Јас ти кажувам и докажувам дека македонците од остатокот на Македонија се иселуваат повеќе него овие во западна Македонија.
Чудно нели, тој од Крива Паланка каде нема ниеден албанец се иселува на големо, а овој во западна Македонија каде албанските злочинци секојдневно го тероризираат, нејќе да слушне за иселување, си тера бизнис, си гради куќа на 3 спрати и еден стан си купува во Скопје како инвестиција, да му ја даде под кирија на тој од Паланка.
И Македонците пасеа овци, ама ги слегоа од селата им дадоа школо, работа, станови, водоводи, канализации, спортски сали ... пошто имаше кој да се грижи за нив.
Во 1953 во градот Гостивар имало само 2600 македонци и чинеле 25% од населението, а веќе после 18 години, на пописот од 1971 се бројат 8100 македонци и чинат 41% од населението во градот, и покрај тоа што албанците и турците имале поголем наталитет а и во околината имало повеќе албанци.
За образование, памтиме како се протестираше да не им се даде на албанците да се образуваат.
За вработување на способни луѓе, знаеме и тоа, од тефтерот на Јанкуловска, кој повеќе пушел, тој влегол таму на тефтер, дури и за судии, сваровски. Често сум имал прилика и јас да видам како изгледа способен, учен македонец, кој се вработил по заслуга, ама партиска. Не сме бе Швајцарија, не се гледа тука знаење, учените македонци матер му еб*а на државата до 2001, не остана фабрика што не ја оплачкаа. Од селаните албанци им бараа пари за било која завршена работа, а на своите роднини и пријатели им завршуваа работи на штета на државата.
Што има врска тоа, не се македонците мнозинство во град, а селата се наоколу споени.
Епа добро, се надевам ќе намалите со фрустрациите.