Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
H

Hyperion VI

Гостин
Хабардчо е злато затоа. Знаеш дека троа доста одамна, у изгревот на моите тинејџерски години, бев скиентолог една година и ги имав завршено тие курсевите за аудитинг?
Требаше да останам таму, сеа ќе се греев со долари ко Пабло Ескобар.
Не мора да значи,ја ги имам сите документи до OT-7 чекам само прав момент да ги лупнам на тема скиентологија,ама нема заинтересирани :)
Иначе Хабардчето ти бил шарлатан ипол.
Мене ми се допаѓаат шарлатани,кои отворено си кажуваат дека се шарлатани,
а само тие со повисока интелигенција можат да ја сфатат пораката.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Не мора да значи,ја ги имам сите документи до OT-7 чекам само прав момент да ги лупнам на тема скиентологија,ама нема заинтересирани :)
Мене он ми дава надеж, ем апла СФ писац, ем галактички оверлорд и вулканот на крај... и уште клиентела има.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Според мене, основниот проблем кај луѓето не е интелигенцијата, многумина со висока интелигенција биваат индоктринирани поради емотивни фактори. Шермер има цитирано студија у една негова книга со која укажува на тоа дека колку поинтелигентен си, толку покомплексно ќе си ги браниш верувањата, но не си помалку склон на глупи верувања.
Тоа што фали е критичко размислување (ради тоа ја реферирам Becoming a Critical Thinker од Robert Caroll) што е техника која се учи, но е контраинтуитивна. На луѓето природно им иде да имаат предрасуди, хевристики и сл. што им ја диктира субјективната, честопати погрешна, перцепција диктирана од нивното емотивно стање.
У тоа стање, може у фаца да ти каже дека е шарлатан, ти ќе шибнеш ад хок хипотеза дека се зеза, тоа е симболичен говор или дека го опседнале демони. :D

H

Hyperion VI

Гостин
Мене он ми дава надеж, ем апла СФ писац, ем галактички оверлорд и вулканот на крај... и уште клиентела има.
Има клиентела само моменталниот шеф David Miscavige им е трубач,со
астма којашто неговата парарелигија не успеала да му ја излечи,па си кркнува салбутамолче и кортико до ден-денес.
Скиентолозиве знаат да јадат говна и да манипулираат ситни души кои се
во потрага по спас.
Иначе митот со Lord Xenu не е измислица,тие стварно веруваат во тие глупости!

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Според мене, основниот проблем кај луѓето не е интелигенцијата, многумина со висока интелигенција биваат индоктринирани поради емотивни фактори. Шермер има цитирано студија у една негова книга со која укажува на тоа дека колку поинтелигентен си, толку покомплексно ќе си ги браниш верувањата, но не си помалку склон на глупи верувања.
Тоа што фали е критичко размислување (ради тоа ја реферирам Becoming a Critical Thinker од Robert Caroll) што е техника која се учи, но е контраинтуитивна. На луѓето природно им иде да имаат предрасуди, хевристики и сл. што им ја диктира субјективната, честопати погрешна, перцепција диктирана од нивното емотивно стање.
У тоа стање, може у фаца да ти каже дека е шарлатан, ти ќе шибнеш ад хок хипотеза дека се зеза, тоа е симболичен говор или дека го опседнале демони. :D
У мојот обид за као поуникатен твист да имам нели, им велам има интелект, генцијата е друго... па убацувам малку масонизам шестарот па Г.... па прав агол долу... да пробаме да ги соединиме.

Има клиентела само моменталниот шеф David Miscavige им е трубач,со
астма којашто неговата парарелигија не успеала да му ја излечи,па си кркнува салбутамолче и кортико до ден-денес.
Скиентолозиве знаат да јадат говна и да манипулираат ситни души кои се
во потрага по спас.
Иначе митот со Lord Xenu не е измислица,тие стварно веруваат во тие глупости!
Не ми е чудно, веруваат некои дека еден типац у египет исканализирал ентитет.

H

Hyperion VI

Гостин
У мојот обид за као поуникатен твист да имам нели, им велам има интелект, генцијата е друго... па убацувам малку масонизам шестарот па Г.... па прав агол долу... да пробаме да ги соединиме.

Не ми е чудно, веруваат некои дека еден типац у египет исканализирал ентитет.
И Кроули си шибал етикети: Терион,Vvvvvvvvv,Perdurabo,ѕверот и слично.
Сите знаеме дека умрел во старечки дом и ги колнел сестрите оти не сакале да му дадат дозичка хероинче.
Иако во тој временски период веќе бил измислен Аминофилинот,а
Амфетамин се давал како инхалациона терапија за астма??????
Да не се вадат некои авторитети дека морал да зема хорс.
Можда немало кортико.
Ама со амфетамин инхалатор би можел да живее боље отколку со хорс интравенски.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
И Кроули си шибал етикети: Терион,Vvvvvvvvv,Perdurabo,ѕверот и слично.
Сите знаеме дека умрел во старечки дом и ги колнел сестрите оти не сакале да му дадат дозичка хероинче.
Иако во тој временски период веќе бил измислен Аминофилинот,а
Амфетамин се давал како инхалациона терапија за астма??????
Да не се вадат некои авторитети дека морал да зема хорс.
Можда немало кортико.
Ама со амфетамин инхалатор би можел да живее боље отколку со хорс интравенски.
Сигурно имал некој пик, метафизичко искуство, многу ги имаат, но што потоа... лично ми изгледа дека како кај повеќето егото се издувало уште повеќе, се е ова грандиосити комплекс, нарцизоидноста ми е очигледна ко и на Ошо со тронот, наметката, прстените.
Но доколку на некој му треба да најде мир со тоа, ок што да кажам, само се надевам не трошат многу пари на ова :)

H

Hyperion VI

Гостин
Сигурно имал некој пик, метафизичко искуство, многу ги имаат, но што потоа... лично ми изгледа дека како кај повеќето егото се издувало уште повеќе, се е ова грандиосити комплекс, нарцизоидноста ми е очигледна ко и на Ошо со тронот, наметката, прстените.
Но доколку на некој му треба да најде мир со тоа, ок што да кажам, само се надевам не трошат многу пари на ова :)
Па тие се фациве,во глобала,
нека престанат да го дрват :)
само дефинициите се чисти.

1.Десната стаза се стреми кон
анихилација на егото;

2.Левата стаза се стреми кон егзалтација на егото.

Clear

H

Hyperion VI

Гостин
Шо интересен собир на карактери магови, вештери, почетници-вештери, секташи и дрогираши сме имале во државата, сите се јавија наеднаш и сите езотерични i am shooketh :shook:
А ти да немаш книга за Тарот дадено на некој пред 3 години,а ти ја нема вратено?
Мал е светот,уште помал форумот.
Внимавај на навредите ;)

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Има такви пракси со кои можеш да лачиш ДМТ ко хит од 100 mg и да си ја катапултираш душата како што има кажано еден искусен психонаут на форумов @Trolejbus.

Ама тоа бара многу пракса, медитација и да ги знаеш вистинските техники. За среќа, јас ги знам. И можам да ти ги пренесам знаењата за соодветна парична надомест. Цена у инбокс!
Брате не ме мешај мене јас учам од луѓе како Џо Роган, сепак не сум на толку високо ниво како тебе...

D

Drexel

Гостин
А ти да немаш книга за Тарот дадено на некој пред 3 години,а ти ја нема вратено?
Мал е светот,уште помал форумот.
Внимавај на навредите ;)
Јас не сум имал тарот до пред неколку месеци камо ли книги, Извини ако си чувствителен ми даде претпоставка со постовите дека имаш стабилна ментална состојба.

H

Hyperion VI

Гостин
зоки е у прајмот сега, еволуираше од будистички свештеник у визард
Бургундец,идам офлајн,ти спомна некој еликсир на @Bodhidharma ,
а јас касно се укључив.
Ако не ви е проблем да ми кореспондирате.
Ќе ви бидам благодарен.
Автоматски споено мислење:

Јас не сум имал тарот до пред неколку месеци камо ли книги, Извини ако си чувствителен ми даде претпоставка со постовите дека имаш стабилна ментална состојба.
Љ... не С.....
ОК е.

D

Drexel

Гостин
Бургундец,идам офлајн,ти спомна некој еликсир на @Bodhidharma ,
а јас касно се укључив.
Ако не ви е проблем да ми кореспондирате.
Ќе ви бидам благодарен.
Автоматски споено мислење:

Љ... не С.....
ОК е.
Љ за Љубов?:rolleyes:

Kajgana Shop

На врв Bottom