Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Кои се тие различни обичаи?

Бранко Манојловски е од горна река, другите што одрекуваат сосема нормално е, во тоа игра улога и исламот кај мнозинството албанци, и шовинистичката политика на Србија, па после и на Македонија.
Јасни цели имаа, кога се брише ортодоксната вера кај албанците подифолт се тера со тоа дека албанците се дојденци. Класичен бугарски трик, абе буквално исто тоа што ви прават бугарите вие сте го направил врз православните албанци.

Имаат мајчин албански јазик, никогаш не биле под албанско владеење ама македонецот вика заради качаците смениле мајчин јазик, им оделе и по дома качаците да им сменат јазик, сигурно ги прислушувале 24/7 што ќе зборат дома.

Ама ама, македонецот не запира до ова, вика вакви албанизирани словени има и по Албанија, па и Скендербег бил македонец.
Bash sprotivno, ti si toj sto vika deka se albanci a tie samite nikoj osven 2ca ne vika. Osven Branko Manojlovski i Mateja Matevski pogore sto go spomnaa koj drug ima kazano deka e albanec? Pa od kaj niv doma nikoj drug ne vika, a ne pa nekoj drug.

I da, makedonci ima sekade okolu Debar, Pogradec, Mala Prespa i Gora. Xhabe ke relativizirash.
Porano imalo na drugi mesta, no se doselile (citaj izbegale) navnatre vo MK.

Ne begale od ubavo, da ti pomognam.

Во Горна Река се празнуваат бројни секуларни и религиски празници. Празникот Атанасовден се чествува во текот на февруари секоја година, така што на трпезата се послужува сарма и кикурама.[82] На овој ден, девојките се собираат, забавуваат и готват флија.
Флија е традиционално албанско јадење, и реканците го имаат.
Автоматски споено мислење:

На крајот од април. куќите традиционално се белат во пресрет на празникот Ѓурѓовден
Денденес и муслиманите албанци ова го прават, наместо Ѓурѓовден викаат Шинѓерѓ.

Кои се тие различни обичаи?

Бранко Манојловски е од горна река, другите што одрекуваат сосема нормално е, во тоа игра улога и исламот кај мнозинството албанци, и шовинистичката политика на Србија, па после и на Македонија.
Јасни цели имаа, кога се брише ортодоксната вера кај албанците подифолт се тера со тоа дека албанците се дојденци. Класичен бугарски трик, абе буквално исто тоа што ви прават бугарите вие сте го направил врз православните албанци.

Имаат мајчин албански јазик, никогаш не биле под албанско владеење ама македонецот вика заради качаците смениле мајчин јазик, им оделе и по дома качаците да им сменат јазик, сигурно ги прислушувале 24/7 што ќе зборат дома.

Ама ама, македонецот не запира до ова, вика вакви албанизирани словени има и по Албанија, па и Скендербег бил македонец.

Врв на двојни стандарди, Лабуништа се декларираат албанци, се муслимани, но мајчин им е македонскиот, за македонците тие се македонци пошто мајчин јазик им е македонскиот. Ама кога на горно реканците мајчиниот им е албански а се декларираат барем мнозинството како македонци, македонецот вика овие се македонци пошто самите се декларираат како такви.
Решете се за едното барем.
Koi dvojni standardi, ti za se mislish deka e crno ili belo? T.e. site se Albanci?1? pa ti si isklucen so realnosta totalno, dzabe zboris koga tezive ti nemaat nikakva poddrska vo mesata za koi zborish (Gorna Reka). Tvoevo "barem mnozinstvo" e site minus dvajca haha. Vakvi prikazni moze negde niz SK da raskazuvash, kaj nekoi sto ne ni znaat da bocnat na karta za koi mesta zborish.
Kao da ne gledame deka poslednive godini se desava ova so Labunista i Torbesi deka se pisuvaat Albanci, nikad ne bilo taka a se raboti za dolga istorija (od koa se muslimanizirale navamu). Ne se pocnuva od 2000 navamu. I nemaat isti obicai, karakteristiki i naviki voopsto.

Последно уредено:
Флија е традиционално албанско јадење, и реканците го имаат.

Денденес и муслиманите албанци ова го прават, наместо Ѓурѓовден викаат Шинѓерѓ.
Немаат врска обичаите со тоа дека биле Албанци, не е никаков доказ. Има слични обичаи меѓу Македонци и Албанци во ист регион. Повеќе тоа е прашање на регион и обичаите се 99% резултат на предхристијанството, а прилагодени на христијанство. Прилично лесно се деливи Македонци и Албанци. Ако зборува Македонски е Македонец, ако не Албанец. Единствено се мешале по градовите, но повторно повеќе се потурчувале отколку што се поалбанчувале/помакедончувале. Или евентуално кога биле православци и едните и другите, но повтнорно имало јазична бариера, па ретко, ретко имало мешања меѓу македонци и власи/албанци.

