Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
Сериозно овие планираат да излезат со резултати од избори? Дека тоа ливчето што си го потпишал тој претседателот од ДИК со кој колку има пратеници не е ни блиску до официјален резултат. Како би можел некој приговори да достави ако не знае во изборната единици ДИК каков резултат завеле.

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.773
Поени од реакции
3.849
Гледам оти има потреба да се дообјаснам.
Изгубениот допир со реалноста на ВМРО му се случува откако го избраа т.н "реформирано" раководство на чело со Мицковски, чии што политики на неутралност по важните прашања од национален интерес го чинеа овој дебакл на изборите. Немањето јасен став по прашањето за името, договорот со Бугарија, двојазичноста во текот на трите години во опозиција, а посебно сега пред избори ќе не чинат уште поголеми национални отстапки.
Не можеш постизборно да излезеш на прес сиот блед и да кажеш оти треба да правиш анализа зошто народот не те гласал, кога причината за тоа се гледа од авион.
Уште потрагично да дозволиш кловн како Заев да те издрибла и да ти даде гол во '93.

Треба еднаш за секогаш да се констатира дека македонскиот народ е политички неписмен, неговата нарав е клиентелистичка и опортунистичка. Не можеш исклучиво народот да го обвиниш, оти неговите лидери биле кусогледи, неспособни да ја согледаат фактичката реалност и истата да му ја предочат.
Кој му е на ВМРО крив што изгуби контакт со сопствените гласачи или на Мицко што не излезе да му ја соопшти реалноста и партискиот став за националните прашања кога требаше, па после да бара гласови. Тие на народот не му дадоа јасна причина за да ги гласа, посебно во едни вакви пандемиски околности некој да излезе и да си ја стави главата во торба, за да после го гледа Мицко како го прави истото што го прави Заев сега.
Тие мислеа оти три години ќе седат по страна, ќе молчат, ќе го остават СДС да краде и да распродава се национално и после народот масовно ќе го устоличи Мицковски, па уште и прошка ќе побара од Грујо. Еве му ја сега реалноста.
Согласен сум дека Мицковски требаше да ги каже последиците со кои би се соочила Македонија доколку го поништи договорот. Јас да бев на негово место, ке најавев дека организирам референдум, за одлука дали да се врати името Македонија или да останеме Северна, но притоа во кампањата како прав лидер ке ги кажев сите сценарија кои што ке се случат доколку одлучиме да го вратиме името и да го поништиме договорот. Ќе дадам народот да одлучи, да пресуди, да си анализира дали ќе може(ме) да се справиме со тие сценарија или не.

Уствари прашање е дали меѓуародната ќе дозволеѓе Мицковски да победи за да прави референдум, доколку најавеше такво нешто. Тука негде е одговорот на прашањето и за овие избори

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.466
Поени од реакции
9.172
Согласен сум дека Мицковски требаше да ги каже последиците со кои би се соочила Македонија доколку го поништи договорот. Јас да бев на негово место, ке најавев дека организирам референдум, за одлука дали да се врати името Македонија или да останеме Северна, но притоа во кампањата како прав лидер ке ги кажев сите сценарија кои што ке се случат доколку одлучиме да го вратиме името и да го поништиме договорот. Ќе дадам народот да одлучи, да пресуди, да си анализира дали ќе може(ме) да се справиме со тие сценарија или не.

Уствари прашање е дали меѓуародната ќе дозволеѓе Мицковски да победи за да прави референдум, доколку најавеше такво нешто. Тука негде е одговорот на прашањето и за овие избори
секој што има барем малку памет знае која е улогата на меѓуародната заедница, ама кажи бе машки , што ги кријаш, излзези и кажи "Овие не присилуваат да капитулираме и т.н" а не нашите пријатели бла бла, кој наши пријатели да им ја наебам мајката

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.773
Поени од реакции
3.849
секој што има барем малку памет знае која е улогата на меѓуародната заедница, ама кажи бе машки , што ги кријаш, излзези и кажи "Овие не присилуваат да капитулираме и т.н" а не нашите пријатели бла бла, кој наши пријатели да им ја наебам мајката
Да, ама не е толку лесно како ти што мислиш. Знаеш дека можеш се да збориш ама нив не смееш да ги спомнуваш, така?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590

Се што требаше Мицковски да направи е да победи на овие избори, што изгледаше како најлесната работа на светот, имајќи во предвид кого го имаше за противник. Народот сноси одговорност за многу работи, меѓутоа задача на опозицијата беше да го убеди овој народ дека бојкотот не е опција. Тие тоа не го направија и еве го исходот.
СДС не ја спомнувам во ниту еден контекст, тоа не е веќе никаква опција за гласање.
Мило ми е што Левица влезе во парламент. Рано е на нив да се гледа како на трета опција. Вмро и Сдс се преголеми, со огромно влијание во општествениот живот за во еден изборен циклус бидат соборени, а македонскиот народ е кратковид и споро учи.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.466
Поени од реакции
9.172
Да, ама не е толку лесно како ти што мислиш. Знаеш дека можеш се да збориш ама нив не смееш да ги спомнуваш, така?
не се сложвам, си се нафатил народ да водиш, кога ќе ме стават во таква позиција ќе кажам све,народ да знае, ако имаш образ и достоинство, ако немаш тоа е друга работа.

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.773
Поени од реакции
3.849
Се што требаше Мицковски да направи е да победи на овие избори, што изгледаше како најлесната работа на светот, имајќи во предвид кого го имаше за противник. Народот сноси одговорност за многу работи, меѓутоа задача на опозицијата беше да го убеди овој народ дека бојкотот не е опција. Тие тоа не го направија и еве го исходот.
СДС не ја спомнувам во ниту еден контекст, тоа не е веќе никаква опција за гласање.
Мило ми е што Левица влезе во парламент. Рано е на нив да се гледа како на трета опција. Вмро и Сдс се преголеми, со огромно влијание во општествениот живот за во еден изборен циклус бидат соборени, а македонскиот народ е кратковид и споро учи.
Најтешко е да победиш на избори на кои противникот има бришан простор да прави што сака. Да поткупува, да уценува, да заплашува, да не почитува закони и правила, а притоа меѓународниот фактор да носи превез на очи.

Мицковски ниту било кој лидер на опозицијата нема што да го убедува народот. Ако промена на име, устав, јазик, идентиет, историја, поткупи, закани, уцени, рекети, криминали, цензура, режим не му беше доволно тогаш нема што да разговараме.
Најсмешно ми е што според гласовите и мандатите испаѓа дека Заев имал успешен 3ипол годишен мандат, па народот му дава повторно доверба.
Автоматски споено мислење:

не се сложвам, си се нафатил народ да водиш, кога ќе ме стават во таква позиција ќе кажам све,народ да знае, ако имаш образ и достоинство, ако немаш тоа е друга работа.
Ништо нема да кажеш. Ако имаш такви ставови нема да дојдеш во позиција ни да победиш на избори, а не па да формираш влада. 2016 не е далаеку, ете ти го примерот.

Член од
31 мај 2020
Мислења
92
Поени од реакции
128
Најмал проблем е децата ако учат Албански, впрочем зошто да ми е проблем да учам било каков јазик.
За се друго се сложвам шо пиша
Забораваш дека тој јазик е насилно наметнат и со себе повлекува цела религиска идеологија, која почнува од бурка, а завршува до бричена пичка. Ама во ред, нека ти учи ќерка ти шпонски, тоа е новата прогресива во општествово. :pipi:

Член од
5 март 2018
Мислења
16.618
Поени од реакции
18.884
Забораваш дека тој јазик е насилно наметнат и со себе повлекува цела религиска идеологија, која почнува од бурка, а завршува до бричена пичка. Ама во ред, нека ти учи ќерка ти шпонски, тоа е новата прогресива во општествово. :pipi:
Значи јазикот е најмал проблем во сите тие услови кои ги бара Ахмети, тоа и ми беше целта на муабетот.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Значи јазикот е најмал проблем во сите тие услови кои ги бара Ахмети, тоа и ми беше целта на муабетот.
Ако јазикот е изборен предмет, и не е некој проблем. Никој нема да го бира и тоа е тоа, ќе биде само изговор за Албански професори да бидат вработени а да не работат, пошто ете, децата не сакаат да учат. Ако е задолжителен, повеќето деца ќе бегаат од часови и на почетокот веројатно добар дел од родителите ќе ги охрабруваат да го прават тоа. Ама на жалост, после некое време сите ќе си легнат на брашното, а може и децата ќутек да изедат ако донесат дома 4 по Албански.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.145
Поени од реакции
83.810
Што тоа бара Ахмети друго, а е доста поголем проблем?

Член од
4 ноември 2017
Мислења
270
Поени од реакции
190
Ако јазикот е изборен предмет, и не е некој проблем. Никој нема да го бира и тоа е тоа. Ако е задолжителен, повеќето деца ќе бегаат од часови и на почетокот веројатно добар дел од родителите ќе ги охрабруваат да го прават тоа. Ама на жалост, после некое време сите ќе си легнат на брашното, а може и децата ќутек да изедат ако донесат дома 4 по Албански.
Ама најбитното го заборави што треба и ти да учиш албански... Нема да те прашуваат тато како се изговара ова или некоја вежба да им објасниш?
Дете ко дете си прашвит..

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Колку повеќе оние одвратни НВО ликови и разни елитисти го пцујат Апасиев и Левица толку повеќе членството се зголемува. Колку повеќе случаи отворат против него од ОЈО толку повеќе пратеници ќе има.

И после на наредните предвремени избори ќе се чешаат кога ќе им влезе во Собрание со 100 илјади гласа.
Све е тоа добро и многу ја разбирам потребата за промена (без разлика што е тотално спротивно на мојата идеологија и јас гледам со симпатии)... Но немој да гаиш премногу надеж од причина што лаењето на тие што ги спомнуваш е токму тоа, канализирање на незадоволството.
Автоматски споено мислење:

Кaкo се дoведувaте у ситуaцијa дa им реплицирaте нa шљaмoви штo штрaкaaт пo тaстaтурa,ширaт брaтствo единствo a нaвечер лепaт плaкaти и се тoa зa 700-800 денaри дневницa нaвистинa не ми е јaснo.Пa oние цигaнкине штo прaвaт свиркa зa иљaдaрче пред телевизијa пoгoлемa гoрдoст имaaт oд oвие штo сaкaaт јaзици дa учaт
Не е репликата за нив, туку за другите што читаат, за да знаат каков шљам се :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom