Chigo e veke out t.e. kompanija koja ima seriozni problem.Toa e se dobro, ama ne veruvam deka ke go ima istiot kvalitet
Od taa pricina, site uredi stavete gi pod znak na prasalnik.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Chigo e veke out t.e. kompanija koja ima seriozni problem.Toa e se dobro, ama ne veruvam deka ke go ima istiot kvalitet
Za toa i prasav, posto fabrikata e na stakleni noze, ne veruvam da ima proizvodstvo, a ova sto go nosat e nekoj Fake...Chigo e veke out t.e. kompanija koja ima seriozni problem.
Od taa pricina, site uredi stavete gi pod znak na prasalnik.
Го зедов примерот од др тема само ради тоа да посочам дека има безбројни дискусии кои понекогаш немаат цел.Za se si vo pravo osven za ovaa persona koja po moe, e so pravo banirana i ne se potrebni takvi likovi nikade pa ni ovde.
Mene počna da me narekuva 'stručnjakot' i 'naučnikot' samo poradi toa što mu ukažav deka trese nevistini, deka vakumiranjeto se pravelo poradi toa što vodata ne e freon pa smetala na efikasnosta na uredot i vakumiranjeto moželo da se pravi i so običen kompresor od frižider.... Jas sum lice od tehnikata i mene ednostavno mi smeta koga nekoj se obrazuval po vikipedii i se pravi kako da gi sobral site mudrosti na svetov, a samo što će zine trese zeleni. Inače nešto pred da bide baniran ovde mene trajno me baniraa na 'negoviot' forum, it forum, bidejći vednaš mi se zakači, jas go oterav u kurac .... Tamu se pravat igranki so klimive od tehnički aspekt, praktično 3-4 lika kreiraat atmosfera deka se vistinski poznavači na se sto e pod poimot klimatizacija, a vo stvari se nekakvi badialđii, sedat na internet, čitkaat tamu vamu i seat pamet naokolu... Ovoj ovde forum kakov i da e može da bide primer što se može da se nauči za klimive ako bar malce se čita medju redovi, mnogu e na povisoko teh. nivo i vredi da se zamiže na edno oko iako e takov kakov što e: komercijalen.
Inače @Strelec e takov kakov što e, spremen sum da go istrpam vo interes na vistinata deka praktično mnogu raboti naučivme od nego, mnogu pati preteruva so navredi (obično pokasno navečer, verojatno posle nekolku rakii), no utredenta se iskupuva so nešto kapitalno što će ni go servira tuka na tacna.
Inače jas ne kupiv klima od GREE baš poradi ovaa napadna reklama na ovoj forum, inače ne bi postoela nekoja druga pričina toa da go napravam....
ја со искуства од комшики ненавлагам у диускусија....ама голем дел се лепат на такви спаламудии што климите ги мерат у м2.
Za svoite pari sekoj može da kupi što saka. No sekogaš imaj na um deka razlikata pomeđu prosečni on/off klimi i prosečni inverteri vo pogled na ekonomičnosta vo edna prosečna zima ne e poveće od 30% vo vrv glava vo korist na inverterite.... ostanatoto e komfor, šminka i prazni muabeti. Poradi seto toa na prvo mesto e pouzdanosta na uredot i tivkata rabota što na kraj kraeva i kineskite uredi i te kako se sposobni da go dadat.Го зедов примерот од др тема само ради тоа да посочам дека има безбројни дискусии кои понекогаш немаат цел.
А членот не го познавам и не знам што има пишувано тука.
Ете да не испадни дека ме цитира ама од тоа што малку тука читав и имам пратено дел од дискусија, ти, стрелец, дечкото од пп (ts01 - мислам така му е јузерот) и уште еден двајца ми се со познавања од проблематиката за разлика од нас др членови кои сме лаици.
Не дека нема да коридтиме гугл и да бараме упстства и спецификации но вие имате повеќе искуство, така да освен делот кога има препукувања останатото го читам.
За Грее најверојатно и јас не би земал, искрено немам донесено одлука, заинтересиран сум за Мицубиши конкретно но немам свртено по продавници иако сега ваљда има некои попусти колку што гледам...
Здравје во план ми е купување на есен, па до тогаш имам време да стекнам барем мало предзнаење. Позз)))
Тоа е. Пак станаа дрвата најевтино греење. 1KW доаѓа под 2 денари. Со новава цена во скапа тарифа пак климата ќе треба да испорачува COP 4 за да биде барем идентична со дрвата. А ретко која клима на температури околку 0 има COP 4. Дополнително што климата има проблем со капацитетот па далеку е до способноста на 10KW камин. А малтретирањето е уште еден бонус, ама тоа е....Ќе не отрујат зимава со дрвата. Живи ќе не потрујат само да не платат денар повеќе.
Па генерално за наши услови парапетна единица не е најдобро решение. Вистина е подобра од таванска во смисла дека го зема ладниот воздух од долу но: значително се поскапи, по нефикасни се, треба да имаш добар отворен простор НА ПОДОТ за да ја користиш како што треба (подалеку до простор за седење и движење) што е реткост, или да ја наместиш да издувува во таванот што е многу полоша варијанта....ништо посебно, не знам зошто сите ги набиваат цениве на пaрaпетниве модели.....
Барај некоја која дава барем 4 KW на -7/-10 во превод повисока класа од 18 или средна класа од 24. Ниту една од Тошибите нема да задоволи комплетно за цела зима, капацитетите на пониски температури им се смешка.Како би поминал поекономично, а воедно би бил стоплен за греење за 36-38 м2 без изолација( од три страни затворен една страна отворена према запад со пвц дограма со 4 сезонско стакло ).
Toshiba SUZUMI PLUS RAS-13PKVSG-E/RAS-13PAVSG-E (https://klimi.mk/product/254) или
Toshiba SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E (https://klimi.mk/product/255)
или кажете од искуство некоја друга клими што би бркала работа
Ако мислиш да земаш Mitsubishi ти препорачувам добро да се спремиш за добро пазарење. Од искуство даваат некои смешни попусти а цените им се 30% повисоки во однос на соседството. Без барем 10% попуст од цената на ценовник јас не би ни размислувал за купување. Пример AP50 ако имаат направено увоз го даваа за 80.000 а во Бугарија е нешто над 65.000 а тука некаде беше и Грција со можност да поврат на ДДВ.заинтересиран сум за Мицубиши конкретно но немам свртено по продавници иако сега ваљда има некои попусти колку што гледам
Ova se nerelevanti mislenja za koi zborime, koi gi zbunuvaat korisnicite.Тоа е. Пак станаа дрвата најевтино греење. 1KW доаѓа под 2 денари. Со новава цена во скапа тарифа пак климата ќе треба да испорачува COP 4 за да биде барем идентична со дрвата. А ретко која клима на температури околку 0 има COP 4. Дополнително што климата има проблем со капацитетот па далеку е до способноста на 10KW камин. А малтретирањето е уште еден бонус, ама тоа е....
Па генерално за наши услови парапетна единица не е најдобро решение. Вистина е подобра од таванска во смисла дека го зема ладниот воздух од долу но: значително се поскапи, по нефикасни се, треба да имаш добар отворен простор НА ПОДОТ за да ја користиш како што треба (подалеку до простор за седење и движење) што е реткост, или да ја наместиш да издувува во таванот што е многу полоша варијанта....
Барај некоја која дава барем 4 KW на -7/-10 во превод повисока класа од 18 или средна класа од 24. Ниту една од Тошибите нема да задоволи комплетно за цела зима, капацитетите на пониски температури им се смешка.
Гледај Daikin FTXF50, Mitsubishi SF50/AP50, Haier 5.5 MEEFRA или како и да беше моделот, GREE LOMO24, AMBER 18.
Ако мислиш да земаш Mitsubishi ти препорачувам добро да се спремиш за добро пазарење. Од искуство даваат некои смешни попусти а цените им се 30% повисоки во однос на соседството. Без барем 10% попуст од цената на ценовник јас не би ни размислувал за купување. Пример AP50 ако имаат направено увоз го даваа за 80.000 а во Бугарија е нешто над 65.000 а тука некаде беше и Грција со можност да поврат на ДДВ.
Ок но од каде ги откривате тие дополнителни опции кога ги нема во упаството.Za X Fan Gree G TECH ima a dali G TECH pokazuva nadvoresna temperatura najubavo da odgovori @Strelec
Ova se nerelevanti mislenja za koi zborime, koi gi zbunuvaat korisnicite.
Se komentira konzolna edinica, a nikogas vo zivot ne videl kako funkcionira.
I trebalo otvoren prostor.... I neznam sto uste.
Edinicata e so dimenzija 700x600x215mm, dosta kompaktna.
Izduv vo dve zoni, dole i gore, ekstremno tivka.
Sto se odnesuva do preporakite vo prostorija od 35m2 da stavate jaki 18K ili 24K, totalno pogresno. Izduvot na tie edinici e strasno golem, postojano ke Ve voznemiruva, kako kolicinata na vozduhot, taka i bucavosta.
Stisni na dugmeto TEMP dvapati i togas ke ti ja kaze temperaturata kaj klimata a so tri stiskanja na Temp treba da ja pokaze nadvoresnata temperatura no dali G TECH kazuva nadvoresna temperatura neznam.Ок но од каде ги откривате тие дополнителни опции кога ги нема во упаството.
Ако некој знае нека напиши дали Gree Gtech покажува надворешна темп или не.
Trebase da procita upastvo za klimata, ama I malce da razmislis, nema kako da ja stavis pozadi trosed i da gree.Мислењата се апсолутно релевантни и исправни.
Баш и другар има конзолна единица и од прва рака знам како е. И тој падна на истите фори земање на ладниот воздух од долу, брзо загревање и економичност. Ама кога свати климата не е радијатор па не може да грее заградена со двосед и тросед во 1м2, пишман беше ама.....на крајот после безброј комбинации фотељата заврши во салон за да може климата да грее.
Да не правиме муабет кога работи на одржување на температурата па издувот се чувствува како ладен провев веднаш до местото каде седиш.
А за тоа дали треба 18ки или 24ки, јас не би се согласил со тебе. Што ако капацитетот на 12ка не задоволува? А и самиот си свесен дека нема 3,5ка која може да задоволи 35м2 во неизлирана куќа.
Тогаш е фер да се каже дека најдобро е и воопшто да не се купува клима во таков случај и им се каже дека луѓето единствено може да се стоплат само ако живеат во стан, или не лупнале над 5000 еур за изолација на куќа. За сите останати случаи климата е само за преоден период. Знаеш колку такви паталци има.....
Ovaa duva samo vo gorna zona, dobro e ako ja montiras samo na plafon.Што мислите за оваа парапетна
дали на -15 би давала 3,5кw,![]()
VIVAX ACP-18CF50AERI+ R32 по супер цена од 74.990 ден.
ПАРАПЕТНИ/КОНЗОЛНИ, 5.5 kW, Гаранција: 5 годиниklimi.mk
И дали би ја одбрале пред Грее Фери 7ка,
Дали некој на форумов ја има воопшто оваа парапетна (Вивакс Аери)?
или да ја превртиме обратноOvaa duva samo vo gorna zona, dobro e ako ja montiras samo na plafon.