Пробај, што да ти кажам, ретка сорта е Ркацители во тиквешијата, една од малкуте бели сорти што дава добри резултати и на поладна и потопла клима.
Без навреда, за да добиеш бело вино како Далвина, ти треба знаење и опрема.
Винобранот е ништо, се користи како конзерванс, и останатите енолошки продукти се од органско потекло, така да нема ништо хемија, уште доста други продукти се користат посебно при производство на бело вино.
Иначе, ако гледаме глобално кралот на белите вина е Шардоне, мада мене многу ме нервираат такви стереотипи, секоја сорта си има своја убавина и специфичност, така да не го земај здраво за готово ова.
Anything but Cabernet, anything but Chardonnay, викаат винските љубители по рестораните ширум светот, бидејќи им здосадија веќе овие две сорти
Јас лично не ги обожавам ради скоро монополската позиција која ја држат упорно со години на ваков или онаков начин (како и други слични фирми).
Толку се борат да ги турнат од ХоРеКа секторот другите винарии (Попова Кула, Стоби и по некоја друга тек тук имаше) , сега посебно помалите места тешко освен Тиквеш друг избор.Скопје и Охрид на лето ајде, ама ептен тешко да пиеш друго освен Александрија Класик (која и не е нешо посебно последно време), а цената у вис.
Нека намалат со набавна, нека продадат количина, во договор со угостителите и не голема маржа или некоја заштитна цена, да не е негде 140 негде 240 Класик Александрија.
Друга работа, секоја година цената се помала за лозарите (не дека сто проценти ги оправдувам, често и тие работат со финти за поголема заработка, нормално) , а малопродажните цени и профитот растат.Не ќе да се толкави трошоците само...
И мене ме нервира шо по ресторани нема ништо друго да се нарача освен Тиквеш, ама така ти е тоа во држава со квази ресторани и луѓе шо од Т'га за југ не чуле подалеку, винската култура е на многу ниско ниво кај нас.
Попова Кула годинава е продадена на Никоб, Стоби одамна не се во ХоРеКа си тераат продажба во маркети и извоз, освен Бовин се наоѓа и по нешто Камник по ресторани.
За грозјето долга и широка е, може до утре да ја тераме, меѓутоа кога немаме државна стратегија за лозарство и винарство, неминовни се вакви работи.
Винобранот е ништо, се користи како конзерванс, и останатите енолошки продукти се од органско потекло, така да нема ништо хемија, уште доста други продукти се користат посебно при производство на бело вино.
Иначе, ако гледаме глобално кралот на белите вина е Шардоне, мада мене многу ме нервираат такви стереотипи, секоја сорта си има своја убавина и специфичност, така да не го земај здраво за готово ова.
Anything but Cabernet, anything but Chardonnay, викаат винските љубители по рестораните ширум светот, бидејќи им здосадија веќе овие две сорти
Автоматски споено мислење:
И мене ме нервира шо по ресторани нема ништо друго да се нарача освен Тиквеш, ама така ти е тоа во држава со квази ресторани и луѓе шо од Т'га за југ не чуле подалеку, винската култура е на многу ниско ниво кај нас. Попова Кула годинава е продадена на Никоб, Стоби одамна не се во ХоРеКа си тераат продажба во маркети и извоз, освен Бовин се наоѓа и по нешто Камник по ресторани.
За грозјето долга и широка е, може до утре да ја тераме, меѓутоа кога немаме државна стратегија за лозарство и винарство, неминовни се вакви работи.
Убава замисла имаше сопственикот ама некако не му одеше, една од ретките винарии што произведува/ше вино од автохтона сорта - Станушина. Инаку пишав и на некоја страна поназад, на овие Струмичаниве Никоб со новата власт им тргна и на Механџиски Зегин околу 300 хектари лозови насади му превземаа
Убава замисла имаше сопственикот ама некако не му одеше, една од ретките винарии што произведува/ше вино од автохтона сорта - Станушина. Инаку пишав и на некоја страна поназад, на овие Струмичаниве Никоб со новата власт им тргна и на Механџиски Зегин околу 300 хектари лозови насади му превземаа
Се случува она што уствари Тиквеш и го најави во соопштението. Се случува вишок и на вранецот, има доста лош вранец во насадите, молат градоначалници, директори, министри да се откупува вранец во визбите по секоја цена, се прави притисок да се откупи целиот род макар и по цена од 5-6 денари.
Значи истото што се трубеше и пред да започне бербата, дека вишокот на грозје ќе ја намали цената, денеска има состанок да вишокот грозје под 17 шеќерни единици се откупува по 6 денари, а остатокот да го покрие државата.
Аматеризам и ренесанса.
Убава замисла имаше сопственикот ама некако не му одеше, една од ретките винарии што произведува/ше вино од автохтона сорта - Станушина. Инаку пишав и на некоја страна поназад, на овие Струмичаниве Никоб со новата власт им тргна и на Механџиски Зегин околу 300 хектари лозови насади му превземаа
Се случува она што уствари Тиквеш и го најави во соопштението. Се случува вишок и на вранецот, има доста лош вранец во насадите, молат градоначалници, директори, министри да се откупува вранец во визбите по секоја цена, се прави притисок да се откупи целиот род макар и по цена од 5-6 денари.
Значи истото што се трубеше и пред да започне бербата, дека вишокот на грозје ќе ја намали цената, денеска има состанок да вишокот грозје под 17 шеќерни единици се откупува по 6 денари, а остатокот да го покрие државата.
Аматеризам и ренесанса.
Да баш деновиве правев муабет со човек што има Станушина, Тиквеш и овие ГД Тиквеш го откупувале предходните години веројатно го мешаат со друго.
Откупната цена била иста како смедеревката, тоа е се што треба да знаеме како ја „цениме“ нашата единствена автохтона сорта..
Јас сум пиел најмалку во две винарии Станушина. А не сум ги посетил сите винарии, ни приближно.
Сум бил во помалку од десет винарии во земјава.
Мислам дека имаат, ама не го флашираат.
или така ми се чини...
Сакаш да кажеш дека мене со 21+ шеќерна единица ќе ми го платат 11+4 од државата а некои со под 17 шеќерни ќе му го плтатат 6 и уште 9 од државата ?
Да баш деновиве правев муабет со човек што има Станушина, Тиквеш и овие ГД Тиквеш го откупувале предходните години веројатно го мешаат со друго.
Откупната цена била иста како смедеревката, тоа е се што треба да знаеме како ја „цениме“ нашата единствена автохтона сорта..
Јас сум пиел најмалку во две винарии Станушина. А не сум ги посетил сите винарии, ни приближно.
Сум бил во помалку од десет винарии во земјава.
Мислам дека имаат, ама не го флашираат.
или така ми се чини...
Станушината е добра евентуално за некое розе вака лаички, а и самата како вино некако не можам да ја сврстам во црвњни сорти (иако официјално е).
Фамилијарните локални винарии ра работат неколку.
Попов не ја сакале читав негде баш поради ова од Avenger набројаново.Од поголемите мислам само Попова Кула и имаа добра приказна почнато, не знам колку успешна и ГД Тиквеш како розе ама и Со Вранец генерално ко сите.
Станушината е добра евентуално за некое розе вака лаички, а и самата како вино некако не можам да ја сврстам во црвњни сорти (иако официјално е).
Фамилијарните локални винарии ра работат неколку.
Попов не ја сакале читав негде баш поради ова од Avenger набројаново.Од поголемите мислам само Попова Кула и имаа добра приказна почнато, не знам колку успешна и ГД Тиквеш како розе ама и Со Вранец генерално ко сите.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.