Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
A

Ali Pasha

Гостин
Па ништо, точно е. Исто и вие се тука од основањето на планетава. Со развојот сте дошле до кромањонци и таму сте застанале.
Епа како загрозен вид , треба посебно внимание кон нас.
Впрочем и во линкот на овој погоре видишто убав цитат за своите има стаено
„Толерантноста, соживотот и уважувањето на мултиетничноста како концепт кај Македонците се покажале на дело и кон Албанците доселеници, но…“

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Значи ти ги браниш ѕверствата на српската држава кон албанците?
Еве што цитирав... Директно го посочи Македонскиот народ како извршител на етничко чистење..
Добра стратегија нема што, правете етничко чистење, па после бројте.
Ниту цитирам албански историчари, ете ќе беа пристрастни.
Па после тоа, додадов примери за етничко чистење од страна на Албанците и очигледните разлики во демографијата.. И тоа морам да напоменам дека е ongoing процес...

Можеме чисто да споредиме колку Албанци имало во Чаир 1980, а колку има сега...
Ако сакаме поназад да одиме, можеме да споредиме колку Албанци имало во Никуштак 1965, а колку имало во 1990 на пример...
Колку Албанци имало во Кичево и Струга, 1990, колку има сега... Колку Албанци имало во Тетово 1990, колку има сега...

Демографијата не се менува толку драстично за 30 години сама од себе, туку со континуирано населување...

А чисто можеме и да го доведеме до прашање тврдењето дека постоело етничко чистење на Србите, бидејќи ако видиш демографрски, од 1913 до денеска, вие на сите територии сте имале демографски бум.... Додека Словенското население се немалувало... Да ти посочам само пример што значи етничко чистење... После Етничкото чистење во Книнска краина нема веќе Срби исчистени се, пошто не сум сигурен дека го сваќаш поимот... Пошто само за тебе важи обратното, после етничкото чистење, бројот ви се зголемува...

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.420
Поени од реакции
30.886
Leon Trotsky

Dimitrije Tucoviq

Добра стратегија нема што, правете етничко чистење, па после бројте.
Ниту цитирам албански историчари, ете ќе беа пристрастни.
Hrabro od tebe, na mnogu lesen nacin sakas da pobedis vo debatava so toa sho vo ist post ni kazuvas deka nie sme srbi(makedonci ne sme, moze takov etnikum ne priznavas), i ne obvinuvas za site dela na srbite. Dobar obid za 2 u edno.

Hrabro, ama ne mnogu inteligentno, mora da se kritikuva.

Eve ti go @pixa Ja mislam deka vaseto prijatelstvo ke zacuti.
Автоматски споено мислење:

Да е дојден 3 години пред ѓаволот во овие региони!
Dali albancite se od sardinija?

Ako ne, togas i vie ste dojdeni, cao.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.522
Поени од реакции
18.386
Hrabro od tebe, na mnogu lesen nacin sakas da pobedis vo debatava so toa sho vo ist post ni kazuvas deka nie sme srbi(makedonci ne sme, moze takov etnikum ne priznavas)
Не знаеш, но ништо страшно. За нив сме исто, шкавели (со слично погрдно значење користат и шкија) , и овој назив влече корења можеби повеќе од еден век. Не сум сигурен, но овој нивен назив не важи и за Бугарите.

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не знаеш, но ништо страшно. За нив сме исто, шкавели (со слично погрдно значење користат и шкија) , и овој назив влече корења можеби повеќе од еден век. Не сум сигурен, но овој нивен назив не важи и за Бугарите.
Делат заедничко славно минато од деновите на фашизмот...

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.549
Поени од реакции
2.701
Колку Албанци имало во Кичево и Струга, 1990, колку има сега... Колку Албанци имало во Тетово 1990, колку има сега...
Најверојатно многу повеќе него ли сега.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.622
Поени од реакции
5.263
Грешка си, шкије потекнува од поделувањето на црквата, употребен е од католиците албанци именувајќи ги ортодоксните, грците дури и ортодоксните албанци. Латинска збор секако.
Schism= Шкије

Hrabro od tebe, na mnogu lesen nacin sakas da pobedis vo debatava so toa sho vo ist post ni kazuvas deka nie sme srbi(makedonci ne sme, moze takov etnikum ne priznavas), i ne obvinuvas za site dela na srbite. Dobar obid za 2 u edno.

Hrabro, ama ne mnogu inteligentno, mora da se kritikuva.

Eve ti go @pixa Ja mislam deka vaseto prijatelstvo ke zacuti.

Dali albancite se od sardinija?

Ako ne, togas i vie ste dojdeni, cao.
Не, вие ги браните тие дела, затоа во овој случај сте срби.

Еве што цитирав... Директно го посочи Македонскиот народ како извршител на етничко чистење..

Па после тоа, додадов примери за етничко чистење од страна на Албанците и очигледните разлики во демографијата.. И тоа морам да напоменам дека е ongoing процес...

Можеме чисто да споредиме колку Албанци имало во Чаир 1980, а колку има сега...
Ако сакаме поназад да одиме, можеме да споредиме колку Албанци имало во Никуштак 1965, а колку имало во 1990 на пример...

Демографијата не се менува толку драстично за 30 години сама од себе, туку со континуирано населување...

А чисто можеме и да го доведеме до прашање тврдењето дека постоело етничко чистење на Србите, бидејќи ако видиш демографрски, од 1913 до денеска, вие на сите територии сте имале демографски бум.... Додека Словенското население се немалувало... Да ти посочам само пример што значи етничко чистење... После Етничкото чистење во Книнска краина нема веќе Срби исчистени се, пошто не сум сигурен дека го сваќаш поимот... Пошто само за тебе важи обратното, после етничкото чистење, бројот ви се зголемува...
Македонскиот народ можеше да се дистанцира и осудува тие дела,ама наместо тоа пребројува население после етничко чистење.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Македонскиот народ можеше да се дистанцира и осудува тие дела,ама наместо тоа пребројува население после етничко чистење.
Нормално е да се пребројува народ после етничко чистење... и нормално е да се споредува како било пред и после... Примерите што ги кажав се еклакантен пример дека етничко чистење од ваша страна постои... значи сеуште постои...

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.522
Поени од реакции
18.386
Грешка си, шкије потекнува од поделувањето на црквата, употребен е од католиците албанци именувајќи ги ортодоксните, грците дури и ортодоксните албанци. Латинска збор секако.
Schism= Шкије

Не, вие ги браните тие дела, затоа во овој случај сте срби.

Не навлегувам јас во потеклото и изворното значење на зборот шкија, но сепак во последно време е прифатено за користење како форма која пред се се однесува на словенско православно население, пред се Срби и Македонци.

Ме збуни малце, зашто секако подобро си го познаваш јазикот, ама секунда гуглање треба.

Добро знам што зборам, сепак.

Зошто Бугарите не ги нарекувате шкавели?

Шкавел, шкија, шка, шки, шкрети, сите овие поими покажуваат тенденција на обележување и означување во вид на навредувачка форма. Ние можеби ве вреѓаме кога ќе ви кажеме племе, ама немаме посебен погрден назив за вас или за било кој. Тоа говори колку како колективна матрица имате аверзија кон се што не е со вас, односно ваше. Соживот?

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.622
Поени од реакции
5.263
Не навлегувам јас во потеклото и изворното значење на зборот шкија, но сепак во последно време е прифатено за користење како форма која пред се се однесува на словенско православно население, пред се Срби и Македонци.

Ме збуни малце, зашто секако подобро си го познаваш јазикот, ама секунда гуглање треба.

Добро знам што зборам, сепак.

Зошто Бугарите не ги нарекувате шкавели?
Секако дека е навредувачко име, од тогаш затоа постои.
Мислам дека моето објаснение има повеќе логика,затоа што тој збор се употребува кај албанскиот јазик и значи за да се дели нешто.
Не знам дали бугарите ги викаме така, само знам дека денеска од албанците се употребува за кон сите немуслимани. Со време добил значење forengier.

Нормално е да се пребројува народ после етничко чистење... и нормално е да се споредува како било пред и после... Примерите што ги кажав се еклакантен пример дека етничко чистење од ваша страна постои... значи сеуште постои...
А кој ве чисти од источна Македонија?

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.522
Поени од реакции
18.386
Мислам дека моето објаснение има повеќе логика,затоа што тој збор се употребува кај албанскиот јазик и за да се дели нешто.
Не знам дали бугарите ги викаме така, само знам дека денеска од албанците се употребува за кон сите немуслимани. Со време добил значење forengier.
Не не, не е така, и знам дека знаеш. Шкавел се однесува строго кон словенско православно население, значи не се употребува за Грци, тоа сум многу сигурен, не ме терај пак да гуглам и да ставам линкови. Јас колку што знам, Бугарите шкавели не ги викате, туку ги викате баш Бугари.
Имате и поговорка која мислам дека би ја подржала мојата претпоставка, не знам како вели на албански, со значење : Шќиптаp, Бугар и магаре - исто е.
Ако е така, мене тоа ме интересира, зошто Бугарите не ги викате шкавели. Валда не ги сметате за Словени, или?

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Мислам дека моето објаснение има повеќе логика,затоа што тој збор се употребува кај албанскиот јазик и значи за да се дели нешто.

А кој ве чисти од источна Македонија?
Источна Македонија населението стагнира... Нема никакви демографски поместувања.

Прашањето е кој не чисти од Чаир, Бутел, Тетово, Кичево, Гостивар и така натаму???

Сега можеш да бараш некакви аргументи кои се релевантни за проблемот колку што е релевантно истребувањето на тигрите од Хонг Конг... А со тоа и навлекуваш уште поголем гнев против тебе, највеќе дека ова го сваќам (а и веќе мнозинството така го сваќа) како мочање од ѓерамиди врз нашиот народ... чиста вулгарна ароганција од позиција на сила...

Правењето наудрен, нема да го смени фактот дека има демографски земјотреси и дека тие земјотреси следат после агресивно однесување на Албанците во дадените средини према каурите... А фактот дека така се понашаат 30 години, од самостојноста до денес, и покрај општествените промени што се случија, зборува за фактот дека станува збор за систематска политика. А Албанскиот народ све тоа преќутно го одобрува, преку солидаризирање со вашите криминалци, терористи, убијци, силувачи и така натаму.. преку познатите методи, „абе деца се комши“ после забоден нож или „јас сум бил у подрум“ после терористичко/исламистичка активност од месеци во реонот кај што живее...

Kajgana Shop

На врв Bottom