Све им се призна и на Бугарите за историја. Ќе можат пиши бриши да си прават со учебниците наши кога ќе им прдне. Ако не сега тогаш за 2-3 години, т.е. после 10-тина средби на комисиите, тоа што го кажуваат за народ од 1944 ќе го наметнат. Окупација и фашисти за ВСВ ќе се брише, а Гоце и сите револуционери ќе бидат Бугари.
Не се сомневам дека овие ќе прифатат многу лоши работи на сметка на Македонскиот народ ама не ги разбирам и бугариве ама ич. Зошто мислат дека ова е траен договор, па ќе дојде влада за 6-7-8 години да речеме откако “влеземе“ во тоа фамозно ЕУ и пак ќе ги смени учебниците како што си се сега моментално
Зошто мислат дека ова е траен договор, па ќе дојде трета влада за 6-7-8 години да речеме откако “влеземе“ во тоа фамозно ЕУ и пак ќе ги смени учебницит како што си се сега моментално
Па освен полиција како Гестапо да се воведе ќе ги натера луѓето да не кажуваат Македонија, антички, Тито и што ти ја знам што како што сакаат источните и јужните. Ваљда ако се укине слобода на говорот тогаш може во ЕУ.
Imas logicna greska: Gledas od denesen aspekt i na nastani i vreme, koe e 2.500 - 3.000 godini vo minato. Koj e toj Grcki i Slovesnki svet? Dali Bugarija i Grcija koga stanale nacionalni drzavi a imale Germanci kako vladiteli, bile del od nekoj si svet? Ili elitite im bea del od Germanski svet? Razfrlate so fakti ama ima i drugi fakti, deka antickite Makedonci od Grcite ne bea gledani kako Grci. Ima mnogubrojni dokazi za toa. Ne mi e celta da dokazam kontinuitet od antikata do denes i da zaklucam deka nie sme 1:1 so antickite Makedonci, ama toa vazi za site okolu nas. Sam kaza, Grcite porano pocnale so toj mit pa se zema denes zdravo za gotovo.
Има различни записи, некаде тогашните Грци ги сметаат за свои, негде како дивјаци. Династијата што е на власт, пробува да докаже дека се Грци и потоа им е дозволено да учествуваат на олимпијада. Сите артефакти од таа династија кој се пронајдени се на јазик како и во остатокот од Грција во тој период. Никој не знае каков јазик зборувале обичните луѓе, нема записи, меѓутоа се знае доволно за владеачката династија. Затоа реков, тој дел од историјата сегде се смета како Хеленистички/Грчки.
Е сега дали тие Грци и овие Грци се исти. После Рим луѓето се идентификувале како Римјани,Христијани и хеленството било заборавено за илјада години. Меѓутоа лингвистички има континуитет помеѓу јазикот на модерните Грци и Античките. Ако за идентитетот може да се дискутира, за јазикот и не баш - точно се знае како се развивал. Значи генетски може и ние и они да сме подеднакви наследнции на Александар, ама културолошки и јазично, нашите предци отишле во друг правец со словенството. Тоа не значи дека не може луѓето да се идентификуваат со античките македонци, ама у нашата јавност се форсираше некоја псеудо-наука дека ние имаме континуитетет, дека античките биле словени и тн. што е тотално неточно и има доволно докази за да се побие.
Тоа е реалноста, ќе неможат бугарите ама баш ништо да направат по нашиот евентуален влез во Европска унија а бугарските пасоши ќе завршат како тоалетна хартија. Односно веќе никој Македонец нема да ги обновува за да може да ги користите тие луѓе за да вршите пропаганда - е тука ви е вас болката
Настрана ова политиката на Бугарија кон Македонија е очајна, да прашаш 100 Македонци 98 од нив ќе ти одговорат дека Србите ги гледаат како поблизок народ отколку вас. Па во моментов а така ќе биде и во иднина 80% од народот повеќе почит ќе имаат кон Грците отколку спрема вас Бугарите..
Заев со предавничката влада што се домашни бегаа како ѓавол од крст од народот и беа пречекани “многу добро“ на чествување празници пример во Крушево, а демек сега со Бугарите заедно ќе сме славеле и ќе биле добро пречекани
Само да инфоримирам.....во врска со Албанците и нивните ветени нови работни места.
Вчера вечер, возам по автопат кон Скопје и на наплатна Градско, отварам прозор да платам патарина и слушам гласна Албанска музика од куќарката.....пуштам поглед и гледам бљантави очи....типично препознатливи. Останав без збор и просто не ми се веруваше дека Албанец работи на наплатна Градско. Затвроив прозор, појдов.....па и богами доста се изнервирав и се прашувам од каде тој таму?????? изгледа го преселиле да живее таму и да се реплицира во тој предел.
Редовно ја возам таа релација......немало никогаш Албанец по патарините во тој дел на Македонија.
Денес е обичен вработен во куќарка, за кратко изгледа шеф ќе биде на патарината.....како тоа трета смена ќе работи.....нема шанса.
И да не заборавам....кретениве ја пуштиле новата патарина Демир Капија......цена.....неверојатни 80 денари.
Вкупно Скопје - Гевгелија = 40+80+60+80+100 =360 денари во правец (заокружено 6 евра).
Сосе враќање вкупно 720 денари (12 еур)......за никаков пат, цела лева лента е обрасната во грмушки и гранки....од кога сме затворени никој не го пипка автопатот.
Само за споредба во Бугарија патарина (винетка) за сите патишта (регионални и магистрални) е 15 лв. (7,5 еур) за седум дена.
Само да инфоримирам.....во врска со Албанците и нивните ветени нови работни места.
Вчера вечер, возам по автопат кон Скопје и на наплатна Градско, отварам прозор да платам патарина и слушам гласна Албанска музика од куќарката.....пуштам поглед и гледам бљантави очи....типично препознатливи. Останав без збор и просто не ми се веруваше дека Албанец работи на наплатна Градско. Затвроив прозор, појдов.....па и богами доста се изнервирав и се прашувам од каде тој таму?????? изгледа го преселиле да живее таму и да се реплицира во тој предел.
Редовно ја возам таа релација......немало никогаш Албанец по патарините во тој дел на Македонија.
Денес е обичен вработен во куќарка, за кратко изгледа шеф ќе биде на патарината.....како тоа трета смена ќе работи.....нема шанса.
Zosto?
Ja mislam deka ova e super. Mladite sho im se smeea na svoite dedovci i babi nebanjati sendvici koi ostanaa stechajci ili tehnoloski visok 90tite, sega mozat da go iskusat istoto.
Potegov ne e nisto shokantno od SDS.
licno me interesira sto tolku na vas licno vi ima zgreseno gruevski da go mrazite nd vikam deka e idealen sekako e lopov i toj no barem pravese nesto se gledase imase nekoja kontrola toa se faktite
i toj e predvnik sto im dade skoro se na albancive megufoa ne se drzna da prodava nesto
Ne treba nisto da se rasprodavava drzavno treba kvaliteten tim menazerski i da se izvadat neprofitabilnite drzavni kompanii od lajna megutoa toa e neizvodlivo bidejki politikata e tuka za edna rabota se vraboteni 7 partiski clenovi od dui 2 od vmro i 2 od sdsm
iskreno da bevme ko sto treba da ne se kradese tolku nemase da ni treba ni EU ni NATO ama imalo uste da se krade i rasprodava
licno mi smeta sdsm bidejki za tranzicijata ne mozam da zboram ne sum.preziveal
mi smeta sto smenija ime ne poniziaa pred cel svet ponizuvanje a me interesira sto beneficii vidovme EU NATO licno nisto ne vidov beneficii
kd Gruevski bar ne bevme ponizeni i realno da zborime videte gi brojkite i faktite koa bea VMRO NA VLAST A VIDEGE GI SEGA
KRADEA I VMRO NE VIKAM NE AMA IMAVME KADE KADE PODOBGI REZULTATI!!!
Има различни записи, некаде тогашните Грци ги сметаат за свои, негде како дивјаци. Династијата што е на власт, пробува да докаже дека се Грци и потоа им е дозволено да учествуваат на олимпијада. Сите артефакти од таа династија кој се пронајдени се на јазик како и во остатокот од Грција во тој период. Никој не знае каков јазик зборувале обичните луѓе, нема записи, меѓутоа се знае доволно за владеачката династија. Затоа реков, тој дел од историјата сегде се смета како Хеленистички/Грчки.
Е сега дали тие Грци и овие Грци се исти. После Рим луѓето се идентификувале како Римјани,Христијани и хеленството било заборавено за илјада години. Меѓутоа лингвистички има континуитет помеѓу јазикот на модерните Грци и Античките. Ако за идентитетот може да се дискутира, за јазикот и не баш - точно се знае како се развивал. Значи генетски може и ние и они да сме подеднакви наследнции на Александар, ама културолошки и јазично, нашите предци отишле во друг правец со словенството. Тоа не значи дека не може луѓето да се идентификуваат со античките македонци, ама у нашата јавност се форсираше некоја псеудо-наука дека ние имаме континуитетет, дека античките биле словени и тн. што е тотално неточно и има доволно докази за да се побие.
Автоматски споено мислење:
Сосема различен проблем имате. Името во право си, не може да се врати. Ама дека со договор ќе натераш некој да прифати дека е Бугар, тоа потешко.
Zaklucokot e deka ne e sve tolku cisto i jasno kako sakaat da pokazat Zatoa istorijata e za istoricari a nema potreba da se politizira. Pak ke recam deka od toa sto gledam imame zdrav pogled kon istorijata za razliak od sosedite. Toa sto antikata se forsirase primer so spomenicite nema posledici za politikata. Toa sto Grcija argumentira deka so toa pokazuvame deka imame teritorialni pretenzii e laga posto vo ustavot jasno pisuva deka nemame. Ama ubo kaza eden clen pogore, toa se sve sopki za unazaduvanje na nasiot razvoj i im uspea. Oti ako imame jaka drzava ili ako stanevme jaka drzava, prosperitetna i stabilna, ke se otvorea drugi dilemi.
За Велешко знам, за Градско се изненадив. Малку ли наши има што се без работа. Него се знае како одат работите, во кој правец. Се знае кој има приоритет во оваа наша држава.
Овој не беше да речеме деклариран......суратот збореше.....чистокрвен беше.
Сега ми е криво само за шарените што останаа со „криза" на идентитет.
Античарите и Бугарофилите, барем си веруваат во нешто и имаат основа за сопствен идентитет.
Овие другиве Господ на помош.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.