Најекономично греење и ладење

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Од каде? Има фирма некоја или како? Ако имаш линк пиши тука...
Мислам дека имам слушнато дека Контакт 2000 биле сервисери за Panasonic.

Што е тоа што прави разлика помеѓу овие модели? Спрема ова погоре неможам многу да се ориентирам. Што да гледам на еуровент кога би купувал нова клима?
Одлично прашање и сега ќе се обидам да ти одговорам.

Да ги земеме Haier Tundra Green AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA и Panasonic CU-Z35TKE / CS-XZ35TKEW.

Ако ја погледнеш енегетската налепница или колоната Pdesignh на Eurovent ќе забележиш дека имаат иста вредност, што е идеално за споредување, односно 3,2KW. Ова значи дека двете клими се дизајнирани за исти услови односно за простор кој на -10 степени има потреба од 3,2KW топлина (ова е отприлика вредноста за просторија од 20тина м2 во неизолирана куќа). И овдека завршува сличноста.

Panasonic CU-Z35TKE / CS-XZ35TKEW има годишна потрошувачка од 878KW
Haier Tundra Green AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA во исти услови има годишна потрошувачка од 1092KW односно околку 25% повеќе во однос на Panasonic-от.

Грубо кажано тоа значи дека ако просечно со Panasonic-от имаш сметка од 3000 ден, со Haier-от ќе имаш 25% повеќе. Ако една грејна сезона од 6 месеци ќе платиш 18000 со Panasonic-от со Haier-от ќе биде 4500 ден повеќе, па за неколку години ќе ја повратиш повисоката цена.

Плус со Panasonic-от добиваш екстра функционалности како топ модел, најверојатно поквалитетна израбнотка чиј квалитет ќе се покаже после неколку години (поквалитетни кондензатори, компресор и сл)

Плус Panasonic-от на пониски температури е далеку поекономичен.
Haier Tundra Green AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA на -10 максимално испорачува 2.6KW (TOL), со COP 2.5 при што ппотрошувачката ќе биде 1,04 KW/h. За да дојде до овие 3,2KW треба да уклучиш греалица од 0,6KW што ќе ти троши уште 0,6KW so што вкупната потрошувачка ќе ти биде 1,64KW/h.

Panasonic CU-Z35TKE / CS-XZ35TKEW ги нема овие проблеми. На -10 ги испорачува овие 3,2KW (Tbiv) без проблем односно без дополнителни греалици со COP од 2,76 со што вкупната потрошувачка е 1,16KW.

Значи на овие ниски температури Haier-от троши 40% повеќе.

Е сега не секоја јапонска клима може да ги има овие разлики. Кај многу клими разликата е резултат на високите маржи, затоа треба да детална анализа.

Член од
18 јуни 2018
Мислења
43
Поени од реакции
59
Мислам дека имам слушнато дека Контакт 2000 биле сервисери за Panasonic.

Одлично прашање и сега ќе се обидам да ти одговорам.

Да ги земеме Haier Tundra Green AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA и Panasonic CU-Z35TKE / CS-XZ35TKEW.

Ако ја погледнеш енегетската налепница или колоната Pdesignh на Eurovent ќе забележиш дека имаат иста вредност, што е идеално за споредување, односно 3,2KW. Ова значи дека двете клими се дизајнирани за исти услови односно за простор кој на -10 степени има потреба од 3,2KW топлина (ова е отприлика вредноста за просторија од 20тина м2 во неизолирана куќа). И овдека завршува сличноста.

Panasonic CU-Z35TKE / CS-XZ35TKEW има годишна потрошувачка од 878KW
Haier Tundra Green AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA во исти услови има годишна потрошувачка од 1092KW односно околку 25% повеќе во однос на Panasonic-от.

Грубо кажано тоа значи дека ако просечно со Panasonic-от имаш сметка од 3000 ден, со Haier-от ќе имаш 25% повеќе. Ако една грејна сезона од 6 месеци ќе платиш 18000 со Panasonic-от со Haier-от ќе биде 4500 ден повеќе, па за неколку години ќе ја повратиш повисоката цена.

Плус со Panasonic-от добиваш екстра функционалности како топ модел, најверојатно поквалитетна израбнотка чиј квалитет ќе се покаже после неколку години (поквалитетни кондензатори, компресор и сл)

Плус Panasonic-от на пониски температури е далеку поекономичен.
Haier Tundra Green AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA на -10 максимално испорачува 2.6KW (TOL), со COP 2.5 при што ппотрошувачката ќе биде 1,04 KW/h. За да дојде до овие 3,2KW треба да уклучиш греалица од 0,6KW што ќе ти троши уште 0,6KW so што вкупната потрошувачка ќе ти биде 1,64KW/h.

Panasonic CU-Z35TKE / CS-XZ35TKEW ги нема овие проблеми. На -10 ги испорачува овие 3,2KW (Tbiv) без проблем односно без дополнителни греалици со COP од 2,76 со што вкупната потрошувачка е 1,16KW.

Значи на овие ниски температури Haier-от троши 40% повеќе.

Е сега не секоја јапонска клима може да ги има овие разлики. Кај многу клими разликата е резултат на високите маржи, затоа треба да детална анализа.
Супер, фала ти многу за исцрпниот одговор!

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ova e skroz bez veze računica. Koj e toj što gree 20m2 i plaća celi 6 meseca prosečno samo za greenje po 3000-4000 den i koristi Haier Tundra. Eve jas imam baš takva Tundra, greev celi 40 m2 lošo izolirani (bidejći beše blaga zima) i vo najladniot mesec taa ne potroši poveće od 2000 den...Vkupno za cela sezona ne poveće od 6-7000 den, znači godišno bi zaštedil 25-30 evra, a Panasonicot e poskap celi 600 evra.
Ja razbirame tvojata poenta no olku dramatika i razlika sigurno nema. Mojata e kupena za 23000 den, Panasonikot togaš beše celi 60000 den, znači razlika od celi 37000 den i ne sum nešto ubeden deka brzo bi se povratila razlikata bidejći Panasonikot bi se pokažuval na delo samo na podebeli minusi, a tie ne traat poveće os 20-30 dena. Kulturata na rabota e nešto sosema drugo i za toa i vredi da se plati.
Ima ušte eden moment vo prikaznava: sega so segašnovo tempo na razvoj na novi proizvodi i nema potreba od kupuvanje nešta što će gi koristite narednite 10-15 godini, a vo međuvreme se smenile nekolku generacii od toj proizvod so podobri karakteristiki za pomalce pari.....

Член од
8 мај 2020
Мислења
77
Поени од реакции
147
За поскапувањето на струјата немам коментар, можеби и има некоја поврзаност со субвенцииве кои што ги даваат во зачудувачки голема бројка. Е сега во поглед на штедливоста сега тие 7% иако навидум се малку, но сума сумарум ќе излезат колку една сметка годишно гратис за ЕВН од наши пари и те како ќе ни биде битно да гледаме што купуваме. Зашто од она што го увидов до сега е тоа дека многу се манипулира со COP и со SCOP така да бидете претпазливи доколку аплицирате за субвенција, а воедно и за карактеристиките и спецификациите на вашиот уред. Кај Јапонските производители тие се потранспарентни -зошо генерлано и имаат Еуровент и можете и самите да го провеерите тоа што се нуди, додека секако сакате да се одлучите за Кинез гледајте ги оние сепак поквалитетните брендови кои што не се само налепница(нема да персирам кои). Ова ви го велам најдобронамерно зошто од она што досега го изналсушав беше зачудувачки. Сметките секако ке ви зависат од тој уред, а и загреаноста на домот. Претпазливо и со уредот и со сервисот и докажаноста.Секое добро

Последно уредено:
Член од
18 јуни 2018
Мислења
43
Поени од реакции
59
Ova e skroz bez veze računica. Koj e toj što gree 20m2 i plaća celi 6 meseca prosečno samo za greenje po 3000-4000 den i koristi Haier Tundra. Eve jas imam baš takva Tundra, greev celi 40 m2 lošo izolirani (bidejći beše blaga zima) i vo najladniot mesec taa ne potroši poveće od 2000 den...Vkupno za cela sezona ne poveće od 6-7000 den, znači godišno bi zaštedil 25-30 evra, a Panasonicot e poskap celi 600 evra.
Ja razbirame tvojata poenta no olku dramatika i razlika sigurno nema. Mojata e kupena za 23000 den, Panasonikot togaš beše celi 60000 den, znači razlika od celi 37000 den i ne sum nešto ubeden deka brzo bi se povratila razlikata bidejći Panasonikot bi se pokažuval na delo samo na podebeli minusi, a tie ne traat poveće os 20-30 dena. Kulturata na rabota e nešto sosema drugo i za toa i vredi da se plati.
Ima ušte eden moment vo prikaznava: sega so segašnovo tempo na razvoj na novi proizvodi i nema potreba od kupuvanje nešta što će gi koristite narednite 10-15 godini, a vo međuvreme se smenile nekolku generacii od toj proizvod so podobri karakteristiki za pomalce pari.....
И вака во глобала задоволен си од Tundra-ta?
Јас сакам да греам 21m2 средно изолирана соба, би ми бркала работа? Или да барам од Toshibive ili Panasonic поскапиве 50-60к?
И што мислиш за Haier Flexis 3.5ka? :)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Јас сакам да греам 21m2 средно изолирана соба, би ми бркала работа? Или да барам од Toshibive ili Panasonic поскапиве 50-60к?
Da bi brkala ama vo 30-40m2 kako kaj mene, 21m2 e premalku za nea, 4 od 6 meseci na greenje će ti raboti pali/gasi, bidejći ne spušta pod 400 W . Vo suština, ne e nešto strašno, na mnogumina toa i ne im znači mnogu. Inaće vo taa kvadratura sigurno će bideš zagrean. Ako ti treba niska modulacija, togaš ne biti ja preporačal, no do cenata na Toshiba ili Panasonic na primer će imaš pari 3-5 zimi da se greeš besplatno so razlikata vo cena.
Čitaj gi moite postovi pišuvani zimava i će imaš poveće info.
Haier Flexis ne go poznavam.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Moj predlog za 21m2 ovaa inverter klima

proizvedena vo Gree identicna ( rebrendirana ) so Gree Lomo LC
Sporedba

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
proizvedena vo Gree identicna ( rebrendirana ) so Gree Lomo LC
Sporedba

Lomo LC ima 10god uslovena garancija so prodolzuvanje
Tosot ECO ima 3 godini isto uslovena garancija so prodolzuvanje
Lomo duva so 560m3/h
Tosot Eco so 550m3/h
Tezinata na vnatresnata e polesna kaj Tosot..
Lomo LC ima Eurovent, Tosot NJAMA
Zaklucok....NE SE ISTI!!...

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Златко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.

Ти ако во јануари си трошел максимално 2000 ден значи дека си потрошил некаде околку 400KW, и под услов да ги греел 24/7, како што се сите мои пресметки, вклучуваќи ја и оваа, значи дека во просек си трошел околку 0,5KW, што реално за 40м2 просторија без изолација е фантазија.

Кај мене просторијата од 42м2 без никакви изолации, само со одлична столарија и греење 24/7 на 23 степени, со SF50 ми трошеше околку 3 пати повеќе.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Lomo LC ima 10god uslovena garancija so prodolzuvanje
Tosot ECO ima 3 godini isto uslovena garancija so prodolzuvanje
Lomo duva so 560m3/h
Tosot Eco so 550m3/h
Tezinata na vnatresnata e polesna kaj Tosot..
Lomo LC ima Eurovent, Tosot NJAMA
Zaklucok....NE SE ISTI!!...
Ako Tosot Muse ne e identicen so Gree Lomo LC sigurno Tosot Muse e identicen so Gree Muse ( ne profi tuku Muse Gree )
I da te prasam dali Greemak planira da go uveze Gree Muse i Gree amber ( ne Nordic tuku obicniot amber ) ?

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.241
Поени од реакции
13.169
Дечки предлог 5ка клима до 1000 евра бест бај да предложите?
Благодарности однапред

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622

Ти ако во јануари си трошел максимално 2000 ден значи дека си потрошил некаде околку 400KW, и под услов да ги греел 24/7, како што се сите мои пресметки, вклучуваќи ја и оваа, значи дека во просек си трошел околку 0,5KW, што реално за 40м2 просторија без изолација е фантазија.

Кај мене просторијата од 42м2 без никакви изолации, само со одлична столарија и греење 24/7 на 23 степени, со SF50 ми трошеше околку 3 пати повеќе.
Ете затоа го измислиле еуровент, за да нема вакви комшиски муабети. - - - “Леле комшии за ич пари се греев со клима цело зимо”.
Секој простор си е приказна за себе, еве јас незнам во какви простории се вршат тестирањата на еуровент. Ако имаме и такво инфо би било супер

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Дечки предлог 5ка клима до 1000 евра бест бај да предложите?
Благодарности однапред

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Ovaa ti e ekstra klima nekolku clenovi na Forumov ja imaat i zadovolni se

Ako sakas poevtina farijanta isto ovaa klima iako e 3.5kw ima kompresor za 5.5 kw i e po mok e 5.5kw inverter klima

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504

@tzlatko e Inzinjer i toa so iskustvo, a ti si Amater....zatoa i ne ti e jasno

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
@tzlatko e Inzinjer i toa so iskustvo, a ti si Amater....zatoa i ne ti e jasno
Може само кај искусни инженери 3,5ки кинески клими во Јануари топлат 40м2 неизолиран простор со 2000 денари.

Многу зависи од температурата која ја бркаш, а @tzlatko може згреал 40м2 со 2000денари, ама на 20 степени???
Тие 3 степени прават огромна разлика во потрошувачката.
Арно ама кога просечен македонец ќе купи клима и ќе ја акни на триесе дури оди дајлинското за да седи по гаѓи ко шо е научен со каминот, или ќе писка од сметката или ќе писка од то шо не топлела климата.

Kajgana Shop

На врв Bottom