Нема врска, внатрешните наши проблеми си се наши проблеми. Ајде и ти одговори зошто Сарафов викал српски четници и барал пари од Срби за ослободување на Македонија. Зошто Кондо Пешин се борел за ослободување на Белград и има дури и улица со негово име во Белград? Зошто Македонци се бореле во грчкото движење и оделе во грчки цркви? Свесен си дека тука имало пример вернци во Спрска, Грчка, Бугарска, Методистичка, Протестантска и Католичка црква? Како ти ќе ги окарактеризираш тие луѓе по Етничка основа. Исто така имало случај во 1913 година каде што во Тракија Словени се кажувале дека се Грци, а не знаеле Грчки. Тие времиња се тотално непоимливи со денешните и поимот нација и националност се приемал во тотално различна смисла. Затоа кажав и апелирав наместо змеј горјанин на интернет им апелирам на Македонците да читаат книги од Македонски историчари кои се стручни за овој период.
Во поглед на останатово не гледам да има некаква врска околу Македонско-Бугарскиот спор. Македонија во овие 30 години не се мешала никаде, ниту му кажувала на некого кој е и што треба да учи, ниту ја интересирало воопшто што учат и со што се бават Бугарите. Ниту пак на крајот на краиштата ми е гајле кој им е владетел и дека за 20 години ќе бидат малцинство, туку само му потенцирам на Македонскиот народ дека се работи за тешки опинчари и опортунисти, тие што удираат на македонскиот јазик, култура и идентитет. Всушност, кога веќе во 2020 година се фаќаат за Славјанство и останати работи од 19-ти век барем главната перјаница треба да им биде Словен, а не ароманец. Нормално, јас немам ништо лично против Власите, ги сметам за братски народ, но ептен е смешно да некој Влав кажува кој сум бил јас, како што пример би било смешно јас да судам за тоа дали некој Влав бил Влав или Романец или романизиран Грк или што ти јас знам. Исто и за нивниот Премиер е битно да се знае дека е крајно неписмен бодигард, тежок лопов и корумпиран криминалец, а Македонското прашање и тој и Каракачанов го користат не од сентименатални причини туку за власт, пари и моќ. Всушност чим 23-годинишниот Љубчо кој пред да стане политичар пишуваше еротска поезија ги прееба начисто и им собра милиони на Бугарите, па потоа ја даде партијата на екипа која јаребрендира во ДПМНЕ-Ваљево, што да се каже за Бугарските стручњаци.