Фан клуб - РК Вардар

Зошто доста од вас овде имате директни контакти во тимовите и помеѓу играчите, може ли да ми објасните од каде произлегува немањето на каква било професионалност и желба за унапредување и победа кај македонските "таленти"? Јас разбирам дека не може секој да биде супер талент и да има неверојатни физички предиспозиции али кога ќе видам дека ја немаат желбата ниту физички да се спремат а ги имаат условите ( барем во случајот за Вардар) е тоа е тогаш навистина огромен проблем.

Пола од "вечните таленти" изгледаат како жртви на холокауст/ се дебели или затвораат клубови ден пред натпревар. Тоа е дозволиво ако си легенда како Чупич па макар и пушел цигари на полувреме знаеш дека ќе си ја заврши работата. Али не од комплетно просечни играчи.

Зошто доста од вас овде имате директни контакти во тимовите и помеѓу играчите, може ли да ми објасните од каде произлегува немањето на каква било професионалност и желба за унапредување и победа кај македонските "таленти"? Јас разбирам дека не може секој да биде супер талент и да има неверојатни физички предиспозиции али кога ќе видам дека ја немаат желбата ниту физички да се спремат а ги имаат условите ( барем во случајот за Вардар) е тоа е тогаш навистина огромен проблем.

Неможе Талевски како професионален ракометар сите овие години сеуште да изгледа како жртва на холокауст.
Затоа што слободното време го користат да трчаат по жени а не да вложат во себеси. Ок, не дека Хансен не бркал жени на нивни години, боже сачувај ама треба да се има приоритети во животот.
Сосема обратен пример е Ким Екдал ду Риц - ликот 100 пати има кажано дека не сака ракомет, дека спортов го гледа како работно место ама обврска на секој работник е да биде професионален и да се стреми на успеси а не само стани, отиди на тренинг и колку да пројде времето.

Пола од "вечните таленти" изгледаат како жртви на холокауст/ се дебели или затвораат клубови ден пред натпревар. Тоа е дозволиво ако си легенда како Чупич па макар и пушел цигари на полувреме знаеш дека ќе си ја заврши работата. Али не од комплетно просечни играчи.

Македонските „таленти“ се заштитени затоа што знаат дека позицијата не им е загрозена. Како што Талески, Кузмановски и останатите направија успех на младинското У21, така се афирмираа точно во македонскиот ракомет и си ги забетонираа позициите.

Сега, кога позицијата не ти е загрозена, немаш притисок. Нашите како наши, не чувствуваат обврска да тренираат. Ако знаеш дека имаш конкуренција и дека утре ќе јадеш шут-карта, друга ќе ти биде филозофијата и пристапот кон спортот. А, вака, знаеш дека голман на пример е дефицит, свиркај си. Знаеш дека Кире нема кој да го замени, ти и уште два-тројца сте на таа позиција, пак свиркај си.

Башка што се мрзи сите. Немаат победнички менталитет. Немаат менталитет за да стремат кон повеќе. Затоа успех ни е 10 место на големите настани. Затоа што се задоволуваме со малку. Ретки се спортистите како што е Кире Лазаров, вистински пример за секого. 40 години кариера, а уште игра како младинец. Настрана што е тежок карактер, зборам тука за професионалноста. Имаме 50 професионални ракометари, списокот за репрезентација е 25. Така што...

А и голем проблем е што на 21-22-23 уште го викаме „талент“ и „млад“. Тој треба да биде носител на тие години. Млад и талент во спортот некогаш беше на тие години. Сега си млад и талент на 16-17 години. 19+ треба да си веќе афирмиран во прв тим.

Алушевски во ваква група ако издржи 3 кола да биде тренер, би било премија. Повеќе од јасно е дека Вујо е на готовс, чека само повик.
Иначе, после ваква тешка група, Михо сигурно ќе одврзе ќесето и ќе купи класа среден бек.

Алушевски веќе не е тренер на Вардар, сите знаат само он не, али се чека прв најмал кикс да го шутнат.

Многу сте се фатиле за Стевче. Не е почната сезоната, а многу негативна енергија. Дај ќе го видиме како ќе работи. За наши услови, добар ракометар беше, играше 10 години во Вардар. Малку ме плаши колку авторитет ќе има, и дека немаше добри резултати со Еурофарм, ама јас подготвен сум да му дадам шанса.

Многу сте се фатиле за Стевче. Не е почната сезоната, а многу негативна енергија. Дај ќе го видиме како ќе работи. За наши услови, добар ракометар беше, играше 10 години во Вардар. Малку ме плаши колку авторитет ќе има, и дека немаше добри резултати со Еурофарм, ама јас подготвен сум да му дадам шанса.
Ако си добар играч, не значи дека ќе бидеш и добар тренер. Сакале нејќеле мора да му дадеме шанса, ама реално нема никакво искуство, ниту пак бил помошник на некој врвен тренер па да речеш од него учел. Тоа е што е, избор нема ниту финансии за некој подобар тренер. Се надевам нема бродолом да ни се деси и да изгуби авторитет па да менуваме тренер на сред сезона.

Ништо од Зарабец, доаѓа Јотиќ

Нека биде овој во ротација за лев бек, нека се донесе подобар среден :/

Не дека е лош играч, ама не се споредува со Зарабец.

Луѓе Кантегрел веќе спојувал реченици на македонски, ноу комент. Знам дека става сториња дека учи ама работата е каде каде напредна :cuc: Она мулено по столови што се качуваше ни англиски ни германски и после западот не не сака.
А мулето е кој?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom