Кое е според вас најубавото македонско вино?

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.741
Поени од реакции
8.456
Абе добро, ама ај да не збори никој за фудбал освен оние што што се професионалци, зашто знаат повеќе од некој обичен љубител на фудбалот.
Е сега не претерувај! Секој балканец е специјалист за фудбал, политика и секс! Вино никаде не е спомнато во таа специјализација, затоа да си лафиме за што не бива ;) :D
 
A

Avenger99

Гостин
Teмјаника, Мускат и розеа. Не пијам.
Лично ни јас не сум преголем фан на Мускати, ми ја прекриваат премногу секундарната арома. Ама не е спорно дека има голема публика, во последно време помеѓу помладите.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Девојките dislike this. Дај им 10 различни вина 9 од 10 ќе се фатат за мускатот на пример темјаника
Девојките можат да се...

Инаку, види што мисли 90% од луѓето кај нас - Тга за југ е најдобро домашно вино.

Така да, не ме занима што мисли кај нас, регулар џо за ова, како што не ме занима истиот што мисли за филмови и слично. Регулар Џо има право на свое мислење, а ја ќе проценам колку е релевантно тоа негово мислење, според мене.
Автоматски споено мислење:

Што мислиш, кој е најголемиот цивилизациски бенефит кој ќе го добие човештвото ако се дигне винската култура на максимално ниво? Што е најстрашното што може да се деси ако во кафана ја порачам погрешната сорта бело вино, ја напунам чашата повеќе од половина и порачам шопска со виното и свинско?
Така можеш за миљон ствари да кажеш.
Што е најстрашно ако пред спиење си слушам Цеца? Или што најстрашно ќе се деси ако не знам разлика помеѓу натриум бензин ор ватевер и ланци од хемиски влакна на куров таму?
 
Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
30 може не, али 25 може комотно да ги вади :D И после имаат проблем со пласманот на смедеревката.
Кај нас секоја година има род од 150 до 180 милиони килограми винско грозје( зависно од годината). Од нив околи 45 милиони се Вранец и околу 40 милиони килограми Смедеревка. Освен Тиквеш, што зема посериозна количина на Смедеревка и во последно време Џумајлија, останатите винарии не се заинтересирани за неа.
И наместо да се стремиме кон поскоро намалување на сортиментот на Смедеревка и нејзино прекалемување во Вранец( за него на пример секогаш би имало пазар), државата дава субвенции за одржавање, одгледување и засадување на нови лозови насади од Смедеревка. Али тоа се дешава во држави ко нашата, без долгорочна стратегија за винарство иако винаството во Македонија, заедно со тутунот е стратешки производ во земјоделието.
Само да не се деси уште еднаш ко во 2016 година, кога по нивите низ Македонија, останаа и преку 20 милиони килограми смедеревка необрана.
На младо лозје во убава година со наводнување без проблем се вади 30+ тона биди сигурен, дури и вранецот на одрини со кроење знаат да го оптеретат до максимум. Се е кажано со болдот, мада со младиве генерации ќе биде сигурно подобро. Сами ќе си ја скројат стратегијата така да се надевам на подобри времиња.

Кај помалите земјоделци нема да остане ништо на ниви, дали во визба или дома за ракија ќе се полни штекот битно нема да се фрли :)
 
A

Avenger99

Гостин
На младо лозје во убава година со наводнување без проблем се вади 30+ тона биди сигурен, дури и вранецот на одрини со кроење знаат да го оптеретат до максимум. Се е кажано со болдот, мада со младиве генерации ќе биде сигурно подобро. Сами ќе си ја скројат стратегијата така да се надевам на подобри времиња.

Кај помалите земјоделци нема да остане ништо на ниви, дали во визба или дома за ракија ќе се полни штекот битно нема да се фрли :)
Абе можеш ти и на вранецот 30 тона да извадиш, ама тој вранец со 16 шеќерни единици, после која винарија ќе ти го земе? :D
Вујко ми во Богданци има вранец на одрина еден хектар и редовно си вади 22 тона со 21+ шеќерни единици и си го дава во Маркудов.
Да, кај малите земјоделци нема да остане, ама ако си од Кавадарци, веројатно се сеќаваш на 2016, јас лично бев таму, таков плач, молење и патење од страна на лозарите сеуште не сум видел. Жалосно за лугето, меѓутоа беше неизбежно.
Автоматски споено мислење:

Иначе, пријател што работи со опрема од Италија, вчера ми кажуваше дека државата Италија, им наложи на лозарите и земјоделските комбинати, да скратат род за една пупка на чокотот. Таа една пупка ќе ја покрие државата, а земјоделците ќе имаат квалитетно грозје, винариите ќе можат да го откупат годинешниот род( бидејќи и они имаат сериозна залиха на вино).
Е тоа е квалитетна држава која инвестира и субвенционира правилно во лозарството.
 
M

Macedon1um

Гостин
Абе можеш ти и на вранецот 30 тона да извадиш, ама тој вранец со 16 шеќерни единици, после која винарија ќе ти го земе? :D
Вујко ми во Богданци има вранец на одрина еден хектар и редовно си вади 22 тона со 21+ шеќерни единици и си го дава во Маркудов.
Да, кај малите земјоделци нема да остане, ама ако си од Кавадарци, веројатно се сеќаваш на 2016, јас лично бев таму, таков плач, молење и патење од страна на лозарите сеуште не сум видел. Жалосно за лугето, меѓутоа беше неизбежно.
Автоматски споено мислење:

Иначе, пријател што работи со опрема од Италија, вчера ми кажуваше дека државата Италија, им наложи на лозарите и земјоделските комбинати, да скратат род за една пупка на чокотот. Таа една пупка ќе ја покрие државата, а земјоделците ќе имаат квалитетно грозје, винариите ќе можат да го откупат годинешниот род( бидејќи и они имаат сериозна залиха на вино).
Е тоа е квалитетна држава која инвестира и субвенционира правилно во лозарството.
Што имам видено одрина во општина Градско накрцана ле-ле, вика под 30тона на вранец не сум бил откако е во полн род инаку уште од кроење на продолжени кордуници. Вика само јако ѓубрење, доволно вода и појачана фолијарна исхрана со елементи (калиум пред се мислам викаше) и нема гајле за шеќери..

Инаку што мислиш за дестилеријата што се предлагаше и од самиот градоналник на Кавадарци, држи вода ќе има економска логика при години со “вишок“ на грозје или тешко таа работа да заживее ? Многу држави се ослободуваа од вишокот на вино претворајки го во дезинфекциони средства со субвенции од државата
 
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Да, кај малите земјоделци нема да остане, ама ако си од Кавадарци, веројатно се сеќаваш на 2016, јас лично бев таму, таков плач, молење и патење од страна на лозарите сеуште не сум видел. Жалосно за лугето, меѓутоа беше неизбежно.
Само за тоа зборат. Мислам дека и за едно 50 години сеуште ќе ја зборат таа година.
 
A

Avenger99

Гостин
Што имам видено одрина во општина Градско накрцана ле-ле, вика под 30тона на вранец не сум бил откако е во полн род инаку уште од кроење на продолжени кордуници. Вика само јако ѓубрење, доволно вода и појачана фолијарна исхрана со елементи (калиум пред се мислам викаше) и нема гајле за шеќери..

Инаку што мислиш за дестилеријата што се предлагаше и од самиот градоналник на Кавадарци, држи вода ќе има економска логика при години со “вишок“ на грозје или тешко таа работа да заживее ? Многу држави се ослободуваа од вишокот на вино претворајки го во дезинфекциони средства со субвенции од државата
Држи и тоа како. Дестилерија и тоа како и е потребна на Македонија, ем за вишокот на грозје, ем за презентирање на ракијата како македонски бренд пред светот. Колку само мали дестилерии има во соседна Србија, и прават ракија буквално од секое можно овошје. Со производни колони во дестилерија се вади чист алкохол на 80%, алкохол буквално во се го има, дезинфекциони средства, средства за миење на прозори, шофершајбни итн инт..
Иначе не само во дестилерија, кај нас фали и концентратори за шира. Во соседството на пример доста се користи концентрираната шира за засладување на вината. И сите тие земаат од Италија, бидејќи кај нас ако немаш резервирано која количина ја сакаш, после неможеш да најдеш.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Дој бе јас частам пастрмка, во легален ресторан, све легално ти ќе го частиш Дисанот.
многу си паметен
некои ресторани пукаат и по 300% на флаши, од нивната малопродажна цена
 
A

Avenger99

Гостин
Само за тоа зборат. Мислам дека и за едно 50 години сеуште ќе ја зборат таа година.
Ја зборуваат затоа што, колку што јас знам, прв пат се случи во Македонија, толкава количина на грозје да остане неоткупена.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Абе све си има свое.

Ја одамна се спремам да организирам тестирање на слепо у мое друштво (има еден само кој се разбира добро у вино).
Веројатно ќе докажам дека луѓето воглавно не знаат кое вино е скапо/добро.


Инаку ете, не се иста сорта гарант, али Совињонот на Тиквеш Спешл С., кој малку беше газиран, не би го избрал, наместо оноа скришното вино на Тиквеш - Вино од Југ или како да ја викаат таа течноста што ја сипаат у пластика, притоа пишувајќи Тиквеш со најмали букви што може. Едноставно, не сакам воопшто да биде газирано виното. Можеби некој кој се разбира би рекол дека тоа е дозволиво до одреден степен, на пример, другаров што се разбира, ми рече дека таа газираност намерно ја додаваат како конзерванс, па претерале или нешто слично.
Автоматски споено мислење:

Тие Тиквеш се како влада во сенка,скриена организација, што има свои во сите пори на општеството, во сите владини структури кои имаат било каква врска со виното и сегде.
Очекувам кога се шетам низ лозје кај другаров, што има винарија, да сретнам некој со униформа од Тиквеш, меѓу лозниците, како проверува нешто. И тука гарант еден од вас е од Тиквеш. Сто посто.
 
M

Macedon1um

Гостин
Тие Тиквеш се како влада во сенка,скриена организација, што има свои во сите пори на општеството, во сите владини структури кои имаат било каква врска со виното и сегде.
Очекувам кога се шетам низ лозје кај другаров, што има винарија, да сретнам некој со униформа од Тиквеш, меѓу лозниците, како проверува нешто. И тука гарант еден од вас е од Тиквеш. Сто посто.
Баш си ебал мамата тој Свето на кого само името му е свето :D знае како да се упика, да бутне луѓе до секоја власт


Имаше муабети и дека Љупчо Георгиевски бил врзан со Далвина, а нај ново пријателите на Заеви Никоб влегуваат во бизнисов на местото на Механџиски
 
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Мислам дека у живот (мада релтивно е тоа ваљда), најбољи сооднос на квалитет на вино и цена, сум го добил за некои извонредни вина што ги купив у винаријата у Порто Карас. По 10-12 евра беа.
 
A

Avenger99

Гостин
Баш си ебал мамата тој Свето на кого само името му е свето :D знае како да се упика, да бутне луѓе до секоја власт


Имаше муабети и дека Љупчо Георгиевски бил врзан со Далвина, а нај ново пријателите на Заеви Никоб влегуваат во бизнисов на местото на Механџиски
Љупчо е врзан со визба Валандово, од сигурно информации ова. После продавањето од страна на Агрокор, ја зема човек близок на Геогриевски.
Иначе оваа година за откуп ќе работи и Вила Марија, истите газди си ја отвориле нормално преку друга фирма и пак ќе откупуваат оваа година.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.741
Поени од реакции
8.456
Штета што не можам да пијам вино :(
Имам лозје со вранец и пловдина, по 2 тона даваше, сега помалку, ама пак, чуму ми е!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom