Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Да ти преведам или гугл транслејт ќе користиш?
Го бомбардираат само, далеку се од да го завземат.

Od deneska vojnata vleguva vo nova opasna faza, civilite vo stepanakert go napustaat gradot so vozila pravec ermenija

Го бомбардираат само, далеку се од да го завземат.
Не по врат,по шија.
Објективно,многу мали се шансите на Армениве да го одбранат НК.
Автоматски споено мислење:

Демантирано е, и не се вика така.
Арутјунјан,ок е 1 буква имам испуштено

Не по врат,по шија.
Објективно,многу мали се шансите на Армениве да го одбранат НК.
Ако гледаш бројки да... Ако гледаш терен, тогаш ќе видиме. Ако не се замеша Турција(ни Русија), Азерите ќе можат да тераат со овој интензитет уште еден месец, два преку сила, море прашање е и дали еден месец ќе го издржат ова темпо. Не се години во прашање, ќе видиме набргу кој е во право.

Иначе и Ганџа се бомбардира, па не е ни блиску до завземање иако јас би рекол дека Ганџа е поверојатно да падне одколку Степанкерт

Овие соросоидите кој бараа да да си оди Русија, сега се молат на Русија за помош.
8163134dab5c282b75dc37878b25d3b7345d80993aa04ccae79814e9216e69bb.jpg

Да видиме како ќе изигра Русија, се работи за политика и интереси, не би дозволиле да падне цела Ерменија, ама можно е подолг период да остави вака да се вразумат ерменските лидери.
Во ситуација кога Ерменија дефакто е во сфера на влијание на САД (кадри на Сорос се на власт и шират ошто антируско расположение), зарем Ерменија веќе не е „падната“ за Русија? Русија не може повеќе да загуби, а теоретски може да добие (ако падне владата во Јереван).

Ниту сакам да гледам еднострано на работите, ниту тоа што навивам некад ме натерало тезите да ги започнувам спрема желбите. Јас за себеси сметам дека доста го познавам и регионот, а поготово проблемот околу конфликтов. Не инситирам дека сум во право(човечки е да се греши), ниту пак мислам дека ќе ти го сменам мислењето. Само кажувам како јас гледам на работите. Ако повеќе веруваш на твоите извори ок, твое право и да си во право и да си во заблуда :) Едноставно ваквите ставови ги сметам за небулоза.
Не ми е јасно зошто мислиш дека мене ми е „желба“ Русија и Турција (на одредено ниво) да соработуваат во ситуацијава? :)
Едноставно размислувањата ми се дека тоа е можно, дури и изгледно.

Муабетот ми е дека не е чисто нафтата во прашање во оваа битка, во смисла не напаѓа Ерменија да им ги земе изворите на Азербејџан(барем сега за сега, а ако дојде ситуацијата како 1994 ништо чудно и до тоа да дојде). Туку едноставно завземање позиција од геостратешки аспект, а секако богатиот со енергенси касписки регион игра голема улога со таа одлука.
Сите страни имаат свои интереси, а овде не се вмешани само завојуваните страни.
Ерменија и Азер се само врвот од сантата мраз. Нив ги гледаме, и гледаме судир за територија. Но кој сѐ стои позади случувањата, тоа е делот од сантата мраз која е под вода и не се гледа.

- Кој е сега на власт во Ерменија и како истите додоа на власт?
- Кој ги советувал (или кој им наредил) да провоцираат со јавно поставување артилерски позиции кон транс-кавкаскиот коридор во Јули?

...кај и да е и Асад со Туска помош ќе падне лагано.
Абе пусти желби... Скоро 10 години го слушаме истово, ама буљашот Асад никако не соработува. :)

eve kakva e situacijata spored turski izvori pred malku objaveno na twitter
Прегледај го приврзокот 269073
Веројатно истите „извори“ кои предвидуваат ваков развој на работите:
1-800x333.jpg

Последно уредено:
Ако гледаш бројки да... Ако гледаш терен, тогаш ќе видиме. Ако не се замеша Турција(ни Русија), Азерите ќе можат да тераат со овој интензитет уште еден месец, два преку сила, море прашање е и дали еден месец ќе го издржат ова темпо. Не се години во прашање, ќе видиме набргу кој е во право.
Ако ме прашуваш мене и јас сум за Армениве.Имам премногу добри пријатели Армени кој моментално се на фронт.
Но јас објективно гледам.
Русија нема да се замеша!

Последно уредено:
Не ми е јасно зошто мислиш дека мене ми е „желба“ Русија и Турција (на одредено ниво) да соработуваат во ситуацијава? :)
Едноставно размислувањата ми се дека тоа е можно, дури и изгледно.
Не твоја желба, туку на кнез. Значи си поставуваш догматична теза во глава дека нема шанси да е поинаку и правиш све да ја вклопиш моменталната ситуација во таа теза.
Значи здраво партнерство помеѓу Турците (воопшто сите) и Словените не постои. Тие се ривали повеќе од милениум. Нивната врска може да е само доколку едната страна е субмисивна. Тоа значи дека ако еднаш ете соработувале околу Сирија, таа врска во никој случај не е стабилна, ниту пак можеш да ја пренесеш во следната ситуација.

Нагорно Карабах е доста комплексна ситуација за да внесуваш такви догми во објаснувањето. Таму многу работи се испреплетуваат. И јас сум сосема сигурен кога викам дека без разлика колкави да се непријателствата помеѓу Ерменското раководство и Путин, Русија пре ќе ги раскине односите со сите Турски републики, одколку да дозволи Ерменија да ја снема.

Нагорно Карабах е кнедла и за Русија, и за Иран. Но ете некои сојузи си носат и свое бреме.

Сите страни имаат свои интереси.
Ерменија и Азер се само врвот од сантата мраз. Нив ги гледаме, и гледаме судир за територија. Но кој се стои позади случувањата, тоа е делот од сантата мраз која е под вода и не се гледа.

- Кој е сега на власт во Ерменија и како истите додоа на власт?
- Кој ги советуваше да провоцираат со јавно поставување артилерски позициите кон транс-кавкаскиот коридор? (со што им дадоа и мотив и изговор на Азерите/Турците)
Пак ти внесуваш тези. Артилериските позиции се директно против интересите на САД, а не на Русија. Тој нафтовод е конкурентски на Русија и Русија секако би имала бенефит него да го снема.

Со нафтата во Азербејџан раководи конзорциумот Azerbaijan International Operating Company составен од следните фирми
BP (UK),
Chevron (United States),
Devon Energy (USA),
Statoil (Norway),
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO; Turkey),
Amerada Hess (USA),
State Oil Company of Azerbaijan (SOCAR; Azerbaijan),
ExxonMobil (USA),
Inpex (Japan),
Itochu (Japan)

Па 35км е еден чекор, но очигледно не за Азерите.

Еден чекор во таков тежок терен мало сутра :D Турците што се многу поспремни во секој поглед 3 месеци им требаше Ал Баб во Сирија да го превземат од Исис со сите тие тенкови, дронови/авиони, артилерија а сега Азериве толку брзо ќе стигнеле до Степанкерт против Ерменците кои се максимално мотивирани

Еве како Азерите поминуваат кога ќе треба со војници да стапнат на терен

Овој кратер е од бомбардирањето на Бејлаган (во Азербејџан)... Вака гледано некако поопасно ми изгледа оружјево на Ермениве

HiD_AqamJUp_Wl97M46MliiAHytRX-OuA2YNiDb8x-rjIRzR21Q0nNJTFvXwchK3BETgHpiCQsH5JsP81_oP11utcX0MWg_NGe7cN5vpldP2_q3vJDR-a7Slyw1g7p_70fEClbyA7j4THmsX-gFCxTb9RG9JSb4Ky9NZ6QF5cTDbSyG8xflCLWSlbqpED7ruO18uWQMdBBSAQhqzyaNMu12yfjS2WG7u4Depp-NlOUcgKXRpipDxd3nCkqTly77FSO2M-LcRJG7_D0G0WNOADzlOuVo3q0vd9j_3jd6pK7DLVdVbN4M1K4RKWKqS6RwiTPmzOuq5FblEorhvZ0MMjA.jpg

Демантирано е дека Азериве го контролираат Мадагис. Всушност селото било многу кратко под контрола на Азерите. Уште вчера е вратено во рацете на Ермениве. Мислам дека една од снимките што ја пуштив вчера беше од Мадагис после враќањето во рацете на Ермениве.

И башка бомбардираат населени места дел од провинцијата Нагорно Карабах, која 94 не влегла во составот на Арцак.

At present, Sarijali settlements of Agjabedi region, Baharli, Chiragli, Uchoglan settlements of Aghdam region and Shahvallar settlements of Barda region are under heavy artillery fire.

@Ne_sum_ja

Turkish Ministry of Defense: after the villages of Buyuk Mercanli, Maralyan and Sheybey, the Azerbaijani army also captured the city of Jabrayil, which has strategic position in the Karabakh region

Овие се сите населени места на Југот. Запињаат за нив сега можеби и не си далеку од вистината за пантурскиот коридор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom