Кое е според вас најубавото македонско вино?

  • Креатор на темата Креатор на темата Southpark
  • Време на започнување Време на започнување
Розе - Александрија куве
Црно - Мерлот на Бовин
Бело - Мускат Темјаника

И Дисан е убаво, ама само едн пут сам га пија.

Извини Авангер ако не ти се сфиѓа листа. Устфари од Оксрид си,небитан си.
 
Уште се смеам на постот, виното имало вкус на малинка зато шо растела на 200 метри од лозјето :pos: . И од тебе да е ова, премногу е.
Se smees zatoa sto ne ja sfati poentata na muabetot. Aj da recam do mene e pa ne ja sfati ok i taka i taka, nekolku dusi vo nekolku dena istoto ti go velat i nikako da sfatis, taka da ne ke da e bas do mene rabotata :toe:.
Toa kominjakot bese bas onaka namerno naglasen zatoa sto znaev deka ke se zapalis kako mlada tinejgerka i ke se pocustvuvas superioren pa ke pocnis so lekcii i prikazni i neznam sto i kako sto vo ovaa tema e totalno nebitno ama nekoj sepak treba i naslovot da go procita.
Neznam zosto ne si otvoris posebna tema so naslov:
KOE VINO E NAJDOBRO SPORED AVENGER
pa neka te prasuvaat ljugeto i ti onaka poln so sebe ke im drzis lekcii posto ke si glaven i ke nema pravo na prigovor. Ete otvori i jas prv ke te prasam koe vino najdobro odgovara so polneti piperki.
 
Мораше постот да оди во потпис. Ваков пост, ретко се чита друг пат :pos:
Автоматски споено мислење:

Розе - Александрија куве
Црно - Мерлот на Бовин
Бело - Мускат Темјаника

И Дисан е убаво, ама само едн пут сам га пија.

Извини Авангер ако не ти се сфиѓа листа. Устфари од Оксрид си,небитан си.
Охо, одлична е. Посебно дека е од кумановец :love:
 
Мораше постот да оди во потпис. Ваков пост, ретко се чита друг пат :pos:
Ufff sega sto ke pravam,
Avenger mi go stavi mislenjeto vo potpis, gotovo e, kraj na svetot. Sega kako ke se pojavam vo enoloskite krugovi, sigurno ke me ogovaraat.
Aj duri panicam ke drmnam edna smederevka i toa vo plasticna casa pomesana so pelisterka , onaka malce kolku da rezi. Znam deka nema da go dolovam celiot potencijal na smederevkata, nejzinata aroma i harmonija ama jbg epten se voznemiriv, baska moram da poslusam sovet od moderator na tema :toe: .
 
За ова нон стоп се расправам, мислам дека е проблем до луѓето што бараат само квантитет, а не и квалитет и бараат да пијат нон стоп.
Јас пијам вино со убаво јадење, еднаш-два пати во неделата, а некогаш и поретко.
Поарно да се напијам една чаша поасално вино, отколку 3 литри некоја киселина, арно ама просечно македонче размислува на логиката да седни и да испие 2-3 литри наливно или бунар, а не и да му биде убаво, инаку не дека не троши пари: ако пие секој ден како што имаат навика луѓе што ги познавам ќе мавни 10-15 литри месечно што и најефтиното да го зема ќе фрли 1000че, со истите пари може да земе 3-4 литри флаширано поквалитетно вино, арно ама нема да се начука со второво :D
Значи за топ вино беше лафот, не за добро :D
Шала на страна, прав е авенгерот, кај нас се пие да се напиеш не од ќејфови:toe: Овие што пијат вино, одат на свадба и после главен муабет им е: пет кофи бунар утепавме:facepalm: Не дека ги интересира кое вино и колку вино имало во бунарот!
Инаку кај нас е тешко да најдеш лошо вино, треба ептен да си талент! Ракии да, еден куп брзосмртки, ама вино при такво изобилие на сировини, треба да си мајстор да го утнеш!
 
Значи за топ вино беше лафот, не за добро :D
Шала на страна, прав е авенгерот, кај нас се пие да се напиеш не од ќејфови:toe: Овие што пијат вино, одат на свадба и после главен муабет им е: пет кофи бунар утепавме:facepalm: Не дека ги интересира кое вино и колку вино имало во бунарот!
Инаку кај нас е тешко да најдеш лошо вино, треба ептен да си талент! Ракии да, еден куп брзосмртки, ама вино при такво изобилие на сировини, треба да си мајстор да го утнеш!
Има и лошо вино, ако е воопшто вино, она во пластика од по 2-3 литри за 100 денари. Еднаш имам пиено такво, другиот ден ме изедоа киселини во желудникот.

Сум пиел и добри домашни вина, али знаат често да им поткиснат овие. Не знам дали им заврнало кога е берено грозјето или е проблем до бурињата, али имам на слави видено и доста лоши домашни вина.

Во ракија не се разбирам, вариме дома: гроздова, сливова, крушка, втората и третата обавезно препечени, 52-54 степени ги тргаме од варење за да легнат на 50-52. Сме ставале и „разијан“ за шмек во ракијата, други финти ниту сум пробувал ниту се разбирам :)
 
Епа вино поефтино од флаширана вода што можеш да очекуваш?
Нема врска врнењето, еден мој познат ќе купеше 2-300 кила грозје, ќе му акне 50 литри вода и галје немаше. Мене ми беше шубе оти знаев што прави, другите со ќејф си се гостеа!
Добро домашно вино ретко има, сепак немаме ние ни култура, ниту сме економски моќни за саглам садови, преточувања, одлежувања, бистрења......
Муабетот за неутињање ми беше за винариите!
 
Во ракија не се разбирам, вариме дома: гроздова, сливова, крушка, втората и третата обавезно препечени, 52-54 степени ги тргаме од варење за да легнат на 50-52. Сме ставале и „разијан“ за шмек во ракијата, други финти ниту сум пробувал ниту се разбирам :)

Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41 степен за да се осеќаат подобро аромите а не само да гори

Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html

Добро домашно вино ретко има, сепак немаме ние ни култура, ниту сме економски моќни за саглам садови, преточувања, одлежувања, бистрења......

Има некој тренд сега по Европа во помалите винарии органско/биодинамички вина, па ги оставаат да ферментираат во бурето директ, не ги филтираат, не користат селектирани квасци и сл али пак си треба разбирање секако
 
Последно уредено:
Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41-42 за да се осети аромата пример на крушковачата, дуњавача итн

Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html
Анасон (fennel на англиски барај го), ова го додаваат ако не се лажам и во мастиката.

Инаку го ставаме во лозовата ракија за подобар мирис.

Не се разбирам многу многу, ниту пак сакам да се разбирам во ракии оти апла ретко пијам (општо алкохол не пијам, чат пат на жешково или со ручек по едно пиво или чаша вино кога ќе се собереме на ручек во викенд).
 
Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41 степен за да се осеќаат подобро аромите а не само да гори

Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html



Има некој тренд сега по Европа во помалите винарии органско/биодинамички вина, па ги оставаат да ферментираат во бурето директ, не ги филтираат, не користат селектирани квасци и сл али пак си треба разбирање секако
Анасон, го имаш по земјоделскиве аптеки, растение е.
Автоматски споено мислење:

Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41 степен за да се осеќаат подобро аромите а не само да гори

Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html



Има некој тренд сега по Европа во помалите винарии органско/биодинамички вина, па ги оставаат да ферментираат во бурето директ, не ги филтираат, не користат селектирани квасци и сл али пак си треба разбирање секако
Тоа е барел ферментед, ако на тоа мислиш, често шардонеа, поретко совињони ставаат да ферметнира во барици.
 
Да, доста популарен е мускатот, посебно на балканот. Темјаниката веќе со години има цена од 30+ денари за килограм, мада оваа година не знам :D
Автоматски споено мислење:


This! Ама треба да се знае дека ова е македонски форум, секој член знае за све и свашта, и се вреѓа ако не се согласува некој со неговото мислење и незнаење.
Да, доста популарен е мускатот, посебно на балканот. Темјаниката веќе со години има цена од 30+ денари за килограм, мада оваа година не знам :D
Добра цена, ако споредиме со овие "секојдневниве" сорти.
Чисто информативно, претпоставувам и насадите во површина се значително, многу помали од Шардоне и Смедеревка на пример...

И вие другите немојте лошо за Темјаниката , ок? :)

Шала на страна, јас сакам "потешки" вина, ама не е секој ден за Вранец, така да експериментирајте луѓе.
Подобро 5 евра за 0,75 ама со мерак да се напиеш, отколку два литри да се отруеш :)
 
Последно уредено:
Добра цена, ако споредиме со овие "секојдневниве" сорти.
Чисто информативно, претпоставувам и насадите во површина се значително, многу помали од Шардоне и Смедеревка на пример...
Да да, со години веќе цената кај нас на Темјаниката беше висока. Затоа се испозасади доста низ тиквешијата.
Од податоците што ги имам за 2018 година, откупено и преработоно( откуп и свои насади) во Македонија е 1 300 000 килограми темјаника, од кои 950 000 се од страна на Тиквеш.
Шардоне има 3 300 000 килограми, од кои 1 700 000 се од Тиквеш.
 
Последно уредено од модератор:
@bericdondarion Заебана е Темјаниката, делувала на хормонален дисбаланс.Јајцава во цицки ми се претворија и многу зборвам ако испијам количина.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom