Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
357
Поени од реакции
464
Ок, не помогнавте ништо.
Гледам 2011/2012 год.
Тргни настрана километражата, мој проблем како и дали ќе најдам на 150к.
Ми треба општо мислење за оваа кола, препораки, недостатоци, дефекти и искуства. За ајфон не фала, освен ако го даваат гратис:D
Другар убави се и 1.6 и 2.0 нема да згрешиш што и да земеш и остај овие шо те тролаат сите паметни немало со 150к километри ХА ХА ХА, ти верувам дека ке најдеш со тие километри дека и самиот знам има, моја препорака земај 2.0 и автоматик и не се замарај со македонски менталитет што ко ке се расипа па скапо е па шо ти знам 300 мислења. Гледај да бил добро одржуван и навремено сервисиран. Али ако веќе си спремен и поскапо да платиш со тоа што ако има и помалку од 100к километри тие во Германија се движат поскапо околу 6к евра во зависност од опремата и состојбата.
P.S.
For the love of GOD не земај опел.

Член од
7 март 2020
Мислења
15
Поени од реакции
8
Другар убави се и 1.6 и 2.0 нема да згрешиш што и да земеш и остај овие шо те тролаат сите паметни немало со 150к километри ХА ХА ХА, ти верувам дека ке најдеш со тие километри дека и самиот знам има, моја препорака земај 2.0 и автоматик и не се замарај со македонски менталитет што ко ке се расипа па скапо е па шо ти знам 300 мислења. Гледај да бил добро одржуван и навремено сервисиран. Али ако веќе си спремен и поскапо да платиш со тоа што ако има и помалку од 100к километри тие во Германија се движат поскапо околу 6к евра во зависност од опремата и состојбата.
P.S.
Се разбираме другар ;) од милиони примероци 6ки продадени низ ЕУ, сигурно ќе се најде некој што продава околу таа километража.
Како и да е, прашањето беше кој знае нешто да сподели за 6киве и ако возел некогаш што препорачува 1.6/2.0 (105 кс/140 кс ...), кои се чести дефекти/маани (читав за егр дека често страда после 150к), ј*г само тоа да е нема проблем се чисти се мења :) али луѓево се закачија за километражата, којзнае коливе што ги возиме колку поминале, па тераат :icon_mrgr:
Фала ти за советот, една 1.6 аутоматик ја меркав ама ја земаа пред некој месец. И јас бев повеќе за 2.0.
Не ми мења многу аутоматик или мануал...

Не ми прави мерак опелот иако е убава кола, а фиат браво ич.

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
357
Поени од реакции
464
Се разбираме другар ;) од милиони примероци 6ки продадени низ ЕУ, сигурно ќе се најде некој што продава околу таа километража.
Како и да е, прашањето беше кој знае нешто да сподели за 6киве и ако возел некогаш што препорачува 1.6/2.0 (105 кс/140 кс ...), кои се чести дефекти/маани (читав за егр дека често страда после 150к), ј*г само тоа да е нема проблем се чисти се мења :) али луѓево се закачија за километражата, којзнае коливе што ги возиме колку поминале, па тераат :icon_mrgr:
Фала ти за советот, една 1.6 аутоматик ја меркав ама ја земаа пред некој месец. И јас бев повеќе за 2.0.

Јас имам возено и 1.6 и 2.0 мануел беа двата и искрено 2.0 поснажен е ко ке го товариш со 4ца а 1.6 беше ок али со 4ца внатре се осеќаше драстична промена во снагата на влечење, друго шо да ти речам се знае дека појак мотор поинтересно ке е и нормално мааалку поскапо за одржување али па на угорници или на автопат се знае дека 2.0 е подобар крузер. Инаку градско возење 100% ке ти се гуши дпф филтерот а за тоа решение подизлези еднаш неделно на автопат напрај си го ќеифот :D

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
P.S.
Se dodeka nemas moznost da proveris kolku km imala na sekoj tehnicki vo stranstvo i mk od koga e proizvedena, racunaj kilometrazata e vratena od koa stignala u mk, a servisna i pecat sekoj moze da kupe. Na golf 6ka so 150k km volanot ke bide ko nov, menjacot(rackata) ko nova. E sea odi po oglasi u mk i pogledaj gi onie sho se prodavaat pa razmisli dali se so 150k.

So takva kilometraza samo sam da ode u stranstvo da ja kupe i da si ja donese.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Se dodeka nemas moznost da proveris kolku km imala na sekoj tehnicki vo stranstvo i mk od koga e proizvedena, racunaj kilometrazata e vratena od koa stignala u mk, a servisna i pecat sekoj moze da kupe. Na golf 6ka so 150k km volanot ke bide ko nov, menjacot(rackata) ko nova. E sea odi po oglasi u mk i pogledaj gi onie sho se prodavaat pa razmisli dali se so 150k.

На кого покушаваш да му објасниш знаеш? Кое странство бе? Абе 2017та колите горе веќе имаат преку 150к поминати сите до една,каде ке најдат голф 6 од 2010та со 150к?
И да најдат некој што умрел сопственикот и стоел 8 години голфот у гаража ке кошта колку нов,а не 5-6.000€

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519

Kilometrazata e mnogu bitna. Bidejki imas moment koa ide do odredena kilometraza i treba da smenis cela suspenzija, egr, itn i ke ti se fati ko da si kupis nova kola. Racunaj 80% od kolite od stranstvo se lizing na firmi koi ja vozat 20dusi u 3 godini i potoa se prodava na licitacija pa js kupue pero u germanija i ja vozi dodeka da se pojavi prviot problem. Ja nosi u ovie kade sto otkpuvaat koli dokolku palat i se licni, mehanicki problemi ne se proveruvaat uopste. Posle pak ode na licitacija i ja kupue nekoj tret koj glea deka se zaebal i ja prodava, i ova se u krug dodeka stigne u mk kade ti si sreken si kupil salam kolice koe ima 150k km na displej i za eden mesec ke treba pola kola da ja smenis.

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144

Bratu jas ti kazuvam od iskustvo ako nesakas da si imas problem so egr, dpf, senzori na dpf, dizni na dizel ne zimaj dizel od MK....tuka dizelite se vrakjani vo kmtraza i ne se odrzavaat kako sto treba.
Ti kupi si dizel ne velam ne..ama samo od CH kako sto kazav. Eve jas licno od tuka kupiv i imam problem so senzor za dpf na 5ta dizna( kaj auspuhot) za kontrola na temperatura i pritisok. Nikoj ne se nafakja da go pravi oti ne e vo kjar "bozem"..
Benzinec ti e polabavo pogotovo opel, pa i fiat bravo t-jet gi falat vo kvalitet. Ama to kako sakas taka pozz

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
357
Поени од реакции
464
Bratu jas ti kazuvam od iskustvo ako nesakas da si imas problem so egr, dpf, senzori na dpf, dizni na dizel ne zimaj dizel od MK....tuka dizelite se vrakjani vo kmtraza i ne se odrzavaat kako sto treba.
Ti kupi si dizel ne velam ne..ama samo od CH kako sto kazav. Eve jas licno od tuka kupiv i imam problem so senzor za dpf na 5ta dizna( kaj auspuhot) za kontrola na temperatura i pritisok. Nikoj ne se nafakja da go pravi oti ne e vo kjar "bozem"..
Benzinec ti e polabavo pogotovo opel, pa i fiat bravo t-jet gi falat vo kvalitet. Ama to kako sakas taka pozz
2011 BMW 530d увезено од Германија со скоро полн резервоар гориво топ машина, го возевме дури не светна за гориво и го наполнавме од макпетрол гориво и од наредниот ден почна нерамномерно да работи со дизните. Ова чист пример го зедов али да знаеш само колку во квалитет ни е послабо горивово тоа е чудо.

