Тоа ми звучи малку скапо, од она што имам гледано низ Шведска почетната опрема за аматери и домашна употреба е околу 20-30 евра за да добиеш сад во кој можеш да вариш 5-6 литра
Sent from my iPhone using Tapatalk
Со 20-30 евра ништо не можеш да направиш.
Знаеш ли од прилика кој е минималниот износ на инвестиција за да пробаш да извадиш пиво, не да се оди на количински, нешто за дегустација па ако те бива да инвестираш?
Отворив на страната, и првата опрема за варење е 500 евра, колку е се тоа плус којзнае, па дали е се ова неопходно или има поевтини алтернативи.
Ти треба канта за ферментација што кошта 1000 денари.
Ти треба нешто во што ќе го вариш пивото. Зависи колку количина ќе правиш, можеш и во тенџере дома ама што ќе добиеш така 5 литра пиво, не се исплати цел труд, зашто не е малку работа. Значи рачунај дека ти треба лонец од 30тина литра што би коштал да речеме ~ 3000 денари.
Ти треба вреќа за слад - 1350 денари (помалата).
Ти треба вреќа за хмељ - 40 денари.
Ти треба мензура - 250 денари.
Ти треба хидрометар за да знаеш кога е готово со ферментација и за да имаш начин да пресметаш колку промили алкохол ти има пивото - 600 денари.
Ти требаат шишиња за флаширање. Нема да ги рачунам во цената зашто ќе претпоставам дека можеш да ги собереш од некој кафич. Инаку коштаат 70 шишиња околу 1000 денари.
Ти треба четка за чистење на шишињата - 200 денари.
Ти треба средство за стерилизација - 100 денари.
Ти требаат околу 5кг јачмен - 500 денари (~ 100 денари по килограм горе доле).
Ти треба хмељ ~ 100 грама - 300 денари.
Ти треба квасец - 300 денари.
До тука има 7640 денари. И овде не се вклучени работи што многу би ти помогнале во целиот процес како перач на шишиња, цедач на шишиња, затворач за шишиња, опрема за ладење (без неа ќе треба да полниш када со мраз и од шпорет да го носиш директ во када бидејќи сладот треба брзо да се излади). Ти треба начин да регулираш температура, на пример дур го вариш сладот треба 10 минути да биде на пример 60 степени температурата на водата, после тоа 15 минути 70 степени (секој рецепт е различен, зависи какво пиво правиш). Ќе ти треба начин да можеш ова да го регулираш, најлесно со термометар за храна и да стоиш до шпоретот да попушташ и да намалуваш јачина за да одржуваш температура.
Се на се, за да се опремиш со доволно опрема рачунај дека ќе ти требаат 200 евра почетен влог.