Белорусија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Елџибитистиве пак со нова офанзива значи, али ќе легнат на брашното наскоро
Па денешниов протест како што викаат бил пола од претходниот... па ќе видиме.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.062
Нема што да влегува војска во Белорусија, во Белорусија веќе има Руски бази... И имаат малтене воен сојуз, така да секоја интервенција на Русија во Белорусија, на повик на власта во Белорусија, би била според меѓународно право. Како што беше интервенцијата на Русија во Сирија... Е сега Крим се сложувам дека е друга приказна, но едноставно беше недопустиво да излезе Крим од контрола на Русија, а плус тоа населението на Крим е 98% проруско, така да не гледам ништо недемократски во тој чекор.
Епа овде во Македонија 98% сакаат да заминат Германија, им се бендисува каков е животот таму, кој бил, кој веќе е, кој допрва ќе да оди, кој се двоуми а на крајот сепак ќе биди приморан да замини. Јас по твојава логика не знам што чекаме. Нека не анектира Германија. Што велиш? Ете прогермански се сигурно едно добри 80% од народов што живее овде. Тап утре, нека стават Германско знаме пред Владата и доџите сад, доста смо се зајебавали...

Па еве, можеби во Ирак населението беше 98% проамериканско кога го турнаа Садам, па зошто викате сега дека Американците се агресори?! И тоа пази, Американците не го присоединија Ирак кон Америка како што направија Русите со Крим.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Епа овде во Македонија 98% сакаат да заминат Германија, им се бендисува каков е животот таму, кој бил, кој веќе е, кој допрва ќе да оди, кој се двоуми а на крајот сепак ќе биди приморан да замини. Јас по твојава логика не знам што чекаме. Нека не анектира Германија. Што велиш? Ете прогермански се сигурно едно добри 80% од народов што живее овде. Тап утре, нека стават Германско знаме пред Владата и доџите сад, доста смо се зајебавали...

Па еве, можеби во Ирак населението беше 98% проамериканско кога го турнаа Садам, па зошто викате сега дека Американците се агресори?! И тоа пази, Американците не го присоединија Ирак кон Америка како што направија Русите со Крим.
Најверојатно кај нас народот во моментов би се сложил за ова... Меѓутоа прашање е Германија дали би се сложила да си додаде комплициран товар на плеќи.. Населението во Ирак никад не било проамеричко, поготово не мнозинскиот шиитски дел кој е под директно влијание на Иран. Иако во моментот си послужија меѓусебно... И населението во Белорусија кое е проруско, не е дека не сака да има сопствена посебна држава, туку сака блиски односи со Русија(воена, економска, културна соработка). За разлика од населението во Крим кое се осеќа Руско, и кое сака да биде дел од Руската држава.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.062
Најверојатно кај нас народот во моментов би се сложил за ова... Меѓутоа прашање е Германија дали би се сложила да си додаде комплициран товар на плеќи..
Едно е да имаш блиски односи, и да имаш симпатии кон близок народ и блиска држава, а сосема друго е тој кон кого имаш блиски односи, да ти дојди дома и да ти речи „Чуј ме ти, отсега твојата куќа не е повеќе твоја, туку е моја куќа. Ти мене ме сакаш и ми се восхитуваш, и јас тебе те сакам, ама ти од денес си кираџија во сопствената куќа. Јас тебе те сакам ама мораше вака да направам, бидејќи имаше едни лоши чичковци кои сакаа да ти ја земат куќата, ама јас те одбранив. Затоа ќе ме слушаш мене сега“.

И кажи ми ти сега? Кога не можеш да си домаќин на својот дом, дали бил западот или Русија или Кина, воопшто не е важно..Важно е што не си ти домаќин.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Едно е да имаш блиски односи, и да имаш симпатии кон близок народ и блиска држава, а сосема друго е тој кон кого имаш блиски односи, да ти дојди дома и да ти речи „Чуј ме ти, отсега твојата куќа не е повеќе твоја, туку е моја куќа. Ти мене ме сакаш и ми се восхитуваш, и јас тебе те сакам, ама ти од денес си кираџија во сопствената куќа. Јас тебе те сакам ама мораше вака да направам, бидејќи имаше едни лоши чичковци кои сакаа да ти ја земат куќата, ама јас те одбранив. Затоа ќе ме слушаш мене сега“.

И кажи ми ти сега? Кога не можеш да си домаќин на својот дом, дали бил западот или Русија или Кина, воопшто не е важно..Важно е што не си ти домаќин.
Тоа е тоа што моментално пробува да го прави западот во Белорусија... А тетката од опозицијата дури и многу добро напиша кои се лошите чичковци (или поточно и напишале).... Кога свати дека е глупа... касно беше..

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.062
Тоа е тоа што моментално пробува да го прави западот во Белорусија... А тетката од опозицијата дури и многу добро напиша кои се лошите чичковци (или поточно и напишале).... Кога свати дека е глупа... касно беше..
Разликата помеѓу моето мислење и твоето мислење во дебатава е што јас не негирам дека тоа му е целта на западот, да ја контролира Белорусија. Истата цел ја има и Русија. Да продолжи да ја контролира. Тука е јасно како ден. Кој ќе успее во својата цел, ќе видиме..

Е сега, ти си пресубјективен, и веројатно огромен обожавател на Русија што мислиш дека е нормално дека ако на Крим живееле Украинци кои имаат проруско убедување, Русија слободно може да си ги припои кон сопствената територија, одземајќи и дел на Украина, а од друга страна со дрва и камења фрлаш по Западот што се мешал во Украина?? Сега Русија може да се меша, а Западот не..Така да мислам дека излишни се веќе обидите човек да ти докажува дека Западот и Русија не се разликуваат многу по целта. Само по методите кои ги користат за да завладеат над Белорусија.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Разликата помеѓу моето мислење и твоето мислење во дебатава е што јас не негирам дека тоа му е целта на западот, да ја контролира Белорусија. Истата цел ја има и Русија. Да продолжи да ја контролира. Тука е јасно како ден. Кој ќе успее во својата цел, ќе видиме..

Е сега, ти си пресубјективен, и веројатно огромен обожавател на Русија што мислиш дека е нормално дека ако на Крим живееле Украинци кои имаат проруско убедување, Русија слободно може да си ги припои кон сопствената територија, одземајќи и дел на Украина, а од друга страна со дрва и камења фрлаш по Западот што се мешал во Украина?? Сега Русија може да се меша, а Западот не..Така да мислам дека излишни се веќе обидите човек да ти докажува дека Западот и Русија не се разликуваат многу по целта. Само по методите кои ги користат за да завладеат над Белорусија.
Не го кажав тоа што ми го стави во уста... Туку кажав дека Белорусија и Крим се сосема различни работи... На Крим мнозинството не се проруски Украинци, туку се Руси..90% се Руси, се осеќаат како Руси и сакаат да живеат во Русија. Додека во Белорусија нема Руси, или можеби има во мали бројки и Белорусите не сакаат да живеат под Русија... Туку сакаат сопствена независна држава, како и до сега. Тие со Русија имаат некаков воен сојуз и Русија има 2 бази во Белорусија. За тоа им плаќа и имаат одлична воена соработка... Одлични економски и енергетски врски..

Слично како што на пример САД има воени бази насекаде во светот, па пак се земјите независни.

D

Deleted member 12196

Гостин
Е сега, ти си пресубјективен, и веројатно огромен обожавател на Русија што мислиш дека е нормално дека ако на Крим живееле Украинци кои имаат проруско убедување, Русија слободно може да си ги припои кон сопствената територија, одземајќи и дел на Украина, а од друга страна со дрва и камења фрлаш по Западот што се мешал во Украина??
Не ти е позната историјата на Крим или намерно ги извртуваш фактите?

Русија го припои по нивна желба, ако не беше мешањето на западот не ќе имаше ни мешање на Русија. Западот ја доведе Украина во ваква состојба, западот ќе ја доведе и Белорусија во слична ситуација.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Еве на пример Германците во саботата имале насилен протест... пробале да влезат во рајхстагот, политичарите ги нарекле непријатели на демократијата :) уапсиле најмалку 300 луѓе. А да не збориме за начините на кои ја запреле масовноста на протестост дисперзирајќи ја масата и недозволувајќи да се спои...

Зарем нели ако се огледуваме на напредните демократски земји, Лукашенко доста меко вчера се понашаше...

Претседателот на Германија рекол дека е тоа нетолерантен напад во срцето на нивната демократија.

Мене не ми е јасно како тоа се апсат протестанти во напредните демократски држави ?

Последно уредено:

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.062
Не го кажав тоа што ми го стави во уста... Туку кажав дека Белорусија и Крим се сосема различни работи... На Крим мнозинството не се проруски Украинци, туку се Руси..90% се Руси, се осеќаат како Руси и сакаат да живеат во Русија. Додека во Белорусија нема Руси, или можеби има во мали бројки и Белорусите не сакаат да живеат под Русија... Туку сакаат сопствена независна држава, како и до сега. Тие со Русија имаат некаков воен сојуз и Русија има 2 бази во Белорусија. За тоа им плаќа и имаат одлична воена соработка... Одлични економски и енергетски врски..
Русија го припои по нивна желба, ако не беше мешањето на западот не ќе имаше ни мешање на Русија. Западот ја доведе Украина во ваква состојба, западот ќе ја доведе и Белорусија во слична ситуација.
Се наместивте на пенал... @jamajka Ете во Тетово, Гостивар, Дебар, скоро пола Скопје, струшките села итн. најголем дел од граѓаните се Албанци, се осеќаат како Албанци и сакаат да живеат во Голема Албанија. Дали значи ова дека утре ќе го оправдаш тоа? И немој сега класичното не е иста работата. Иста е. И сега по нивна желба @Паланчански, нека Албанија си ги припои ако не пак, нели граѓаните се чувствувале такви или биле такви? Небулози пишите. Крим во историјата бил сечиј, а последно беше на Украина.

Еве на пример Германците во саботата имале насилен протест... пробале да влезат во рајхстагот, политичарите ги нарекле непријатели на демократијата :) уапсиле најмалку 300 луѓе. А да не збориме за начините на кои ја запреле масовноста на протестост дисперзирајќи ја масата и недозволувајќи да се спои...

Зарем нели ако се огледуваме на напредните демократски земји, Лукашенко доста меко вчера се понашаше...

Претседателот на Германија рекол дека е тоа нетолерантен напад во срцето на нивната демократија.

Мене не ми е јасно како тоа се апсат протестанти во напредните демократски држави ?
:) Игра со зборови, намерни или ненамерни шпекулации.

Уапсените пред Рајхстагот се 100тина члена на нацистичка групација која сакала да постави знамиња со кукасти крстови на Рајхстагот, па биле опколени од протестантите намерно за да им се дозволи на полицијата да ги уапси. Значи, самите протестанти, ја побарале полицијата да интервенира. И замисли..Новинари, граѓани го СНИМАА тоа, никој не ги апсеше да не снимаат.. Зошто? Зошто не се забегани како Лукашенко, и нема што да се крија, особено со технологија како денешната...

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
1.182
Путин му ја честиташе победата на Лукашенко и нагласи дека треба да се земат во предвид незадоволството и протестите и да се работи тие проблеми да се надминат.
Руски резервни сили чекаат на границата со Белорусија ако некој помисли дека насила ќе ја менува власта.
Тоа беше грешката која се направи во Украина па после сето тоа страшно се искомплицира.Требаше да се вмаршира во Киев па ништо од сега што е реалност немаше да се случи.Така ќе беше многу пати подобро и за Украина.
Веројатно проценката тогаш пред 5 години беше дека руската армија не е во сегашната состојба па се колебаше со реакцијата која на крај беше изнудена.
Западот,со своите интервенции по светот го наметна тој принцип,и бесмислено е да се постауваат прашања за принципиелноста на одредени делувања во склад со меѓунардното право кога тоа беше демолирано од САД и Западот па се до негово повторно воспоставување за кое сигурен сум дека Западот ќе моли, ќе има едно правило а тоа е правило на двојни стандарди.

D

Deleted member 12196

Гостин
Се наместивте на пенал... @jamajka Ете во Тетово, Гостивар, Дебар, скоро пола Скопје, струшките села итн. најголем дел од граѓаните се Албанци, се осеќаат како Албанци и сакаат да живеат во Голема Албанија. Дали значи ова дека утре ќе го оправдаш тоа? И немој сега класичното не е иста работата. Иста е. И сега по нивна желба @Паланчански, нека Албанија си ги припои ако не пак, нели граѓаните се чувствувале такви или биле такви? Небулози пишите. Крим во историјата бил сечиј, а последно беше на Украина.
Нормално дека западна Македонија и Крим не е иста работа. Ако во 1954 година западна Македонија е припоена кон тогашна Југославија, сега нека се припои назад кон Албанија. Некој го отцепил Крим од Русија, сега само е исправена неправдата.

Крим во историјата бил сечиј, точно, ама не е точно дека последно е на Украина.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.062
Нормално дека западна Македонија и Крим не е иста работа. Ако во 1954 година западна Македонија е припоена кон тогашна Југославија, сега нека се припои назад кон Албанија. Некој го отцепил Крим од Русија, сега само е исправена неправдата.

Крим во историјата бил сечиј, точно, ама не е точно дека последно е на Украина.
Некој го отцепил и Крим од Отоманското Царство.. Па зошто да не биди Крим на Турција?

Русија кога го анектираше Крим, Крим беше на Украина.

Западот води војни, ама досега нема анектирано никоја земја. Факт.

Следна за анексија од страна на Русија, е Белорусија.. Ако запрат протестите, и ако остани Лукашенко, тоа значи дека Лукашенко се договори со западот, а на Русија ќе и ги фрлат трошките..Ако има протести уште, тие ќе станат крвави, ќе има немири, `браќата` ин Руси ќе влезат во Белорусија, и ќе се случи она што и се случи на Македонија кога Грција, Бугарија и Србија ја бранеа Македонија од Османлиите.

А се друго е плод на вашата нереална слика каде Путин дели правда, и како тој е браникот на светот од лошиот запад..А тој и западот се иста паричка, две лица. И тој си ги тера интересите, и тој не му е гајле ни за сиријци, ни за белоруси, битно е да се под негово влијание. Истото што го прави и западот.

Kajgana Shop

На врв Bottom