А инаку праша кои обичаи биле различни. При свадба и носиите и обичаите на Албанска и на Торбешка невеста се различни. Прочепкај по интернет, ти сигурно пошто си Албанец лесно ќе ги воочиш разликите кај Торбешите. Ова ти велам другар Мак.Муслиман ми го кажуваше. Баш мене ме интересираше околу ова и го прашував.

Машката носија се состои од кошула и џемпер.[81] Над овие облеки се носело палто со црн вез на страните. Сите мажи носеле бели волнени панталони со линии од црн вез на делот од половината до зглобовите и делот на џебовите.[81] Овие панталони биле затегнати со волнен каиш, така што традицијата на богатите била да носат свилен каиш.[81] Ватираните чорапи биле носени во опинци.[81] На главата, мажите носеле пилос или кече
https://mk.wikipedia.org/wiki/Кече
Машка носија - кече. А и алиштата класични албански, моја баба кога бев мал такви волнени панталони ми шиеше.

Немаат врска обичаите со тоа дека биле Албанци, не е никаков доказ. Има слични обичаи меѓу Македонци и Албанци во ист регион. Повеќе тоа е прашање на регион и обичаите се 99% резултат на предхристијанството, а прилагодени на христијанство.

А инаку праша кои обичаи биле различни. При свадба и носиите на Албанска и на Торбешка невеста се различни. Ова ти го велам другар Мак.Муслиман ми го кажуваше. Баш мене ме интересираше околу ова и го прашував.
Сум бил на торбешка свадба, не сум видел разлика, можеби и според регион се разликуваат.

Но тогаш и дека биле македонци не е никаков доказ, освен мајчиниот јазик ниту треба друг доказ.

Читајте тука, ептен за чудо е добро напишано.

https://mk.wikipedia.org/wiki/Кече
Машка носија - кече. А и алиштата класични албански, моја баба кога бев мал такви волнени панталони ми шиеше.

Сум бил на торбешка свадба, не сум видел разлика, можеби и според регион се разликуваат.

Но тогаш и дека биле македонци не е никаков доказ, освен мајчиниот јазик ниту треба друг доказ.

Читајте тука, ептен за чудо е добро напишано.
Е па немам појма. Мене така ми кажал сега сигурно дека нема да ме лаже за таква работа. Инаку јас кажувам носии на Албанци и Торбеши во Струшки регион.

Mirčevska 2007, p. 137. "Денешната состојба со Македонското Горнореканско население во однос на употребата на албанскиот говор во секојдневната меѓусебна вербална комуникација е непроменета. Сите кои живеат во пределот, дури и малите деца, го користат албанскиот говор, иако го знаат и македонскиот. Кога јас работев во овој предел, со мене се разбира комуницираа на македонски, но во меѓусебниот разговор повторно се служеа со албанскиот. Ваквата состојба недвојбено ни укажува на тоа дека и во минатото Македонскиот јазик се користел во меѓусебната комуникација на Горнореканците, бидејќи само со континуирано користење на еден јазик тој може да се зачува, во спротивно би се изгубил, што во Горна Река не се случај. Во горнореканските села, македонско население го знае само говорниот албански, но не знае да чита и пишува на албански. Спротивно пак, чита и пишува на македонски иако ретко го користи во секојдневието и тоа само помладата популација. Горнореканците кои живеат во Скопје, или во други градови во Македонија или надвор од неа, во поранешните југословенски простори, иако најголемиот дел од нив го знаат албанскиот горнорекански говор, сепак многу ретко го откриваат тоа

Ova e tocno, no ne e nikakov dokaz deka se Albanci. Vprocem, tie i ne krijat deka znaat albanski, no nikoj ne se izjasnil (osven 2ca) kako albanec. Interesen tekst za tie koi ne znaat deka i ova ima, no i tekst koj nikade ne gi potkrepuva tezite koi gi shirish ovde... :)

Ova e tocno, no ne e nikakov dokaz deka se Albanci. Vprocem, tie i ne krijat deka znaat albanski, no nikoj ne se izjasnil (osven 2ca) kako albanec. Interesen tekst za tie koi ne znaat deka i ova ima, no i tekst koj nikade ne gi potkrepuva tezite koi gi shirish ovde... :)
Kои тези ширам?
Што поголем доказ од мајчиниот јазик ти треба?

Искрено сум немал појма за ова дека има православци кои говорат Албански во тој регион. Добро де, тоа и не е нешто неочекувано и ново. Има поалбанчени православни Словени и од другата страна на границата. Кај нас пошто сите Албанци се муслимани слично на торбешите по религиозна линија се приклонуваат кон Македонци. Ниедна нација не е чиста, мешани се и тоа на велико. Тука ставете еден куп ароманци исто.

Искрено сум немал појма за ова дека има православци кои говорат Албански во тој регион. Добро де, тоа и не е нешто неочекувано и ново. Има поалбанчени православни Словени и од другата страна на границата. Кај нас пошто сите Албанци се муслимани слично на торбешите по религиозна линија се приклонуваат кон Македонци. Ниедна нација не е чиста, мешани се и тоа на велико. Тука ставете еден куп ароманци исто.
Нормално дека нема чиста нација, и во Албанија после Енвер станаа 95% албанци, све грци, срби, македонци, роми, турци.
Па и тука, торбешите, турците, разни муслимански племиња и се лепиле на албанците.

Kои тези ширам?
Што поголем доказ од мајчиниот јазик ти треба?
Абе @puno да не се праиме сеа глупи овде какви тези шириш.

Многу е едноставно - да биле Албанци или да се чувствувале/ат како Албанци, ќе си кажеле. Ама не си кажуваат и тоа ти е најголемиот можен доказ, џабе ти е се :)
И да, точно е, зборуваат Албански, но тоа не ги прави Албанци.
Исто точно е дека биле репресирани од качачки банди/балисти и слично, you name it. Прочитај за палењето на сите овие села во WW2 и кажи зошто ги запалиле балистите - ако овие биле албанци.

Барем Македонците на Балканов не вршат асимилаторски политики, не знам што се праиш наудрен.

Ти кажав, прај им ги муабетиве негде во Источна Македонија или странство, кај што не знае никој што како било/е ...
Имаш многу низ МК што не ни знаат за балистите/WW2 и не ни учеле што како се праело, таму оди збори едуцирај со вакви тези еквивалентни на рамна земја....

Иначе еве пошто почна со кече/носија и слични докази, ај просветли не со малку faqti дека Бигорски е албански, да се посмееме малце :vozbud: :ROFLMAO:

Последно уредено:
Абе @puno да не се праиме сеа глупи овде какви тези шириш.

Многу е едноставно - да биле Албанци или да се чувствувале/ат како Албанци, ќе си кажеле. Ама не си кажуваат и тоа ти е најголемиот можен доказ, џабе ти е се :)
И да, точно е, зборуваат Албански, но тоа не ги прави Албанци.
Исто точно е дека биле репресирани од качачки банди/балисти и слично, you name it. Прочитај за палењето на сите овие села во WW2 и кажи зошто ги запалиле балистите - ако овие биле албанци.

Барем Македонците на Балканов не вршат асимилаторски политики, не знам што се праиш наудрен.

Ти кажав, прај им ги муабетиве негде во Источна Македонија или странство, кај што не знае никој што како било/е ...
Имаш многу низ МК што не ни знаат за балистите/WW2 и не ни учеле што како се праело, таму оди збори едуцирај ....
Извини бе, згрешив, да знаев дека ти ќе читаш овде немаше да пишувам, ќе одам во некоја друга тема кај се надевам нема да ме најдеш и ќе ширам тези слободно.

Извини бе, згрешив, да знаев дека ти ќе читаш овде немаше да пишувам, ќе одам во некоја друга тема кај се надевам нема да ме најдеш и ќе ширам тези слободно.
ако бе, нема проблем и овде да шириш, еве глеаш @blanco не знаеше дека постојат македонци кои знаат/зборат албански...100 пати повторена лага и оп, mission complete :D

Ајде кажи зашто балистите ги палеле селава во WW2 ако биле албански?

И раскажи ни за Бигорски малце ај :D пушти некој извор

ако бе, нема проблем и овде да шириш, еве глеаш @blanco не знаеше дека постојат македонци кои знаат/зборат албански...100 пати повторена лага и оп, mission complete :D
Јас реков не знам, не сум запознат кои се и што се тие луѓе и не е чудо да има неисламинизирани Албанци. Ене има на неколку десетици километри водушна линија од наша граница, што да не би имало и тука. Ако им е мајчин јазик Албански тогаш логично е да имаат такви корени. Е сега тоа не значи дека ден денес истите не се Македонци. Етничката припадност е стејт оф мајнд и е менлива категорија. Сигурно дека не е некој од нас Македонец со генерации наназад од Александровата империја. Така што сосема можно е да има меѓусебно мешање и ненасилна асимилација. Проблемот е ако асимилацијата е присилна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom