Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Или хрвати. Уште некој јанез фали да опраи крива Дрина *Мура во случајов. :D

И после ко нас бре завади им е муабетот :D
А масакри какви што немало во отоманско за 540 години србите за 20-25 години.
Автоматски споено мислење:

Иха, на велико е правен муабетот за Нанкинг и други јапански дешавки во темата во која не постираат жени. :)

Ванчо Михајлов е релевантен ко расипан семафор, поголем историски губитник од овој не постои, дно.

Нема потреба од забрани, може кој сака да постира на темава, така и ја замислив, да има мултиетничка димензија, што се покажа како успешно, е сеа оф-топик се претера ама што да се прави. Не е битно дали е некој бугарин, албанец, македонец, турчин, грк или боже ме сачувај, србин.

Него, ко нас то завади?
Ja ni sa kim nisam zavađen pa čak ni sa Albancima, a za tvoj slučaj ne znam, to reci ti meni. Kažeš "А масакри какви што немало во отоманско за 540 години србите за 20-25 години." od koje do koje godina i koliko (otprilike, ne čak ni precizno!) nevino stradalih.

Ja ni sa kim nisam zavađen pa čak ni sa Albancima, a za tvoj slučaj ne znam, to reci ti meni. Kažeš "А масакри какви што немало во отоманско за 540 години србите за 20-25 години." od koje do koje godina i koliko (otprilike, ne čak ni precizno!) nevino stradalih.
Da, i onda kada mi odgovoriš koliko je nevino stradalih od srpske ruke za tih 20-25 godina, napiši, molim te, i koliko je nevino stradalih od strane turske ruke za tih 540 godina. Hvala.

Или хрвати. Уште некој јанез фали да опраи крива Дрина *Мура во случајов. :D

И после ко нас бре завади им е муабетот :D
А масакри какви што немало во отоманско за 540 години србите за 20-25 години.

Иха, на велико е правен муабетот за Нанкинг и други јапански дешавки во темата во која не постираат жени. :)

Ванчо Михајлов е релевантен ко расипан семафор, поголем историски губитник од овој не постои, дно.

Нема потреба од забрани, може кој сака да постира на темава, така и ја замислив, да има мултиетничка димензија, што се покажа како успешно, е сеа оф-топик се претера ама што да се прави. Не е битно дали е некој бугарин, албанец, македонец, турчин, грк или боже ме сачувај, србин.

Него, ко нас то завади?
Još nešto, čemu to "или боже ме сачувај, србин."?

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Не се знаат точни бројки затоа што бројат србијанците, според нив имало 9 мртви 1912-1941 или така нешто. За Тивкешко востание има разни процени од 600 до 1630 мртви, во зависност дали се бројат борци или заедно со цивили. Број на запалени куќи има исто така разни проценки, најниските се околу 500, што значи над 3.000+ бездомници за пар недели. Тогашните семејства биле поголеми од денешните.
За Охридско-дебарско востание на македонци и албанци против четничка окупација нема нит сериозна процена.
Много сте клали, бре.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Не се знаат точни бројки затоа што бројат србијанците, според нив имало 9 мртви 1912-1941 или така нешто. За Тивкешко востание има разни процени од 600 до 1630 мртви, во зависност дали се бројат борци или заедно со цивили. Број на запалени куќи има исто така разни проценки, најниските се околу 500, што значи над 3.000+ бездомници за пар недели. Тогашните семејства биле поголеми од денешните.
За Охридско-дебарско востание на македонци и албанци против четничка окупација нема нит сериозна процена.
Много сте клали, бре.
U redu. Po tvojoj proceni (a procenu već imaš čim iznoziš takve stavove i kvalifikacije), koliko je bilo nevino ubijenih etničkih Makedonaca od strane srpske ruke za tih 20-25 godina, a koliko od strane turske ruke za tih 540 godina. Rekao si da je više stradalo od Srba. Dokaži ili lažeš i to na toliko odvratan način da je to strašno.

U redu. Po tvojoj proceni, koliko je bilo nevino ubijenih etničkih Makedonaca od strane srpske ruke za tih 20-25 godina, a koliko od strane turske ruke za tih 540 godina. Rekao si da je više stradalo od Srba. Dokaži ili lažeš i to na toliko odvratan način da je to strašno.
I, molim te, za ubijene od strane Srba uzmi najstrašniju i najveću brojku, a za Turke konzervativno optimističnu. Naravno, samo nevino stradale, premda možeš i obe varijante.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.448
Поени од реакции
30.958
штета е што немало телевизија во времето на Гоце и Даме Груев да видиме што ќе кажат тие.но зачувано е интервјуто со Ванче Михајлов од пред 30 години
Sreka sho ima svedostva od vnukata na Goce Delcev kade sho kazuva deka Goce ginel za Makedonija.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
U redu. Po tvojoj proceni (a procenu već imaš čim iznoziš takve stavove i kvalifikacije), koliko je bilo nevino ubijenih etničkih Makedonaca od strane srpske ruke za tih 20-25 godina, a koliko od strane turske ruke za tih 540 godina. Rekao si da je više stradalo od Srba. Dokaži ili lažeš i to na toliko odvratan način da je to strašno.

I, molim te, za ubijene od strane Srba uzmi najstrašniju i najveću brojku, a za Turke konzervativno optimističnu. Naravno, samo nevino stradale, premda možeš i obe varijante.
Тие бројки се невозможни да се најдат со прецизност. Јас само шпекулирам дека поделено мртви со број на години, годишно србијанците убивале повеќе него отомани, за што има сериозни индиции. Дали е точно не знам, јас лично сметам дека е сосема можно, па и точно. Што не значи дека е така.
На крај, тоа е небитно, битно е дека сте много клали буразеру, опет ми не одговараш ко нас то завади, не стиди се, реци :)

Мала шала е тоа со боже ме сачувај срби :D

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Тие бројки се невозможни да се најдат со прецизност. Јас само шпекулирам дека поделено мртви со број на години, годишно србијанците убивале повеќе него отомани, за што има сериозни индиции. Дали е точно не знам, јас лично сметам дека е сосема можно, па и точно. Што не значи дека е така.
На крај, тоа е небитно, битно е дека сте много клали буразеру, опет ми не одговараш ко нас то завади, не стиди се, реци :)

Мала шала е тоа со боже ме сачувај срби :D
Znači ne da ne misliš da su Srbi ubili više ljudi za 20-25 godina nego Turci za 540 godina nego ti čak nisi siguran ni da su Srbi ubijali više Makedonaca godišnje od Turaka već kažeš da samo špekulišeš?! Zašto se onda nisi ogradio od tvoje tvrdnje "А масакри какви што немало во отоманско за 540 години србите за 20-25 години. " rekavši da to nije nikakva činjenica već samo tvoja špekulacija? Da li je tačno ne znaš ni sam. Pa nije to pitanje da li je mali Perica ukrao 5 ili 6 sladoleda nego sudbine desetina, pa i stotina hiljada ljudi. Gde se izgubila odgovornost za izrečenu reč? Ne znam kako imaš mirnu savest i kako tako mrtav hladan možeš da izjaviš stvari koje ne samo da nisu činjenice nego ni ti sam nisi siguran u njih i onda na kraju još kažeš da je to nebitno?! Ti ne vređaš sada mene, a kamoli Srbe kao narod. Ti vređaš svoje sunarodnike koji su na najmonstruoznije načine ubijani pod turskom okupacijom i plaćali danak u krvi i svemu ostalom.
Još jednom, mene niko nije zavadio ni kao Srbina, a još manje kao individuu. Verovatno tebe i tvoj narod jeste pa se vodiš autoprojekcijom (izjavio si nekoliko puta da nisi etnički Makedonac).

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Znači ne da ne misliš da su Srbi ubili više ljudi za 20-25 godina nego Turci za 540 godina nego ti čak nisi siguran ni da su Srbi ubijali više Makedonaca godišnje od Turaka već samo kažeš da špekulišeš?! Zašto se onda nisi ogradio od tvrdnje "А масакри какви што немало во отоманско за 540 години србите за 20-25 години. " rekavši da to nije nikakve činjenica već samo tvoja špekulacija. Da li je tačno ne znaš ni sam. Pa nije to pitanje da li je mali Perica ukrao 5 ili 6 sladoleda nego sudbine desetine, pa i stotina hiljada ljudi. Ne znam kako imaš mirnu savest i kako tako mrtav hladan možeš da izjaviš stvari koje ne samo da nisu činjenice nego ni ti sam nisi siguran u njih i onda na kraju još kažeš da je to nebitno?! Ti ne vređaš sada mene, a kamoli Srbe kao narod. Ti vređaš svoje sunarodnike koji su na najmonstruoznije načine ubijani pod turskom okupacijom i plaćali danak u krvi i svemu ostalom.
Još jednom, mene niko nije zavadio ni kao Srbina, a još manje kao individuu. Verovatno tebe i tvoj narod jeste pa se vodiš autoprojekcijom.
А треба на секој пост да се оградува човек? Не оди така форумска,па ни ИРЛ дискусија, замисли како би одел тој муабет во реалност. Неможе ништо да се каже со 100% сигурност што се однесува до бројки но може со 100% сигурност да се каже дека имало погроми од страна на србијанци врз локално население. Менувањата на презимиња и планот за затирање на цел етнос, вклучително и малцинства.
Точно, мојата шпекулација е небитна, дали србијанците годишно повеќе убивале него отомани, битно е тоа што убивале, што правеле зулуми, па така откако братство-јединство го нема, започнаа да се отвараат стари рани кои што беа заборавени ради мир у кучи.
Немој со аматерски психоанализи, ќе се повредиш, мојот народ е друг, но во оваа тема се ставам на страна на македонците бидејќи мора да се знае што се случувало, ништо никој нема да добие со ставање под тепих, 2020-та е веќе, срамно е да се негираат такви настани, без разлика кој ги правел. Иако малцинство и над "моите" била иста политика, сакаш несакаш ИЌ на крај па ти види. Имам војни книшки од дедовци и куп семејни документи од тоа време, све на српски, сосема случајно. Којзнае зошто?

Туку, еве една тема која тебе како србијанац ќе ти биде блиска :)

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Ako svesno pišeš nešto u šta nisi siguran i predstavljaš to kao činjenicu, ne da treba da se ogradiš nego mislim da bi trebalo da se prekine uopšte sa pisanjem takvih stvari. Mišljenje je mišljenje i svako ga ima, neću sad da budem prost. Ovde treba da argumentujemo činjenicama. "Менувањата на презимиња и планот за затирање на цел етнос, вклучително и малцинства" pretpostavljam da je to rađeno dok je teritorija tvoje današnje držve bila deo tadašnje Srbije pa je i logično da sve piše i da je transkriptovano na srpski (uključujući i imena i prezimena). Protiv sam menjanja prezimena (tipa dodavanja nastavka ić ali takva su vremena bila, nije to ništa bilo ekskluzivno srpski već se radilo u celoj Evrpoi u vreme romantizma i formiranja današnjih nacija, što, naravno, ne pravda tadašnju srpsku vlast ali opet, nije to bio 21. vek). Kako li su se pisala makedonska imena i prezimena dok je teritorija današnje Makedonije bila pod Bugarskom? Da nije možda pisalo na makedonskom? Pa ček, ti Bugari nisu čak ni dozvolili da postoji makedonski već je sve bilo na bugarskom, odnosno sve je bilo bugarsko. Zanimljivo... Šta podrazumevaš pod Srbijancem? Srbina poreklom iz R. Srbije ili bilo kog građanina R. Srbije? Prvo nisam, drugo jesam.
А треба на секој пост да се оградува човек? Не оди така форумска,па ни ИРЛ дискусија, замисли како би одел тој муабет во реалност. Неможе ништо да се каже со 100% сигурност што се однесува до бројки но може со 100% сигурност да се каже дека имало погроми од страна на србијанци врз локално население. Менувањата на презимиња и планот за затирање на цел етнос, вклучително и малцинства. Znam da nisi Makedonac.
Точно, мојата шпекулација е небитна, дали србијанците годишно повеќе убивале него отомани, битно е тоа што убивале, што правеле зулуми, па така откако братство-јединство го нема, започнаа да се отвараат стари рани кои што беа заборавени ради мир у кучи.
Немој со аматерски психоанализи, ќе се повредиш, мојот народ е друг, но во оваа тема се ставам на страна на македонците бидејќи мора да се знае што се случувало, ништо никој нема да добие со ставање под тепих, 2020-та е веќе, срамно е да се негираат такви настани, без разлика кој ги правел. Иако малцинство и над "моите" била иста политика, сакаш несакаш ИЌ на крај па ти види. Имам војни книшки од дедовци и куп семејни документи од тоа време, све на српски, сосема случајно. Којзнае зошто

Туку, еве една тема која тебе како србијанац ќе ти биде блиска :)
[/QUOTE

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Чудно ми е мене како не браќата срби речиси сите соседи: хрвати, маџари, македонци, бугари, бошњаци, албанци ги обвинуваат за убиства над невини жртви. Добро објасна господинот Дејан Лучиќ дека све е тоа Светска завера против мирниот и кроток српски народ и дека во Сребреница немало стрелања, туку се работело за спортски игри.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Чудно ми е мене како не браќата срби речиси сите соседи: хрвати, маџари, македонци, бугари, бошњаци, албанци ги обвинуваат за убиства над невини жртви. Добро објасна господинот Дејан Лучиќ дека све е тоа Светска завера против мирниот и кроток српски народ и дека во Сребреница немало стрелања, туку се работело за спортски игри.
Reče čovek iz Severne Makedonije. Hajde da si iz Češke (al' ni to) ali ti mi to kažeš kao građanin Severne Makedonije?! Pa vi doslovno ni sa jednim susedom nemate dobre odnose i rešena otvorena pitanja. "Rečisi site susedi" i spominješ tako naše susede , pa izostaviš Crnu Goru i Rumuniju, a sa Mađarskom imamo najbolje odnose od svih država sa kojima se graničnimo ako se ne računa Srpska.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Ako svesno pišeš nešto u šta nisi siguran i predstavljaš to kao činjenicu, ne da treba da se ogradiš nego mislim da bi trebalo da se prekine uopšte sa pisanjem takvih stvari. Mišljenje je mišljenje i svako ga ima, neću sad da budem prost. Ovde treba da argumentujemo činjenicama. "Менувањата на презимиња и планот за затирање на цел етнос, вклучително и малцинства" pretpostavljam da je to rađeno dok je teritorija tvoje današnje držve bila deo tadašnje Srbije pa je i logično da sve piše i da je transkriptovano na srpski (uključujući i imena i prezimena). Protiv sam menjanja prezimena (tipa dodavanja nastavka ić ali takva su vremena bila, nije to ništa bilo ekskluzivno srpski već se radilo u celoj Evrpoi u vreme romantizma i formiranja današnjih nacija, što, naravno, ne pravda tadašnju srpsku vlast ali opet, nije to bio 21. vek). Kako li su se pisala makedonska imena i prezimena dok je teritorija današnje Makedonije bila pod Bugarskom? Da nije možda pisalo na makedonskom? Pa ček, ti Bugari nisu čak ni dozvolili da postoji makedonski već je sve bilo na bugarskom, odnosno sve je bilo bugarsko. Zanimljivo... Šta podrazumevaš pod Srbijancem? Srbina poreklom iz R. Srbije ili bilo kog građanina R. Srbije? Prvo nisam, drugo jesam.
Еден злочин не оправдува друг злочин. Основна логика и морално-етички компас. Не, не, никако сите така правеле, веќе имаше таков муабет на темава и видовме дека македонци, велшани, ирци, естонци, словенци и уште стотици народи не правеле геноциди, погроми и етнички чистења никогаш, иако јанезиве ми се сомнителни. Починителите на тие дела се малцинство на светската карта на етноси.
Србијанац, четник, србоје, сврбин, то је све из милоште :D Сада причам српски да ме читав свет разуме. :angel:
Па наравно, срби воле клања, свиња највише, али понекад им тако доџе у главу да прикољу људе. Сјевне им, радују се проливању крви.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Џорџе са Новог Београда у два наврата спомиње Северна Македонија за да се осети голем.
Кај све ,,ослободувалe" србите, таму имало масовни убиства. Војводина не била претежно српска пред ПСВ, така што и таму имаат направено тежок зулум над маџарите.
А Ц.Гора да ја спомнуваш во контекст на пријателство и не ти е баш во ред. Не дај Боже, но моменталната ситуација е таква што београдската багра е спремна на ново ,,ослобоџење српског народа". А сите знаеме дека, кај се ослободувало од страна на србите, таму имало и вакви спортски настани кои се дискутираат на темава.
Горе долу од 8 соседа само со романците немаат закачки, што ги прави Балкански рекордери во оваа спортска дисциплина и најулав и најникаков народ на овие простори. А карактеристика за нив е што кога се бројчано и воено посилни(со оружје купено од пари на сите југословенски народи) тогаш како права багра одат до крајна линија на убиства и етнички чистења на територии. Еклатантен беше примерот во БиХ над муслиманите, каде што на сиротите им го држеа под опсада 1000 дена Сарајево, а за Сребреница да не споменувам. Да немаше меѓународен фактор, не се сомневам дека ќе ги збришеа од планетата Земја бошњаците(барем на териториите на цела БиХ).
Што подалеку бидеме од таа багра, тоа подобро.

п.с. Но мене најчудно во сета ситуација ми е што гледајќи ги Србите по ТВ-емисии се сметаат сами себеси за жртви во 90-тите, како и за жртви во претходните војни. Како, што, зошто не ми е јасно, но дефинитивно се работи за ептен болна и искривена идеологија со која сиот народ е хипнотизиран. Замислете тие што го испокрадоа цело оружје од ЈНА и шетаа, убиваа невини и окупираа територии по цела Југославија со истото се сметаат за жртви.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Џорџе са Новог Београда у два наврата спомиње Северна Македонија за да се осети голем.
Кај све ,,ослободувалe" србите, таму имало масовни убиства. Војводина не била претежно српска пред ПСВ, така што и таму имаат направено тежок зулум над маџарите.
А Ц.Гора да ја спомнуваш во контекст на пријателство и не ти е баш во ред. Не дај Боже, но моменталната ситуација е таква што београдската багра е спремна на ново ,,ослобоџење српског народа". А сите знаеме дека, кај се ослободувало од страна на србите, таму имало и вакви спортски настани кои се дискутираат на темава.
Горе долу од 8 соседа само со романците немаат закачки, што ги прави Балкански рекордери во оваа спортска дисциплина и најулав и најникаков народ на овие простори. А карактеристика за нив е што кога се бројчано и воено посилни(со оружје купено од пари на сите југословенски народи) тогаш како права багра одат до крајна линија на убиства и етнички чистења на територии. Еклатантен беше примерот во БиХ над муслиманите, каде што на сиротите им го држеа под опсада 1000 дена Сарајево, а за Сребреница да не споменувам. Да немаше меѓународен фактор, не се сомневам дека ќе ги збришеа од планетата Земја бошњаците(барем на териториите на цела БиХ).

п.с. Но мене најчудно во сета ситуација ми е што гледајќи ги Србите по ТВ-емисии се сметаат сами себеси за жртви во 90-тите, како и за жртви во претходните војни. Како, што, зошто не ми е јасно, но дефинитивно се работи за ептен болна и искривена идеологија со која сиот народ е хипнотизиран. Замислете тие што го испокрадоа цело оружје од ЈНА и шетаа, убиваа невини и окупираа територии по цела Југославија со истото се сметаат за жртви.
Čekaj, a zašto bih se osećao golemo kad spomenem Severnu Makedoniju? Da li si iredentista pored toga što si šovinista? Kakve smo to zločine učinili nad Mađarima i u kom broju, gde i kad? Mađari su ubili od 7 do 10 puta više Srba nego što su Srbi ubili Mađara. Da li možeš jedan post da napišeš, a da nemaš barem neku grešku? Mađari su samo u jesen '41 ubili više Srba i to samo u Južnoj Bačkoj i Novom Sadu nego Srbi Mađara u celom 20. veku. Neke su čak i žive bacali pod dunavski led. Srbi "najnikakov" narod? Toliko ima Srba koji su od svetskog značaja u više sfera da bi mi bilo glupo da nabrajam i to čak ne mislim na sport. Govori o svom narodu. Niko te ni ne tera da imaš veze sa Srbima. Nadam se da i ti preskačeš srpsku zemlju kada tranzitiraš ka belom svetu, blanco ne pišaato odakleto si. Za bagru ti ne bih ni uzvraćao jer mi je ispod časti, neodgojeni moralni patuljku.

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Čekaj, a zašto bih se osećao golemo kad spomenem Severnu Makedoniju? Da li si iredentista pored toga što si šovinista? Kakve smo to zločine učinili nad Mađarima i u kom broju, gde i kad? Mađari su ubili od 7 do 10 puta više Srba nego što su Srbi ubili Mađara. Da li možeš jedan post da napišeš, a da nemaš baremnekugrešku?Mađarisu samo u jesen '41 ubili više Srba i to samo u Južnoj Bačkoj i Novom Sadu nego Srbi Mađara u celom 20. veku. Neke su čak i žive bacali pod dunavski led. Srbi "najnikakov" narod? Toliko ima Srba koji su od svetskog značaja u više sfera da bi mi bilo glupo da nabrajam i to čak ne mislim na sport. Govori o svom narodu. Niko te ni ne tera da imaš veze za Srbima. Nadam se da i ti preskačeš srpsku zemlju kada tranzitiraš ka belom svetu. blanco ne pišaato odakleto si. Za bagru ti ne bih ni uzvraćao jer mi je ispod časti, neodgojeni moralni patuljku.
Ако на секој начитан сосед му се забрани да транзитира по територијата на небескиот народ, а и тоа важи пропорционално за србите, тогаш единствено преку Романија ќе имате право на транзит. :icon_lol:
Мада чим почне и таму масовна флуктуација на српски народ сигурно ќе изнајдете нешто српско и ќе тргнете во поход по ослобоџење српског народа, па и оттаму ќе ве банираат. Тогаш ќе може Кинески ѕид да се направи околу сета србијанска територија, па така изолирани од вас веројатно едно 100 пати помирно ќе живеат балканските народи.
п.с. Не ми отворај уста и мисли, веднаш ми текна на уште едно србијанско чистење, хинт фолксдојчерите во Војводина.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321

Država Republika Severna Makedonija - otvorena pitanja sa susedima:
-Republika Albanija; albansko pitanje u tvojoj državi.
-Republika Bugarska; pitanje istorije, jezika, kulture i uopšteno postojanja tvoje nacije i države.
-Republika Srbija; pitanje crkve ali pošto je Republika Srbija sekularna država, to se onda ne smatra otvorenim, međudržavnim problemom.
-Republika Grčka; nadam se da je većina problema sa Grčkom rešena kroz Prespanski sporazum.

Kajgana Shop

На врв Bottom