Za idnata, protiv korona.
@gigovit ne si vo pravo, kaj mene na rabota pravea testiranje I pet koleski imaa pozitiven test, nemaa nikakvi simptomi, dremat vo izolacija pravi I zdravi bez terapija.
Sega ne testiraat nikoj, velat Samo ako nekoj Ima simptomi..nema da Ima koj da raboti ako izlezat pak nekoi pozitivni a vsusnost zdravi se ko dren.
... општо кажано вакцина во себе има инактивиран вирус или сој на суспектни ослабени вирусии во минимално присуство кои со внес во организмот го активира имунолошкиот систем без да создаде некој потежок симптом (има исклучоци), при што за 2-3 недели веќе се создаде антитела на тој вирус што телото може да ја има со години па и цел живот!
...со коронавирусот малку потешко ќе иде, создавањето на антитела кај малите деца и постарите ќе биде со закаснување за разлика од средната популација, а и самата антитела помалку ќе трае, така да ако се очекува да антителата на коронавирусот биде присутна максимум шест месеци, кај најмалите и постарите би било до 3,4 месеци, така да овие две катергории треба посебно да се размислува како и кога да се аплицира за разлика од другите!
...вакцината се става во вистинско време т.е. кога телото е здраво, да не биде нашиот имунолошки систем „ангажиран“ на друго место од напад на висрус/бактерија (покачена телесна температура), а ние дополнително ќе му внесеме со вакцина провокација за имунолошка реакција и создавање дополнителна специфична антитела, тоа значи дека не смее да биде ниту позитивен или да има прележано коронавирусот најмалку месец дена,
...но тоа би било опис за класична вакцина, како што се развиваат настаните во светот се натпреваруваат и други вакцини кои користат безопасни фрагменти од протеини или протеински лушпи кои го имитираат коронавирусот за безбедно генерирање на имунолошки одговор,
... вакцина која користи генетски конструирана РНК или ДНК за да генерира протеин кој сам по себе предизвикува имунолошки одговор,
... вакцина против вирусни вектори, која користат генетски дизајниран вирус така што не може да предизвика болест, но произведува коронавирусни протеини за безбедно генерирање на имунолошки одговор,
и не знам уште какви содржини на вакцини, така да треба да се заинтересираме за вакцина која ќе биде одредена во нашите простори, според кој критериум, не знам!