Влада на Македонија

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
А кој ги купува тие ниви, мене тоа ми е непознато?
Ваљда истите тие што му рекоа на TrendS во онаа другата тема што ја затворија, да купува имот во Бугарија, пошто ако купи во Штип ќе треба два пати да го селат.

M

Macedon1um

Гостин
Во секое село си има по неколку јаки земјоделци што им оди подобро, и се случува окрупнување Американизација и за 20тина години во секое село ќе има по 3-4 земјоделци максимум што одлично живеат ама ќе нема луѓе во селото

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.029
Ваљда истите тие што му рекоа на TrendS во онаа другата тема што ја затворија, да купува имот во Бугарија, пошто ако купи во Штип ќе треба два пати да го селат.
Да ама тоа во неколку градови во РМ, а останатите?
Но и они веќе не купуваат ниви, мигрираат или град или надвор.
Автоматски споено мислење:

Во секое село си има по неколку јаки земјоделци што им оди подобро, и се случува окрупнување Американизација и за 20тина години во секое село ќе има по 3-4 земјоделци максимум што одлично живеат ама ќе нема луѓе во селото
Да ама пак не ја купуваат сета земја, на повеќето децата им бегаат така да нема зошто да купуваат повеќе земја.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Да ама тоа во неколку градови во РМ, а останатите?
Но и они веќе не купуваат ниви, мигрираат или град или надвор.
Автоматски споено мислење:

Да ама пак не ја купуваат сета земја, на повеќето децата им бегаат така да нема зошто да купуваат повеќе земја.
Купуваат, купуваат.
Везе шари моментално има свои капацитети и во Прилеп. Таму можеш да погодиш кој ќе има предност за работа.

Реков ја ќе дојде време да тражите границата да биде Вардар.

M

Macedon1um

Гостин
Не сета ама таа што вреди ја купуваат, на тие што купуваат децата има шанси да им останат па и да се вратат таму ако си отидат а другиве немаат избор..
Или странство или голем град трето нема

Купуваат, купуваат.
Везе шари моментално има свои капацитети и во Прилеп. Таму можеш да погодиш кој ќе има предност за работа.

Реков ја ќе дојде време да тражите границата да биде Вардар.
Нема граница друже, ете инвестираат и во Истокот во Крива Паланка, Свети Николе итн

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Тоа е мит. Ретко каде некој се офајдил од нива. Можда на ептен плодни земјишта во Пелагонија, Тиквеш или Струмичко. Иако и таму све помалку се работи земјоделие и се купуваат ниви. Куќи/станови можда одат во некои си 5-6 провинциски града, но повторно ретко се продаваат со намера да се купи стан во Скопје, пошто обично родителите остануваат во провинција, а младите купуваат стан во Скопје. Да не напоменувам дека 90% од провинциските ниви и куќи по села и отепани гратчиња никој не ти ги купува ни во рок од 20 години, а не па со тие пари да купиш стан.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Не сета ама таа што вреди ја купуваат, на тие што купуваат децата има шанси да им останат па и да се вратат таму ако си отидат а другиве немаат избор..
Или странство или голем град трето нема

Нема граница друже, ете инвестираат и во Истокот во Крива Паланка, Свети Николе итн

Инвестираат, ко оној шипото од Хрватска што ја полни водата Маја у Гари.
А македонче видело урда на к*рот и ќе се курчи дека може да купи секого и парите под перница ќе ги чува.

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Тоа со продавањето ниви е помалку напумпан мит. Не дека нема и такви случаи, ама повеќе се исклучоци отколку правило. Најголемиот дел од купопродажбата на становите се со мало учество од заштедени пари на родители и прародители и кредит на децата кои ќе живеат и работат во Скопје.

M

Macedon1um

Гостин
Тоа е мит. Ретко каде некој се офајдил од нива. Можда на ептен плодни земјишта во Пелагонија, Тиквеш или Струмичко. Иако и таму све помалку се работи земјоделие и се купуваат ниви. Куќи/станови можда одат во некои си 5-6 провинциски града, но повторно ретко се продаваат со намера да се купи стан во Скопје, пошто обично родителите остануваат во провинција, а младите купуваат стан во Скопје. Да не напоменувам дека 90% од провинциските ниви и куќи по села и отепани гратчиња никој не ти ги купува ни во рок од 20 години, а не па со тие пари да купиш стан.
Каков мит кога само јас знам 3-4 луѓе што во земјоделскиов бизнис и секоја година купуваат по неколку хектари земјоделско земјиште, не викам јас дека тие што продаваат можат да обезбедат пари од нивите за цел стан ама можат за дел другиот дел со заштеда или најчесто кредит на повеќе години.

Биле купени вкупно 11.669.588 метри земјоделско земјиште, и при купувањето биле потрошени 31 милион евра
Иако цената е напумпана тука 2.6е м2 зошто веројатно дел од оваа земјиште е под идни зони каде што ќе има пренамена во градежно (згради) па затоа таква цена..

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Каков мит кога само јас знам 3-4 луѓе што во земјоделскиов бизнис и секоја година купуваат по неколку хектари земјоделско земјиште, не викам јас дека тие што продаваат можат да обезбедат пари од нивите за цел стан ама можат за дел другиот дел со заштедат или најчесто кредит на повеќе години.

И после кога ќе рече некој е земјоделсец веднаш ни се јавува сожалување и викаме еве ти 100евра од мене. А типот има 50 хектари и 1000 тони грозје.

M

Macedon1um

Гостин
И после кога ќе рече некој е земјоделсец веднаш ни се јавува сожалување и викаме еве ти 100евра од мене. А типот има 50 хектари и 1000 тони грозје.
Па едно добри 95% и те како се за жалење, дали 5% живеат добро и имаат по 50 хектари поготово под насади за да можат да соберат 1000 тони грозје или др овошје

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Па едно добри 95% и те како се за жалење, дали 5% имаат по 50 хектари поготово под долгогодишни насади за да можат да соберат 1000 тони грозје
И после поскапување на доматот за 100% било социјала а на струјата за 7% кражба.

M

Macedon1um

Гостин
И после поскапување на доматот за 100% било социјала а на струјата за 7% кражба.
Доматот годинава е поскапен бидејки површината под домати е намалена - се помалку има будали земјоделци што го садат за 15 денари кг на откуп. Не знам дали навистина не ги разбираш како одат цениве кај земјоделскиве производи или едноставно така ти одговара да ги исплукаш земјоделците..

Ама еве ти прост пример вчера еден земјоделец пишува на фб дека бела пиперка им ја купуваат по 15-20 денари а во маркети, тезги и пазарче е 50+ денари
Па процени ти кај кого оди ќарот од потта на земјоделците ;)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Доматот годинава е поскапен бидејки површината под домати е намалена - се помалку има будали земјоделци што го садат за 15 денари кг на откуп. Не знам дали навистина не ги разбираш како одат цениве кај земјоделскиве производи или едноставно така ти одговара да ги исплукаш земјоделците..

Ама еве ти прост пример вчера еден земјоделец пишува на фб дека бела пиперка им ја купуваат по 15-20 денари а во маркети, тезги и пазарче е 50+ денари
Па процени ти кај кого оди ќарот од потта на земјоделците ;)
Кутриот земјоделец и расипаниот трговец сум ја гледал таа приказна на Сител.

Kajgana Shop

На врв Bottom