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
2011 BMW 530d увезено од Германија со скоро полн резервоар гориво топ машина, го возевме дури не светна за гориво и го наполнавме од макпетрол гориво и од наредниот ден почна нерамномерно да работи со дизните. Ова чист пример го зедов али да знаеш само колку во квалитет ни е послабо горивово тоа е чудо.
Probaj od MAKOIL stavi nafta, bidejki velat deka navodno nosela direktno od Shell...jas neam problem so rabotata na motor, inace - 2.0 d4d 93kw

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.382
ако и после неколку полнења на гориво повторно работи лошо, можеби пред да ја продадат колата ја нашибале со адитиви
а за разликата...вќе имам пишано дека лани поради повеќе возење низ грција морав да турам малку дизел, за околу 10 евра, колата како доби уште едно турбо

Член од
7 март 2020
Мислења
15
Поени од реакции
8

Другар, се согласувам за проверката на км и за сервисната.
Од мк не ни размислувам за купување, освен ако го познавам сопственикот и знам како ја одржавал/возел.
Морам да те корегирам за воланот и рачката. За 50/60 еур (може грешам ама не сум далеку) од бг или од овие што растурат коли ќе најдам и ќе ги сменам и двете и еве ти ново..
На огласи кај нас сите се на 150к, сите се нови внатре (смениле дугмиња, волан, закрпиле седишта, хемиско, прснале од тоа парфемите и НОВА БРАТ), а пред да ја донесе била ТИЊА. И што е најважно ниски цени држат.
Автоматски споено мислење:

Kilometrazata e mnogu bitna. Bidejki imas moment koa ide do odredena kilometraza i treba da smenis cela suspenzija, egr, itn i ke ti se fati ko da si kupis nova kola. Racunaj 80% od kolite od stranstvo se lizing na firmi koi ja vozat 20dusi u 3 godini i potoa se prodava na licitacija pa js kupue pero u germanija i ja vozi dodeka da se pojavi prviot problem. Ja nosi u ovie kade sto otkpuvaat koli dokolku palat i se licni, mehanicki problemi ne se proveruvaat uopste. Posle pak ode na licitacija i ja kupue nekoj tret koj glea deka se zaebal i ja prodava, i ova se u krug dodeka stigne u mk kade ti si sreken si kupil salam kolice koe ima 150k km na displej i za eden mesec ke treba pola kola da ja smenis.
Така е, затоа тие 20% се поскапи, ретко ги има, но ги има и треба да се најдат во странство или по нарачка на овие што увезуваат ако имаш близок.
Ако можев да си купам нова кола, немаше да читам по форуми :)

Последно уредено:
Член од
17 мај 2016
Мислења
3.672
Поени од реакции
4.153
(Сликите се од оглас, не рекламирам ништо, ако треба нека избрише некој админ)

Еве како изгледа Mercedes B180d од 2006 година со реални 190,000км од некој автоплац во Италија за 1100евра.
Последна регистрација 14 декември 2018 година на 160,000км​

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
На тие години нема кдола со таква километража џабе муабет правете. Може има ако е стојала тумбана 5 години.
Еве ти кола купена и возена у МК, видете колку км има извозено, и колку вратено, колите од Германија и Италија се мн повеќе враќани.
Битно е како е чувана и одржувана колата, км горе долку се тие 220-300к, така да со добро одржување имате уште 100-150к за возење. Тоа за наши услови се 5-8 години, што е сосема доволно.

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
357
Поени од реакции
464
(Сликите се од оглас, не рекламирам ништо, ако треба нека избрише некој админ)

Еве како изгледа Mercedes B180d од 2006 година со реални 190,000км од некој автоплац во Италија за 1100евра.
Последна регистрација 14 декември 2018 година на 160,000км​
И јас го пратам на ФБ овај и убедливо колине му се катастрофа, ваков Мерцедес од 2006 солидно зачуван со добра километража во Германија/Белгија/Холандија е 3000-4000 евра.

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.672
Поени од реакции
4.153
На тие години нема кдола со таква километража џабе муабет правете. Може има ако е стојала тумбана 5 години.
Еве ти кола купена и возена у МК, видете колку км има извозено, и колку вратено, колите од Германија и Италија се мн повеќе враќани.
Битно е како е чувана и одржувана колата, км горе долку се тие 220-300к, така да со добро одржување имате уште 100-150к за возење. Тоа за наши услови се 5-8 години, што е сосема доволно.
Со која веб страна или апликација е оваа проверка? Ептен малце вратена, скоро па реална километража :D :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom