Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.587
Поени од реакции
13.954
Јас типувам дека веќе е договорен албанец премиер, само ќе се остави малце време да се подзаборават изборите, сите да фатат по одмори и да се објави онака лабаво. Не дека и сега би имало галама да се каже, ама ај :D

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Помалку нивни пратеници помалку простор за уцени.Од бојкотот најмногу штета имаат Македонците.
Како можат уцена да прават преку повеќе пратеници? Ниту го кршат 2/3 мнозинство во парламетнтот, а да не збориме за простото мнозинство. Нив и не им прави разлика колку пратеници имаат, заштитени се со Бадинтер. А башка што се понашаат ко да имаат 90% пратеници во парламетот последните 19 години.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Не е време за урлање по интернет и вперување прсти по предавниците. И покрај грдните пари што ги фрлаат 250К македонци му веруваат на човекот, кој го избриша сиот наш идентитет. А и таа бројка е напумпана од причина што 70% од гласачите немаат појма дека постои Левица, а ДПНЕ ќутеше и пушеше. Така што момент е за дискусија и разговор со аргументи и факти, како на интернет така и во живо. Преку глава веќе со тоа патриоти и предавници, сите сме веслани неколку пати дневно од такви хушкања. Хронична потреба има овој народ малку од малку да се обедини и во меѓусебните односи, како што се обедини за референдумот и како што се обедини при завчерашните избори, кога удбашката татарско-шпонско-српско-грчка коалиција дпне-сдс доби 250К гласа помалку наспрема парламентарните избори во 2016.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.587
Поени од реакции
13.954
Не е време за урлање по интернет и вперување прсти по предавниците. И покрај грдните пари што ги фрлаат 250К македонци му веруваат на човекот, кој го избриша сиот наш идентитет. А и таа бројка е напумпана од причина што 70% од гласачите немаат појма дека постои Левица, а ДПНЕ ќутеше и пушеше. Така што момент е за дискусија и разговор со аргументи и факти, како на интернет така и во живо. Преку глава веќе со тоа патриоти и предавници, сите сме веслани неколку пати дневно од такви хушкања. Хронична потреба има овој народ малку од малку да се обедини и во меѓусебните односи, како што се обедини за референдумот и како што се обедини при завчерашните избори, кога удбашката татарско-шпонско-српско-грчка коалиција дпне-сдс доби 250К гласа помалку наспрема парламентарните избори во 2016.
Веруваат во директната и индиректната корист што ја имаат, на сите иначе им е јасно, ама секогаш џебот е најбитен, логично.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Тоа е секако добар знак, мада јас сеуште би бил претпазлив со левица, пошто тоа што го прави СДСМ после избориве е класично насочување на незадоволните кон левица...

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Тоа е секако добар знак, мада јас сеуште би бил претпазлив со левица, пошто тоа што го прави СДСМ после избориве е класично насочување на незадоволните кон левица...
Ако се борат и покажат ќе бидат гласани Левица, ако не ќе исчезнат, барем во оваа група од 40К гласачи имам доверба дека се речиси сите независни и разбираат манипулирања. Па ако им е мил лебот што ќе го јадат овие двајца од нашите пари нека се пазат или лесно ќе протонат.

Веруваат во директната и индиректната корист што ја имаат, на сите иначе им е јасно, ама секогаш џебот е најбитен, логично.
Од тие 250К има добар процент и неопределени македонци, кои немаат корист од власта и кој гласаше за сдс од причина што ДПНЕ беа ептен тапа, а Левица не ја познаваат.

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.635
Поени од реакции
7.766
Голем дел не излегоа поради страв од ковид, не треба да се занемари тоа.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.548
Поени од реакции
2.691
Доколку Заев не прафати албанец премиер, и неможе да обезбеди парламентарно мнозинство, ДПМНЕ ќе го добие мандатот да формира влада, како 2016 само обратно. А што ќе се случи доколку и Мицкоски не прифати премиер албанец? Одма ќе се распишат нови парламентарни избори?
Како што знам по устав треба другата партија после ДПМНЕ да проба да формира влада т.е ДУИ , ако сум грешка нека ме оправи некој.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Голем дел не излегоа поради страв од ковид, не треба да се занемари тоа.
Тие се прерачунати во кревање на бројот на гласови на Левица и останатите мали македонски партии. Минимум 250К ги одјебаа на удбашите заради чисто политички причини.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Како што знам по устав треба другата партија после ДПМНЕ да проба да формира влада т.е ДУИ , ако сум грешка нека ме оправи некој.
Па тоа е всушност и самиот услов на ДУИ, они бараат да бидат мандатари т.е Албанец премиер, како они да имаат освоено 46 пратеника, а не СДСМ.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.136
Поени од реакции
25.671
Не негирам дека се уште сме незрели граѓани кои не гледа подалеку од сопствениот двор, но во последниве неколку години покажавме малку од малку политичка зрелост. На референдумот кој се не дојде да не убедува да гласаме за промена на името, на целиот тој медиумски мрак и на целиот тој притисок и од владата и од меѓународната заедница сепак референдумот беше неуспешен. Еве и сега на овие избори СДСМ и ДПМНЕ имаа многу малку гласови, ни членството не им излезе на гласање, повеќе гласови имале кога доживувале тешки изборни порази од сега. Луѓето не гласаа за СДСМ (320 000 гласови се мизерно остварување), а тоа што победи на изборите е тоа што во ДПМНЕ не видоа реална опција која што ќе се залага за нив посебно кога премолчеа се што се случуваше во државава изминативе години. Од друга страна Апасиев кој најгласно зборуваше и за Преспански договор и за Тиранска платформа сега е пратеник и покрај сите притисоци против него и Левица плус донтоновиот модел кој од старт ги масакрира помалите партии.

Пак ќе кажам последниве неколку години покажавме малце зрелост, е лошо е тоа што времето работи против нас.
Многу убава реплика, одамна не сум добил таква. Од една страна не неоснована, неиздржана и нелогична, од друга страна оптимистичка што ветува надеж Во преодните години треба да си, кога се балансираат младоста што носи и бара ветрови на промена што би рекле Скорпионс и стекнатото искуство кое команда држење до реалноста и прицврстување на земјино тло. Меѓу 28-32 години треба да си, 29 ако ептен мора да одберам само една бројка. Ако не ти мења ништо кажи ми ме интересира лично за мене дали сум добар во проценка на возраст врз база на напишано мислење. Јас малку повеќе имам, кај мене го нема тој баланс, преовлада она второто. Моментално да речеме сум на оваа мисла на Ниче:

А искрено посакувам да се оствари твојата верзија.

Член од
11 јули 2014
Мислења
3.088
Поени од реакции
4.461
Така е праксата, не е нигде пропишано.
Моментално очекуваш дека Вмро нема комуникација со Дуи? Дека ќе го чека Заев да се врати од одмор, па да пробува месец дена, па не успева, па од септември Вмро ќе седне да преговара? Па ако не они, после Дуи ќе седнува од октомври? :D
Ако моментално најдат заеднички јазик Вмро и Дуи, независно дали е мандатот кај Заев, ќе го почекаат да заврши рокот, носат 61 потпис и тоа е.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.587
Поени од реакции
13.954
Така е праксата, не е нигде пропишано.
Моментално очекуваш дека Вмро нема комуникација со Дуи? Дека ќе го чека Заев да се врати од одмор, па да пробува месец дена, па не успева, па од септември Вмро ќе седне да преговара? Па ако не они, после Дуи ќе седнува од октомври? :D
Ако моментално најдат заеднички јазик Вмро и Дуи, независно дали е мандатот кај Заев, ќе го почекаат да заврши рокот, носат 61 потпис и тоа е.
А рок за формирање влада нема? Или може да се тера како во Белгија со години? :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.333
Многу паметниот и писмениот Lurtz заговараше бојкот на избориве на кои нема цензус.И што се постигна со тоа:Повеќе албански пратеници лои ќе уценуваат и можност за апартхејд.
па па па епитети. Македонеро не може да сфати дека се отепал од гласање овие децении бадијала. Албански пратеници одувек уценувале, уште од 1991ва. Не си го троши времето џабе, муабетот ти нема никаква поента.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2014
Мислења
3.088
Поени од реакции
4.461
А рок за формирање влада нема? Или може да се тера како во Белгија со години? :)
Е кој рок го имаше 2016/2017? Избори на 12 декември 2016, влада формираа на 1 мај 2017.
И тоа ради 27 април, да не беше тоа, ни на први мај ќе немаше.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom