од рубриката добри вести денес https://time.mk/c/41e88c5f24/platformata-etrader-ostanuva-besplata-i-po-vonrednata-sostojba.html
Имав и јас бесплатен пристап 1 месец и овие од Илирика ме исклучија. Не се нормални. Да сум си плаќалод рубриката добри вести денес https://time.mk/c/41e88c5f24/platformata-etrader-ostanuva-besplata-i-po-vonrednata-sostojba.html
Секоја чест за анализите и објавувањето на извештаите во врска со инвестициските фондови.Понекогаш помислувам дали јас сум буквално единствениот у државава што ги чита и анализира извештаите на пензиските друштва, што можеби и не е далеку од вистината
Од нив дури може да се извлечат и квалитетни заклучоци, како нпр. со овие на Сава. Имено, друштвото управува со два фонда: тешкашот задолжителен пензиски од втор столб и многу помалиот доброволен. Ако се погледнат извештаите со состојбата на истите од 31.12.2019. и 31.3.2020, може да се види разликата помеѓу бројот на македонските акции што ги поседува помалиот:
Прегледај го приврзокот 256283
Прегледај го приврзокот 256286
И задолжителниот:
Прегледај го приврзокот 256287
Прегледај го приврзокот 256291
Па ќе ви заштедам уште труд да не споредувате и ќе ви кажам дека помалиот во првиот квартал купил 4.945 акции УНИ, 2.000 акции ТЕЛ и 388 акции ТКВС, а поголемиот 3.774 акции УНИ, 21.000 ГРНТ и 15.000 ТЕЛ.
Значи може да се забележи трендот дека почнале да купуваат УНИ, а се појачуваат и со ГРНТ и ТЕЛ. Е сега, кој внимателно го следи тргувањето, ќе забележи дека и понатаму има невообичаено зголемено тргување со УНИ, па би можел да се обложам дека продолжиле со купување и во вториот квартал. Со вака донесената одлука да вложат десетици милиони денари во УНИ, тие практично значително влијаат врз зголемувањето на нејзината цена.
Знаејќи како функционираат работите во државата и дека скоро секој што ги држи рацете во медот и може да изврши било каква дубара во Северџанија тоа и ќе го направи, јас да сум финансова полиција или КХВ или словенечки сопственик на фондот, веднаш би проверил дали вработените што биле запознаени со ваквите одлуки да се вложи огромна количина пари во УНИ и ГРНТ претходно не се натанкале себеси и поврзаните лица со овие акции, знаејќи дека подоцна купувањето на фондот ќе предизвика значителен раст на цената.
смени си брокер и онака со е традер ти е исто. плус можеш да најдеш помала провизија од илирика. јас направив трансфер од илирика во еурохаус и ми испадна 0.3% поевтино . и не наплаќаат за е традер до 30-ти септемвриИмав и јас бесплатен пристап 1 месец и овие од Илирика ме исклучија. Не се нормални. Да сум си плаќал
Ако внимателно ги погледниш извештаите ќе видиш дека УНИ во едниот фонд е купувана со просек од 2.090 денари, а во другиот 1.915 денари. Денеска УНИ се тргуваше на цена од 2.000 денари што е за 20% пониско од просечното цена на тргување на акцијата во последни 2 (две) години. Не знам каде гледаш значително зголемување на цената?Па ќе ви заштедам уште труд да не споредувате и ќе ви кажам дека помалиот во првиот квартал купил 4.945 акции УНИ, 2.000 акции ТЕЛ и 388 акции ТКВС, а поголемиот 3.774 акции УНИ, 21.000 ГРНТ и 15.000 ТЕЛ.
Значи може да се забележи трендот дека почнале да купуваат УНИ, а се појачуваат и со ГРНТ и ТЕЛ. Е сега, кој внимателно го следи тргувањето, ќе забележи дека и понатаму има невообичаено зголемено тргување со УНИ, па би можел да се обложам дека продолжиле со купување и во вториот квартал. Со вака донесената одлука да вложат десетици милиони денари во УНИ, тие практично значително влијаат врз зголемувањето на нејзината цена.
Знаејќи како функционираат работите во државата и дека скоро секој што ги држи рацете во медот и може да изврши било каква дубара во Северџанија тоа и ќе го направи, јас да сум финансова полиција или КХВ или словенечки сопственик на фондот, веднаш би проверил дали вработените што биле запознаени со ваквите одлуки да се вложи огромна количина пари во УНИ и ГРНТ претходно не се натанкале себеси и поврзаните лица со овие акции, знаејќи дека подоцна купувањето на фондот ќе предизвика значителен раст на цената.
8921 den godishno, fiksno... Brokerska I drugi provizii se naplakjaat na ostvareni transakcii (pomalku od 1%, ako trguvash mnogu I pomalku od toa... )Здраво. Ме интересира како наплаќаат брокерите, е-трејд ? годишно или на приход ?
Еве јас ќе ти одговорам, за период 2014-2020 повратот ми е 21,6% на годишно нивоСѐ уште никој не напишал колкав нето поврат од инвестирање остварил и за кој период. Пресметајте си и постирајте бе, сигурен сум дека има некои со одлични резултати.
Всушност, многу интересно би било и „професионалните менаџери“ да испишат едно дваесетина форумски страници материјал за различни теми, па кога ќе видат луѓето колку им сечат црпките нема да им доверат на управување ни нацртана овца а не па лични заштеди![]()