Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.927
Поени од реакции
38.069
Линк до студијата. Да не се мачиш на кратко:
Ова е за потврдено заразените.
  • Seroprevalence among 195 participants with positive PCR more than 14 days before the study visit ranged from 87·6% (81·1–92·1; both tests positive) to 91·8% (86·3–95·3; either test positive).
  • Most PCR-confirmed cases have detectable antibodies.
Ова е за целокупната популација:
  • The findings from this nationwide seroprevalence study for SARS-CoV-2 indicate that the prevalence of IgG antibodies against this coronavirus is around 5% in Spain.
  • Воздржи се од ширење глупости низ темата. Информациите ти се достапни со два клика.
... да беше подфорум „Здравје“, па да се каже дека член_ката „шири глупости“ ова тема е „Општи муабети“ и секој си го кажува мислењето било погрешно разбрано било правилно разбрано, затоа сме тука сите членови да дебатираме,
...која е логиката да се направи клиничка студија на цела популација, цело население на Шпанија па да биде тој 5% за целокупна популација, зарем можно е цела популација да влезе во една клиничка студија?

ice_screenshot_20200801-194938.png

... конкретно за ова клиничка студија направена во Шпанија е за одреден број испитаници од различна возраст, пол и различно место на живеење од сите делови на Шпанија, затоа се смета како „цела популација“ ама од тие 61 075 (51 958) кандидати.

ice_screenshot_20200801-193839.png

ice_screenshot_20200801-192204.png

... тестирање на избраните позитивни 51 958 кандидати (од тие 61 079)
ice_screenshot_20200801-193915.png

... процент на кандидати кои биле позитивни со серолошки тестови и можната IgG антитела што ја имаат и која ќе штити од повторно инфицирање!

ice_screenshot_20200801-194549.png

... клиничката студија од 35 883 домаќинства, период од 27 април до 11 мај 2020 од вкупно 61 075 испитанци, од кои испитаници серопреваленца кај 195 кандидати со позитивна ПЦР тест направен после 14 дена се движело од 87%· 6%, и кај 7273 кандидати со загубено чуство за вкус (анозмија) или најмалку три симптоми, серопреваленцата (мерење на таа IgG антитела што заштитува од повторно инфицирње) се движела од 15 %- 3% - итн!

... ете тврдам, дека испитувањето на IgG антителата во ова клиничка студија во Шпанија и актуелниот 5 % процент се однесува на одреден број испитаници што ги назначив погоре, а не на цело население во Шпанија, фактот дека испитаниците се од различна возраст, пол и разни делови од Шпанија би рекле дека тој процент би се однесувало со препоставка за цела популација!
...и сега што да речеме дека и ти точно не си го протолкувала линкот и велиш 5% за цела популација?

Последно уредено:
Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.973
Не знам дали сте пишале, изгледа не, пролистав нешто, истите безвезни муабети со месеци, Русија од октомври почнува со масовна вакцинација, тука цел фокус треба да е ставен. Не само на таа вакцина, туку на сите вакцини, тоа е единствен спас.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.557
Поени од реакции
2.923
Не знам дали сте пишале, изгледа не, пролистав нешто, истите безвезни муабети со месеци, Русија од октомври почнува со масовна вакцинација, тука цел фокус треба да е ставен. Не само на таа вакцина, туку на сите вакцини, тоа е единствен спас.
Они тогаш. Ние здравје, после следни избори па кој од каде ќе зема вакцини, Заев вакви сакал, Мицко онакви. Па ДУИ ќе сакаат албански. Ехеее :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.418
... да беше подфорум „Здравје“, па да се каже дека член_ката „шири глупости“ ова тема е „Општи муабети“ и секој си го кажува мислењето било погрешно разбрано било правилно разбрано, затоа сме тука сите членови да дебатираме,
...која е логиката да се направи клиничка студија на цела популација, цело население на Шпанија па да биде тој 5% за целокупна популација, зарем можно е цела популација да влезе во една клиничка студија?

Прегледај го приврзокот 261201

... конкретно за ова клиничка студија направена во Шпанија е за одреден број испитаници од различна возраст, пол и различно место на живеење од сите делови на Шпанија, затоа се смета како „цела популација“ ама од тие 61 075 (51 958) кандидати.

Прегледај го приврзокот 261202

Прегледај го приврзокот 261203

Прегледај го приврзокот 261204

... процент на кандидати кои биле позитивни со серолошки тестови и можната IgG антитела што ја имаат и која ќе штити од повторно инфицирање!

Прегледај го приврзокот 261205

... клиничката студија од 35 883 домаќинства, период од 27 април до 11 мај 2020 од вкупно 61 075 испитанци, од кои испитаници серопреваленца кај 195 кандидати со позитивна ПЦР тест направен после 14 дена се движело од 87%· 6%, и кај 7273 кандидати со загубено чуство за вкус (анозмија) или најмалку три симптоми, серопреваленцата (мерење на таа IgG антитела што заштитува од повторно инфицирње) се движела од 15 %- 3% - итн!

... ете тврдам, дека испитувањето на IgG антителата во ова клиничка студија во Шпанија и актуелниот 5 % процент се однесува на одреден број испитаници што ги назначив погоре, а не на цело население во Шпанија, фактот дека испитаниците се од различна возраст, пол и разни делови од Шпанија би рекле дека тој процент би се однесувало со препоставка за цела популација!
...и сега што правиме дека и ти точно не си го протолкувала линкот и велиш 5% за цела популација?
Си слушнала за терминот репрезентативен примерок?

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874

Прегледај го приврзокот 261201

Прегледај го приврзокот 261202

Прегледај го приврзокот 261203

Прегледај го приврзокот 261204

Прегледај го приврзокот 261205

...и сега што да речеме дека и ти точно не си го протолкувала линкот и велиш 5% за цела популација?

Одлично ти иде copy/paste. Држи се до тоа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.927
Поени од реакции
38.069
...тоа не е одговор, дали си ти во право или јас со клиничкава студија те прашувам? а тоа како што ми иде, дај Боже на сите да ни иде, ама да се каже нели ОК извини погрешив.... како беше тоа? или ќе ми мрчиш и мене нели?
па што, модераторка .... и ти се може... :backa:

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
...тоа не е одговор, дали си ти во право или јас со клиничкава студија те прашувам? а тоа како што ми иде, дај Боже на сите да ни иде, ама да се каже нели ОК извини погрешив.... како беше тоа? или ќе ми мрчиш и мене нели?
па што, модераторка .... и ти се може... :backa:
Добро бе побогу, докторка се викаш дека си. Кога прават клинички студии за болести, сите во светот заболени ли учествуваат во нив? Како не знаеш што е репрезентативен примерок и како се носат заклучоци од студии. Не ми се верува дека ти реплицирам. Ај батали

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.927
Поени од реакции
38.069
Добро бе побогу, докторка се викаш дека си. Кога прават клинички студии за болести, сите во светот заболени ли учествуваат во нив? Како не знаеш што е репрезентативен примерок и како се носат заклучоци од студии. Не ми се верува дека ти реплицирам. Ај батали
...види, да не те цитирам, не врти и не се правдај, ја нападна членката дека шири глупости и дезинформации, ете јас ти велам и ти истото го направи, напиша
„ 5% од цела популација“ што не е точно ...е сега каде е твојата доблест, да кажеш ОК избрзав не видов, така е? сега десет адвокати ќе донесеш да биде пак по твое? е не е, за жал... ете во овој случај јас имам право, а ти не, толку од мене во интерес на правилно презентирање на клиничката студија! (советуваш други како да се извинат, а за тебе не важи тоа ;))

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.418
Мене воопшто не ме чуди да е докторка. Јас би се кладел дека 99% од комисијата за заразни болести не знаат собирање, ти очекуваш од гугл докторкава да знае статистика...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.758
Поени од реакции
31.904
,,,abe kakva korona , kakvi virusi , muva ne ve lazi poprvo megjusebe ke se ispotepate otkolku koronava da nashteti,,, :icon_mrgr:
,,,samo edno neshto ne mi shtima,,,go nema @Kadaif da se javi , shto e so chovekov znae li nekoj neshto,,,

Munze

Dr. Oetker
Член од
21 јули 2020
Мислења
203
Поени од реакции
195
Jas na forumot nauciv deka vo severnata drzava severno od makedonija vo grcka imalo doktorki za se ama bash za se potkoveni so studii so naucno mislenje za sekakva problematika. Pa sho kukame togas gledas kakvi doktorki imame a hahahah

C

CoolIris

Гостин
Сè сè, ама кога ќе видам цели реферати со статистики, графикони, дијаграми, чуда не можам.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.764
Поени од реакции
52.741
Ако имате нешто да пишете и дискутирате околу вирусот, пишувајте. За се друго си имате приватни пораки, по цел ден расправајте се и никој нема ништо да ви направи.

Kajgana Shop

На врв Bottom