Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
H

Hyperion VI

Гостин
Што е битен толку тој магиски дневник и дали смее некој друг да го прочита?
Извини да не ме сфатиш погрешно,одамна не сум во "редови"
и сигурно некои авторитети на форумот,би ти дале подобар одговор.
Генерално во дневникот ги бележиш секојдневните магиски и пракси на мистицизам.А мислам дека пожелно е да не го даваш на никој да го чита :)

D

Drexel

Гостин
И јас така, а ако ги следиме основните начела на слобода и космополитизам, знам да се наречам масон без ложа :)

Ма ОК е Хепта само уште им е љут на христијаните за сите прогони од пред неколку века, а се спомне Бог одма се ежи.
Ма не се ограничувај со титули! :)

Don Huan

Alter Ego
Член од
12 јануари 2020
Мислења
256
Поени од реакции
333
Јас не сум упатен и информиран за езотерија, ама некако ми е романтична. Барем таков таков филинг ми дава сенсот.
Хм, инаку ова профаундли ступид ми е познато од некаде, а немам појма од каде.
Сенсот ми дава филинг на деџаву. Дефинитивно има нешто романтично во езотеријата. :rolleyes:

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Јас не сум упатен и информиран за езотерија, ама некако ми е романтична. Барем таков таков филинг ми дава сенсот.
Сенсот ми дава филинг на деџаву. Дефинитивно има нешто романтично во езотеријата. :rolleyes:
Мислам дека со романтиката си многу блиску до езотеријата, само некој да те упати во тантричен секс. Ех да имаше некој таков на форумот?

D

Drexel

Гостин
Не би било лошо да се види колку профили има на една IP адреса од време на време, Или тоа или еден масовен ЛБРП да и се направи на темава да се очисти од негативности :D

Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
812
Не би било лошо да се види колку профили има на една IP адреса од време на време, Или тоа или еден масовен ЛБРП да и се направи на темава да се очисти од негативности :D
Одлично, значи не сум единствената што има чувство као да 3-4 профили припаѓаат на 1 човек на темиве :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ако ти немаш свој сопствен универзум во кој владееш - зошто сметаш дека другите немаат свој универзум и не владеат со него?

Ништо не мора од ова што ти изнапиша во однос на „редови“ сигурно мислејќи на О.Т.О. ... мислам дека Кроули некаде вели „мудро е да се изведува ритуал на пентаграм два пати дневно“ но не дека мора.... И тоа беше во „Магика без Солзи“ ако не ме лаже меморијата....
книги може да купуваш за да ги имаш во својата библиотека, инаку - не мора човек ниту една книга да има дома...

До сега во моето егзистирање во О.Т.О. никогаш не сум оставил прашање да виси во воздух неодговорено или да барам оправдување да не го одговарам на начин како што ти спомна, на некој што е „понизок степен“ :)
Ако не знам што да одговорам, секогаш има некој кој што би помогнал во разјаснување на прашањата...
Но ти сигурно други искуства имаш во редовите каде што си бил и со луѓето што си бил...

И да:

Редот не е место за дување на егото, туку за привлекување на Егото во неговиот центар и разбирање на целата бесконечност со која има интеракција истото!

И да, уште нешто битно, кое профаните, па и некои иницијанти погрешно го разбираат во врска со степените и сите тие титуали, за кои тие мислат дека значат нешто или го „билдаат“ егото!

Степените не даваат придобивки. Даваат искушенија кои мора да се поминат. Поминувањето на истите, дава резултат.

Не секој поминува преку се, затоа постојат станици до каде може да достигне еден иницијант, заради оваа или онаа причина.
Ние, како Ред не можеме да осудиме никој за неговото постигнување - може само да подучиме и да помогнеме во рамки на една ѕвезда и нејзиниот систем.

Ако ја погледнете Liber CI, ќе забележите дека прво доаѓаат на ред обврските на Браќата и Сестрите, а потоа следуваат придобивките!

Се надевам дека е појасно сега.
Бидејчи кажа дека си „одамна“ out од редови... ќе испадне дека си некоја голема жртва, а никако ти самиот да си причината за она што си и кај што си „изигравајќи можеби во минатото магичар или јогин“ како што кажа... судејќи по ова што го пишуваш колку да напишеш нешто како да не си out од редови и делото на Кроули :)

П.С. @Drexel , @thehighpriestess - пријаувајте пост ако ви е сомнително со коментар дека се сомневате дека е ист човек... ^_^ И јас сметам дека 2-ца користат 3-4 кориснички профили и постојано се тука да ни кажат за Кроули, О.Т.О. и останато како „навистина е“ бидејќи - биле некогаш но надминале и сега се магојогини во сопствени редови и иницијантски кругови :)
Хаос...

Don Huan

Alter Ego
Член од
12 јануари 2020
Мислења
256
Поени од реакции
333
Мислам дека со романтиката си многу блиску до езотеријата, само некој да те упати во тантричен секс. Ех да имаше некој таков на форумот?
Зарен езотеријата и сексот се поврзани? Ако гледаме романтично да, ама несум знаел дека се вистински поврзани. Инаку немам потреба од упатување бидејки немам интерес. Чисто онака од дистанца сакам да ја гледам езотеријата.
Каква врска има ова со езотеријата па сега?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Одлично, значи не сум единствената што има чувство као да 3-4 профили припаѓаат на 1 човек на темиве :D
Или можеби се работи за реинкарнации, ја во минатиот живот изгледа бев член на ред, езотеричар и алхемичар А ДонХуан ко гуру да бил нешто ми кажува....?
А Хиперион изгледа бил еугеничар, а сега е трансхуманист.

H

Hyperion VI

Гостин
Ако ти немаш свој сопствен универзум во кој владееш - зошто сметаш дека другите немаат свој универзум и не владеат со него?
Затоа што немаат и не владеат со него.
Бре смисла за хумор да се немало :(
Уште сум и двете.
BTW.Во претходен бев Магичар и Јогин ;)

Don Huan

Alter Ego
Член од
12 јануари 2020
Мислења
256
Поени од реакции
333
Или можеби се работи за реинкарнации, ја во минатиот живот изгледа бев член на ред, езотеричар и алхемичар А ДонХуан ко гуру да бил нешто ми кажува....?
Јас лично не верувам во реинкарнации и претходни животи. Животот на планетава е само еден, потоа заминуваме во романтичен свет - Рај или неромантичен - пекол.
Ама ете под претпоставка, ако сум живеал порано тоа е дефитивно животот на Дон Хуан Де Марко.
Да се надоврзам погоре. Езотерија да, романтична ми е, ама оклутизмот ми е непривлечен, мрачен, сотонски. Се извинувам, ама таков сенс имам.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Затоа што немаат и не владеат со него.
Бре смисла за хумор да се немало :(

Уште сум и двете.
BTW.Во претходен бев Магичар и Јогин ;)
А каков магичар беше, рајт или лефт хенд ?
Блазе си ти што се сеќаваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom