Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Го најдов ова на странски форум, ме мрзеше да го преведувам но мислам дека е интересна политиката на ерменскиот премиер Пашиниан пред војната.

Pashinyan is no victim here. The man retreated from the Madrid Principles back in March and instead even talked about Treaty of Sevres. Treaty of fucking Sevres. Anyone with half a brain knows why this is a bad idea. His ministers talked about new territories and talked about unification.

Pashinyan thought that he could stop negotiations that were going for well over a decade more or less uninterrupted. In September Artsakh Republic openly rejected Madric Principles. What were they expecting? Were they expecting Azerbaijani to sit back and watch them control not only Karabakh but the surrounding areas, from which refugees that came from are still very much impoverished people in Azerbaijan.

They refused negotiation and are now getting their shit kicked in. Azerbaijani army is making steady progress and from the looks, every day Armenia is losing dozens of men to TB-2's alone. Now they come back and cry about ceasefire. Maybe they should've agreed on Madrid Principles, that people who were made refugees from region could return to their homes. They were even provided with a corridor from Armenia to Nagarno-Karabakh. But I don't expect the power-hungry rulers of non-recognised Artsakh Republic are willing to surrender "their" territory.

Zazemen e gradot Jebrayil.

İlham Əliyev

@azpresident

Bu gün Azərbaycan ordusu Cəbrayıl şəhərini və rayonunun bir neçə kəndini işğaldan azad etmişdir. Eşq olsun Azərbaycan ordusuna! Qarabağ Azərbaycandır!

Не пратам што точно имаат заземено Азерите, но во ваква ситуација обично, ако при иницијалниот удар во првите 2 недели не ги пробијат линиите на фронтот, тогаш ќе ги пробијат мало сутра, и ќе се развлече војната со години. Штом со таква воена надмоќ и отворена поддршка од Турција не можат ништо да направат, тогаш веројатно и нема, и толку ги бива, и нив и Турците.

Го најдов ова на странски форум, ме мрзеше да го преведувам но мислам дека е интересна политиката на ерменскиот премиер Пашиниан пред војната.
Prevod od google i mene me mrzese :)
Pašijan ne e žrtva tuka. Čovekot se povleče od Madridskite principi ušte vo mart i namesto toa, zboruvaše duri i za Sevrskiot dogovor. Dogovor za zaebavanje na Sevr. Sekoj so polovina mozok znae zošto ova e loša ideja. Negovite ministri zboruvaa za novi teritorii i zboruvaa za obedinuvanje.

Pašijan smetaše deka može da gi zapre pregovorite koi se odvivaa poveḱe od edna decenija poveḱe ili pomalku neprekinato. Vo septemvri, Republika Aracehar otvoreno gi otfrli principite na Madrik. Što očekuvaa tie? Dali očekuvaa deka Azerbejdžanec ḱe sedne nazad i ḱe gleda kako go kontroliraat ne samo Karabah, tuku i okolnite oblasti, od koi begalcite što doaǵaat se ušte se mnogu siromašni vo Azerbejdžan.

Tie odbija pregovori i sega im se zakanuvaa. Azerbejdžanskata armija pravi postojan napredok i od izgledot, sekoj den Ermenija gubi desetici luǵe samo od TB-2. Sega se vraḱaat i plačat za prekin na ognot. Možebi trebaše da se dogovorat za principite na Madrid, luǵeto što bea begalci od regionot da možat da se vratat vo svoite domovi. Nim im beše obezbeden koridor od Ermenija do Nagarno-Karabah. No, ne očekuvam deka moḱnite vladeteli na nepriznatata Republika Arachajk se želni za moḱ da ja predadat „svojata“ teritorija.

Ерменскиот прес секретар на Министерството за одбрана изјавува дека информацијата дека Џабраил е освоен е фејк и во исто време најавува видео и слики за бегството на Азерите од Мадагиз.

@Ne_sum_ja

Turkish Ministry of Defense: after the villages of Buyuk Mercanli, Maralyan and Sheybey, the Azerbaijani army also captured the city of Jabrayil, which has strategic position in the Karabakh region

Овие се сите населени места на Југот. Запињаат за нив сега можеби и не си далеку од вистината за пантурскиот коридор.

Па не толку во тој контекст ама сеа во овие момент на воени дејствија тие се рамничарски региони и полесни се за напредување. Тоа што е Нагорно Карабах, планините и шумите, тоа таму е на Господ бељата

Руското влијание во Европа завршува во Источна Украина и сега за сега источно од Минск во превод на 4-500 км од Москва. Кавказ сега се завојува. Грузија за изгубија, а најверојатно и Ерменија е следна. Повеќе Турција станува фактор од Русија во тој регион. А некој се ложат уште во Македонија на Русија. Да ве потсетам во НАТО сме!
Znam deka sme i oficijalno veke členka na NATO i mene mi e jasno deka so celiot ovoj region na jugoistočna Evropa komanduvaat USA i nejzinite Evropski sojuznici odnosno zagari, no seušte ima lugje i Makedonci, a i Srbi koi se samite sebe lažat deka Rusija ima nekakvo vlijanie na Balkanot i ke ni/im pomogne. Da se soglasuvam deka Turcija uspešno igra i postepeno uspeva da stane posilen regionalen igrač od Rusija i vo centralno-aziskiot i vo kavkaskiot kako i vo balkanskiov region.

Па не толку во тој контекст ама сеа во овие момент на воени дејствија тие се рамничарски региони и полесни се за напредување. Тоа што е Нагорно Карабах, планините и шумите, тоа таму е на Господ бељата
Абе генерално доколку идат на коридор, би требало доста брзо да се воспостави, и од успехот на пробивањето на Азерите би зависела и евентуалната интервенција на Турците. Доколку е тоа целта. А може и етапно да се цели на целата работа.

Како и да е ете се покажало дека се фејк вестите на Азериве. Туку не ми е јасно зошто им се потребни вакви фејк вести, ептен ќе почнат несериозно и во Азербејџан да и сваќаат. Или можеби Ерменциве ги оставаат да влезат на местава за да ги стават како во обрач, за полесно да ги таманат и техниката да им ја земаат.
Автоматски споено мислење:

Како го заклучи ова?
Значи вака, прво си поставуваш теза по желба... па после сите случувања ги вклопуваш во таа желба.

Како го заклучи ова?
Centralno aziskite državi se dominantno naseleni so Turko-Altajsko naselenie koi se Muslimani. Sekako mislam na državite Kazakstan, Uzbekistan, Kirgistan, Turkmenistan. E sega ajde da odime po nekoja logika. Rusite se pravoslavni hristijani slavjani a ovie centralno Azijati se Turski narodi od Muslimanska veroispoved, samata logika na neštata jasno govori deka ovie narodi se pro-turski, a ne pro-ruski orientirani. Pa od tuka i mojata teza deka duri i vo toj centralno-aziski region ruskoto vlijanie e slabo i ima tendencija na ponatamošno dopolnitelno slabeenje.

Мислам премногу длабоко гледате на ситуацијава, гасоводи чуда. Според мене ситуацијата е едноставна, меѓународната заедница е зафатена со свои проблеми и Азербеџан и турциве гледаат шанса да си го решат проблемот. Проблемов нема да се реши со мировен договор туку со етничко чистење на сите ерменци од регионов, а такво нешто потешко проаѓа кога цела светска јавност гледа у тебе.

Мислам премногу длабоко гледате на ситуацијава, гасоводи чуда. Според мене ситуацијата е едноставна, меѓународната заедница е зафатена со свои проблеми и Азербеџан и турциве гледаат шанса да си го решат проблемот. Проблемов нема да се реши со мировен договор туку со етничко чистење на сите ерменци од регионов, а такво нешто потешко проаѓа кога цела светска јавност гледа у тебе.
Генерално Азербејџан е со таа реторика веќе 26 години. Само тука Турција се уфрлува со сопствена агенда, а доста веројатно и го иницира све ова. Тоа малце ги комплицира работите.

Centralno aziskite državi se dominantno naseleni so Turko-Altajsko naselenie koi se Muslimani. Sekako mislam na državite Kazakstan, Uzbekistan, Kirgistan, Turkmenistan. E sega ajde da odime po nekoja logika. Rusite se pravoslavni hristijani slavjani a ovie centralno Azijati se Turski narodi od Muslimanska veroispoved, samata logika na neštata jasno govori deka ovie narodi se pro-turski, a ne pro-ruski orientirani. Pa od tuka i mojata teza deka duri i vo toj centralno-aziski region ruskoto vlijanie e slabo i ima tendencija na ponatamošno dopolnitelno slabeenje.

Турција имала поголемо влијание од Русија во Централна Азија поради тоа што биле ист народ и иста вера? Според твојата теза Русија е алфа и омега на Балканов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom