал (и покрај забраната) па го исфрлил делот со Лилит и сега има нелогичност (празнина) во Библијата. Можел да го исфрли и делот дека се создадени машко и женско, ама направил превид.
Велиш дека митот за Лилит потекнува од времето на Сумер и Акад.
Точно, но го криеш фактот дека целата Библија се темели на старосумерските записи. Само што тие записи некаде лошо преведени, некаде намерно преправени, на крај создаваат Библија, бледа копија на старите записи.
Првите христијани биле евреи.Самиот Исус бил евреин.Кумранските ракописи т.е.повеќето од нив се пишувани од Есените, еврејска секта која се бавела со прецизно препишување на светите списи.
Како?
Кумранските ракописи од Мртвото Море се најстарото сведоштво за „канонската“ христијанска библија?
Да не се поврзани со евреите случајно? Оние кои „не го препознале Исус“ како месијата што ТИЕ го очекуваат?
Мислам дека треба малку повеќе да се позаморуваш со историја наместо романтизмот на христијанската религија. Ќе испадне евреите се христијани само не разбираат многу од работите.
Знам дека тоа е досадно, нема врска со Исус и спасување на твојата грешност - ама барем ќе ти даде доволно широк пат за одење, да не се препнуваш на вакви ствари.
Која е разликата меѓу откровението и сите други апокалиптични верски текстови? Светот досега требаше 500 пати да се распадне.Како тоа еднаш ги создал машко и женско, па после ги создал животните, па после ги довел пред Адам за да им даде име, па откако не си нашол неѓу нив сопатик(како воопшто би барал ако веќе имал една)?А си слушнал ли ти за стилски фигури, после за инверзија, па за пореметување на хронолошкиот ред на настаните со цел истите да се потенцираат, нешто слично имаш во филмоот Пред дождот, ако си го гледал?Навистина разочарувачки како ја растегнуваш, распарчуваш, и вулгаризираш вистината, настојувајќи по секоја цена да се најдеш како Богоборец.Ти честитам.п.с.Доколку вака го испревртуваш, парчосуваш и пљачкосуваш Битието, што ќе биде кога чќе стигнеш да го касапиш Откровението, кое пак е полно со симболи, стилски фигури и е напишано во инверзија?ќе си имаш многу работа.Но послушај ги зборовите кои Исус му ги рекол на Апостол Павле: Тешко е да се риташ против бодило!
Автоматски споено мислење:
Првите христијани биле евреи.Самиот Исус бил евреин.Кумранските ракописи т.е.повеќето од нив се пишувани од Есените, еврејска секта која се бавела со прецизно препишување на светите списи.
Другпат кога негираш едно тврдење како противтежа кажи го другото(вистинското), за да научиме нешто и ние. Никој не се родил учен!Вака испаѓа само фрлаш камења на брашното без да понудиш леб.