Рапиден раст на цена на недвижности .

• Креатор на темата Креатор на темата Misioner
  • Време на започнување Време на започнување
Во Прилеп живеам така да не ми кажувај како да го наречам :D
Јасно е што мислев, Скопје вс другите градови. И само дадов мислење и пишав дека цената оди нагоре поради малиот број на нови станови, а преголемиот број на нови бракови.
Еден другар се ожени бред некој месец, има место да живее кај баба му, на посебен спрат а овај беше решен да бара стан оти сам би живеел таму. Со парите 40-45к евра што би ги дал, куката од баба му би ја направил палата. Ама досадна че била, трујач била ау мау. Ко уште 200 год да живее.
Баш сакам да купи стан и да видам како че биде со комшиите, нетрујачи.
да избегаш од кај баба ти што живее на посебен спрат и да одиш во стан кај што не знаеш со кога ја делиш зградата треба да не си арен, тој другар ти мора да е некој несаглам.
Јас живеам во стан од 130 квадрати, првата прилика да ми се укаже да земам куќа, фаќам магла и никогаш повеќе во стан.

Мислам дека многу би помогнало ако се има една национална платформа за купопродажба на станови, а не се да се ставаат огласи на реклама5, купи продај, пазар 3, онлајн бувљак, дигитал кооперација Драги 2000 итн
Во ваквите наши онлајн маркети секој ќе си тропа глупости како примерите погоре:pos: .Фали уште некој со опис куќа опкружена со зеленило, а тоа неискосен плевел или трски од отворениот канал во близина.
Да има една таква платформа само за недвижнини поврзана со катастар и со општината и со две три банки. Во неа факти како енергетска одлжливост, последен пат реновирана, дали го поседува земјиштето, број на квадрати, број на соби, број на дозволени паркинг места, па потоа слики од секој агол со секоја пукнатина итн итн. да си има калкулатор за хипотека и си знаеш колку би те коштал.
После огласување таму нема да и текни на Славица да стаи 1300 евра квадрат ако последен пат станот е реновиран ко е изграден и ако визбата им се поплавува секоја пролет.
Ако се имаат сите понуди на едно место со сите фалинки и сите придобивки многу е потешко да се манипулира со цена.
Па уште ко че видам Цена по договор или цена имбокс по некои огласи :mad:
Слободен пазар е, кој колку сака толку ќе ја продава.
Си има референтни вредности скоро на секоја населба и горе долу коефициенти колку треба да биде, али ако е некој вешт продавач или намириса дека пазарот бара може ја даде и 4 пати поскапо ако најде заинтересиран.
Да таква платформа треба да има, ама тоа не им одговара на инвеститорите, се прават и вештачки побарувачки со тоа што со матен кеш ги купуваат становите и така го перат него, а потоа ги продаваат (тој што ќе го купи ќе треба да си плати данок).
Во оваа држава нема попис и адресен модел, а не пак ова :D
Автоматски споено мислење:

Финансиски моќни да купат на кредит и да го отплаќаат пола живот, со помош на тате/бате/мама

Ретки се иселениците што трчаат да купуваат тука, барем јас не знам такви оти и уште таму исплаќаат недвижнини а не пак да купуваат тука
Уствари знам 1 ама има купени станови во Охрид и ги издава преку агенција
Пола западна е градена и во сопственост на гастрбајтери, одат рмбаат како црнци по Швицарска и Немачка и градат куќи во кои влегуваат едвај еднаш во годината по 3-4 недели.
Исто и по другите градови, јас имам 2 фамилии роднини што живеат во странство и имаат станови во мкд (и тоа се 35-40 години отселени, а становите земени пред 15тина години).

Слободен пазар е, кој колку сака толку ќе ја продава.
Си има референтни вредности скоро на секоја населба и горе долу коефициенти колку треба да биде, али ако е некој вешт продавач или намириса дека пазарот бара може ја даде и 4 пати поскапо ако најде заинтересиран.
Да таква платформа треба да има, ама тоа не им одговара на инвеститорите, се прават и вештачки побарувачки со тоа што со матен кеш ги купуваат становите и така го перат него, а потоа ги продаваат (тој што ќе го купи ќе треба да си плати данок).
Во оваа држава нема попис и адресен модел, а не пак ова :D
Автоматски споено мислење:

Пола западна е градена и во сопственост на гастрбајтери, одат рмбаат како црнци по Швицарска и Немачка и градат куќи во кои влегуваат едвај еднаш во годината по 3-4 недели.
Исто и по другите градови, јас имам 2 фамилии роднини што живеат во странство и имаат станови во мкд (и тоа се 35-40 години отселени, а становите земени пред 15тина години).
Е тие треба да се оданочат максимум, па да видиме дали ќе му се исплаќа да држат место овде

Е тие треба да се оданочат максимум, па да видиме дали ќе му се исплаќа да држат место овде
Не ќе да се само тие, да видиш колку бизнисмени и од овие што ќарија милиони со транзицијата поседуваат по неколку станови и дуќани, оди прочепкај низ страната на катастар да видиш по колку недвижности имаат одредени ликови.
Повисока стапка на данок треба да има на секоја следна недвижност после првата и тоа на ниво на брачни другари, а не на поединец и тоа треба да оди со прогресивен раст, тоа би било еден од начините да се натераат парите да ги внесат во оптек и во некаква инвестиција со обрт, а не во недвижности и депозити.
Последно ми дојде некоја информација дека има околу 6 милијарди евра во депозити на ниво на држава, рачунај колку би се осетило во економијата ако тие пари влезат во редовен оптек.

значи цените растат, а мене станот две години го продавам и и го бараат за се пониска и пониска цена :( знам дека е стара градба, ама на тие станови паѓа цената?
Ако збориме за Скопје, со секој процент повеќе во комшилук на Албанци, Бошњаци, Роми, ти паѓа вредноста на станот за некој процент. :icon_mrgr: Ако се изгради џамија во радиус од 500 метри, отидоа уште 10% :pos:
Тоа дека е стара градба не би требало да влијае, и во Центар, Карпош, Кисела Вода, Аеродром има стари градби па не им паѓа цената, напротив.

Ако пак се работи за некој од помалите градови со 15.000 - 25.000 жители веројатно се работи за иселувања и помал број на луѓе...

Ако збориме за Скопје, со секој процент повеќе во комшилук на Албанци, Бошњаци, Роми, ти паѓа вредноста на станот за некој процент. :icon_mrgr: Ако се изгради џамија во радиус од 500 метри, отидоа уште 10% :pos:
Тоа дека е стара градба не би требало да влијае, и во Центар, Карпош, Кисела Вода, Аеродром има стари градби па не им паѓа цената, напротив.

Ако пак се работи за некој од помалите градови со 15.000 - 25.000 жители веројатно се работи за иселувања и помал број на луѓе...
Станот е во аеродром и е реновиран. 96м ми го бараат за 50-60 иљади. Малку е така? Не живеам со мк па можда не знам како се цените

• Вау
Reactions: MSE
Станот е во аеродром и е реновиран. 96м ми го бараат за 50-60 иљади. Малку е така? Не живеам со мк па можда не знам како се цените
Малце е, ептен малце. Па за 50-60 илјади земаат 50 квадратни станови, и тоа уште во градба се распродадени пола нови згради. Проблем е што имаш голема квадратура, ретко кој зима толкав стан сеа зашто ретко кој има толку пари и затоа тешко да се јави сериозен купувач. Ама цената за квадрат во Аеродром не би требало да е под 1000 евра.

Мислам дека реална цена му е околу 90000 евра, ако е во добра состојба

Мислам дека реална цена му е околу 90000 евра, ако е во добра состојба
Супер состојба, со опремена кујна, клима, подрум и две тераси, ама џабе

Малце е, ептен малце. Па за 50-60 илјади земаат 50 квадратни станови, и тоа уште во градба се распродадени пола нови згради. Проблем е што имаш голема квадратура, ретко кој зима толкав стан сеа зашто ретко кој има толку пари и затоа тешко да се јави сериозен купувач. Ама цената за квадрат во Аеродром не би требало да е под 1000 евра.
ај да прашам ко будала, кој ги купува становите, народ кука на големо, мислиш 3 месеци леб нема јадено, а овде гледам луѓево се расфрлаат со пари.

ај да прашам ко будала, кој ги купува становите, народ кука на големо, мислиш 3 месеци леб нема јадено, а овде гледам луѓево се расфрлаат со пари.
Купуваш стан а плачеш за повисока сметка за струја за 100денари.

Тоа е сепак премалку, за испод 75000 не би требало да размислуваш воопшто безразлика на состојбата на станот.

Имаше тема а не можам да ја најдам. Преместето фо мислењево ако не е за тука.
Гледам стан во Охрид на Јане Сандански 40, инвеститор Илинден градба од Струга. Некое инфо дали имате за зградата и инвеститорот?

Последно уредено:
:eek:
Апсолутно е малку. Обично се барани станови со квадратура од 50 до 60 м2. Ама испод 80 - 85 илјади нема шанси. Па нека е и на подкровје, 96м2 во стара зграда..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom